Hoppa till innehållet

Rektor

Från Wikipedia
Akademiska titlar
och anställningsformer
Högre titlarDocent
Examina påforskarnivåDoktorsexamen
Licentiatexamen
Examina påavancerad nivåMasterexamen
Magisterexamen
Yrkesexamen
Examina pågrundnivåKandidatexamen
Högskoleexamen
Yrkesexamen
Anställningsformer somuniversitetslärareProfessor
Gästprofessor
Adjungerad professor
Seniorprofessor
Universitetslektor
Adjungerad universitetslektor
Biträdande universitetslektor
Postdoktor
Universitetsadjunkt
Adjungerad universitetsadjunkt
Tidigare anställningsformerForskarassistent
Forskardocent
Andra anställningsformerRektor
Prorektor
Dekan
Prodekanus
Prefekt
Proprefekt
Amanuens
Director musices
HederstitlarHedersdoktor
Honorary Fellow
Jubeldoktor
Professors namn

Rektor(frånlatinetsrector'styresman') är en titel för den högsta administrativa och pedagogiska ledaren för enförskola,enskola,ettuniversitet,enhögskolaeller annan utbildningsinstitution.[1]

Sverige[redigera|redigera wikitext]

I Sverige utses rektorer för statligahögskolorochuniversitetavregeringen.En universitetsrektors ställföreträdare kallasprorektor,men denne utses av lärosätets styrelse för en period som kan skilja sig från rektors.

IUppsalaochLundkallas universitetsrektorerna sedan stormaktstidenrector magnificus(avlatinmagnificus,upphöjd) ellerrectrix magnifica(femininum), en titel som även används för rektorer vidtyska,nederländskaochfinländskauniversitet. På senare tid har dock även yngre svenska universitet kommit att använda den latinska hederstiteln i högtidliga sammanhang. Exempelvis ingår en hälsning till rector magnificus i den ritual som används viddoktorspromotionvidLinköpings universitet.I akademiska högtidliga sammanhang tilltalas innehavaren av ämbetet – ofta i inledningen av högtidstal –magnifice rector!,eljest i ceremoniella sammanhangErs magnificens.

I den rangordning som existerade fram till 1909 haderektor magnificusrang mellan överste och överstelöjtnant.

Den officiella engelska översättningen av den i Sverige använda titelnrector magnificus/universitetsrektor ärvice-chancellor.

Engelskspråkiga länder[redigera|redigera wikitext]

ISkottlandfinns vid de fem äldsta universiteten ( "the ancient universities" ) iSt Andrews,Glasgow,Aberdeen,EdinburghochDundeetraditionen att studenterna väljer enRector(skotska)[särskiljning behövs],som fungerar som ordförande i universitetens styrelser, men inte har den verkställande chefsfunktionen, vilken innehas av en person med en titel somprincipalellervice-chancellor.Ordet används även i Skottland för chefen för en skola. I anglikanska kyrkan iEnglandoch Irland användsrectorsom enkyrkoherdetitel.

Referenser[redigera|redigera wikitext]

  1. ^Svenska Akademiensordböcker (SAOL,SOochSAOB) på Svenska.se:rektor

Externa länkar[redigera|redigera wikitext]