Hoppa till innehållet

Seoul

Seoul
서울
Huvudstad
Stadssymbol
Motto:“함께 만드는 서울, 함께 누리는 서울”
(Svenska: "Seoul skapar vi tillsammans, Seoul njuter vi tillsammans" )
Land SydkoreaSydkorea
Provins Seoul särskild stad
Indelning 25 distrikt (gu)
Koordinater 37°33′N126°59′Ö/ 37.550°N 126.983°Ö/37.550; 126.983
Yta
- Storstadsområde 11 730,38km²[1][2]
- Särskild stad 605,24km²[3]
Folkmängd
- Storstadsområde 24 949 900(2009)[4]
- Särskild stad 9 682 126(31 sep 2022)[5]
Befolkningstäthet
- Storstadsområde 2 127 invånare/km²
- Särskild stad 15 997 invånare/km²
Borgmästare Park Won-soon (DP)
Geonames 1835848
Seouls läge i Sydkorea.
Seouls läge i Sydkorea.
Seouls läge i Sydkorea.
Webbplats:http://english.seoul.go.kr/
Seoul särskilda stad
Hangul서울특별시
Hanja서울 đặc biệt thị
Reviderad romaniseringSeoul Teukbyeolsi
McCune-ReischauerSŏul T'ŭkpyŏlsi

Seoul(koreanska:서울;IPA:[sʌ.ul]lyssna), på äldresvenskaSöul,ärhuvudstadeniSydkorea.Seoul är, förutom Sydkoreas största stad, också en av världens folkrikaste städer med nästan 10 miljoner invånare i staden och 25 miljoner invånare i hela storstadsregionen. Det inkluderar städerna Seoul och dess hamnstadIncheonsamt omgivandesatellitstäderiGyeonggiprovinsen.Inom storstadsområdet bor cirka hälften av Sydkoreas befolkning.

Seoul är ett globaltfinans-,teknologi- ochkulturcentrumoch brukar även räknas som en global stad. 2008 låg den på plats nio på listan över världens bästa finansstäder2008.[6]Många internationellaföretag,somLG,SamsungochHyundai,har sina säten i Seoul. Det är världens femte dyraste stad att bo i och den näst dyraste iAsien.1988hölls härolympiska sommarspelen.Seoul var även en spelplats förfotbolls-VM 2002.

Seoul har historiskt varit känt som först Wiryeseong (위례성;Úy lễ thành;Baekje), sedan Hanyang (한양;Hán dương) och slutligen Hanseong (한성;Hán thành;GoryeoochJoseon). Under detjapanska koloniala styretkallades Seoul för Keijō ( kinh thành ), vilket betyder huvudstad.

Det nuvarande namnet, antaget 1945, kommer från det äldre koreanska namnetSeorabeolellerSeobeol(huvudstad),ett ord som ursprungligen syftade påGyeongju,Sillashuvudstad.

Kinesiskt namn

[redigera|redigera wikitext]

Till skillnad från de flesta ortnamn i Korea finns det ingahanja(kinesiska tecken) bakom namnet Seoul. I modern tid har man därför påkinesiskafortsatt kalla staden vid dess gamla namn Hànchéng (Hán thành,koreanska:Hanseong,staden vidfloden Han).1910-1945, när Korea lydde under Japan, var den officiella benämningen Keijō (Kinh thành), vilket även användes på frimärken, i företagsnamn och annat. I januari 2005 förklarade så stadens myndigheter att man fortsättningsvis ville bli benämndShǒu'ěr(Thủ nhĩ / thủ nhĩ;koreanska:수이, Su-i) på kinesiska. Det är en ljudmässig översättning och tecknetThủ(shǒu,huvud)kan också syfta på huvudstad. Denna förändring är dock endast avsedd för talare av kinesiska och har ingen inverkan på hur Seoul benämns på koreanska eller andra språk.

Man tror att människor har funnits i området sedanPaleolitikum.De fanns främst längsHanfloden.Arkeologiskaundersökningar har visat att de har varit civiliserade sedanNeolitikum.I samband med attbronsintroducerades vid700 f.Kr.började bebyggelsen sprida sig mot inlandet. Den första staden där Seoul nu ligger grundades år18 f.Kr.avBaekje,som var ett avKoreas tre kungariken,som under perioden stred om kontrollen överKoreahalvön.Vid staden, som fick namnetWiryeseong,utspelades det ofta strider kungadömena emellan, eftersom det var ett så strategiskt viktigt område. Vid år392fickKoguryokontroll över staden.551fick enalliansmellanSillaoch Baekje kontroll. Snart fick Silla självt kontroll över staden, och snart även helaKoreahalvön.1104,dåGoryeodyanstinhade makten, byggdes det ettpalatsi staden. Även under den tiden hade området strategiskt betydelse, i och med närheten till Hanfloden.

1394,i början avJoseondynastyn,flyttades huvudstaden till Seoul. Det byggdes enmurrunt staden för att skydda stadens invånare från vilda djur (som till exempeltigrar), tjuvar och attacker. Muren står inte längre kvar idag, förutom i bergen norr om staden. En del portar står dock fortfarande kvar vid Seoulsdowntown-distrikt.

I slutet av1800-taletöppnades staden upp för utlänningar efter hundratals år av isolering och började moderniseras. Seoul blev först iÖstasienmedelektricitet,spårväg,vatten,telefonochtelegraf,mycket beroende på handeln medUSA.Till exempel var Seoul Electronic Company, Seoul Electric Trolley Company och Seoul Fresh Spring Water Company i amerikansk ägo.1910utsattes staden förJapansockupationav Koreahalvön som skulle vara fram till1945.Seoul blevkolonihuvudstadiJapanska Korea,som Korea kallades under ockupationen. Staden gick under namnetGyeongseongunder denna period. Japanese General Government Building, som revs mellan1995och1996,blev sätet för den japanska koloniala regeringen. Efterandra världskrigetoch befrielsen 1945 antog staden sitt nuvarande namn, Seoul. När Sydkorea utropade sig som självständigt antogs Seoul som huvudstad.

1950brötKoreakrigetut, och staden kontrollerades avkinesisktstöddaNordkoreaochFN-stöddaSydkoreaom vartannat. Under kriget utplånades staden nästan helt. En våg avflyktingarfrån norr ökade befolkningen till en uppskattad siffra på 2,5 miljoner människor.

Staden byggdes dock upp igen och växte snabbt, samtidigt som levnadsstandarden förbättrades under industrialiseringen och under den efterföljande snabba ekonomiska tillväxten i landet under1960- och1970-talet.Under en boom på1980-taletbörjade höga kontorsbyggnader och lägenheter växa fram. Föroreningar och trafikstockningar blev dock ett allvarligt problem dåurbaniseringenökade i snabbare takt och allt fler människor kom till stadsområdet. Trots att ett grönt bälte runt staden upprättades blev Seoul en av världens mest förorenade och överbefolkade städer.

Under1990-taletbyggdes ett antal historiska monument upp igen, däriblandGyeongbokgung.Staden var värd förolympiska sommarspelen 1988och var också en av spelplatserna underVM i fotboll 2002.

2004föreslog den sydkoreanskaregeringenatt byta huvudstad från Seoul tillGongju.Detta förslag mötte dock motstånd och frågan är ännu inte löst.

FlodenCheonggyecheoni centrala Seoul

Seoul är beläget i den nordvästra delen av Sydkorea, i en sänka vidHanflodensom delar staden i två delar. Staden täcker en yta på 605 km² och är omgiven av berg. Området har historiskt varit omstritt då det ligger strategiskt beläget för handel medKina.Seoul ligger fem mil från dendemilitariserade zonen,vilket gör staden till ett möjligt mål förrobotangreppi händelse av krig med grannlandet Nordkorea.

I början av 2000-talet återställdes den uttorkade flodenCheonggyecheonsom numera är ett populärt område för rekreation.

I staden råder ett fuktigtkontinentalt klimat,likt det i det övriga landet. Detta trots Sydkoreas lilla storlek och belägenhet, omgivet av vatten på tre sidor. Somrarna i Seoul är för det mesta varma och fuktiga, medmonsunmellanjuniochjuli.Augustiär den varmaste månaden med en genomsnittstemperatur på mellan 22° och 30 °C. Vintrarna är oftast mycket kalla och något torrare. Ijanuariligger genomsnittstemperaturen på mellan -7° och 1 °C. Det brukar vara ungefär 28 dagar medsnöperår.

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Normaldygnets maximitemperaturs medelvärde 1,5 4,7 10,4 17,8 23 27,1 28,6 29,6 25,8 19,8 11,6 4,3
Normaldygnets minimitemperaturs medelvärde −5,9 −3,4 1,6 7,8 13,2 18,2 21,9 22,4 17,2 10,3 3,2 −3,2
Nederbörd 20,8 25 47,2 64,5 105,9 133,2 394,7 364,2 169,3 51,8 52,5 21,5

Administrativ indelning

[redigera|redigera wikitext]
Seouls 25 distrikt

Seoul är Sydkoreas enda "särskild stad" (teukbyeolsi) och har samma status som Sydkoreas provinser. Seoul är indelat i 25stadsdistrikt(gu).[7]Dessa har status som kommuner och har egna borgmästare och kommunfullmäktige. Stadsdistrikten varierar på en yta mellan 10 och 47 km² och en befolkning mellan 140 000 till 690 000 människor.[4][1]Songpa är det mest befolkade och Seocho det största till ytan. Distrikten är sedan uppdelade idong,som det finns 522 av totalt. De är sedan indelade i 13 787 mindretongsom också är indelade i 102 796ban.[7]

Befolkningen i Seoul är nästan uteslutandekoreaner,med någrakinesiskaochjapanskaminoriteter.Utlänningar, som har ökat kraftigt den senaste tiden, upptar idag ungefär 2 procent, eller 255 749 (2009) av stadens invånare.[4]De störstareligionernai staden ärkristendomochbuddhism.Andra mindre ärshamanismochkonfucianism.Staden har vuxit kraftigt fram till 1998 då staden var nära 11 miljoner invånare, men en räkning gjord 2014 visade att för första gången på 25 år sjönk invånarantalet under 10 miljoner. Detta är till följd av stigande kostnader i boende, vilket har gjort att många har flyttat till närliggande städer somIncheon,och pendlar istället.[8]

Seoul är en stor finansiell knutpunkt iAsienoch några av världens största företag har sina huvudkvarter där. Med enBNPpå över [?] miljarder bidrar staden med ungefär 21 procent av Sydkoreas BNP och är den fjärde största i Asien och en av de tjugo största i världen.

Många internationellabankerhar filialer i staden, somCitigroup,HSBCochMizuho Financial Group.Seoul har också utmärkt sig som en storshoppingstad.Dongdaemun-marknaden är den störstamarknadeni hela Sydkorea. Yongsangs elektroniska marknad är den störstaelektroniskamarknaden i hela Asien. Namdaemun är den äldsta marknaden som är aktiv än idag, och även den största shoppingmarknaden i staden.

Kommunikationer

[redigera|redigera wikitext]

Regionen har ett utbrett och välfungerande infrastrukturnät som drivs av ett stort antal olika aktörer, både statliga och privata. Det har ett gemensamt betalmedium kallatT-moneysom är ett värdekort man laddar som sedan kan användas i tunnelbanan/lokaltåg, buss, taxi och närbutiker som 7-Eleven. Kortet fungerar även på andra ställen i landet. Staden håller på att bygga ett gratis Wi-Fi-nät som ska täcka 10 430 parker, gator och andra offentliga platser; det beräknas vara klart 2015 och kosta 47,7 miljarder won.

I Seoul finns tvåflygplatser:Gimpo Airportsom bedriver mest inrikes flyg ochIncheons internationella flygplats,som öppnade 2001 och tog över nästan all internationell flygtrafik från Gimpo.

Medtågkan man nå alla större städer i Sydkorea. MedKTXkan man ta sig från Seoul till Busan på 2,5 timmar med en hastighet på över 300 km/h och denna håller på att utökas till den sydvästra delen av landet.[9]

  • Seoul Station, Yongsan:
    1. Gyeongbu-linjen (KTX/Saemaul/Mugunghwa-ho)
    2. Gyeongui-linjen (Saemaul/Commuter)
  • Yongsan Station, Yongsan:
    1. Honam-linjen (KTX/Saemaul/Mugunghwa)
    2. Jeolla/Janghang-linjerna (Saemaul/Mugunghwa)
  • Yeongdeungpo Station, Yeongdeungpo:
    1. Gyeongbu/Honam/Janghang-linjerna (Saemaul/Mugunghwa)
  • Cheongnyangni Station, Dongdaemun:
    1. Gyeongchun/Jungang/Yeongdong/Taebaek-linjerna (Mugunghwa)

Seoul har ett av världens störstatunnelbanesystemsom täcker staden och de omkringliggande områdena, med 9 miljoner passagerare om dagen på 19 olika linjer. Systemet drivs både av statliga och privata aktörer.

Busstrafiken drivs av lokala myndigheter i sina respektive områden med större bussterminaler i staden för vidaretransport till andra städer.

I Seoul finns en rad av Sydkoreas mest prestigefylldauniversitet.

Seoul har ett antal specialskolor med spetsfokus på områden som utländska språk. Staden driver 235 universitetsförberedande skolor och 337 grundskolor.

Seoul har genom åren varit värd för mångasportarrangemang,till exempelAsiatiska spelen1986,Olympiska sommarspelen 1988,Paralympiska sommarspelen 1988ochVM i fotboll 2002.Sydkoreasnationalsporttaekwondoär mycket populär i staden, därWorld Taekwondo Federationäven har sitt säte. En annan populär sport ärfotboll.FC Seoul,som spelar iK-League,härstammar från Seoul.

  1. ^ [ab]GeoHive; Korea, South, administrative units.Arkiverad30 oktober 2010 hämtat från theWayback Machine.Läst 13 maj 2010.
  2. ^”Seoul Statistics (Land Area)”.Seoul Metropolitan Government. Arkiverad frånoriginaletden 19 oktober 2013.https://web.archive.org/web/20131019175850/http://stat.seoul.go.kr/Seoul_System5.jsp?stc_cd=412.Läst 24 mars 2010.
  3. ^”Seoul statistik - yta (2021)”.Seoul särskilda stad. Arkiverad frånoriginaletden 17 december 2022.https://web.archive.org/web/20221217181924/https://data.seoul.go.kr/dataList/412/S/2/datasetView.do.Läst 17 december 2022.
  4. ^ [abc]Korean Statistical Information Service (på koreanska)[död länk]Registrerad folkmängd i Sydkoreas administrativa enheter. Sammanlagt invånarantal för bofast och temporär befolkning (till exempel utländska medborgare). Läst 13 maj 2010.
  5. ^”Seoul statistik - yta (2021)”.Seoul särskilda stad. Arkiverad frånoriginaletden 17 december 2022.https://web.archive.org/web/20221217181920/https://data.seoul.go.kr/dataList/10043/S/2/datasetView.do.Läst 17 december 2022.
  6. ^”Citymayors”.Arkiverad frånCitymayors.com originaletden 17 augusti 2009.https://web.archive.org/web/20090817144812/http://www.citymayors.com/economics/financial-cities.html.Läst 8 december 2008.
  7. ^ [ab]”Administrative Districts”.Seoul Metropolitan Government. Arkiverad frånoriginaletden 20 juni 2008.https://web.archive.org/web/20080620132355/http://english.seoul.go.kr/gover/organ/organ_03adm.htm.Läst 2 maj 2008.
  8. ^”Seoul's Population Drops Below 10 Million for First Time in 25 Years”.Arkiverad frånoriginaletden 4 mars 2014.https://web.archive.org/web/20140304224351/http://english.chosun.com/site/data/html_dir/2014/02/14/2014021400795.html.Läst 4 juni 2014.
  9. ^”Arkiverade kopian”.Arkiverad frånoriginaletden 1 september 2013.https://web.archive.org/web/20130901010452/http://info.korail.com/2007/eng/est/est01000/w_est01100.jsp.Läst 6 november 2013.

Externa länkar

[redigera|redigera wikitext]