Hoppa till innehållet

Spik

Från Wikipedia
För berget i Slovenien, seŠpik.
Uppslagsordet” spika” leder hit. För dess överförda betydelser, seSpikning.
Uppslagsordet” krampa” leder hit. För muskelsammandragningen, seKramp.
Spikar

Spikellernagelär ettfästelementav trä eller metall (smitt eller draget av metalltråd), i ena änden spetsig och i den andra försedd med ett större eller mindre huvud (skalle), som används för att sammanfoga, eller nagla fast,trämot trä eller andra material mot trä.

Spikens tvärsnitt är oftast fyrkantigt men kan även vara runt. Vissa tillämpningar kräver extra motstånd mot utdragning och där är spiken försedd med hullingar (ankarspik, gipsplattespik) eller är spiralvridet (skruvspik, takplåtspik).

Spik med cirkulärt tvärsnitt har den nackdelen att den bjuder så gott som inget motstånd mot vridning av de sammanfogade delarna. Blir mer eller mindre ettgångjärn.Kantig spik bidrar däremot till vridmotstånd.

Spik slås in i de olika materialen medhammarei de flesta fall, större spik kan slås in med en litensläggaeller huvudet på enyxa.Vid industriell spikning eller i byggbranschen kommerspikpistolertill användning.

Tränagel

Tränagelellerdymlingär en äldre metod för att foga detaljer av trä mot varandra, eller för att låsa tappen vid till exempeltappning.Enträpluggsom är likadan i bägge ändarna används för att fästa grövretimmerrespektive plankor vid byggande avträfartygsamt vidtimringi äldretimmerhus,även kallad dymling. Ett annat användningsområde ärallmogebåtar.Attenepinnaenbordläggningförekommer fortfarande, även om det var vanligare förr.

Bleckspikanvänds vid plåtslageriarbeten för att fästa till exempel fönsterbleck och andra plåtdetaljer på hus. Bleckspik finns i flera färger för att harmoniera med det beslag som fästs. Längden är oftast 25 mm.

Ankarspikär en spik med räfflor för att försvåra att den dras ur vid belastning eller när virket skjuvar sig. Ankarspiken används till olika hålband eller byggbeslag vid trähusbyggnad.

Dyckertspik

Dyckertär spik som antingen helt saknar huvud eller har ett mycket litet koniskt huvud. Dyckerten fäster huvudsakligen genomfriktion.Avsikten är att hela spiken ska slås in i materialet så att ingenting sticker ut, dyckertspik används till invändiga snickerier såsom foder vid fönster och dörrar, socklar vid golv eller till taklister med mera.

Furuspikär en spik som var vanlig förr till husbyggen, innan dagens heldragna trådspik kom till. Furuspiken var tidigare handsmidd innan smidesmaskiner började utvecklas. Furuspiken påträffas ofta vid reparation i äldrehus.Den används än i dag vid grövre snickerier samt vid all renovering av äldrebyggnader.Furuspiken finns att tillgå galvaniserad eller i svartjärn.

Kamgängad spik irostfritt stål.

Kamspikär en spik med räfflor för olika träarbeten, dessa finns i olika längder från 20 mm och uppåt. Kamspik tillverkas i rostfritt stål som är det vanligaste, spiken finns även att få i koppar eller brons. I vissa länder tillverkas kamspik i stål, eller för spikpistoler på band.

Hästskosöm

Hästskosömär en spik med särskild form som slås underifrån genomhästskonoch ut genomhovensutsida där den böjs och klipps av med enhovtång.

Klippspik.

Klippspikframställs genom klippning av plåt i motsats tilltrådspiksom dras med tråd som ämne och till handsmidd spik. Används till spikning av exempelvis karmar och reglar ilättbetong.

Kopparspik förbåtbyggnadmed tillbehör för nitning.

Kopparspikfinns för olika ändamål, till exempel runda med räfflor, förplåtslageriarbeten.Det finns även en fyrkantig modell, som används tillträbåtsbyggeför nitning avbordsamtspant.En annan modell som har ett huvud (kallat rosset) användes till dekoration av paneler och dylikt. Koppar går inte att använda tillsammans med stål, järn, eller aluminium i fuktiga miljöer, på grund avkorrosion.Denna förstärkts ytterligare isaltvatten.Rostfritteller syrafaststålgår dock bra att använda tillsammans medkoppar.

Nubbär en typ av kortare spik med ett platt huvud. Normalt 6 till 18 mm lång. Nubben har i allmänhet kvadratisk genomskärning och ett platt cirkelformat huvud. Nubb tillverkas genompressning.En grövre sorts nubb, från 18 till 25 mm längd, förekommer och användes för spikning av mjuka mattor och dylikt, s.k.mattspik.

Av tråd tillverkad småspik i samma längder som nubb kallas vanligenstift,vare sig den är gjord av järn- eller mässingstråd.

Pappspik,kort spik med runt skaft och platt huvud som används för att fästatakpappochasfaboard.

Smidd ekspik tillGöteborg III

Timmerspik,även benämndekspik,är en spik för ekvirke förbåt-ochfartygsbygge.Timmerspiken är en grovvarmförzinkadspik utformad för att ej kila isärtimmereller virke vid rätt idrivning. Ekspiken drives in i träet tvärs mot fibern.

Trådspik i olika längd.

Trådspikär spik framställd av metalltråd, till skillnad frånsmiddspik. Trådspik är idag den vanligaste spiksorten för att foga samman trä. Oftast använder man sig av metalltråd av fyrkantigt eller x-formattvärsnitt.Det ger den bästa kombinationen av anliggningsyta, materialåtgång och stadga. Ibland förses trådspiken med räfflor för att öka friktion och fästförmåga.

Enbrädesspikvar (förr) ett slags kortare spik, ursprungligen väl avpassad efter tjockleken av en bräda.”en, räkneord”.SAOB.1922.https://svenska.se/saob/?id=E_0435-0160.pGyG#U_E435_141809.Läst 16 augusti 2024.

Brädspikär omkring 56 mm lång, med två smala och två bredare sidor samt takformigt huvud.[1]

Pallspikär vanligen anpassad till den typ avlastpallsom skall tillverkas. För EUR-pall krävs certifierad spik.

Krampaellermärlaär en typ av U-formad spik som oftast används för att fästa metalltråd och taggtråd vid stolpar.[2]

Övriga spiksorter

[redigera|redigera wikitext]
Kamspik förspikpistol.

Svensk spiklängd samt bandad spik

[redigera|redigera wikitext]

Längden härrör från tiden när man användetumtill exempel 2, 3 och 4 tums spik. Längd av de mest förekommande spikarna i millimeter och tum.

längd
(mm)
längd
(närmast
i tum)
exempel
19 ¾ bandad pappspik
20 pappspik
22 spix
25 1 pappspik
30 pappspik
35 pappspik
38 dyckert
40 ankarspik, dyckert
50 2 dyckert
60 trådspik
65 bandad spik
75 3 trådspik, bandad
90 bandad spik
100 4 trådspik
125 5 trådspik
150 6 trådspik
  1. ^”bräde”.SAOB.1924.https://svenska.se/saob/?id=B_4445-0020.J5A5.Läst 16 augusti 2024.”(1755) Schultze, Samuel Thomasson: Svensk ordbok. Handskrift hos SAOB:s red.”
  2. ^krampaiNationalencyklopedinsnätupplaga. Läst 2 november 2017.
  3. ^EUR-pall klammer och spik
  4. ^Certifierade EUR-pallar

Källförteckning

[redigera|redigera wikitext]

Externa länkar

[redigera|redigera wikitext]