Hoppa till innehållet

Stoppskylt

Från Wikipedia
Den vanligaste typen av stoppskylt som också används i samtligaeuropeiskaländer.
Gammal europeisk stoppskylt. Denna modell användes i Europa fram till ca 1975 då den ersattes av den nuvarande åttakantiga. Exemplet är svenskt, det som kunde skilja sig var att vissa länder hade vit istället för gul bakgrund och att de flesta länder skrev STOP istället för STOPP.

Enstoppskyltär ettvägmärkesom har använts vid vägkorsningar medstopplikt.Då denna skylt sitter uppsatt råderstopplikt.Trafikanterna ska då stanna vid den så kalladestopplinjensom normalt finns utsatt på vägen. Oftast förekommer denna skylt vidvägkorsningardär sikten oftast är något skymd, eller vid stora vägar där hastigheten är hög, och en sidokrock skulle vara mycket farlig. Den kan också förekomma på platser där vägen korsar enjärnvägoch där det helt och hållet saknassignaler.

Denna skylt härstammar från USA, finns med i FN-konventionen och används i många länder i och utanför Europa. Texten är” STOP” i (stort sett) helaEuropa,även i till exempelFrankrike,Grekland,Ryssland,Serbien,SpanienochSverige.I Europa användes fram till ca 1970–1975 en annan typ av stoppskylt som var rund med ett trekantig symbol i märket. Texten varierade lite mellan länder och var” STOPP” i Sverige. Denna skylt ersattes sedan med den USA-influerade skylten från1970-taletoch fram till omkring 1985. I Sverige infördes den1973.Idag har samtliga europeiska länder ersatt sina runda märken med det åttakantiga. Detta är ett av mycket få vägmärken som USA och Europa har gemensamt då amerikanska vägmärken annars oftast avviker från den standard som finns i Europa. Anledningen är här att Europa har följt USA:s standard.

Föregångaren till det åttakantiga märket har funnits ända sedan1915i USA. Den första varianten hade svarta bokstäver på en vit bakgrund och var en aning mindre än dagens stoppskyltar. Utseendet ändrades1924till en skylt med svarta bokstäver på en gul bakgrund, en design som var vanlig fram tills1954.

Utanför Europa förekommer språkavvikelser.” STOP” används där mest i engelskspråkiga länder.

  • ITurkiet”DUR”.
  • IIsraelfinns ingen text utan enhandsom visar stopptecken (se bild nedan).
  • I arabländerna används”قف”(se bild nedan).
  • I Kina används”Đình”(se bild nedan).
  • I provinsenQuébeci Kanada används renlärig franska:”ARRÊT”,dock nära provinsgränsen både”ARRÊT”och”STOP”(se bild nedan).
  • I latinamerikanska länder” PARE” eller” ALTO”.
  • I Sydkorea”정지”.
  • I Thailand”หยุด”.
  • IJapanhar man en röd triangelformad skylt, med texten”Chỉ まれ”(se bild nedan).