Hoppa till innehållet

Talko

Från Wikipedia
Tältresning för midsommarfirande iYlimuonioi finländska Lappland
Taktäckningsdugnad i Aune iTydali Norge omkring 1915

Talko,dugnadelleratingär frivilligt arbete som görs av engemenskap.Ordettalkoärfinlandssvenskt,dugnadkommer frånnorskaspråket, medanatingärgotländska.

Talko kan handla om allt från att bygga enbystugatill att turvis sköta gårdsplanen åt en sjuk granne. Till begreppet hör att talko görs i någon mening kollektivt, oftast tillsammans i en större grupp och under en begränsad tid. Som tack brukar talkovärden bjuda på mat och dryck efter avslutat arbete.

I Norge görs dugnader ofta i regi av föreningar. Bostadsrättsföreningar kan arrangera dugnader för att vårstäda sin uteareal, och inom idrottsrörelsen görs dugnader för att underhålla anläggningar och inte minst för att skaffa pengar till verksamheten.[1]Norska Wikipedia omtalar vidare sig själv som ett dugnadsprojekt.[2]

Ordet talko härstammar sannolikt via finskan från det ryska ordet "toloka" med samma betydelse. I finskan används ordet i plural, i formentalkoot.Ordet finns också påmeänkieli[3].

Rikssvenskanhar det från norska, ursprungligen fornnordiskans "dugnaðr" (hjälp), hämtade ordet "dugnad" – någon gång "dugning". Det används vardagligt i Sverige med samma betydelse.[4][5]Även ordet "arbetsgille" har förekommit på rikssvenska.[6]

Det gotländska ordetatinghar samma innebörd.

Motsatsen till dugnad/talko/ating i bondesamhället varförning,som var en tillställning då inget arbete utfördes, och där de deltagande medförde mat till ett gemensamt bord motsvarande det nutidaknytkalaset.

Externa länkar

[redigera|redigera wikitext]