Hoppa till innehållet

Teologi

Från Wikipedia

Religion
Världreligionerna symboler

Teologi(grekiska:θεός- gud,λόγος- ord, kunskap, förståelse, mening) är "läran omGud".I sin ursprungliga, och bokstavliga, betydelse, inbegriper begreppet en innebörd avteoretiskatankar och uppfattningar kring det övervärldsliga ( "Gud" ), världens beskaffenhet och människans förhållande till den övervärldsliga verkligheten.

ISverigeanvänds av historiska skäl begreppet teologi oftasynonymtmedreligionsvetenskap,detvetenskapligastudiet avreligion.Religionsvetenskapenkännetecknas dock av ett areligiöst förhållningssätt till religionen, till skillnad från den traditionella teologin som innefattar konfessionell dogmatik.

Begreppet teologi[redigera|redigera wikitext]

De senaste två tusen åren har begreppet teologi genomgått en avsevärd begreppsförskjutning. Termen uppkom underantiken,och användes då för att beteckna diskurser om gudar ochkosmologioch de första teologerna betraktades somheretikerdå religionen var förbunden med de respektive statsmakterna och inte fick ifrågasättas.Sokratesansågs följaktligen lära utateismnär han diskuterade teologi, och dömdes därför till döden.

Aristotelesindeladeteoretisk filosofiimathematice(matematik)phusike(fysik) ochtheologike(teologi), och i detta fall bör teologi förstås sommetafysik.RomarenMarcus Terentius Varroindelade teologin i tre diskursfält: mytisk teologi (om gudamyterna), rationell teologi (filosofisk analys av gudar och kosmologi), och civil teologi (om medborgares riter och religiösa plikter).

Detidigaste kristnaverkade i den grekiska traditionen och anammade flera av antikens begrepp. Det framgår bland annat av bibliska handskrifter, som en alternativ version avUppenbarelsebokensom börjarapokalupsis ioannou tou theologou,"uppenbarelser av Johannes, teologen". "Teolog" i detta sammanhang ska sannolikt förstås på ett annat sätt än det brukas numera; Johannes uppenbarade Guds (Theos) ord (logos). Fram tillmedeltidenförekommer en brokig mångfald av ordets betydelse.

Underhögmedeltidensskolastik,kom teologi att avse ett rationellt studium av kristnadoktriner,eller disciplinen som undersöker sammanhang, språkliga implikationer och påståenden iBibelnoch den kristna traditionen.

Närsekulariseringenpå allvar fick spridning under1900-talet,och teologin somvetenskapligtstudium på allvar kom att ifrågasättas, i Sverige mycket genom filosofiprofessornIngemar Hedenius,blev det viktigare för teologin att visa sitt akademiska berättigande. Som en följd av detta kom begreppet teologi inom den svenska akademiska världen delvis att ersättas av religionsvetenskap. Således har termen idag två huvudsakliga betydelser på svenska; dels konfessionella föreställningar och reflexioner kring den egna guden, och dels det vetenskapliga ämnet. I den allmänna debatten i Sverige, liksom på svenska universitet, används idag teologi huvudsakligen i betydelsen religionsvetenskap. I stora delar av övriga världen finns dock fortfarande en tydlig uppdelning mellan dessa två termer.

Ämnet teologi i Sverige under nyare tid[redigera|redigera wikitext]

Ända fram till 1830-talet ägnade sig universitetensteologiska fakulteteruteslutande åt forskning. Verksamheten hade inget pastoralt syfte och var inte ämnad för blivande församlingspräster. Prästutbildningen skedde vid stiftsstädernas gymnasier. Först från 1830-talet kom prästutbildningen att förläggas till universiteten i Uppsala och Lund.

Parallellt med att grundskolans kristendomsundervisning ersattes av religionskunskap, byttes ämnet teologi vid merparten av de svenska lärosätena namn till religionsvetenskap under åren19691976.Teologi som begrepp lever dock kvar i titeln på akademiska examina:teologie doktorochteologie kandidat,doktor respektive kandidat i religionsvetenskap, samt som namn på två av de konfessionellt oberoende svenska universitetens religionsvetenskapligafakulteteterochinstitutioner;Teologiska fakultetenochTeologiska institutionen vid Uppsala universitetsamtCentrum för teologi och religionsvetenskapvid Lunds universitet.

År1974kom RUMO-reformen, utredningen om religionsvetenskapliga utbildningens mål och organisation, där det fastslogs att teologi blev ett delämne i det religionsvetenskapliga studiet och att utbildningen skulle vara icke-konfessionell. Detta ledde till attSvenska kyrkanövertog en del av prästutbildningen med undervisning i konfessionell teologi. Tre av de fyra högskolor som använder termen teologi om sin religionsrelaterade undervisning -Örebro teologiska högskola,Johannelunds teologiska högskola,Ersta Sköndal högskola- fick status som högskolor 1993, och den tredje,Teologiska högskolan i Stockholm,grundades av Svenska missionsförbundet och Svenska baptistsamfundet 1997 genom sammanslagning av deras tidigare seminarier. Samtliga dessa skolor drivs av religiösa samfund. Johannelunds teologiska högskola utbildar som enda konfessionella skola även präster för tjänst i Svenska kyrkans ordning.

Teologi och religionerna[redigera|redigera wikitext]

Kristen teologi[redigera|redigera wikitext]

Historik[redigera|redigera wikitext]

Under kristendomens första århundraden bedrevs teologin, reflexionerna kring Gud, i huvudsak av kyrkans företrädare - Jesu lärjungar,kyrkofädernaochpräster- som samlade efterföljare omkring sig. Även enskildaeremiteroch personer som menade sig vara utsända av Gud tillprofeterkunde samla inte oansenliga grupper av efterföljare.

I och medklosterväsendetsinförande under mitten av den västerländskatideräkningensförstamillenniumkom det teologiska studiet att uppstå där och blev också mer institutionaliserad. När universiteten grundades i västerlandet undermedeltidenblev studieämnena indeladehierarkisktmed teologi som det högsta ämnet. Av de ämnen som idag är innefattade i teologin existerade ursprungligen de inriktningarna som idag kallasexegetik(bibelvetenskap),kyrkohistoria,kyrkovetenskapochtros- och livsåskådningsvetenskap(etik,(religions-)filosofiochdogmatik). Då det var kyrkan som införde utbildningsväsendet i Europa och då kyrkan också länge var den institution som hade ansvaret för all form av utbildning, kom kyrkans företrädare också starkt att påverka såväl utbildningens utformande som dess vetenskapligaaxiomoch såväl de kyrkliga som de vetenskapligadogmerna.

De äldsta lärosätena för teologi finns i södern ochOrienten,såsomKoptisk-ortodoxa kyrkansskola i Egypten och Kateketskolan i Alexandria. ISinaiuppfördes även det första klostret i världen,Katarinaklostret,där flera dokument finns bevarade från kristendomens första tid.

Fram till upplysningen i västerlandet var bibelvetenskapens mål i allt väsentligt att träna studenten i att uttyda Guds vilja och i vidare mening att vinna egen och andrasfrälsning.En annan tolkning avBibelnuppkom dock iFlorensunderrenässansen,i samband medhumanismensframträdande. Humanisterna i Florens skapade den modernakällkritikenoch utvecklade textkritiken, ifrågasatte den institutionaliserade kyrkans auktoritet inom bibelvetenskapen och teologin, och dess ofelbarhet beträffandeetiskadogmer.

De humanistiska idéerna fick dock inget reellt genomslag inom teologin förrän under 1700-talet, dåupplysningsidealengav upphov tillliberalteologini framför allt det protestantiska norra Europa. Bland de första liberalteologerna märksJohann Salomo Semler,vars historisk-kritiska forskning kom att få stor betydelse för den fortsatta bibelvetenskapen, ochDavid Strauss.Som rörelse är liberalteologin ingalunda enhetlig, men bland dess främsta kännetecken märks huvudsakligen den historisk-kritisk hållningen gentemot de religiösa skrifterna samt attförnuftetställs över, eller i vissa, mer sällsynta fall, jämställs med uppenbarelsen som källa till andlig kunskap.

Samtidigt med liberalteologins spridning fick européer genomkolonialismenalltjämt ökad insikt i andra religioner än kristendomen och intresset som detta väckte ledde till attreligionshistoriaetablerades som ett eget ämne inom teologin. Den första professuren i religionshistoria inrättades viduniversitetet i Leidenunder 1800-talet. Professuren innehades först avX.C.P. Thiele.

Bland annat som en reaktion mot liberalteologin, men också för att utgöra en motvikt mot den uppfattade sekulariseringen av hela samhället, framträdde under1800-talethögkyrkligheteni det protestantiska Europa. Som startpunkt för högkyrkligheten har bland annat hävdatsJohn Keblespredikan mot "det nationella avfallet" iOxford1833.Högkyrkligheten kom att få stor betydelse för det praktiska kyrkolivet. Rörelsens teologiska program utgick huvudsakligen frånecklesiologin(teologin om kyrkan) och kom på så sätt på att verka förekumenikoch utökad kontakt mellan kristna samfund.

Iromersk-katolskaländer framträdde under samma tidnythomismensom ville återgå tillskolastikenssträngare teologi, och som motreaktion mot denna,modernismensom strävade mot ökad anpassning till det moderna samhället.

ISverige,TysklandochFinlanduppstod under senare delen av 1800-talet och början av 1900-taletfolkkyrkotankensom kombineradelutherdommednationalism.

Runt 1900 skapadesreligionssociologinmedMax Webersarbeten, ochreligionspsykologinmedG.S. HallochWilliam James.Dessa ämnesgrenar, idag sammanförda i ämnesområdetreligionsbeteendevetenskap,behandlar religionen och dess funktion för samhälle respektive individ, placerar dem vanligtvis längre från auktoritetstro, tradition och dogmer än tidigare teologisk forskning. I och med religionsbeteendevetenskapens intåg i den akademiska världen, började också den akademiska teologin att på allvar ställa sig vid sidan av den konfessionella.

Eftersom religionspsykologin bland annat har sysslat medfreudianskaanalyser av religiösa frontalpersoner och andra psykologiseringar avreligiösaerfarenheter, har detta ämne emellanåt uppfattats som kontroversiellt.

Under 1900-talet utkristalliserades ytterligare ett teologiskt ämnesområde,missionsvetenskap,som tillsammans med kyrkohistoria och kyrkovetenskap idag är sammanförda till ämnesområdetkyrko- och missionsstudier.

Med början iSydamerikakom ävenbefrielseteologinatt få synnerligen stort inflytande på såväl den akademiska som konfessionella teologin under efterkrigstiden, och tillsammans med allmänna politiska idéströmningar gav även upphov till denfeministiskateologin ochqueerteologin.

Bibelteologi[redigera|redigera wikitext]

Bibelteologi kallas det vetenskapliga arbetet med att sammanfattaBibelnsteologi. Ämnet ligger i gränslandet mellan detexegetiskastudiet och densystematiska teologin.Bibelteologiska framställningar struktureras ofta kronologiskt till skillnad från den systematiska teologin som alltid arbetar tematiskt. På grund av attbibelvetenskapenvid de flesta universitet, högskolor och teologiska seminarier är indelad i två discipliner är många bibelteologiska framställningar begränsade till att omfatta baraGamlaellerNya testamentet.

Diskussionen om Gamla testamentets teologi har under andra halvan av 1900-talet främst handlat om huruvida det finns ett teologiskt centrum i dess teologi. Detta beror mycket på attWalter Eichrodtskrev en klassiker i ämnet på 1930-talet som hade förbundet som centrum. Mot detta reagerade bland andraGerhard von Radsom skrev en bok där detfrälsningshistoriskaskeendet gett strukturen åt boken, detta bland annat för att bättre göra rättvisa åt det historiska förloppet bakom Gamla testamentets framväxt.

På senare tid harFrancis Watsonifrågasatt om man verkligen kan skriva en gammaltestamentlig teologi utan att ta med Nya testamentet i framställningen. Att det finns något som kallas Gamla testamentet beror på att det finns ett som kallas Nya testamentet, liksom att om inte andra världskriget hade varit hade man bara kallat första världskriget för "världskriget", och det gjorde man till och med att det andra världskriget inföll.

Teologin i icke-kristna religioner[redigera|redigera wikitext]

Förutom de två huvudbetydelserna av teologi; som kristna konfessionella tankar kring Gud och akademiska, vetenskapliga studier av de samma, förekommer teologi, i betydelsen intellektuella reflektioner kring den egna gudomen, på något vis inom alla samhällen där det finns institutionaliserade trossystem kring en övervärldslig verklighet.

Inombuddhismenär teologin central för själva religionen. Begreppet blir dock något missvisande, då det inom huvudfåran av buddhistisk världsuppfattning saknas ett motsvarade begrepp för Gud,theos.Den buddhistiska teologin går av denna orsak vanligen under beteckningenbuddhistisk filosofi.

Islamhar genom historien inte fäst samma vikt vid teologi, som inom islam kallaskalam,som kristendomen. I stället har den islamiska lagen,sharia,en mera framträdande roll i religiösa diskurser och akademiska religiösa studier. Den kristna motsvarigheten till sharia ärkanonisk rätt,som iteokratiervar en komponent i landetsrättssystem.Religiösa filosoferinom islam uppfattas ofta inte som teologer, utan som författare som skrivit om Gud.

Eftersomjudendomenhar varit en minoritetsreligion under i princip hela den västerländska tideräkningen, har judisk teologi inte haft samma akademiska förankring som sin kristna motsvarighet och teologiska spörsmål har behandlats lokalt isynagogor.Den judiska teologin har dock haft stort inflytande på såväl islamisk som kristen teologi. Judendomens teologer har genom historien i allt väsentligt varitrabbinerna,men under 1900-talets sista decennium började även vetenskapliga, icke-konfessionella, institutioner framträda.

Ämnesöversikt[redigera|redigera wikitext]

Vid de svenska universiteten och högskolorna finns idag en femdelad uppdelning inom de teologiska fakulteterna. På få eller inga av utbildningssätena finns dock alla ämnen representerade, och i några fall varierar ämnesnamnen.

Teologiska begrepp i urval[redigera|redigera wikitext]

Kristna teologiska begrepp i urval[redigera|redigera wikitext]

Judiska teologiska begrepp i urval[redigera|redigera wikitext]

Muslimska teologiska begrepp i urval[redigera|redigera wikitext]

Teologiska termer inomBahaii urval[redigera|redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera|redigera wikitext]

  • Krister Gierow,"Teologin under 1800-talet",Vårt kulturarv: Det nya Europa skapas.Del IV, red. P Krarup, H Holmboe, K Gierow, (Helsingborg 1966)
  • Bengt Hägglund,Teologins historia. En dogmhistorisk undersökning5 uppl. 1981
  • Oloph Bexell, "Prästutbildning, prästtjänster och prästerlig befordran i äldre tid. En kyrkorättslig översikt."Strängnäs stifts herdaminneband 4, 1995.
  • Faculty of Theology at Uppsala university.(Acta Universitatis Upsaliensis. Uppsala University 500 Years. 1), red. av Helmer Ringgren. 1976.
  • Theologicum i Lund. Undervisning och forskning i tusen år,red. av Birger Olsson m.fl., 2001