Hoppa till innehållet

Trafikolycka

Från Wikipedia
Trafikolycka iJapan.
Vägtrafikdödade per miljon invånare i EU, 2011.

Trafikolyckaär enolyckaeller annan typ avincidentitrafikenmed antingenfordon(bil,buss,motorcykelellercykel) ellerfotgängareinblandade. Trafikolyckor sker ofta i samband med bilkrockar men kan också varasingelolyckor(till exempel avåkningar på grund av exempelvishaltväglageller en viltolycka). Trafikolyckor kan också vara krockar mellan till exempel ett fordon och ett djur. Varannan trafikolycka, i Sverige, är enviltolycka(ca. 65 000 per år)[1].

Trafikolyckor leder ofta till skador på fordon och personskador ellerdödsfall.Under 2010 till 2013 dog 260 till 319 personer per år av vägtrafikolyckor iSverige[2].

Termenbilolyckaanvänds om minst enbilär inblandad. I Sverige sägerTrafikförordningenatt bilar som ska köras på allmän väg måste medföra envarningstriangel,som sätts upp vid olyckor eller motorfel där hastighetsbegränsningen överstiger 50 km/h eller sikten är skymd. Triangeln ska sättas upp på ett sådant avstånd att andra trafikanter varnas i tid.[3]

I Sverige ärSTRADA(Swedish TRaffic Accident Data Acquisition) det informationssystem om personskadeolyckor i vägtransportsystemet som sedan 2003 används för den officiella olycksstatistiken. STRADA tar inte med singelolyckor med gående, eftersom inget fordon är inblandat i denna mycket vanliga olyckstyp.

I internationell statistik förEuropeiska unionenhar Sverige sedan 2009 till 2012 halkat ned från plats ett till plats tre när det gäller lägst antal dödade i vägtrafiken, passerat av Storbritannien och Nederländerna. På de sista båda platserna med 9.5 resp 11 dödade per 100 000 invånare ligger Grekland och Polen. Snittet för hela EU var 6,2 dödade per 100 000 invånare.[4][5].

Externa länkar

[redigera|redigera wikitext]