Hoppa till innehållet

Turism

Från Wikipedia
Uppslagsordet” turist” leder hit. För filmen, seTurist (film).
El viaxeruavEduardo ÚrculoiOviedo,Spanien.
Fotograferande turist vidIndia GateiNew Delhi.

Turismär människors aktiviteter när de reser till och vistas på platser utanför sin vanliga omgivning en kortare tid än ett år.[1]Turism ochbesöksnäringkan innefattafritidsaktiviteter,personliga besök, övernattning,shoppingeller andra aktiviteter. Numer räknar man även in affärsresor och resor till fritidshus i turism då detta är utanför personens vanliga omgivning.[2]

Defintionen enligtVärldsturismorganisationen(World Tourism Organisation, UNWTO) är:

[...]Turism omfattar människors aktiviteter när de reser till och vistas på platser utanför sin vanliga omgivning för kortare tid än ett år för fritid, affärer eller andra syften.
De mest besökta länderna 2001.

I begreppet aktiviteter innefattas sociala, kulturella och ekonomiska aktiviteter som personen utför utanför sin vanliga omgivning och omfattar i praktiken allt slags resande som inte är av daglig art som till exempel dagligpendling.Eftersom begreppet inte enbart är koncentrerat till detnöjesbetonadefritidsresandethar ordet turist börjat bytas ut till ordet besökare för att även inkludera affärsmässiga och professionella resor.[3]

Turismens beståndsdelar[redigera|redigera wikitext]

Turistbyrån i tidigare kapell iPolice,Polen

Turismen som bransch brukar anses ha sex beståndsdelar där de olika delarna har ett naturligt samband men består av två ganska olika kategorier; försäljning/distribution, och resandet står för sig och därtill finns de som tillhandahåller "Bo-Äta-Göra-Handla",det vill sägaboendeanläggningar,matleverantörer,aktivitetsarrangöreroch shopping.

I kategorin försäljning/distribution ingår de parter som erbjuder bokning samt försäljning av resor ochhotell.Som regel är det enresearrangör,enresebyråeller det företag som kommer att utföra transporten, exempelvisflygbolagetellerbussbolaget.Många biljetter och hotell bokas idag viaInternet.

I kategorin resandet ingår alla de parter som erbjuder nationella och internationellatransportmöjligheterför personer, det vill säga medbil,buss,båt,tågochflyg.

Kategorin boende innehåller boendemöjligheter frånslotttillcamping.Denna del ger fler arbetstillfällen inom turism än de andra kategorierna. Kategorin äta innebär den mat besökande konsumerar, frånsjälvhushålltill lyxigarestauranger.

Grupperna Göra och Handla anses vara det som lockar nöjesturism till en viss plats, medan "bo", "äta" är något turisterna behöver eller gör men inte planerar lika noga, men som ändå omsätter mer än "göra". Ändå är ofta bra boende och bra restauranger, samt inte minst den servicekänsla som ges, viktig i val av resmål för många turister som är beredda att betala mer.

Att shoppa är också ett väsentligt inslag i turistresandet, vilket är av betydelse för detaljhandeln. Här är värt att notera att turism inte enbart handlar om en geografiskt förflyttad konsumtion utan också att det i många fall innebär en större konsumtion än som annars skulle ägt rum i hemorten.

Därtill finns ocksåväxlingskontorochbankersom säljervalutaochturistbyråersom erbjuder information om ortens, regionens och hela landets utbud avturistaktiviteter.Detta kan anses vara en extra grupp som erbjuder övrig service på plats utan att vara en del av nöjet med resan.

På nationell nivå finns instanser som under 2004 omorganiserats avsevärt för att samordna besöksnäringens aktiviteter,marknadsföringochutbildning.

I Sverige omsatte turismen 251 miljarder kr år 2009, inkl affärsresande, varav svenskar 158 och utländska besökare 93 miljarder kr[4].Av detta lades 50 miljarder på transporter, 73 på boende och restaurang, 104 på handel samt 23 miljarder på kultur, evenemang och tjänster. Dessa siffror är en aning osäkra bland annat för att det är svårt att veta hur mycket restaurangomsättning och butiksförsäljning som avser turister (och om de övernattat eller inte, krävs av UNWTO:s definition). De svenska kommuner som omsätter mest inom turism per invånare var 2009:[4]1.Strömstad2.Åre3.Tanum4.Malung-Sälen5.Härjedalen.Störst i Sverige på turism i absoluta tal, mätt i antal gästnätter, är Stockholm med 6,4 miljoner gästnätter.

Turistattraktioner[redigera|redigera wikitext]

Det finns många faktorer som lockar människor att resa till främmande platser på fritiden ( "göra" -kategorin). Några av dessa ärklimat,aktiviteter, godköpkraftatt utnyttja vidshopping,sevärdheterochevenemang.

Turism kan kategoriseras efter attraktionernas typ; bland annat finnsekoturism,sakral turism,urban turism,rural turism,kulturturism,gayturism,morbidturismochalkoholturism.

De mest attraktiva länderna är enligt en undersökning avWorld Economic Forum2011: 1.Schweiz, 2.Tyskland, 3.Frankrike, 4.Österrike, 5.Sverige, 6.USA, 7.Storbritannien,8.Spanien, 9.Kanada, 10.Singapore.[5]

Överturism[redigera|redigera wikitext]

Huvudartikel:Överturism

Överturism (engelska:overtourism) är ett begrepp som beskriver de negativa effekterna som turism kan ha på en destination. Det handlar om hur alltför många turister som besöker en plats under kort tid kan leda till problem som trängsel, miljöförstörelse, stigande priser och försämrad livskvalitet för lokalbefolkningen.

Turism som metafor[redigera|redigera wikitext]

Ordet "turism" har kommit att ägnas som metafor för olika typer av frivilliga, planerade resor, däriblandsocial turism,sexturism,kravallturismochabortturism.Ordet turist används ibland i idrottssammanhang för någon som deltar i en viktig mediabevakad tävling för deltagandets skull, utan att ha chans på en framskjuten placering. En delOS-deltagare har som mål att få delta utan att placeringen där är så viktig.

Se även[redigera|redigera wikitext]

Referenser[redigera|redigera wikitext]

Externa länkar[redigera|redigera wikitext]

  • Wikimedia Commons har media som rörturism.