Hoppa till innehållet

Antikommunism

Från Wikipedia
Antikommunism
Strukenhammare och skära(kommunismens symbol).
Slagord

Antikommunismär ett begrepp som används för flera olika rörelser och åskådningar som har det gemensamt att de är emot eller är kritiska tillkommunism.Oktoberrevolutionenoch etableringen avSovjetunionenframkallade många olika antikommunistiska rörelser som fick direkta konsekvenser i olika länders inrikes- och utrikespolitik och hade en stor roll i världspolitiken fram tillandra världskriget.Detkalla kriget(som tog sin början efter andra världskriget) var också präglat av antikommunism som i denna period mer fick prägeln i storpolitiska motsättningar: "Väst mot Öst". EfterSovjetunionens upplösninghar de mer skarpa antikommunistiska rörelserna fått mindre genomslag medan de rörelser som mer präglas av ett grundläggande ideologiskt motstånd i viss utsträckning kvarstått.

Det ideologiska motståndet mot kommunismen

[redigera|redigera wikitext]
För bättre förståelse, läs på om kommunistiska ideologier, såsom:Marxism,Leninism,Trotskism,Stalinism,Nymarxismmed mera.

Kommunism nådde en höjdpunkt under 1900-talet. Som en reaktion på den ökande populariteten hos kommunistiska rörelser utvecklades organiserad antikommunism. Antikommunismen tog sig många olika former under 1900-talet.KonservativarojalisteriEuropaslogs mot den första vågen av kommunistiskarevolutionersom ägde rum under åren 1917-1922.Fascismenochnazismenhade en våldsam form av antikommunism som grund, och skrämde folket med hotet om en kommunistisk revolution för att öka sin egen politiska makt. Ett av deras mål underandra världskrigetvar att förinta kommunismen.

Axelmakternavalde att mildra motståndet mot kommunismen dåTysklandbefann sig i pakt med Sovjetunionen, till följd avMolotov-Ribbentroppakten,likaså blev den sovjetiska kommunismen rumsren iUSAochStorbritanniendå Sovjetunionen bytte sida och anslöt sig till de västallierade under andra världskriget.Nationalisterslogs mot kommunister i ett flertalinbördeskrigöver hela världen. Konservatismen,liberalismenochnyliberalismen,samt även till viss delsocialdemokratin,påverkade till stor del den antikommunistiska utrikespolitiken hos devästerländskastaterna, och dominerade bland de antikommunistiska intellektuella strömningarna under senare delen av 1900-talet.

Senatorn Joseph McCarty har blivit en symbol för antikommunismen i USA på 1950-talet

Som en följd avoktoberrevolutioneniRysslandbörjade denmarxistiskakommunismen associeras med Sovjetunionen (trots att många marxister och kommunister inte stödde Sovjetunionen och dess politik). Som ett resultat av detta blev antikommunism och motstånd till Sovjetunionen nästan omöjliga att åtskilja, inte minst i utrikespolitiken. Antikommunism var ett viktigt inslag i utrikespolitiken hos axelmakterna under 1930-talet och hos USA under kalla kriget.

Begreppsparet kommunism och antikommunism har också använts i inrikespolitiskt syfte för att implicera något ont, oönskat, och där ursprungsbetydelsen delvis gått förlorad. Medborgar- fackliga, sociala och demokratiseringsrörelser i detkapitalistiska blocketibland omedvetet etiketterades och beskylldes för att vara prokommunistiska (till exempel i USA ochSydamerika), samtidigt som medborgarrörelser, fackliga, sociala, nationalistiska,religiösaoch demokratiseringsrörelser i detsocialistiska blocketbeskylldes och etiketterades för att varakontrarevolutionäraochantikommunistiska.Repressalier i båda fallen kom ofta att omfatta även familjer och vänner till de utpekade.

Det postkolonialaAfrikahar också berörts av konflikten mellan kommunism och antikommunism, dels genom att vissa länder experimenterade med enpartistyrda marxistiska system (till exempelBeninochEtiopien) där de styrande inskränkte högeroppositionens rörelse- ochyttrandefrihet,medan andra (somLiberia) kriminaliseradesocialismoch fackföreningar, dels genom USA:s och Sovjetunionens frikostiga vapenleveranser till olikarebellgrupperi detkalla krigetsnamn för att få bundsförvanter och fotfäste på kontinenten, vilket var en bidragande orsak till långvariga politiska konflikter.

Antikommunism på filosofiska grunder

[redigera|redigera wikitext]

En anledning till kritisk ståndpunkt mot kommunismen kan vara enfilosofiskmodell som är helt eller delvis idissonansmed de kommunistiska grundsatserna. Och eftersom filosofi har ett brett spektrum är det svårt att ge ett samlat motiv. Några exempel på filosofer som har varit uttalade antikommunister är:

Antikommunism på religiösa grunder

[redigera|redigera wikitext]

Katolska kyrkan

[redigera|redigera wikitext]

Romersk-katolska kyrkantar officiellt avstånd från socialismen, vilket markerats i olikaencyklikor,bland andraRerum NovarumochCentesimus Annus(1991). Kommunismen behandlas mest explicit iDivini Redemptoris(1937). Förutom principiella grunder gynnadeskatolskantikommunism av att de länder där kommunismen införts ofta förföljde religiösa minoriteter. Liksomöstrtodoxa kyrkanhar katolskakyrkanverkat inom de totalitära öststaterna under sovjetisk kontroll. Tack vare en stor andel katoliker i landet och sin internationella organisation befäste den sig framför allt iPolensom en kraftig motpol till partiet.[3]Detta förstärktes genom en polskpåve,Johannes Paulus II,som framhävde de antikommunistiska och antitotalitära idealen.[4]

Påvens besök i landet 1979 medutomhusgudstjänsteroch folkhav av besökare var en tydlig styrkedemonstration av folket och den katolska kyrkan mot regimen. Påvens upprop omodnowa(polska:förnyelse) av landet stimulerade bildandet avSolidaritetåret därefter. Regeringen, som redan använde samma slogan med målet att bevara partiets roll, fann det provocerande.[5]

FackföreningenSolidaritethade starka band till bådearbetarnaoch kyrkan (till exempel den katolske politikernTadeusz Mazowiecki). Flera Solidaritetsledare, bland annatLech Wałęsa,uppträdde vid möten med regimens företrädare trotsigt med religiösa symboler såsomMadonna-bilderpå kavajslaget. Även vid strejken vidLeninvarvetiGdanskprydde Madonna-bilder varvens huvudport, och gudstjänster på varvet samlade 17 000 knäfallande strejkande. När slutöverenskommelse för att avsluta strejken skrevs på använde Wałęsa en enormt stor penna med ett påveporträtt.[6]

Evangelikala och fundamentalistiska kristna i USA

[redigera|redigera wikitext]

IUSAhar antikommunismen omhuldats inte minst avevangelikalaochfundamentalistiskakristnamed representanter som evangelistenBilly Grahamoch TV-predikanternaJerry FalwellochPat Robertson.

Antikommunism på politiska grunder

[redigera|redigera wikitext]

Den kommunistiska ideologin med sitt krav att medborgarna skall underordna sig staten, står i motsats till liberalismens tro på individens egenmakt och även till socialdemokratins erkännande avdemokratioch samverkan för att uppnå resultat. Denna ideologiska motsats har oftast begränsats till en dialog inom det politiska systemet. I vissa tider och länder har dock en mer direkt uttalat avståndstagande skett i former som kan kallas antikommunism.

Anarkismhar i många stycken en gemensam historiebakgrund som kommunismen, men även här finns mer eller mindre mer direkt uttalad antikommunism, utifrån anarkismens grundläggande misstro mot all statlig auktoritet.

Organiserat motstånd mot kommunism fram till och med andra världskriget

[redigera|redigera wikitext]
FörBenito MussoliniochAdolf Hitlervar kampen mot kommunism ett av de viktigaste målen

Under 1800-talets slut och 1900-talets början förekom flera gånger oroligheter i olika Europeiska länder som kopplades samman med vänsterrörelser såsomPariskommunen1871. I och med att ett Ryssland som första land fick ett kommunistisk styre i sviterna efteroktoberrevolutionenbolsjevikernautmanövrerade de andra parterna i denprovisoriska samlingsregeringenorganiserades det första motståndet mot en kommunistisk regim.Vita arménbildades av volontärer och resterna av den gamlakejserliga arménoch förde under ett par år (1918-1920) väpnad kamp mot bolsjevikerna men besegrades till slut, trots stöd från västmakterna.

Socialismens frammarsch i Europa åsågs med oro av liberaler och konservativa, en oro som inte minskade efter det kommunistiska maktövertagandet i Ryssland. Den konservative statsmannenWinston Churchillsåg redan tidigt hotet av en kommunistisk expansionism. Under andra världskriget ändrade han snabbt sin attityd mot Sovjet - att besegraHitlerblev den högsta prioriteten, bara för att efter krigets slut lika raskt återgå till antikommunism. Citatet "En kommunist är som en krokodil: när den öppnar sin mun kan man inte avgöra om den försöker le eller om den försöker äta upp en" sammanfattar hans misstanke attkommunistinternationaleninte skulle hålla sig bakomjärnridån(också ett begrepp Churchill populariserat).

Undermellankrigsårenetablerade sig diktatorkvartettenMussolini,Hitler,FrancoochSalazarvid makten som alla såg kommunism som ett hot och bekämpade (även med våld) medlemmar av allehandavänsterorganisationer.Före maktövertagandena förekom regelrätta gatustrider mellanfascisteroch socialister iItalien.ITysklandstred så kallade brunskjortor mot kommunister på öppna gator och torg. På samma sätt som kommunister skyllde nazismen påborgerlighetenskonspirationer skyllde nazisterna kommunismen påjudiskakonspirationer. Efter maktövertaganden skedde svåra övergrepp på vänsteraktivister inklusive fängslanden och mord. Även mer moderna diktaturregimer med ledare som till exempelAugusto PinochetiChileochSuhartoiIndonesienhar på liknande sätt använt sig av tortyr, fängslanden, försvinnanden och mord för att kuva de vänstersinnade.

Fascistisk antikommunism

[redigera|redigera wikitext]

Fascismen i Italienvar, till skillnad från nazismen, interasistiskmen däremot antikommunistisk.[7]Dock börjadeBenito Mussolinioch fascismen som en vänster-rörelse med socialistiska och ävenfeministiskadrag men gick mer under 20-talet åt antikommunism iPNF(det nationella fascistpartiet)[7].I det italienska fascistpartiet fanns det många judiska medlemmar som stod på den antikommunistiska sidan, medan inom det tyska nazistpartietNationalsocialistiska tyska arbetarepartietvarantisemitismennågot centralt för ideologin.

De italienska svartskjortorna (så kallade "squadristi", seSvartskjorta) hamnade ofta i gatustrider och konflikter med marxister, strejkande och socialister under 20-talets gatukamper mellan fascister och kommunister i Italien.[7]I den fascistiska propagandan och under Mussolinis regim bekämpades kommunistiska idéer och rörelser aktivt av staten men Mussolini var emot att man skulle mörda politiska motståndare, istället blev läget i Italien under fascismens regim för kommunister som så att kommunistiska rörelser gick under jorden på grund av censuren i landet.[8]

I det fascistiska Italien mördades inte regimkritiker eller kommunister som det har skett i andra regimer och Mussolinis regim var på det sättet oblodig i jämförelse med exempelvis Nazityskland eller Francos Spanien.[9]Mord var inte något som Mussolinis fascistregim stödde eller sysslade med[8],däremot censur. När mordet på socialistenGiacomo Matteottiskedde hade Mussolini ingen inblandning i dådet och mördarna (som hade agerat ensamma utan regimens vetskap) fick mycket stark kritik och bestraffades av Mussolini.[7][8]

I vissanyfascistiskaorganisationer kan det förekomma element av både höger- och vänster-idéer (seTredje positionen) men också helt och hållet antikommunistiska idéer.

Nazistisk antikommunism

[redigera|redigera wikitext]

Nazisternai Tyskland sökte legitimitet genom att betona kampen mot kommunismen i både sin propaganda och sin praktik. I Nazitysklands regim på 1930-, och under andra världskriget på 1940-talet skickades otaliga kommunister, socialister, fackföreningsaktiva och oppositionella arbetare tillkoncentrationslägerdär många mördades. I propagandan gjordes ofta kopplingar mellan kommunister och judar. Till exempel talade man om den "judiska bolsjevismen",ochjudenKarl Marx,vilket anses ha inspirerats avSions vises protokollsom författades av denryskatsarenshemliga polis.

På liknande sätt i modern tid fortsätter denynazistiskarörelserna att avvisa de kommunistiska ideologierna genom en egen analys och historieskrivning kompletterad med antisemitism. Oenigheten begränsar sig inte till det ideologiska planet, utan kan leda till gatuslagsmål med vänstergrupperna.

Exempel på extrema organisationer inom den högerextrema grupperingen:

Antikommunism efter andra världskriget

[redigera|redigera wikitext]
Ronald ReaganochMargaret Thatcheranses ha vunnit det kalla kriget mot Sovjetblocket
Bro iNicaraguasprängd av den antikommunistiska och USA-finansierade milisenContras

Efter andra världskriget skedde snabbt en polarisering mellan det kommunistiska sovjetleddaöstblocketochvästmakterna.Kommunistiska organisationer i västländerna stod ofta under övervakning från statsmakterna. Sovjetiskt spioneri och politisktpropagandaarbetemed hjälp av inhemska kommunister som exempelvisCambridge FouriEnglandmöttes medkontraspionageochåsiktsregistrering,i Sverige exempelvis viainformationsbyrån.Vänsterinriktade organisationer somRöda armé-fraktioneni Tyskland tog till våld. Långt från alla socialistiska eller kommunistiska organisationer i väst stod dock Sovjetunionen ellerKinanära. Exempelvis samladeVietnamrörelsenett brett spektrum av främst vänstersinnade men anhängarna stod ofta under bevakning från nationella säkerhetsorganisationer.

I USA drev senatornJoseph McCarthyen hård linje att avslöja påstådda kommunister i det amerikanska samhället på 1950-talet. Även efterMcCarthyeranförblev kommunistorganisationer marginaliserade i USA.

Ronald Reagan(amerikansk president 1981-89) ochMargaret Thatcher(brittisk premiärminister 1980-90), båda representanter för medvetna konservativa ideologier, intog bestämda antikommunistiska ståndpunkter. Båda spelade en viktig roll för att vinna det kalla kriget.

Reagandoktrinenvar att pressa Sovjetunionen och att driva dess ekonomi i botten genom högt rustningstempo, stöd till inte alltid 'rumsrena' antikommunistiska rörelser iCentralamerika,Asien,ochAfrika,stöd till motståndsrörelsen iÖsteuropa(t.ex.Solidaritet) ochAfghanistandärSovjet deltog i kriget,avklippning av tillförsel av västerländsk teknologi till Sovjetunionen och att bidra till valutaförluster vid försäljning av ryskgasocholja.I sitt tal till detbrittiska parlamenteti juni 1982 beskrev Reagan riktlinjena plan and a hope for the long term — the march of freedom and democracy which will leave Marxism-Leninism on the ash-heap of history as it has left other tyrannies which stifle the freedom and muzzle the self-expression of the people.

Exempel på av USA stödda antikommunistiska rörelser som bildades mot den kommunistiska expansionen iLatinamerikaoch Afghanistan varContras,engerillarörelseiNicaraguasom under åren 1979-1988 fördeinbördeskrigmot NicaraguasregeringochMujahedin,en gerillarörelse som bekämpade de sovjetiska invasionsstyrkorna under kriget i Afghanistan 1979-1989.

Antikommunism i världen

[redigera|redigera wikitext]
Karta över kommunismens spridning - länder styrda av regimer som bekänner/bekände sig till den kommunistiska läran.
Detta avsnitt är en sammanfattning avAntikommunism i Sverige.

I Sverige ägde vissa statligaförföljelser av kommunister under andra världskriget,då vissa kommunister,syndikalisteroch vänstersinnadesocialdemokraterinterneradesbland annat iStorsiennorr om Kalix. Även underkalla krigetdiskriminerades personer med påstådda kommunistiska sympatier genom att vissaarbetsgivareupprättade hemliga listor med namn på kända kommunister, vilka senare inte kunde få jobb på känsliga arbeten.[10]Det mest kända exemplet på statlig antikommunism i Sverige under efterkrigstiden är den så kalladeIB-affärendär svenska kommunister och vänstersympatisörers politiska åsikter registrerades avInformationsbyrån (IB).[11]

Under1970-och80-talenfanns det en stark antikommunistisk rörelse i Sverige, med organisationer såsomDemokratisk Alliansoch stiftelsenContra.Mot slutet av1970-taletsamarbetade flera av organisationerna genom den svenska sektionen avWorld Anti-Communist League(WACL). Sverige var också bas för flerabaltiskaexilorganisationer som motsatte sig den sovjetiska ockupationen. I likhet med WACL drog den antikommunistiska rörelsen i Sverige inte bara till sigliberalamotståndare till kommunismen, utan även betydandehögerextremaelement.

Bland uppmärksammade antikommunistiskaterrorbrotti Sverige kan nämnasattentatet motNorrskensflamman1940,Demokratisk Allians brandattentat motDFFG:s tryckeri1970,och mordet påBjörn Söderberg1999.

Amerikansk soldat håller borta horder av "rödingar". Illustration från tidningenNew York Heraldår 1919

Tiden efterandra världskrigetfram tillSovjetunionensfall, kallad förkalla kriget,var den period där den statliga antikommunismen leddes avUSAoch till viss delStorbritanniensom ledare förvästblocketmedan det kommunistiska blocket leddes avSovjetunionen.Under kalla kriget gjorde maktkampen mellan blocken att konflikten spred sig tilltredje världengenom att båda blocken tävlade om att alliera olika regimer med sitt block. Den statliga antikommunismen riktade sig mot länder, rörelser och individer som var lierade med de kommunistiska staterna.USAunderstödde exil-kubaners försök att störtaFidel Castroiinvasionen i Grisbuktenoch ingrep militärt iinvasionen av Grenada.USA gav även direkt och hemlighet stöd till antikommunistiskadiktatorersomAugusto PinochetochSyngman Rhee,antikommunistiskagerillagruppersomContrasiNicaraguaoch iUSAunder1950- och1960-taletförföljde senatorJoseph McCarthyindivider som ansågs ha kommunistiska sympatier under den så kalladeMcCarthyismen.

Antikommunismen i centraleuropeiska länder somTyskland,Italien,FrankrikeochSpaniennådde sin kulmen underfascismensuppgång tiden runtandra världskriget.Adolf Hitler,Benito MussoliniochFrancisco Francovar alla uttalade motståndare till kommunismen.

NazitysklandochItaliensledare hjälpte även fascisterna underSpanska inbördeskrigetmot den republikanska sidan vilken dominerades avanarkister,syndikalisteroch kommunister, varav de sistnämnda kom att dominera den republikanska sidan på grund av sitt stöd frånSovjetunionen.

Nazityskland formaliserade det antikommunistiska samarbetet införandra världskrigetiAntikominternpakten.Det som karakteriserar tidsperioden var den brutala behandlingen hos båda leden av motståndarna. Före och under kriget avrättades och fängslades kommunister i delar av Europa endast på grund av deras politiska åsikter, liksom det i kommunistiska länder avrättades de som betraktades som illojala med den kommunistiska övertygelsen. Under tiden förMolotov-Ribbentroppaktenmildrades dock den nazi-kommunistiska fiendskapen något på båda sidor.

Efter andra världskriget och uppdelningen av Europa i öst och väst mellan de vinnande statsmakterna hamnade många östeuropeiska medborgare i konflikt med sin påtvingade kommunistiska stat där personliga friheter och yttrandefrihet var ytterst begränsade. De flesta upplevde att socialismen och kommunismen var totalitär i sin natur och gjorde ingen som helst åtskillnad mellan kamp mot marxistisk ideologi och en strävan efter nationell frigörelse från Sovjetunionen. I exempelvis Ukraina och de baltiska staterna pågick väpnade uppror ända fram till mitten 1950-talet. Missnöjet ökade när den hårt planstyrda ekonomiska politiken ledde till brist på varor, livsmedelsbrist och plötsligt höjda matpriser som försköt problemen till ett mycket konkret plan - att överleva dagen.

Exempel på statlig antikommunism i Östeuropa ärStorbritannien,USA,FrankrikeochJapansinterveneradeiryska inbördeskrigetmed syftet att hindra en kommunistisk regim att ta makten.

EfterIndonesiens självständighet1950 blev nationalistenSukarnolandets första president och försökte balansera de motstridiga krafterna från militär,islam,ochkommunism,som deltagit i befrielsekriget och samtidigt stävja separatistiska grupper. Den 30 september 1965 genomfördes en blodigstatskupp,möjligen av kommunistpartietPKIsom pekades ut som ansvariga. Den misslyckade kuppen åtföljdes av en lyckad motkupp av armén under generalSuhartosledning. Det blev starten på utrensningar av påstådda kommunister och misstänkta kommunistsympatisörer, men även indoneser av kinesiskt ursprung.Massakern i Indonesien 1965–1966blev en av 1900-talets värsta massakrer. Tidigt rapporterades att mellan 100 000 och 1 miljon människor mördades. Indonesiska intresseorganisationen YPKP 65 (Yayasan Penelitian Korban PembunuhanungefärInstitutet för studier av 1965/1966 års massakrer),[12]som bildades 1999, har kommit fram till att mellan två och tre miljoner människor dödades.[13][14][15]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material frånengelskspråkiga Wikipedia,Anti-communism,8 oktober 2007.

Tryckta källor

[redigera|redigera wikitext]
  1. ^Bertrand RussellBolshevism; practice and theory(1920)
  2. ^Milan Rai,Noam Chomsky - en politisk biografi,s. 71
  3. ^Robert ServiceComrades. Communism: A World Historys.422,428,430
  4. ^John Paul II and The Fall of Communism
  5. ^Norman Davies,Heart of Europe,s. 51, s. 353-355
  6. ^Norman Davies,Heart of Europe,s. 357
  7. ^ [abcd]Mussolini: en studie i makt. Hägg, Göran. Norstedts förlag. 2008.
  8. ^ [abc]Mussolini, 7 volumes,1965-1992, Renzo De Felice.
  9. ^Mussolini: en studie i makt. Hägg, Göran. Norstedts. 2008.
  10. ^Maria-Pia Boëthius,Heder och samvete(1999)
  11. ^”Jan Guillou - IB-affären”.Arkiverad frånoriginaletden 1 mars 2000.https://archive.is/20000301054715/http://hem.passagen.se/guillou/ib/index.html.
  12. ^”YPKP 65”(på id-ID). Organisationens webbsida.https://ypkp1965.org/.Läst 24 oktober 2023.
  13. ^Jan Halldin (5 februari 2002).” Indonesiens mörka år grävs fram Efter årtionden av tystnad - nu börjar människor tala om folkmordet "Polisen såg bara på"”.Göteborgs-Posten.Läst 23 oktober 2023(viaMediearkivet).
  14. ^Jan Halldin (20 oktober 2002).” Terror inget nytt för Indonesiens folk”.Göteborgs-Posten.Läst 23 oktober 2023(viaMediearkivet).
  15. ^Yenni Kwok (15 april 2016).”Indonesia Calls a Symposium on the 1965–66 Killings”(på engelska).Time.https://time.com/4295474/indonesia-1965-1966-killings-pki-massacre-reconciliation/.Läst 24 oktober 2023.