Hoppa till innehållet

Banteng

Från Wikipedia
Banteng
Status i världen:Starkt hotad[1]
En bantengtjur från Java
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
FamiljSlidhornsdjur
Bovidae
UnderfamiljOxdjur
Bovinae
SläkteBos
ArtBanteng
B. javanicus
Vetenskapligt namn
§Bos javanicus
Auktord'Alton,1823
Utbredning
Utbredningsområde med bekräftade populationer i grön och andra populationer i röd
En bantengko
En bantengko
Hitta fler artiklar om djur med

Banteng(Bos javanicus) är ensydostasiatiskarti däggdjursfamiljenslidhornsdjursom tillhör underfamiljenoxdjur.Tre underarter finns beskrivna,Bos javanicus javanicusJava,Bos javanicus lowiBorneoochBos javanicus birmanicuspå det asiatiska fastlandet. Statusen förB. javanicus lowiär dock att betrakta som något osäker och en del biologer anser att den hör samman medB. javanicus javanicus.

Bantengen är ett kraftigt och robust byggt djur med tydligkönsdimorfism,där hanarna som kallas tjurar är betydligt större än honorna, som kallas kor. Beroende på främst på kön, men också på underart, varierar därför vilda bantenger i storlek från 155 till 165 centimeter i mankhöjd, från 190 till 225 centimeter i kroppslängd och från 600 till 800 kilogram i kroppsvikt, med en svanslängd på 65 till 70 centimeter. Pälsfärgen varierar också beroende på underart och kön, från mörkt rödbrun till gråblå hos tjurar och ljust brun till rödbrun hos kor. Båda har dock vita ben, från hovarna till knäna och en större vit fläck finns på bakdelen under svansen, samt två mindre vita fläckar vid ögonen.[2]Både tjurar och kor har också horn, som kan bli upp till 70[3]respektive 30 centimeter långa.

Bantengen finns iKambodja,Laos,Malaysia,Myanmar,ThailandochVietnam,samt på deindonesiskaöarnaBali,JavaochBorneo.Under historisk tid fanns arten även i södraKina(Yunnan) och nordöstraIndien.[1]

Bantengen klassades 1986 somsårbaroch 1996 somstarkt hotadavIUCN.[1]Totalt uppgår det vilda beståndet troligtvis inte till fler än 8 000 djur och det kan vara så låg som 5 000 djur. Bara 6 till 8populationerpå fler än 50 djur är kända och ingen population innehåller över 500 djur.

Hot mot den vilda bantengen

[redigera|redigera wikitext]

Det största hotet mot den vilda bantengen ärhabitatförlust,beroende på att de områden där den lever allt mer fragmentiseras av mänskliga bosättningar och omvandlas till jordbruksmarker, men också jakt och hybridisering med tamboskap, samt från tamboskapen överförda sjukdomar och parasiter.

Skydd av den vilda bantengen

[redigera|redigera wikitext]

Den vilda bantengen är skyddad enligt lag och handel med dess skinn och horn är förbjudet. Förbudet efterlevs dock inte helt. Bevarandeprogram har startats inom flera skyddade områden där bantengen förekommer, somnationalparkerochnaturreservat,ofta som ett samarbete mellan olika naturvårdsorganisationer och ländernas regering.

Bantengens habitat är öppna skogar eller områden med en blandning av skog och gräsmarker, i låglänta områden och upp till 2 100 meters höjd. Skillnader mellan olika populationer finns, till exempel lever de vilda bantenger som finns på de indonesiska öarna Bali, Java och Borneo till större del i skogsmarker än de som finns på fastlandet.[1]Bantengen är som de flesta andra oxdjur social och kor och kalvar lever iflockarpå mellan 2 och 40 djur, som leds av en äldre ko och i perioder åtföljs av en dominerande tjur.[2]Flockarna är oftast större i öppnare områden än i mer skogiga områden, där grupper på omkring 8 djur är mer vanligt. Unga tjurar lever i ungkarlsflockar och äldre hanar i mindre, tillfälliga grupper som splittras under parningstiden då de istället slår följe med och försvarar en flock med kor, eller ensamma.

Bantengen undviker vanligen de allra tätaste skogarna och betar gärna i gläntor som har bildats efter bränder. Födan består främst avgräs(föredrarImperata cylindrica), men också av löv, frukt, knoppar,bambu,blommor, bark och späda grenar på buskar.[1]Bantengen kan klara sig flera dagar utan vatten vid torka, men föredrar områden där det finns regelbunden tillgång.[3]Den vill också gärna ha tillgång till mineralkällor.[1]I ostörda områden är den främst dagaktiv och betar som intensivast på morgonen och under sen eftermiddag, men i områden med stor mänsklig påverkan har den anpassat sig till en mer nattaktiv livsstil och tillbringar dagen i skydd av vegetationen.[1]

Bantengen kan fortplanta sig året om, men vissa skillnader finns mellan de olika vilda populationerna. I Thailand är parningstiden till exempel som mest intensiv mellan maj och juni[3],medan den på Java är som mest intensiv mellan oktober och december[1].Hanarna konkurrerar om honorna och bara dominerande hanar parar sig. En unge, som kallas kalv, föds efter endräktighetstidpå omkring 285 dagar[2].Den följer sedan sin mor och diar henne tills den är avvand vid 6 till 9 månaders ålder[3].Könsmognaden inträffar vid 2 till 3 år[3],något tidigare för honorna än för hanarna. Om bantengen inte faller offer förrovdjureller jakt kan den i det vilda leva upp till 20 års ålder.[2]Dess fiender ärasiatisk vildhundoch iblandtigrar,som särskilt jagar de unga djuren.[4]Vuxna djur, särskilt tjurar, kan försvara sig bättre så länge de bara är friska och en fullvuxen bantengtjur har få fiender förutommänniskan.

Förhållande till människor

[redigera|redigera wikitext]

Bantengen är ett djur som genom historien delvis hardomesticeratsav människan och många raser av inhemsk tamboskap i Sydöstasien har den vilda bantengen som stamform. Dessa tama varianter som härstammar från den vilda bantengen brukar ofta kallas förbaliboskap.Vilda bantenger jagas fortfarande till viss del för sitt kött och skinn, men framförallt för sina horn, vilka är eftersökta som troféer. Banteng har också av människan införts till flera öar i Indonesien där den inte ursprungligen förekom, samt tillAustralienochNya Guinea.[1]

  1. ^ [abcdefghi]Bos javanicusIUCN:s rödlista, auktor: Gardner, P., Hedges, S., Pudyatmoko, S., Gray, T.N.E. & Timmins, R.J. 2014, besökt 20 maj 2022.
  2. ^ [abcd]Brent Huffman (22 mars 2004).Bos javanicus(på engelska).Ultimateungulate.http:// ultimateungulate /Artiodactyla/Bos_javanicus.html.Läst 20 maj 2022.
  3. ^ [abcde]Nowak, R. M. (1999) sid.1157−1158.
  4. ^J. Saari (2002).Bos javanicus(på engelska).Animal Diversity Web.University of Michigan.https://animaldiversity.org/accounts/Bos_javanicus/.Läst 20 maj 2022.
  • Denna artikel är delvis baserad på en översättning fråntyska Wikipedia
  • Ronald M. Nowak: Walker’s Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999
  • Helmut Lingen: Großes Lexikon der Tiere. Lingen Verlag, 1989