Hoppa till innehållet

Bil

Från Wikipedia
Uppslagsordet” Automobil” leder hit. För tidningen, seAutomobil (tidning).För andra betydelser, seBil (olika betydelser).
Volkswagen Typ 1,en av världens genom tiderna mest tillverkade bilmodeller.
Benz Patent Motorwagen 1885, som är en tysk bil.
Ford Model T1923.
Antal bilar per tusen invånare i olika länder (2009):
601+
501-600
301-500
151-300
101-150
61-100
41-60
21-40
11-20
0-10
Sidokrockkudde.
Avgaser.

Bilär ettmotorfordonsom är försett med åtminstone trehjul,och som inte är enmopedbil,enjordbruksmaskineller ettstridsfordon.Bilar delas in ipersonbilar(vilket ordet "bil" vanligtvis syftar på),lastbilarochbussar[1].

Från början användes benämningenautomobil,frångrekiskansαὐτός,autós,"själv" ochlatinetsmóbilis,"rörlig".[2]Förkortningen "bil" skapades i den danska tidningenPolitiken,1902.[1] 2010 uppskattades att antalet bilar hade ökat till över 1 miljard fordon, upp från 500 miljoner 1986.[3]Siffrorna ökar snabbt, särskilt iKina,Indienoch andra nya industriländer.[4]

Historia[redigera|redigera wikitext]

Huvudartikel:Bilens historia
Cugnots"Fardier a vapeur" från år 1769.
Daimlers ombyggda hästdroska från år 1886.
Tillverkning avLotusbilar.

Bilens ursprung går att spåra i de självgående vagnar drivna medångmotorersom konstruerades först av fransmannenNicolas-Joseph Cugnot.Denne utvecklade en självgående artillerivagn kallad "Fardier à vapeur" år1772.År1801konstruerades den första vagnen för persontrafik av engelsmannenRichard Trevithick.Under1800-taletsförsta hälft konstruerades sedan ett antal liknande vagnar i exempelvisFrankrike,EnglandochSverige.

Den första eldrivna vagnen byggdes 1832-1839 av den skotske affärsmannen Robert Anderson. Den första vagnen medförbränningsmotorbyggdes av fransk-belgarenÉtienne Lenoirår1862.Den första medbensinmotorkom år1870och var konstruerad av tysk-österrikarenSiegfried Marcusmen så långt var det ganska experimentellt. Senare byggde ävenSiegfried Marcustillsammans med Heinrich Walch den allra första bilen med både förbränningsmotor och egen styranordning. Denna kom att kallas "den första bilen" (1874) och kom att bli den modell somCarl Benzsenare baserade sin konstruktion på.

Det var först år1886som två praktiskt användbara bilar byggdes. Detta år brukar därför i allmänhet räknas som det år, då bilen uppfanns. Oberoende av varandra konstruerade de två tyska ingenjörernaCarl BenzochGottlieb Daimlervarsin bensindriven bil. Daimlers var baserad på enhästdroskadär han monterat en motor mitt i vagnen och en styranordning vid framsätet som gick genom golvet ned till framaxeln.

I Sverige inköptes den första militära bilen till Kungl Jämtlands fältjägarregemente 1911.[5]Vid kung Oscar II:s bortgång 1907 fanns det 662 bilar i Sverige av vilka 362 var registrerade i Stockholm.[6]

De första bilarna var dock alldeles för dyra och underhållskrävande för att de skulle slå igenom som fortskaffningsmedel.AmerikanenHenry Fordgjorde, i och med den masstillverkning pålöpande bandsom1913inleddes avT-Forden,bilen till var mans egendom.

Andra historiskt mycket betydelsefulla bilmodeller är:

  • Austin 7:byggdes 1922-1939 och var den första bilen som hade startfunktion, pedaler och växling på det sätt som därigenom blev standard, med från vänster till höger kopplings-, broms- och gaspedal.
  • Volkswagen Typ 1,"Bubblan": Producerades från1938till2003- de första decennierna iTysklandoch de sista åren iMexiko.
  • Austin Mini,senare bara kallad Mini (och i Sverige som "Hundkojan" ): En banbrytande bil med modernt kompakt byggsätt - ett hjul i varje hörn, tvärställd motor ochframhjulsdrifttillverkad i olika generationer sedan1959.
  • Toyota Priusden första riktigt populärahybridbilentillverkad i olika generationer sedan1997.

Miljöpåverkan[redigera|redigera wikitext]

Successivt har kraven skärpts när det gäller utsläpp av miljö- och hälsofarliga avgaser (emissioner). Moderna bilar är därför försedda medavgasrening.

För bensindrivna motorer består avgaserna huvudsakligen av:

Genom att utnyttjakatalysatorer(av trevägs-typ) i avgassystemet, samt reglera bränsleblandningen i motorn så att förbränningen blir optimal (lambda=1) kan halterna av kolväten, kolmonoxid och kväveoxider reduceras avsevärt. Införandet av denna teknik har, jämte övergång till blyfri bensin, inneburit ett stort utvecklingssteg ur miljösynpunkt. De kvarstående problemen är huvudsakligen utsläpp av koldioxid, vid utnyttjande av fossila bränslen och biobränslen, men även kallstartegenskaper (den tid som behövs innan katalysatorn uppnått driftstemperatur och därmed renar avgaserna) samt utsläpp avpartiklarochozon.

Genom att utnyttjabiobränslenkan nettotillskottet av koldioxid till atmosfären teoretiskt sett bli reducerat. Huruvida biobränslen verkligen ger en minskning av växthusgaser är dock omstritt. Till exempel innebär omvandling av tidigare ej uppodlad mark för att odla biobränslen stora utsläpp av växthusgaser under lång tid. Det är även stor skillnad mellan olika typer av biobränslen.

Dieselmotorer har bättre verkningsgrad jämfört med otto-motorer (särskilt vid låg last) vilket gör att bränsleförbrukningen, och därmed koldioxidutsläppen, är lägre - typiskt 20 procent lägre jämfört med motsvarande bensinmotor. Även utsläpp av kolväten och kolmonoxid blir låga, men de mest svårbemästrade komponenterna i avgaserna är:

  • Kväveoxider (NOX)
  • Partiklar

Med katalysatorer, förfinadbränsleinsprutning(med högt tryck) och avancerade styrsystem för sekvensstyrning av bränsleinsprutningen kan emissionerna reduceras.Partikelfilteranvänds för att komma ned till acceptabla nivåer av partikelutsläpp.

Fordonsgasen har under 2012 ersatt bensin och diesel, vilket motsvarar en minskning av utsläpp med ca 260 000 ton koldioxid. Dessutom minskar utsläpp av kväveoxider och partiklar. I slutet av 2012 fanns det drygt 44 000 gasfordon i Sverige. Av dessa var drygt 1800 bussar, drygt 600 tunga lastbilar och resten personbilar och skåpbilar. Jämfört med slutet av 2011 har antalet gasfordon ökat med drygt 14 procent.

Motorer som drivs med vätgas släpper enbart ut vattenånga. Mängden miljöfarliga utsläpp beror då istället på hur vätgasen produceras. För närvarande återstår en del problem att lösa för att tekniken skall bli praktiskt användbar och ekonomisk, inte minst när det gäller produktion och distribution av vätgas.

I Tyskland dör 6000-13000 människor varje år på grund av trafikavgaser som bland annat orsakar astma och infarkter.[7]

Säkerhet[redigera|redigera wikitext]

På grund av att olyckor kan inträffa med bilar så vidtas åtgärder för att förbättra säkerheten. Exempelvis görs detkrocktesterav bilar. Det yttre skyddet kan vara karossen eller deformationszoner som skyddar och förbättrar bilens säkerhet i en krasch. Det inre skyddet är bland annat krockkuddar, bilbälten och bilbältessträckare.

I Sverige[redigera|redigera wikitext]

Biltyper[redigera|redigera wikitext]

Juridiskt delas bilar i Sverige in ipersonbilar,bussarochlastbilar.Personbil är en bil för att huvudsakligen transportera personer med, emellertid maximalt nio personer (inklusive föraren). En buss är en bil som kan transportera fler än nio personer (inklusive föraren). En lastbil är en bil som inte är att anse som en personbil eller buss.[1]

Några fordonstyper som starkt påminner om bilar ärmopedbilar,som enligt lagen ärmopeder,ochA-traktorersamtEPA-traktorer,som enligt lagen ärtraktorer.

Personbilarkan delas in i olika kategorier efter sinkarossform.[1]De vanligaste formerna är:

Några typer av bilar för speciell yrkesverksamhet ärpolisbilar,brandbilar,ambulanser,bärgningsbilarochtaxibilar.

Lastprofil[redigera|redigera wikitext]

Ett fordon i Sverige tillåts inneha en höjd på4,5 m[8],längd på25,25 m[8]och en bredd på3,2 m.[8]Maximala typmått för enpersonbil(vid konstruktion av vändplatser, parkeringsplatser och dylikt) är en höjd på1,47 m,längd4,96 moch en bredd på1,78 m.Samt envändradie6,4 m.[8]

Definition av bil enligt lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner[redigera|redigera wikitext]

Ett motorfordon som är försett med tre eller flera hjul eller medar eller med band och som inte är att anse som en motorcykel eller en moped. Bilar delas in i personbilar, lastbilar och bussar.
– Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner,[9]

Se även[redigera|redigera wikitext]

Referenser[redigera|redigera wikitext]

Externa länkar[redigera|redigera wikitext]