Hoppa till innehållet

Botens sakrament

Från Wikipedia
En rad medbiktstolari katedralen iSantiago de Compostela.I sådana biktstolar, därbiktfadernoch den som biktar sig sitter åtskilda från varandra, skerbikteni den Katolska kyrkan.

Botens sakramentär en rituell handling avbotgöringikatolicismen,genom vilken någon visar sin ånger, bekänner sinasynder,tar emotGudsförlåtelseoch gottgör vad vederbörande har brutit. Boten är till för de kristna, som blivitdöpta,för att genådennytt liv åt dem som uppriktigt ångrar sig och omvänt sig till Kristus efter en begången synd.Sakramentetkan också kallas försoningens, förlåtelsens, biktens eller omvändelsens sakrament. Botens dag ärfredagen.

Det bibliska underlaget till sakramentet finns iJohannesevangeliet20:22-23, där det berättas att den uppståndne Jesus sade till sinaapostlar:”Ta emot denHelige Ande.Om ni förlåter någon hans synder, så är de förlåtna, och om ni binder någon i hans synder, så är han bunden”. Eftersom människan anses vara benägen till synd genom sin svaga natur och hänfallenhet för begärelsen, finns detta sakrament för dem som döpts, om de omvänt sig. Boten utvecklades i denkristnakyrkantill en särskild handling, varigenom svåra syndare återupptogs iförsamlingensgemenskap. Det särskilda tillfället för detta varfastetidenmedskärtorsdagensom avslutning. Undermedeltidenutvecklades sedan den individuella bikten.

Inom denKatolskaoch denOrtodoxa kyrkanär boten ett sakrament. Inomlutherdomenhar boten intagit en odefinierad ställning. InomSvenska kyrkanfinns både det allmänna och det enskildaskriftermåletmedavlösning.

Katolska kyrkans botgöring[redigera|redigera wikitext]

Katolska kyrkans bot innefattar att syndaren gör en inrebotgöring,vilket innebär att människan med hjälp av denHelige andeefter samvetsrannsakan uppriktigt känner ånger och smärta över handlingen, har föresatt sig att aldrig mer göra om det onda, och ärligt vill försonas med Kristus. Förutom sinnelaget botgörs synden genom till exempelfasta,bön,pilgrimsfärderochallmosor,i synnerhet underfastanoch på fredagar. Synden skall biktas för enpräst(enbiktfader) genom att människan inför denne anklagar sig själv för de synder hon har begått. Prästen avgör hur boten ska ske, och sedan människan gottgjort sin synd meddelar prästensyndernas förlåtelseoch ger avlösning. Bikt måste ske minst en gång om året, och alltid innan man tarnattvardom man har gjort sig skyldig till en dödssynd. Om synden är så svår att den lett tillbannlysningkan baraHeliga stoleneller enbiskopge avlösning. Boten kan ske genomavlat.

Se även[redigera|redigera wikitext]

Litteratur[redigera|redigera wikitext]