Hoppa till innehållet

Eugenius II

Från Wikipedia
Eugenius II
Påve 824–827
NamnEugenius
Föddokänt
Död27 augusti827
FöreträdarePaschalis I
EfterträdareValentinus
Påve i 3 år, 3 månader och 16 dagar

Eugenius II,född okänt, död27 augusti827,varpåvefrån den11 maj824till sin död,27 augusti827.

Biografi[redigera|redigera wikitext]

I äldre utgåvor avLiber Pontificalisuppges Eugenius vara son till en Boemund, men den uppgiften utelämnas i de senare utgåvorna. Han var före utnämningen till påveärkeprästavSanta Sabina,och skall i den egenskapen ha utsmyckat sin kyrka med mångamosaikeroch metallsmiden på vilka hans namn ännu kunde läsas på 1500-talet.

Eugenius valdes somadelspartietskandidat till påve den5 juni824;adelspartiet hade flyttat fram sina positioner under företrädaren, och sökt stöd hosfrankerna.Eugenius utnämning erkändes av kejsarLudvig den fromme,och han sände sin son Lothar till Rom i triumf över att frankerna härigenom stärkt sin ställning och för att stärka detta ytterligare. De adliga romare som flytt tillFrankerriketkunde genom denna påveutnämning återvända och Eugenius återlämnade deras egendomar som hadekonfiskerats.

Lothar lyckades år824med påven och befolkningen nå en uppgörelse,Constitutio Romana,som regleradeKyrkostatensförvaltning. Påvevalet skulle enligt denna förrättas av prästerskapet och adeln, men före sinkonsekrationskulle den nyvalde påven i närvaro av ett kejserligt sändebud svära kejsaren trohet; detta var analogt med att påven tidigare vänt sig tillBysantinska riketskejsare för godkännande. Vidare fastslogs att alla folkslag skulle dömas i civilmål enligt deras egen författning (romersk rätt,salisk lag,langobardisk lag), samt att de som stod under påvens eller kejsarens beskydd var okränkbara. Rättvisan skulle utdömas av två kommissioner (missi), en påvlig och en kejserlig. FastänConstitutio Romanagav kejsaren vittgående maktbefogenheter, fastslog den också att alla lydde under påven.

Ludvig inverkade inte i någon högre grad på den påvliga politiken; under den så kalladebildstridenintogkurianen annan ställning än kejsardömet, och i rent kyrkligt avseende betecknar Eugenius II:spontifikatsnarast ett ytterligare steg i påvedömets emancipation från den kejserliga överhögheten.

På ensynodi Rom826vidtogs på kurians föranstaltande viktiga åtgärder för att höja prästerskapets bildning och sedlighet. Bland annat fastslogs att obildade biskopar och präster skulle suspenderas tills de skaffat sig erforderlig utbildning, och attkatedralskolorskulle upprättas för utbildning i teologi och politik. Från Eugenius finns också ett brev tillAnsgar,Nordens apostel.

Med hänsyftning till traditionen förmodas Eugenius ha blivit begravd iPeterskyrkan.

Referenser[redigera|redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material frånNordisk familjebok,Eugemius, romerska påfvar 2.,1904–1926.

Övriga källor[redigera|redigera wikitext]

  • Kinder, Hermann och Hilgemann, Werner,Tidens världshistoria 1,Stockholm: Tidens förlag 1981, s. 125

Externa länkar[redigera|redigera wikitext]

Företrädare:
Paschalis I
Påve
824–827
Efterträdare:
Valentinus