Hoppa till innehållet

Europeiska frihandelssammanslutningen

Från Wikipedia
Europeiska frihandelssammanslutningen
Dagens medlemsstater grönmarkerade
FörkortningEngelska:EFTA
Franska:AELE
Bildad1960
TypMellanstatligFrihandelsorganisation
SäteGenève
MedlemmarIslandIsland
LiechtensteinLiechtenstein
NorgeNorge
SchweizSchweiz
Officiella språkEngelska,Franska,Tyska,Isländska,Italienska,Norska,RätoromanskaochSamiska
GeneralsekreterareHenri Gétaz[1]

Europeiska frihandelssammanslutningen(engelska:European Free Trade Association,EFTA,franska:Association européenne de libre-échange,AELE), ofta kalladEfta,är eneuropeiskfrihandelsorganisation grundad 1960. Medlemsstaterna har fri rörlighet sinsemellan för varor, tjänster, personer och kapital (” de fyra friheterna” ) i enlighet medVaduzkonventionen.[2]

Historik[redigera|redigera wikitext]

”De yttre sjus” (Danmark, Sverige, Portugal, Storbritannien, Norge, Schweiz och Österrike) representanter samlade iSaltsjöbadenför förhandlingar om organisationens bildande, sommaren 1959.

Europeiska frihandelssammanslutningen bildades 1960 avDanmark,Norge,Portugal,Schweiz,Storbritannien,SverigeochÖsterrike,efter att de sju länderna året innan skrivit under Efta-konventionen iStockholm.[3]Syftet med Efta-samarbetet var att skapa fri handel för industriprodukter mellan länderna. Efta kallades under 60-talet ofta för” de yttre sju”, de västeuropeiska länder som inte tillhörde” de inre sex”, det sistnämnda då syftande på medlemsländerna avEEG,sedermera känt somEGoch slutligenEU.

Avtalet som låg till grund för skapandet av organisationen kalladesStockholmsavtaletoch undertecknades den4 januari1960.Avtalet kom till med anledning av attItalien,Frankrike,VästtysklandochBeneluxländernaskapande ettfrihandelsavtalinomEuropeiska ekonomiska gemenskapen.Ett reviderad avtal,Vaduzkonventionen,undertecknades 21 juni 2001 och trädde i kraft 1 juni 2002.[2]

När SverigesutrikesministerÖsten Undénoch övriga sex representanter signeraderatifikationsprotokolletUtrikesdepartementetden 3 maj 1960, skedde det medbläckochpennafrån det skrivställ som Frankrikes drottningMarie-Antoinetteen gång skänkte Sveriges kungGustav III.[4]

Mellan1972och1973slöts ett frihandelsavtal mellan Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta) och Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG). Av rädsla för, eller snarare beroende på,Sovjetunionensutveckling, dröjde det nästan 30 år innanFinland1986 blev fullvärdig medlem. Storbritannien och Danmark lämnade organisationen för EG 1973, Portugal gjorde detsamma 1986. Sverige, Österrike och Finland gjorde under 1994 klart att de också skulle ta farväl av Efta och istället ge sig in i EU.

Avtalet omEuropeiska ekonomiska samarbetsområdet(EES) undertecknades av regeringarna i de dåvarande EG-länderna samt i Efta-ländernaSverige,Österrike,Finland,Island,Liechtenstein,NorgeochSchweizden2 maj1992.Schweizavvisade medlemskap i en folkomröstning 6 december 1992. EES-avtalet är ett långtgåendeassocieringsavtalsom tillåter Efta-länderna att delta i deninre marknadenochde fyra friheternautan att vara medlemmar i EU. Avtalet trädde i kraft den 1 januari 1994. EES-länderna måste anta i princip all EU-lagstiftning relaterad till den inre marknaden, med undantag av lagar om jordbruk och fiske.

Efta anses ha mindre betydelse numera, eftersom alla nuvarande medlemsländer har långtgående frihandelsavtal med EU, antingenEESellerSchweiz EES-liknande avtal,och eftersom de kvarvarande länderna är mindre och ligger relativt långt från varandra.

Europeiska frihandelssammanslutningens säte finns iGenèvei Schweiz.[5]

Avtal med Storbritannien[redigera|redigera wikitext]

Den 8 Juli 2021 signerade Storbritannien ett handelsavtal med Norge, Island och Lichtenstein, Schweiz hade sedan tidigare ett frihandelsavtal med Storbritannien.[6]

Medlemsstater[redigera|redigera wikitext]

Nuvarande medlemsstater i Europeiska frihandelssammanslutningen ärIsland,Liechtenstein,NorgeochSchweiz.Av dessa är endast Norge och Schweiz ursprungliga medlemmar. Norge ansökte om att få lämna Efta för EG/EU 1972 och 1994, men vid de folkomröstningar som hölls blev det nej. Därefter har Island (år 2009) ansökt om EU-medlemskap. År 2013 drog den isländska regeringen tillbaka ansökan om ett medlemskap i EU. Övriga som någon gång varit med i Efta har från1970-taletoch framåt gått med i vad som nu ärEuropeiska unionen.

Brexithar åter aktualiserat Eftas roll, eftersom brittiska parlamentariker och debattörer under 2016-2019 argumenterat för att Storbritannien ska återinträda i organisationen efter att landet lämnat EU.

ÄvenFäröarnahar uttryckt vilja att gå med i Efta, något som hittills hindrats av att endast självständiga stater kan bli medlemmar i organisationen.

Nuvarande medlemsstater[3][redigera|redigera wikitext]

Tidigare medlemmar[redigera|redigera wikitext]

Se även[redigera|redigera wikitext]

Referenser[redigera|redigera wikitext]

Externa länkar[redigera|redigera wikitext]

Europeiska flaggan EU-portalen– temasidan förEuropeiska unionenpå svenskspråkiga Wikipedia.