Hoppa till innehållet

Film i USA

Från Wikipedia
Hollywood-skylten iHollywood.

Amerikansk filmhar sedan 1920-talet dominerat den globala filmindustrin med ett brett utbud av filmer som varit både konstnärligt och tekniskt banbrytande. Detta har bidragit till att det i den amerikanskakulturenfinns en ingrodd filmentusiasm som man inte kan hitta någon annanstans än kanske den andra stora filmnationen, det vill sägaIndien(seindisk film).

Tack vare intresset för filmkonsten och det låga priset blev det allt vanligare medbiografbesöki USA. Man besökte dessa så kalladeNickelodeonssom de kallades för att det kostade endast ennickel(amerikanskt mynt med valör 5 cent) för en filmvisning.

Den mest framgångsrika filmen från den här perioden är förmodligenkärlekshistorienmellan Scarlett O'Hara och Rhett Butler iBorta med vinden(1939) som än idag inte har överträffats vad gäller antalet biobesökare.

Dennatraditionkulminerade under 1950-talet. Det var då somtelevisionenfick sitt genombrott och nu hade var man sin egen "mini - biograf" därmed blevNickelodeonsalltmer sällsynta.

Den amerikanska filmindustrin anpassade sin produktion och började med att spela in storfilmer som publiken helt enkelt inte kunde uppleva fullt ut på sina små tv-apparater. Exempel på filmer från 1950-talet och 1960-taletBen-Hur(1959),Spartacus(1960) ochCleopatra(1963). Exempel på innovationer ärbredbildsåsomCinemascopeoch ökat antalfärgfilmer.

Den första biograf som öppnade i USA var Vitascope Hall i hörnet av Canal Street och Exchange Place i New Orleans den 26 juni 1896. Under de första åren visades film i regel i varietéprogram eller som demonstrationer i befintliga lokaler. New York hade bara 16 vanliga biografer 1906, men året därpå började den storanickelodeon-boomen med hundratals biografer i New York och flera tusen i hela landet. De låg ofta i ombyggda affärslokaler och hade färre än 200 platser. Biljettpriset var en nickel (5 cent).

I mitten av 1910-talet växte de stora biografpalatset upp, med tusentals platser och högre biljettpriser. Innan första världskriget var Italien, Frankrike, Tyskland och Danmark de ledan filmnationerna. Men sedan dess har den amerikanska filmen varit dominerande i hela världen. Inte bara filmen utan hela den amerikanska kulturen, musik, reklam, mode etc., har blivit stilbildande.

De första amerikanska filmerna spelades 1892 in avWilliam Kennedy DicksonförEdison.Det första dramat var den 18 sekunder långaThe Execution of Mary Queen of Scots(avAlfred Clark), som hade premiär den 28 augusti 1895. Den första långfilmen varOliver Twist,som visades den 1 juni 1912. Den första långfilmen i färg,The Gulf Between,kom den 21 september 1917. Den första långfilmen med inslag av tal varJazzsångaren,premiärvisad den 6 oktober 1927, men det hade kommit många ljudfilmer med olika system innan dess.

År 1914 producerade USA 212 långfilmer och 1918: 887.

Sedan första världskriget har de amerikanska filmerna dominerat den globala filmdistributionen. Amerikansk livsstil och moral har påverkat andra länder, inte bara genom filmen, utan också genom kultur och trender.

Hollywoods uppkomst

[redigera|redigera wikitext]

I början av 1910 skickades regissörenD.W. Griffithav filmbolagetBiograph Companytill västkusten med sin skådespelargrupp, bestående av skådespelarnaBlanche Sweet,Lillian Gish,Mary Pickford,Lionel Barrymoremed flera. De började filma på en ledig tomt nära Georgia Street i centrala Los Angeles. Medan de var där bestämde sig företaget för att utforska nya territorier och reste flera mil norrut till Hollywood, en liten by som var trevlig och välkomnade filmbolaget att filma där. Griffith filmade sedan där den första filmen som spelats in i Hollywood,In Old California,ett biografiskt melodrama om Kalifornien på 1800-talet, då det ännu tillhörde Mexiko. Griffith stannade kvar i månader och gjorde flera filmer innan han återvände till New York. År 1910 etablerade även bolaget Selig Polyscope från Chicago sin första filmstudio i Los Angeles-området iEdendale.[1]Efter att ha hört talas om Griffiths framgångar i Hollywood, 1913, begav sig många filmskapare västerut för att slippa de avgifter somThomas Edison,som ägde patentet på filmskapande-processen, tog ut. Vid den tiden ägde Edison nästan alla patent som var relevanta för filmproduktion i USA.

I Los Angeles växte studiorna såväl som Hollywood. Föreförsta världskrigetgjordes filmer i flera amerikanska städer, men filmskaparna tenderade att dras motsödra Kaliforniennär industrin utvecklades. De lockades av det varma klimatet och det pålitliga solljuset, som gjorde det möjligt att spela in filmer utomhus året runt och dessutom fanns ett varierande landskap att tillgå. Krigets skadeverkningar bidrog till nedgången för den då dominerande europeiska filmindustrin, till förmån för USA:s, där infrastrukturen ännu var intakt.

I början av 1900-talet, när mediet var nytt, fick många judiska invandrare arbete inom den amerikanska filmindustrin. De kunde sätta sin prägel på en helt ny verksamhet: förevisningen av kortfilmer i en slags enklare biografer som kalladesnickelodeons,efter sitt inträdespris på ennickel(fem cent). Inom några år kom ambitiösa män somSamuel Goldwyn,William Fox,Carl Laemmle,Adolph Zukor,Louis B. MayerochWarner Brothers(Harry,Albert,SamuelochJack) att ha växlat in på produktionssidan av industrin. Inom kort var de chefer för en ny typ av företag:filmstudion.(USA hade minst två kvinnliga regissörer, producenter och studiochefer under dessa tidiga år:Lois Weberoch den franskföddaAlice Guy-Blaché.) De bäddade också för branschens internationalism; annars anklagas den ofta föramericentrismochprovinsialism.

Andra filmskapare kom till Hollywood från Europa efter första världskriget: regissörer somErnst Lubitsch,Alfred Hitchcock,Fritz LangochJean Renoir;och skådespelare somRudolph Valentino,Marlene Dietrich,Ronald ColmanochCharles Boyer.De anslöt sig till USA:s eget utbud av skådespelare, som lockats västerut från New York teaterscener efter introduktionen av ljudfilmen, och kom tillsammans att bilda en av 1900-talets mest anmärkningsvärda tillväxtindustrier. När filmer var som mest populära i mitten av 1940-talet, producerade studiorna totalt cirka 400 filmer per år, som sågs av en publik på 90 miljoner amerikaner per vecka.[2]

Klassisk Hollywoodfilm och Hollywoods guldålder (1913–1969)

[redigera|redigera wikitext]

Klassisk Hollywoodfilm,eller Hollywoods guldålder, definieras som en teknisk och narrativ stil som är karakteristisk för amerikansk film från 1913 till 1969, under vilken era tusentals filmer släpptes av Hollywood-studiorna. Den klassiska stilen började växa fram 1913, accelererade 1917 efter att USA gått in iförsta världskrigetoch stelnade i sin form när filmenJazzsångarensläpptes 1927, vilken avslutade stumfilmseran och ökade kassavinsterna för filmindustrin genom att introducera ljud till att ackompanjera dess filmer.

De flesta Hollywoodfilmerna höll sig nära en formel, såvälwestern,slapstick-komedi,musikal,animerad filmsombiografisk film,och samma kreativa team arbetade ofta med filmer gjorda av samma studio. Till exempel,Cedric GibbonsochHerbert Stothartarbetade alltid påMGM-filmer,Alfred Newmanarbetade för20th Century Foxi tjugo år,Cecil B. DeMillesfilmer gjordes nästan alla hosParamountoch regissörenHenry Kingsfilmer gjordes mestadels för20th Century Fox.Samtidigt kunde man ofta gissa vilken studio som gjort vilken film, mycket på grund av skådespelarna som medverkade i den;MGM,till exempel, hävdade att de hade fått "fler stjärnor än det finns på himlen." Varje studio hade sin egen stil och sina karaktäristiska inslag som gjorde det möjligt att känna igen dem – en egenskap som knappast existerar idag.

För exempelAtt ha och inte ha(1944), är noterbar inte bara för att det var första gången som skådespelarnaHumphrey Bogart(1899–1957) ochLauren Bacall(1924–2014) framträdde tillsammans, men också för att den skrevs av två framtida mottagare avNobelpriset i litteratur:Ernest Hemingway(1899–1961), författaren till romanen på vilket manuset var baserat, ochWilliam Faulkner(1897–1962), som arbetade med filmadaptionen.

Efter attJazzsångarenhaft premiär 1927, nåddeWarner Bros.stora framgångar och kunde förvärva en kedja med egna biografer.MGMägde också en egen biografkedja sedan 1924 och Fox Film ägde även de en egen kedja.RKOutmanade i sin tur monopolet på ljud i filmer och utvecklade sin egen metod, känd somPhotophone,för att ljudsätta filmer.[2]Paramount förvärvade även de ett antal biografer i slutet av 1920-talet och skulle komma att få monopol på biografer iDetroit, Michigan.[3]På 1930-talet ägdes nästan alla premiärbiografer i USA:s storstäder av Big Five-studiorna –MGM,Paramount Pictures,RKO,Warner Bros.och20th Century Fox.[4]

Studiosystemet

[redigera|redigera wikitext]

Filmbolagen tjänade pengar på att verka understudiosystemet.De stora studiorna höll tusentals människor avlönade, skådespelare, producenter, regissörer, manusförfattare, stuntmän, hantverkare och tekniker. De ägde eller arrenderade filmrancher på landsbygden i södra Kalifornien för utomhustagningar avwesternsoch andra storskaliga genrefilmer. De stora studiorna ägde även hundratals biografer i städer över hela landet där de visade sina filmer och dessa var alltid i behov av nytt material.

År 1930 skapade MPPDA:s (Motion Picture Producers and Distributors of America) ordförande Will Haysproduktionskoden(även känd som "Hays Code" ), som följde censurriktlinjerna och trädde i kraft efter att regeringens hot om censur utökades 1930.[5]Koden verkställdes dock inte förrän 1934, efter att den katolska organisationen National Legion of Decency förfärats av några av de vågade filmer med tillhörande reklam från eran som senare kom att klassificeras som"pre-code"-Hollywood ( "pre-code" -filmerna var mer fria och kunde innehålla mer erotik, våld, vågade ämnen, språk, antydningar osv.) och hotade med bojkott av filmer om den inte trädde i kraft.[6]De filmer som inte fick en godkännandestämpel från produktionskodsadministrationen var tvungna att betala 25 000 USD i böter och kunde inte heller tjäna in några pengar på biograferna, eftersom MPPDA kontrollerade alla biografer i landet genom Big Five-studiorna (MGM,Paramount Pictures,RKO,Warner Bros.och20th Century Fox). Det rörde sig alltså om självcensur, för att förekomma krav på statlig censur.

Under hela 1930-talet, såväl som större delen av guldåldern, domineradeMGMpå filmduken och hade de största stjärnorna i Hollywood, och de krediteras också för att ha skapatstjärnsystemet.[7]TillMGM:s stjärnor hörde bland annatClark Gable,Lionel Barrymore,Jean Harlow,Norma Shearer,Greta Garbo,Joan Crawford,Jeanette MacDonald,Gene Raymond,Spencer Tracy,Judy GarlandochGene Kelly.[7]Men MGM var inte ensamma på arenan. En annan stor bedrift inom amerikansk film under eran kom genom Walt Disneysanimationsföretag.1937 skapade Disney sin tids mest framgångsrika film,Snövit och de sju dvärgarna.Denna framgång toppades dock 1939 när Selznick International skapade vad som fortfarande är, justerat för inflation, den mest framgångsrika filmen genom tiderna iBorta med vinden.[8]

Flera filmhistoriker har anmärkt på antalet stora verk som tillkom under denna period av ett ytterst reglementerat filmskapande. En anledning till att detta var möjligt är att med så många filmer som spelades in behövde inte alla bli en succé. En studio kunde satsa på en långfilm med medelstor budget, ett bra manus och relativt okända skådespelare:En sensation,regisserad avOrson Welles(1915–1985), ofta betraktad som en av de bästa filmerna genom tiderna, passar in på denna beskrivning. I andra fall kämpade viljestarka regissörer somHoward Hawks(1896–1977),Alfred Hitchcock(1899–1980) ochFrank Capra(1897–1991) mot studiorna för att kunna uppnå sina konstnärliga visioner.

Höjdpunkten för studiosystemet kan ha varit år 1939, då klassiker såsomTrollkarlen från Oz,Borta med vinden,Diligensen,Mr. Smith i Washington,Svindlande höjder,Endast änglar ha vingar,NinotchkaochMidnatthade premiär. Andra filmer från Hollywoods guldålder som anses vara klassiker inkluderar bland annatCasablanca,Livet är underbart,Det hände en natt,King Kong,Myteri,Top Hat,Stadens ljus,Red River,Lady från Shanghai,Fönstret åt gården,Storstadshamn,Ung rebell,I hetaste lagetochHjärntvättad.

Filmindustrin och patriotism

[redigera|redigera wikitext]

Underandra världskriget(1941-1945) ställde den amerikanska filmindustrin upp bakom staten med patriotiska krigsfilmer (både dokumentärer och spelfilmer). Exempel:Luften är vårt liv(1943) i regi avHoward Hawks.Man spelade till och med in spelfilmer som framställde det tidigare och senare avskyddaSovjetunionen(tillfällig allierad) i gott ljus.

Röda faranefter andra världskriget ledde till att ett antal filmskapare svartlistades och inte kunde jobba öppet då de vägrade vittna införHouse Un-American Activities Committee(HUAC) mot misstänkta kommunister i filmindustrin. En del av de kallade vittnade mot sina kollegor och bitterheten över detta levde kvar länge.

Studiosystemets fall

[redigera|redigera wikitext]

Studiosystemet och Hollywoods guldålder skulle slutligen ge vika för två krafter som växte fram under slutet av 1940-talet:

  • ett federalt rättsärende som skilde på produktionen av filmer från deras visningar; och
  • tillkomsten avtelevisioneni USA.

Walt DisneysSnövit och de sju dvärgarnafick sin premiär samtidigt som en rad glanslösa filmer från de stora studiorna och blev snabbt den mest inkomstbringande filmen som dittills släppts. Det var pinsamt för studiorna att en animerad independentfilm, som inte hade några studioanställda stjärnor lyckades bättre.[9]Detta förstärkte den redan utbredda frustrationen över denvertikala integreringen(filmbolagen ägde biografkedjor och sålde endast ett helt års premiärschema med filmer åt gången till biograferna och låste dem på så vis, samt kunde även tvinga dem att visa deras kommersiellt mindre framgångsrika filmer eller av medelmåttig kvalitet för att täcka upp sig själva).

Assisterande justitieministerThurman Arnoldtog tillfället i akt och inledde en process mot de åtta största Hollywood-studiorna i juli 1938. Detta resulterade i att fem av de åtta studiorna ( "de fem stora":Warner Bros.,MGM,Fox,RKOochParamount) nådde en kompromiss med Arnold i oktober 1940 och undertecknade ett samtyckesdekret där de kom överens om att inom tre år:

  • Eliminera blockbokning av kortfilmer.
  • Eliminera blockbokning av fler än fem långfilmer på deras biografer.
  • Inte längre ägna sig åt "blinda köp" (eller köp av filmer av biografdistrikt utan att ha sett filmen i förväg) utan istället ha visningar där alla 31 biografdistrikt i USA skulle kunna se filmer varannan vecka innan filmerna skulle visas på bio.
  • Inrätta en styrelse i varje biografdistrikt för att upprätthålla dessa krav.[10]

"Lilla tre" (Universal Studios,United Artists,ochColumbia Pictures), som inte ägde några biografer, vägrade att delta. Ett antal oberoende filmproducenter var också missnöjda med kompromissen och bildade en fackförening. De stämde Paramount för det monopol de fortfarande innehade över biografer i Detroit och eftersom Paramount också fick dominans över skådespelare somBob Hope,Paulette Goddard,Veronica Lake,Betty Hutton,Bing Crosby,Alan LaddochGary Cooper1942. Big Five-studiorna uppfyllde inte kraven i avtalet under andra världskriget, utan större konsekvenser, men efter krigets slut anslöt de sig till Paramount som åtalade i samma rättsfall i Hollywood, liksom Little Three-studiorna.[11]

Högsta domstolen beslutade så småningom att de stora studiornas ägande av biografer och filmdistribution var ett brott. Som ett resultat började studiorna frigöra skådespelare och teknisk personal från deras kontrakt med studiorna. Detta förändrade paradigmet för filmskapande hos de stora Hollywood-studiorna, eftersom alla nu kunde växla fritt, både i sin rollbesättning och i sina kreativa team.

Beslutet resulterade i den gradvisa förlusten av karaktäriseringen som hade gjort Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount Pictures, Universal Studios, Columbia Pictures, RKO Pictures och 20th Century Fox-filmer omedelbart identifierbara. En del filmfolk, somCecil B. DeMille,förblev antingen fortsatt kontrakterade till slutet av sina karriärer eller använde samma kreativa team på sina filmer, så att exempelvis en DeMille-film fortfarande kom att se ut som en sådan, oavsett om den gjordes 1932 eller 1956.

Detta rättsfall med sitt domslut 1948 blev därmed en viktig del av amerikansk filmhistoria, då det både satte stopp för Hollywoods studiosystem och även innebar slutet för Hollywoods guldålder (1927-1948).

Se även:Mastodontfilm

Under 1950-talet blevtelevisionenen allt större konkurrent till biografen och Hollywood svarade med större och bredare filmer i stereo, för att skapa en upplevelse som man inte kunde få hemma. Man gav också ut3D-filmerav samma skäl.

Exempel på filmer från 1950-talet och 1960-talet ärBron över floden Kwai(1957),Ben-Hur(1959),Spartacus(1960),Lawrence av Arabien(1962) ochCleopatra(1963).

Enligt ett domslut 1952 förklarades produktionskoden som oförenlig medUSA:s konstitution.Det dröjde dock till 1960-talet innan den försvann helt.

Efter att de förödandeatombombernasläppts över Japan under kriget, ochkalla krigetskärnvapenkapprustning avspeglades oron för radioaktivitet som ett hot mot mänskligheten i 1950-talets filmer, i synnerhet monsterfilmer somSpindlarna(1954, där jättestora muterade myror anfaller från underjorden).

Nya Hollywood och postklassisk film (1960-1980-talet)

[redigera|redigera wikitext]

1960-talet var en omvälvande tid i USA. Motståndet motVietnamkrigetvar en del av envänstervågi landet och 1950-taletskonservativamoral förändrades med nya tankegångar. Den studiodominerade filmindustrin hängde inte riktigt med i svängarna. Försöket att skildra Vietnamkriget medDe gröna baskrarna(från 1968, medJohn Waynei huvudrollen) sågs som alltför simplistisk, även av kritiker som inte nödvändigtvis var motståndare till kriget. MusikalfilmenGuldrushens glada dagar(1969) medLee MarvinochClint Eastwoodsom sjungande guldgrävare brukar hållas fram som en symbol för den amerikanska filmindustrins brist på kontakt med tidsandan.

Det blev istället en grupp filmskapare utanför studiosystemet medFrancis Ford Coppolasom nestor som kom att revitalisera filmbranschen.Bonnie och Clyde(1967) var ett tidigt exempel på detnya Hollywoodsom de kom att kallas (ävenEasy Rider,1969, kan nämnas som banbrytande). I det nya Hollywood var det regissören och inte studion som hade huvudkommandot över filmskapandet. De kunde därför inrikta sig på de konstnärliga aspekterna utan att hämskos av kommersiella hänsynstaganden.

1960-talet var också slutet för produktionskoden som helt enkelt ignorerades då den inte hade någon laga kraft bakom sig. Istället införde MPAA 1968 sitt klassificeringssystem som används än idag i modifierad form.

Den revisionistiskawesternuppstod på 1960-talet. Westerngenren var en viktig del av den amerikanska nationalmyten om USA som ett land av nybyggare med god framåtanda. De revisionistiska westernfilmerna ifrågasatte dennanarratologi,man framställde till exempel inteindianersom endimensionellt onda vildar, de hårda lagmännen var inte alltid de goda i vita hattar och så vidare.

Regissörer från det nya Hollywood rönte stora kommersiella framgångar med så kalladeblockbusters(kassasuccéer), till exempelGeorge LucasmedStjärnornas krig(1977) ochSteven SpielbergmedHajen(1975). Båda filmerna gjordes med influenser från nya Hollywood men var mer kommersiellt inriktade och gick tillbaka till tidigare erors filmstilar.Hajenvar en variant av monsterfilmen ochStjärnornas kriggick tillbaka till 1940-talets billiga science fiction-serials(filmer uppdelade i avsnitt).

1980-talet var slutet på nya Hollywoods modell med en självständig regissör i högsätet. Fiaskot medHeaven's Gate(1981, regiMichael Cimino) ses som slutpunkten, men även bristen på kommersiell framgång för filmer somMartin ScorsesesTjuren från Bronx(1980) var ett tecken på detta.

Reaganperiodenledde till en nytändning för den amerikanska konservatismen, vilket reflekterades i filmernas värld. Nya Hollywoods pessimistiska syn på USA trängdes undan av filmer som ibland stämplas som80s dumb action( "80-talets korkade aktionfilm" ). Exempel kan ses iRambo – First Blood II(1985, huvudrollSylvester Stallone) ochCommando(1985, huvudrollArnold Schwarzenegger). I båda filmerna löses alla problem med stora skopor våld. IRambo – First Blood IIåker veteranen John Rambo tillbaka till Vietnam för att befria krigsfångar som lämnats kvar efter kriget (en vanlig myt i USA). Han vinner så att säga på film kriget som inte gick så bra i verkligheten. ICommandoreagerar den f.d. översten John Matrix på gisslantagandet av sin dotter med att utplåna den gisslantagande gruppen och befria henne, vilket kan ses som ett eko av den segdragnagisslankrisen i Iran(1979-1981) där ett räddningsförsök misslyckades och USA förnedrades internationellt (gisslan släpptes samtidigt som Reagan svor presidenteden).

En undergenre är 1980-talets polisfilmer som i regel innehåller vissa stereotypa element. Huvudpersonen är en polis som är enloose cannon( "lös kanon" ), han följer inga regler och lagar men är den som är verkligt effektiv i att stoppa brottslingarna som gömmer sig bakomrättsstatensbestämmelser. Misshandel, hot ochtortyrframställs som enda sättet att få fram information från brottslingar. Ofta skälls han ut av polischefen när han farit fram hårt i jakten på brottslingar men inget görs mot honom då han är den som får fram resultat i slutändan. Detta är en reflektion av den amerikanska konservatismens syn på polisens roll i brottsbekämpningen (naturligtvis överdriven för underhållningseffekt och så vidare).Dirty Harry(1971) kan ses som föregångare till denna typ av film som blommade på 1980-talet (ett exempel ärTango & Cash(1989)). I nya HollywoodsBonnie och Clydevar huvudpersonerna brottslingar ochantihjältar;i 1980-talets polisfilmer var det istället polisen som var antihjälten som står över samhällets regler.

Under1990-talethar trenden med större, bättre och häftigare film dominerat produktionen hos de amerikanskafilmbolagen.Till stor del är orsaken utvecklingen påhemmabio- ochTV-marknaden: för en låg kostnad får tittaren samma upplevelser hemma som på biografen. Filmer somJurassic Park(1993),Independence Day(1996),Titanic(1997) ochSagan om ringen(2001) och dess uppföljare har dock dragit storpublik till biosalongerna.

Independentfilm(film gjord utanför studiosystemet) fick ett uppsving under 1990-talet.Richard LinklatersenklaSlacker(1990) var en influens på dessa filmskapare.Sundance Film Festivalvar en viktig del i processen att synliggöra independentfilmer. Den kanske mest framgångsrike independentfilmaren från denna tid ärQuentin Tarantinovars framgång medPulp Fiction(1994) var stilbildande.

2000- och 2010-talet

[redigera|redigera wikitext]

3D-filmåterlanserades med ny förbättrad teknik som ett sätt att erbjuda en upplevelse i biosalongen som inte kan återskapas på hemmabiosystem eller TV.James CameronsAvatar(2009) är en av de mer lyckade 3D-filmerna från denna tid. I USA talas det ibland om attkabel-TVnu är den främsta långfilmsformen då serier somHBO:sGame of ThronesochBoardwalk Empireinte har samma innehållsrestriktioner som biofilm (MPAA) och marksänd TV (regleras avFCC).

Ekonomi och globalt inflytande

[redigera|redigera wikitext]
Strukturen hos vissa nationella filmmarknader, 2000
Nation Antal filmproduktioner Marknadsandel för inhemsk film Marknadsandel för amerikansk film
Tyskland 75 9,4% 81,9%
Australien 31 8,0% 87,5%
Spanien 98 10,1% 82,7%
Förenta Staterna 460 96,1% -
Frankrike 204 28,9% 58,3%
Italien 103 17,5% 69,5%
Japan 282 31,8% 64,8%
Storbritannien 90 19,6% 75,3%

Källa: Scott (2004).[12]

Centrala och kända personer

[redigera|redigera wikitext]

Några framstående amerikanska regissörer:

Några noterbara amerikanskaskådespelare:

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material frånengelskspråkiga Wikipedia.

Vidare läsning

[redigera|redigera wikitext]
  • (engelska)Brownstein, Ronald (1992).The Power and the Glitter. The Hollywood – Washington Connection,2:a upplagan. New York: Vintage Books.
  • (franska)Gauthier, Brigitte (1995).Histoire du cinéma américain.Paris: Hachette - Collection Les Fondamentaux.
  • (engelska)Miller, Toby (2001).Global Hollywood.London: British Film Institute.
  • (engelska)Scott, Allen J. (2005).On Hollywood: The Place, the Industry.Princeton: Princeton University Press.

Externa länkar

[redigera|redigera wikitext]