Hoppa till innehållet

Flatulens

Från Wikipedia
Uppslagsordet” fis” leder hit. För andra betydelser, seFIS.
Flatulens
Latin: flatus, flatulensis
Tyska bönder bemöter uttalanden om aska och svavel i enpåvlig bullafrånPaulus III,iMartin LuthersAvbildningar av påvedömet.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10R14
flatulens (ljudprov)

Flatulensär ett utsläpp av ofta illaluktandegaseruranalöppningen.Gasblandningen består till största del avkvävgasochkoldioxid,men också antändningsbarvätgasochmetangas.Flatulens uppstår dåanusutsätts förtryck.Flatulens uppstår bland annat itarmarnaunderjäsningav mat men orsakas också av svald luft. Det karakteristiska ljudet betingas av attringmuskelnoch i vissa fallskinkornavibrerar. Då flatulensen innehåller små mängdersvavelhaltigagaser, till exempelsvavelväteochmerkaptaner,upplevsluktenofta som enodör.

I mångakultureruppfattas mänsklig flatulens i offentlig miljö som genant ellertabu.Fenomenet kan också, beroende på sammanhang, anseshumoristisktoch ibland använder sigkomikerav exempelvis så kallat pruttljud (ibland med hjälp av enpruttkudde) för att skapa komik. Vissa upplever det enbart som dålig eller barnslig humor.

Synonymer[redigera|redigera wikitext]

Ett annat ord för flatulens är exempelvisväderspänning.I singularform kallas en gas från ändtarmen med folkliga och starkt vardagliga uttryck bl.a. prutt, fis, fjärt, mök, mjök eller brakskit, brakfis och brakare, när man släpper en kraftig sådan. En riktigt illaluktande gas, kan kallas för "äggmök" exempelvis. Det finns ocksåverboch olika uttryck som beskriver företeelsen, till exempel "att släppa sig" eller "att släppa väder".

Vaginalflatulens[redigera|redigera wikitext]

Huvudartikel:Vaginalflatulens

Flatulens frånvaginakallas ocksågarrulitas vaginæellerflatus vulvæ.[1]Mer vardagligt fittfis eller musprutt.[2][3]Dessa kan uppstå närpenisellerdildoförs in islidanoch det pressas med luft in. Det är denna luft som sedan pressas ut genom vaginaöppningen och ger upphov till det fisliknande ljudet. Det är dock inte en riktig fis, utan består av doftlös luft, och är helt naturligt.[3]

Se även[redigera|redigera wikitext]

Referenser[redigera|redigera wikitext]

Externa länkar[redigera|redigera wikitext]