Hoppa till innehållet

Gottfried Wilhelm Leibniz

Från Wikipedia
Gottfried Wilhelm Leibniz
Född1 juli1646[1][2][3]
Leipzig[4]
Död14 november1716[5][1][6](70 år)
Hannover[4][7][8]
BegravdNeustädter Kirche, Hannover
kartor
Medborgare iKurfurstendömet Sachsen
Utbildad vidAltdorfs universitet,[9]
Leipzigs universitet,[9]
Jenas universitet,[9]
Alte Nikolaischule,
Thomasschule
SysselsättningMatematiker[10][11][12],zoolog,ingenjör[12],poet[12],diplomatiker,arkivarie[12],geolog[12],biolog,politisk rådgiver,rättsfilosof,författare[12][13],översättare[12],filosof[11][12][14],fysiker[15][16][17],jurist,musikteoretiker,diplomat,bibliotekarie[18][19][12],historiker[12],musikvetare,logiker
Befattning
Geheimeråd
Hovråd(1678–)
Rikshovrådet(1713–)
ArbetsgivareLeipzigs universitet
Noterbara verkintegralkalkylochLeibniz notation
FöräldrarFriedrich Leibnütz[20]
Catharina Schmuck[21]
Utmärkelser
Fellow of the Royal Society(1673)[22]
Namnteckning
Redigera Wikidata

Gottfried Wilhelm Leibniz(tyska:[ˈɡɔtfʁiːt ˈvɪlhɛlm ˈlaɪbnɪts]),[23]född1 juli1646iLeipzig,död14 november1716iHannover,var entyskmatematikerochfilosof.Han lade grunden tillinfinitesimalkalkylen– samtidigt som, men oberoende av,Isaac Newton.Hans far var jurist och professor i moralfilosofi.

Biografi[redigera|redigera wikitext]

Leibniz blev student iLeipzig1661och studerade där framför allt juridik och filosofi och utgav1663sin förstaavhandling,De principio individui.Vid 18 års ålder blev han magister genom ett rättsfilosofiskt arbete, och vid 20 års ålder blev hanjuris doktorvidAltdorfs universitet,efter en glänsande disputation över "invecklade rättsfall".

En erbjuden professur försmådde han, då han ännu inte ville binda sig vid någon bestämd levnadsbana. Han använde i stället de följande åren till vetenskapliga studier och litterära arbeten, och skaffade sig också tillfälle till umgänge med framstående vetenskapsmän och statsmän. Bland annat studerade han filosofi förJakob Thomasiusoch matematik iJenaförErhard Weigel.[24]

Av största betydelse för hans framtid blev bekantskapen med baron J. Ch. von Boineburg, genom vilkens bemedling han1670blev utnämnd till ledamot av Högsta domstolen (Ober-revisions-collegium) i kurfurstendömet Mainz och som också,1672,skaffade honom tillfälle att göra en resa tillParis,där hans vistelse räckte i mer än fyra år, endast avbruten av ett kortare besök iLondon.

IParisgjorde Leibniz bekantskap med flertalet av den tidens mest framstående fransmän bland andraNicolas MalebrancheochChristiaan Huygens,under sitt besök i London träffade hanIsaac Newton.[24]Han fick erbjudande att bli Vetenskapsakademins pensionär, men avböjde detta eftersom det krävde att han övergick till den katolska läran. Han fick i stället1674en pension av hertigen av Braunschweig-Lüneburg och kallades av denne 1676 till bibliotekarie vid biblioteket iHannover.Härmed följde uppdraget att skriva det hertigliga husets historia. Leibniz blev senare hertigligt hovråd och medlem av kansliet, gjorde1687-90 en vetenskaplig resa genomTysklandochItalienför historiska källforskningar och fick1691under sin uppsikt också biblioteket i Wolfenbüttel. Som furstehusets förtrogne användes han till enskilda diplomatiska uppdrag, kom därigenom i kontakt med en mängd potentater och högt uppsatta män, fick adlig och friherrlig värdighet (1709) och upphöjdes till rikshovråd1712.

Genom sin lärjunge prinsessan Sofia Charlottas giftermål med Fredrik I av Brandenburg-Preussen kom Leibniz i förbindelse med hovet iBerlinoch flyttade 1700 över dit. Vid hans beskyddarinnas död blev Leibniz ställning osäker i Berlin, och han lämnade denna stad 1711. Två år levde han iWien,där han för prins Eugen utarbetade en framställning av sin monadlära, Monadologi, ett koncept som förekommer i bokenEssais de Teodicéefrån år 1710, där Monader är "de grundläggande andliga byggstenarna", identiska med andligaatomer,till sin art eviga, odelbara, styrda av egna lagar utan att interagera med omvärlden men ändå förenade med resten av universum. I sinLa Monadologie(skriven år 1714 men utgiven först efter hans död år 1728) utvecklar han tanken ytterligare. Inspirationen till monadläran kan ha kommit från hans medlemskap iRosencreuzarna,som i sin tur var inspirerade av såväl pythagoréerna som gnostikerna. (Seteodicéproblemet,panglossianism.)

Sina sista år, 1714–1716, tillbringade han åter i Hannover, men han stod i ett mindre angenämt förhållande till dåvarandekurfurstenav Hannover, kungGeorg Iav England.

Verk[redigera|redigera wikitext]

Leibniz var en man med universell bildning och mångsidiga intressen. Vid sidan av sina vetenskapliga sysselsättningar ägnade han uppmärksamhet också åt flera av tidens politiska, religiösa och praktisk-litterära frågor. Han försökte till exempel förmåLudvig XIVatt göra ett erövringståg till Egypten, varigenom Frankrikes inblandning i Tysklands angelägenheter skulle förekommas. Han biträdde ocksåPeter den storemed goda råd om införande av civilisation i Ryssland. Länge arbetade han på en förening mellan katoliker och protestanter och, sedan alla försök i denna väg visat sig fruktlösa, på en liknande förening mellanlutheranerochreformerta.I förening med Mencke grundlade han1682den kända tidskriftenActa eruditorum,och på hans initiativ grundades år1700Vetenskapsakademin i Berlin. Han blev också dess förste president. Han var också först att föreslå inrättandet av en vetenskapsakademi iSankt Petersburg,vilket dock skedde först efter hans död.

Som vetenskapsman har Leibniz behandlat en mängd olika ämnen. Han arbetade medetymologiocharkeologi,med matematik, kemi och fysik, medgeologioch praktisk mekanik. Också inom skönlitteraturen uppträdde han som författare av åtskilliga skaldestycken på latin, tyska och franska. För övrigt berörde han i sin omfattande brevväxling de mest olikartade frågor. Denna mångsidighet var utan tvivel lika mycket en orsak till som en följd av hans i flera årtionden fortsatta försök att skapa en universalvetenskap, där alla de speciella vetenskaperna väsentligen skulle reduceras till ett slags kalkyl (characteristica universalis) med ett begränsat antal enkla begrepp. Denna universalvetenskap blev dock inte realiserad i särskilt hög grad. Däremot har han bidragit starkt till vetenskapens framsteg inom tre specifika områden, nämligen filosofin, matematiken och historien.

Filosofi[redigera|redigera wikitext]

Sina filosofiska åsikter har Leibniz själv inte utvecklat utförligt eller i systematisk ordning. På detta område, liksom på flera andra, älskade han att uppträda förmedlande och försonande mellan olika åsikter, särskilt mellan den gamlateologiskaoch den nyanaturvetenskapligakosmologin.

Det teologiska lärosystemet ville förklara företeelserna som avGudpå förhand bestämda för ett visst ändamål, medanfysikenssnabba utveckling (särskilt genomGalileisochDescartesupptäckter) framkallade en strävan att förklara allt som beroende av rent mekaniska orsaker. Grundtanken i Leibniz system är att den teologiska och den mekaniska kosmologin inte nödvändigtvis utesluter varandra, utan mycket väl kan förenas, så att de ömsesidigt kompletterar varandra. Denna grundtanke har fått sitt uttryck i läran omharmonia praestabilitaoch den därmed nära sammanhängande monadläran.

Enligt denna monadlära, som han delvis lånade frånAnne Conway,består den sanna verkligheten av ett obegränsat antal "monader", det vill säga enkla, ursprungliga och fullt individuellasubstanser(objekt), vilkas egentliga väsen ärkraft,särskiltperceptionskraft,således ett slags förnimmandemetafysiskakraftcentra. Varje monad avspeglar i sig helauniversum,men på sitt särskilda sätt, beroende på den större eller mindre aktiviteten eller tydligheten i uppfattningsförmågan. Däremot kan den ena monaden inte på något sätt inverka på den andra eller, som Leibniz bildligt uttryckte det: "Monaderna har inga fönster". Den högsta monaden, Gud, är fullt aktiv och fullt tydligt förnimmande. Alla övriga monader har, eftersom de inte är fullständigt aktiva, en viss grad av passivitet, vilken gör deras perception otydlig och särskilt låter monaderna framstå som ägande utsträckning eller materia.

Varje sammansattorganismbestår av ett antal monader med en centralmonad, vilken hos människan kallassjäl.Själen är visserligen en monad av högre ordning, men kan, som nämnts, inte inverka på de monader, som bildar kroppen. Mellan dem består en av Gud på förhand fastställd överensstämmelse, en så kalladharmonia praestabilita,vilken gör, att varje inverkan på kroppen motsvaras av en viss förnimmelse hos själen och varje viljeyttring hos själen av en bestämd rörelse hos kroppens organ. Själ och kropp förhåller sig alltså i sin verksamhet på samma sätt som tvåur(klockor), vilka ursprungligen blivit ställda lika och vilkas visare därför rör sig fullt likformigt, även om inget av uren kan sägas på något sätt inverka på det andra. Den så kalladeockasionalismen,enligt vilken Gud i varje ögonblick skulle bringa överensstämmelse till stånd mellan själens och kroppens aktiviteter, bekämpades av Leibniz på det bestämdaste eftersom han ansåg att den var ovetenskaplig.

Leibniz tillämpade också principenharmonia praestabilitapå förhållandet mellannaturenochnådensrike och ledde honom till bevis för det ondas förenlighet med en allgod och allvis försyn (teodicéproblemet) vilken samtidaskeptikerförnekade. Det metafysiskt onda är nämligen enligt Leibniz en nödvändig följd av flera monaders tillvaro, eftersom endast en enda monad kan vara fullkomlig. Det moraliskt onda och det fysiskt onda är i sin tur följder av det metafysiskt onda, och åtminstone det moraliskt onda beror till sin verklighet huvudsakligen på människansvilja.Slutsatsen blir därför, att världen är den bästa av alla tänkbara världar (SeCandide). Leibniz ansåg inte att det finns någonfri viljaeftersom människan i varje fall vore bestämd av perceptionen av det goda, vilket visserligen i ett särskilt fall kunde vara ett totalt eller ett partiellt gott; väljer viljan det partiellt goda, blir hon därigenom ond. För övrigt ägnade Leibniz föga uppmärksamhet åt rent etiska frågor.

Ikunskapsteoretiskthänseende indelade Leibniz perceptionerna isensationer,varseblivningarochbegrepp,och antog som högsta princip för erfarenhetskunskapen den så kalladeprincipium rationis determinantis,det vill säga att varje företeelse förutsätter en annan som sin orsak, och för begreppskunskapenprincipium contradictionis,det vill säga att inget begrepp kan strida mot sig självt. MotLockesteori ommedvetandetsom en "tabula rasa"försvarade han tillvaron av medfödda idéer, vilka visserligen kunde förbli omärkbara i särskilda fall och aldrig bringas till aktualitet för medvetandet, såvida inte en lämplig erfarenhet vore för handen.

På den allmänna bildningen under1700-taletutövade Leibniz genom sina filosofiska läror stort inflytande, särskilt genom sina försök att förenatrossatsernamedförnuftetskrav. Också i rent filosofiskt hänseende var han av epokgörande betydelse, dock mera genom mångsidigheten i fråga om de perspektiv ur vilka han betraktade de filosofiska problemen, än genom en strängt och konsekvent genomförd systembyggnad.

I rent formellt hänseende lider nämligen Leibniz filosofi av väsentliga brister, dels genom det ofta återkommande bildliga uttryckssättet, dels genom införande avrumsanalogieri sådana fall, där efter Leibniz egen förklaring, rumsåskådningen, upphör att vara tillämplig, vilket ofta gör att den skenbara klarheten vid närmare undersökning visar sig vara illusorisk, och läsaren lämnas i okunnighet om hans innersta tankegång. Därför var det viktigt för den leibnizska filosofins utbredning att densystematiserades.De tidiga försöken att göra detta innebar samtidigt ett betydande mått av förvanskning. Grundtankarna i Leibniz system har därför blivit mindre fruktbärande för 1700-talets filosofi, än annars varit möjligt. Dendualismi uppfattningen om förhållandet mellan själ och kropp, vilken Leibniz försökte undvika, uppträdde hos hans närmaste efterträdare nästan lika skarpt som hos hans föregångareDescartes.

Matematik[redigera|redigera wikitext]

Även inom matematikens historia intar Leibniz en av de allra främsta platserna. Först under vistelsen i Paris började han sina studier i den högre matematiken, och han sysselsatte sig då framför allt med teorin om serier, kroklinjers kvadratur och det så kallade omvända tangentproblemet. Genom dessa forskningar leddes han 1675–76 till upptäckten avdifferentialkalkylenoch fann de enklaste formlerna förderiveringochintegration.Han utformade då en notation (Leibniz notation) som fortfarande används:

Derivata:
Integral:

År1676fick Leibniz kännedom omNewtonsochHuddesmetoder att lösa samma problem och fulländade med ledning av dessa sin egen metod ytterligare och tillämpade den med framgång på lösningen av åtskilliga svårare frågor. Särskilda omständigheter föranledde honom dock att först1684offentliggöra sin metod genom en kort uppsats,Nova methodus pro maximis et minimis itemque tangentibus(iActa eruditorum). Sedermera fick han flera gånger tillfälle att visa den nya kalkylens överlägsenhet över de gamla metoderna genom lösning av en mängd problem, till exempel rörande den isokrona och brakistokrona kurvan (cykloiden) och kedjelinjen, vilka på det gamla sättet antingen alls inte eller också endast med yttersta svårighet kunde lösas. Också på självaanalysensutveckling i flera riktningar arbetade han fortfarande. Särskilt tillhör honom metoden för parametrars variation, lösning av envelop-problem, sönderdelning av bråk i partialbråk med nämnare av första graden och integration av den så kallade bernoulliska differentialekvationen.

Leibniz sysselsatte sig också med ett stort antal andra matematiska frågor, till exempelseriesummeringoch binär aritmetik (jfrDyadik). I hans skrifter träffas också uppslag till teorier, som först i våra dagar gjorts till föremål för utförlig behandling, till exempel determinantteorin och den så kallade "calculus situs".

Övrigt[redigera|redigera wikitext]

Också åt mekaniska problem ägnade Leibniz uppmärksamhet. Bland annat införde han, i opposition motRené Descartes,ett nytt uttryck för kraft, formeln för den så kalladelevande kraften,och försökte lösa det svåra problemet rörande resisterande mediers motstånd.

Som historieskrivare hade Leibniz inte samma epokgörande inflytande, som han hade genom sina filosofiska och matematiska arbeten. Vad han själv offentliggjorde var till stor del urkundsamlingar somCodex juris gentium diplomaticus(1693–1700),Accessiones historicæ(1698) ochScriptores rerum brunsvicensium illustrationi inservientes(1701–11). Hans stora verkAnnales imperii occidentalis brunsvicensisförblev ofullständigt och gavs ut först 1843–1846 avGeorg Heinrich Pertz.Av Leibnizs skrifter utgavs under hans livstid bara ett mindre antal för sig själva. De flesta var införda i olika tidskrifter eller lärda samfunds handlingar. Leibniz efterlämnade även ett större antal handskrifter.

NedslagskraternLeibnitzmånenochasteroiden5149 Leibnizär uppkallade efter honom.[25][26]

Se även[redigera|redigera wikitext]

Källor[redigera|redigera wikitext]

Noter[redigera|redigera wikitext]

  1. ^ [ab]MacTutor History of Mathematics archive,läst: 22 augusti 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^SNAC,Gottfried Wilhelm Leibniz,läs online,läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  3. ^Find a Grave,Gottfried Wilhelm Leibniz,läs online,läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  4. ^ [ab]Aleksandr M. Prochorov(red.),” Лейбниц Готфрид Вильгельм”,Большая советская энциклопедия:[в 30 т.],tredje utgåvan, Stora ryska encyklopedin, 1969, läst: 28 september 2015.[källa från Wikidata]
  5. ^Bibliothèque nationale de France,BnF Catalogue général:öppen dataplattform,läst: 26 juni 2020,licens:öppen licens.[källa från Wikidata]
  6. ^Encyclopædia Britannica,Gottfried Wilhelm Leibniz, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  7. ^läs online,gutenberg.org.[källa från Wikidata]
  8. ^Ekkehard Winterfeldt (1932-2014),vol. 54, 1, Angewandte Chemie International Edition, 4 december 2014, s. 35,10.1002/ANIE.201410838,25476468,läs online.[källa från Wikidata]
  9. ^ [abc]läs online,plato.stanford.edu.[källa från Wikidata]
  10. ^Book of a lifetime: Cyclopaedia, By Ephraim Chambers(på engelska),The Independent,20 september 2013,läs online.[källa från Wikidata]
  11. ^ [ab]Germany famous native sons and daughters,WorldAtlas(på engelska),läs online.[källa från Wikidata]
  12. ^ [abcdefghij]BeWeB,läst: 13 februari 2021.[källa från Wikidata]
  13. ^Charles Dudley Warner(red.),Library of the World's Best Literature,1897,läs online.[källa från Wikidata]
  14. ^Archive of Fine Arts,läs online,läst: 1 april 2021.[källa från Wikidata]
  15. ^läs online,Springer.[källa från Wikidata]
  16. ^Behind those beats(på engelska), The Hindu, 25 juli 2012,läs online.[källa från Wikidata]
  17. ^läs online,Springer.[källa från Wikidata]
  18. ^Burgundy and the Inalienability of Appanages in the Reign of Louis XI,vol. 10, 1, French Historical Studies, 1977, s. 1,10.2307/286114,läs online.[källa från Wikidata]
  19. ^läs onlineochläs online,Taylor & Francis.[källa från Wikidata]
  20. ^läs online,deutsche-biographie.de.[källa från Wikidata]
  21. ^läs online,gwleibniz.[källa från Wikidata]
  22. ^MacTutor History of Mathematics archive,läs online,läst: 31 oktober 2021.[källa från Wikidata]
  23. ^(på tyska)Duden-Aussprachewörterbuch (Duden Pronunciation Dictionary)(7th). Mannheim: Bibliographisches Institut GmbH. 2005.ISBN 978-3-411-04066-7
  24. ^ [ab]Carlquist, Gunnar,red (1933).Svensk uppslagsbok.Bd 16.Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 1157
  25. ^”Leibnitz on Moon”(på engelska). International Astronomical Union. 18 oktober 2010.https://planetarynames.wr.usgs.gov/Feature/3331.Läst 25 augusti 2023.
  26. ^”Minor Planet Center 5149 Leibniz”(på engelska). Minor Planet Center.https:// minorplanetcenter.net/db_search/show_object?object_id=5149.Läst 25 augusti 2023.

Externa länkar[redigera|redigera wikitext]