Hoppa till innehållet

Kejsare

Från Wikipedia
(Omdirigerad frånKejsar)
Uppslagsordet” Kejsaren” leder hit. För den svenska filmen från 1979, seKejsaren (film).För ett tarotkort, seKejsaren (tarotkort).

Kejsareär titeln på den manligamonarkeni vissamonarkier,som därför brukar kallas kejsardömen; den kvinnliga motsvarigheten heterkejsarinna,en titel som också bärs av en kejsares hustru. En kejsare anses ha högre rang än enkonung,även om denna skillnad i våra dagar inte har någon praktisk betydelse. IEuropahar titeln framför allt använts för monarkier som hävdar ett arv frånRomerska riket.

Olika kejsare listas nedan under sina respektive riken.

Historik[redigera|redigera wikitext]

Rom[redigera|redigera wikitext]

Julius Caesar

Ordetkejsarekommer av det romerska familjenamnetCaesaroch dess mest kände bärare, den romerske diktatornGaius Julius Caesar(mördad44 f.Kr.). Efterföljande kejsare av detromerska rikettog namnet som sin titel för att legitimera sin ställning med ett slags fiktiv adoption. I klassiskt latin uttalades namnet "kajsar", medan uttalet i modernt latin har förändrats till "sesar" och det är det klassiska uttalet som gett oss dettyskaordetKaiseroch därifrån det svenskakejsare.Detryskaordet för kejsare,tsar,är även det en uttalsvariant av namnet Caesar. Engelskansemperorkommer däremot av detfranskaempereur,vilket stammar ur den romerska titelnimperator.Det var den romerske ledarens titel och betyder befälhavare (innehavare avimperium).

Västrom och Tysk-romerska riket[redigera|redigera wikitext]

Efter Romarrikets delning 395 och Västroms fall, kom avståndet mellan kejsarna i Konstantinopel att bli allt större. Påvarna fick flera gånger inleda nära förbindelser med de germanska stammar som för tillfället kontrollerade området. De bysantinska kejsarna kröntes i allmänhet inte längre av påven utan av patriarken i Konstantinopel. Även om ingen formell brytning hade skett, var relationen mellan påven och den bysantinske kejsaren inte den bästa i slutet av 700-talet. Påven befann sig under den här tiden i en trängd situation, och valde då att erbjuda kejsarkronan till Karl den store, i utbyte mot land i mellerstaItalienså attKyrkostatenkunde upprättas. Påven krönte Pippins sonKarl den storetill kejsare år800vilket blev ett tecken på påvedömets och frankerrikets allians. Karl den store var den förste kejsaren i Västeuropa sedan detvästromerskarikets fall, och formellt sett var han inte kejsare av frankerriket utan kröntes somromersk kejsare.

Östromerska riket och Ryssland[redigera|redigera wikitext]

Nikolaj II,Rysslands sistetsar,landets kejserliga titel.

I detÖstromerska riketkom dock patriarken att fortsätta utse kejsare fram tillKonstantinopels fall1453. Furstar i slaviska ortodoxa riken har kallat sigtsarsedan åtminstonePeter I av Bulgarienpå 900-talet och i Ryssland sedanIvan den förskräckligepå 1500-talet. När den ryske tsarenPeter den storelade sig till med titelnimperator(kejsare), ansåg han sig, likt Karl den store från Västrom på sin tid, överta en kejserlig succession från Östrom. För detta fanns det även vissa dynastiska argument: en dotter till den siste östromerske kejsaren hade gift sig med en tidigare rysk tsar. Båda väldena tillhörde dessutom denortodoxa kristendomen.

Västeuropa igen[redigera|redigera wikitext]

Snart uppstod frågan hur makten skulle vara fördelad mellankyrkaoch stat. Påvarna hävdade att kyrkan skulle styra inte bara över religiösa frågor, utan också över världsliga ting – som att godkänna kejsare. Karl den store motsatte sig dessa krav och krävde dessutom inflytande över kyrkan, som till exempel då det gällde att utnämnabiskopar.När det var dags för sonen,Ludvig den fromme,att krönas813satte denne själv på sig kronan för att visa vem som bestämde. Den långa följetongen om maktkampen mellan kejsarmakt och påvemakt – världslig och andlig makt – hade inletts på allvar.

TeologenAugustinusskrev på400-taleti sin bokOm Gudsstatenhur kungar och kejsare skulle arbeta med att få människorna med sig, men han hävdade att den högsta ledningen skulle ligga hos kyrkan. När Frankerriket föll sönder på 800-talet drogs den katolska kyrkan in i stridigheter, och påvar tillsattes av furstar och kungar som stärkte sin egen makt. Katolska kyrkan behövde reformeras, men i stället för att kyrkan reformerades drogs kejsarmakt och kyrkan in i en ännu djupare strid som skulle vara i flera hundra år. I denna så kalladeinvestiturstridstödde biskoparna kejsarna, medanstormännenrunt kejsaren stödde påven.

Efter att karolingiska riket splittrats uppkom rivalitet om kejsarkronan. Kejsarkronan hade ju till en början varit ärftlig inom Frankerriket. Nu uppstod rivalitet om vilken kung som skulle inneha kronan. Påven kunde utnyttja rivaliteten att skaffa sig inflytande.Feodalismengjorde även att kungarnas ställning försvagades i det egna landet.

Striden mellan påvemakt och kejsarmakt slutade med kaos och uppsplittring i Tyskland under1200-talet.Kejsarsuccessionen fortsatte dock. Redan på 900-talet flyttade kejsarmakten över från Västfranken (Frankrike) till Ostfranken (Tyskland) och det som blevDet heliga romerska riket av tysk nation,varför de tyska kejsarnas inblandning i händelserna påApenninska halvönförklaras med tanken på ett imperium av klassisk romerskt slag och successionen från Romerska riket. Ett sådant imperium behövde behärskaItalienoch framför alltRom;men genom Roms interna strider skadades kejsarmakten.

Mot senmedeltiden ökade dock kungarnas makt. Det medeltida rytteriet var inte lika allenarådande på slagfältet, och handelns betydelse ökade. Kungarna kunde söka stöd hos bönder och borgare för inrättande av nationalstater, där adelns makt begränsades, och därmed få en större kontroll över sina områden. Det gjorde att påvens möjlighet att spela ut olika kejsarkandidater mot varandra minskade och de habsburgska kejsarna kunde se till att göra kejsarämbetet ärftligt igen.

Med reformationen minskade inte bara påvens, utan även kejsarens makt i de protestantiska områdena. I princip var kejsaren härskare över hela det tyska området, men i praktiken hade han väldigt lite inflytande i de områden han inte kontrollerade. Det här kom på sikt att leda till en allt starkare uppluckring av kejsardömet.

1800-talets kejsare[redigera|redigera wikitext]

KejsarVilhelm I av Tyskland.

Några år efter franska revolutionen tog Napoleon Bonaparte makten i Frankrike. Kungamakten hade störtats av revolutionen som ledde till en republik. General Bonaparte störtade republiken i en statskupp och fick makten som konsul, senare konsul på livstid. Efter att ha erövrat Italien och tvingat påven till underkastelse, lät han efter en folkomröstning och påföljande kröning i Paris utropa sig 1804 till fransmännens kejsare under namnetNapoleon I.Till skillnad från den tysk-romerske kejsaren, som valdes, bestämdes att den franska kejsarkronan skulle vara ärftlig. Som svar på Napoleons tilltag, som av de gamla monarkerna iEuropasågs som en provokation, särskilt som en arvskejsare måste anses som finare än en valkejsare, utropade sig den tysk-romerske kejsaren därpå till ärftligkejsare av Österrike,ett kejsardöme som han skapade av sina arvländer i sydöstra Tyskland (de nutidaÖsterrikeochTjeckien), norraItalien,påBalkansamtUngern,vars kungakrona han också hade ärvt.

Två år senare härjade Napoleons trupper i Tyskland, och det gamla Tysk-romerska riket, som redan sedantrettioåriga krigetinte var mycket mer än ett statsförbund, bröt samman. Kejsaren tvingades nedlägga romerska kejsarvärdigheten1806,i praktiken av ganska liten betydelse, eftersom den i stort sett endast fungerade som en titel, och han knappast hade kontrollen över några områden utanför sitt eget land. Han fortsatte dock formellt att kalla sig för kejsare, vilket blev en viktig startpunkt för uppluckringen av begreppet.

Vid sin självständighet frånSpanienrespektivePortugal1820-taletblev såvälMexikosomBrasilientill en början kejsardömen. Även i det lillaHaitikallade sig en härskare under en kort period kejsare.

NärOtto von Bismarckupprättade Tyska riket (Tyskland)1871blev denpreussiske kungentysk kejsare,för att han skulle ha samma värdighet som sin österrikiske rival om makten i det sammanfallnaTyska förbundetoch som den besegradeNapoleon IIIav Frankrike. IBrittiska imperietville man inte vara sämre, men eftersom denbrittiskakronan ansågs böra fortsätta vara kunglig såsom den alltid hade varit, skapade man1876i stället ettkejsardömeav sina besittningar och vasallstater iBrittiska Indien.

Afrika och Asien[redigera|redigera wikitext]

Kinas siste kejsarePuyi.

När européerna färdades ut från Europa stötte de på sina håll på mäktiga härskare. När dessa kom i kontakt med västerlandet och fick uppfattningen att kejsare var den högsta titel som fanns i Europa ansågs det självklart att deras titel skulle översättas med den högsta titel som fanns i Europa. Dessa härskares titlar kom därför att översättas till kejsare på de europeiska språken. Bland dessa riken fannsKina(som hade styrts av enhuangdi,kejsare, sedan200-talet f.Kr.), Japan (som styrts, och fortfarande styrs, av entenno,kejsare, sedan 600-talet),Persien/Iran(shahanshah,konungarnas konung,har ibland översatts som kejsare) ochEtiopien(vars härskares titel,konungarnas konung,inspirerade till att kalla honom för kejsare). I detmedeltidaEuropa valdes en kejsare, medan titeln iKinaochJapanvarit/är ärftlig.

Centralafrikanska republikenspresidentJean-Bédel Bokassautropade sig till kejsare1976under namnetBokassa I,men störtades1979,varpå landet åter blevrepublik.

Västeuropa och Amerika[redigera|redigera wikitext]

På denamerikanska dubbelkontinentenhar det genom historien funnits tre kejsardömen,Mexiko,påHaitioch iBrasilien.

Kejsarriken[redigera|redigera wikitext]

Sedan 1800-talet har inga varaktiga nya kejsardömen tillkommit, och samtliga europeiska kejsare har under 1900-talet lämnat sina troner. IKoreablev alla kungar avJoseon(1392–1897) utnämnda till kejsare av Koreapostumtnär 1800-talets kejsardöme etablerades. Det enda land som för närvarande är kejsardöme är Japan.

Kommentarer[redigera|redigera wikitext]

  1. ^I Ryssland är titelntsaratt jämställa med kejsare. Det finns dock två skilda perioder då titeln tsar användes (1547–1721) och då titeln Kejsare över hela Ryssland användes (1721–1917). När det gäller länderna på Balkan jämställer man normalt inte tsar med kejsare.

Se även[redigera|redigera wikitext]