Hoppa till innehållet

Nordafrika

Från Wikipedia
Nordafrika

Karta överAfrikasregioner enligtFN:s definition.


Nordafrikaär den norra delen avAfrika,i söder begränsat avSaharaöknen.I FN:s definition av regionen Nordafrika ingårAlgeriet,Egypten,Libyen,Marocko,Sudan,TunisienochVästsahara.[1]Det är också en definition som används av flera andra organisationer, ibland med tillägg avMauretanien.I geografisk mening räknas ibland även desahariskaländernaMali,NigerochTchadtill Nordafrika; även de portugisiska och spanska besittningarna/landsdelarnaMelilla,Ceuta,MadeiraochKanarieöarnaligger rent geografiskt inom samma region.Maghrebär det allmännaarabiskanamnet på norra Afrika med undantag av Egypten.[2]

Länder i Nordafrika[redigera|redigera wikitext]

Egna länder[redigera|redigera wikitext]

Delar av andra länder[redigera|redigera wikitext]

Räknas ibland med[redigera|redigera wikitext]

Historia[redigera|redigera wikitext]

Länder i Nordafrika i geografisk mening. De länder som oftast hänförs till Nordafrika i politisk mening är mörkgröna.

Förhistoria[redigera|redigera wikitext]

Neolitiskaklippmålningar iLibyenvittnar om en jägar-samlar-kultur i de torra gräslanden i Nordafrika underistiden.I området för dagensSaharauppstod ett av de första jordbrukande samhällena. I och med attöknenspred sig trängdes dessa samhällsbildningar ihop inildalenoch kom att utgöra grunden för vad som kom att bli det forntida Egypten. Norra Afrikas historia brukar behandlas separat från Afrika söder om Sahara eftersom öknen gjort att dessa områden utvecklats isolerat från varandra. Nordafrika har dock haft kontakt med centrala och södra Afrika via handelsvägar genom Sahara och genom de inte sällan fredliga kontakterna mellan Egypten ochNubien.

Antiken[redigera|redigera wikitext]

Nordafrikas skrivna historia härstammar i första hand från Europa och Asien som främst hade kontakt med kustområdena intillMedelhavetochRöda havet. I dessa områden har Etiopien varit den enda stat som lyckats bevara sin självständighet genom hela historien (med undantag för en kortare period underandra världskriget). Nordafrikas kustområden mot Medelhavet koloniserades först avfeniciernaomkring1000 f.Kr.,ochKarthago,som de grundade800 f.Kr.,växte snabbt till Medelhavets starkaste maktcentrum. Genom att underkuvaberbernasom utgjorde den större delen av befolkningen i Nordafrika kom fenicierna att behärska hela den afrikanska kusten väster omStora Syrten,och genom denna ohotade kontroll över handeln i Medelhavet lades grunden till deras enorma välstånd.

Grekerna lyckades, å sin sida, att etablera sig i Egypten och dagensLibyendär de grundade stadenKyreneomkring631 f.Kr.,men denna och andra kuststäder isolerades fullständigt av öknen och påverkade aldrig övriga Afrika. Under den hellenistiska perioden, efter attAlexander den storegrundatAlexandria332 f.Kr.,försökte deptolemeiska härskarnaexpandera söderut; ett företag genom vilket vi idag har fått kunskap omEtiopien.

Maktkampen i Medelhavet avbröts snabbt då Karthago föll förromarna146 f.Kr.och dessa, under de följande seklet, inkorporerade såväl de grekiska kolonierna som Egypten och själva Grekland i sitt imperium. Under romarna blomstrade de nordafrikanska kustområdena men, trots att de ladeFezzaniLibyenunder sig, betraktade de Sahara som en ogenomtränglig barriär, och kejsarNerosförsök att vidga imperiet ner tillSudanoch kartläggaNilenskällor slutade i fiasko. Antikens kunskap om den afrikanska kontinenten återfinns iPtolemaios' skrifter. Han kände på något sätt till de stora sjöarna iöstafrikanska riftsystemetoch omnämner ocksåNigerfloden. För antiken förblev dock Afrika i princip liktydigt med Medelhavets kustområden.

Europa fick stor betydelse för Nordafrika först genom romarnas ständiga krig mot berberstammarna; introduktionen avkristendomen;vandalernasinvasion omkring400 e.Kr.och detbysantinska riketsmaktövertagande. UndervikingatidenochmedeltidenanvändenordbornabeteckningenBlålandför Nordafrika. Det har troligen sin förklaring i deras uppfattning om invånarnas hudfärg – dessa kalladesblåmän– då "blå" förr betydde "svart" eller "mörk".

Islamisk expansion[redigera|redigera wikitext]

Under600-taletändrades sakernas tillstånd dramatiskt dåislamsnabbt erövrade Nordafrika, frånEgyptentillatlantkusten,och fortsatteexpansionenin iSpanien.Kristendomen i Nordafrika utplånades helt, sånär som på denkoptiska kyrkani Egypten och områden iNubienochEtiopien.

Under de följande tre seklerna utgjordearabernaen liten styrande elit i det område de behärskade. Under1000-taletskedde dock en omfattande arabiskemigrationtill Nordafrika vilket i princip gjorde attberbernaabsorberades i den arabiska världen.

I praktiken hade dock berberna i stort sett anammat den arabiska kulturen och islamiska tron innan dess. Islam och den arabiska kulturen kom i och med det att bli en av de viktigaste faktorerna i de nordafrikanska länderna och började också sprida sig söder ut, in i Sahara och vidare in iCentralafrikaochÖstafrika.Fram till1300-talethade Europa och araberna i Nordafrika endast en vag föreställning om de arabiska,persiskaochindiskastäderna och kolonierna längs med den östafrikanska kusten.

De första arabiska erövrarna lydde underkalifernaiBagdad,ochAghlabiddynastinstyrde Nordafrika som kalifatetsvasaller.Under900-taletetablerade sigFatimiddynastiniEgyptenoch styrde frånKairo,som grundats968,över hela Nordafrika. De avlöstes av andra dynastier somalmoravidernaochalmohadernainnanturkarnaerövradeKonstantinopel1453och Egypten1517varifrån de kunde ta kontroll över såvälAlgeriet,TunisienochTripolimellan1519-1551.IMarockohadeberberunder1200-taletundermarinidernagrundat en stat som bevarade sin självständighet mot turkarna.

Samtidigt som de tidiga arabiska och moriska dynastierna uppnådde en för samtiden svåröverträffad kulturell nivå gjorde de nyomvända muslimernas hängivelse och äventyrslusta att kontinentens började utforskas mer systematiskt.Kamelenhade tidigare introducerats i Afrika av persiska erövrare i Egypten och kunde nu användas för att korsa Sahara. På så vis komSenegambiaoch delar avNigertidigt i kontakt med araberna och berberna, men det kom att dröja ända till1591innanTimbuktu,grundat under1000-talet,blev muslimskt. Staden nåddes av den berömde arabiskeresenärenIbn Battuta1352,och hans resor tillMombasai nuvarandeKenyaochKilwai dagensTanzaniager oss den första kunskapen om statsbildningarna i Östafrika. Araberna kunde kolonisera den östafrikanska kusten viaIndiska oceanenmen i kontinentens inre stoppades expansionen söderut av de täta djungler, som nådde ungefär upp till den tionde nordliga breddgraden, på ungefär samma sätt som Sahara hade stoppat alla tidigare erövrare. Den sista stora arabiska erövringen i Afrika blevNubiensom förblev kristet till och med1300-talet.

Under en tid hade den arabiska erövringen näst intill gjort Medelhavet till ett arabiskt innanhav, men under1000-taletkom dennormandiskautdrivningen avsaracenernafrånSicilienoch södraItalienföljt av attackerna motTunisienochTripoliatt ändramaktbalansen.En livlig handel med de afrikanska kustområdena etablerades därefter avVenedig,Pisa,Genuaoch andra norditalienska städer.

Vid slutet av1400-talethade hela den spanska halvön återerövrats från morerna, men medan muslimska härskare fortfarande kontrolleradeGranadahade främstPortugalblivit tillräckligt mäktigt för att kunna föra kriget över till Afrika. 1415intog portugiserCeutapå den moriska kusten och från och med denna tid kom Portugal att regelbundet beblanda sig i marockanska angelägenheter ochSpanienförvärvade hamnar iAlgerietochTunisien.

Portugal led emellertid1578ett svårt nederlag vidslaget vid Ksar el-KebirmotAbd el-Malek I,och vid det laget hade Spanien redan förlorat de flesta av sina afrikanska fästen. Denna marockanska seger följdes av inre strider vilket gjorde att spanjorerna och portugiserna vann inflytande över handeln på Medelhavet.

Kontakterna mellan Europa och de muslimska härskarna under perioden1600-1900utmärker sig i första hand för renapiraträdersom bemöttes med ineffektiva motrepressalier. IAlgerietochTunisienfanns under denna tid tusentals kristna slavar.

Andra världskriget[redigera|redigera wikitext]

Under andra världskriget utkämpades många strider i Nordafrika, särskilt i Egypten mellan britter, tyskar och italienare. Marocko och Algeriet blev landstigningsmål för allierade under slutet av andra världskriget. Man började avancera in mot Tunisien för att överraska tyskarna bakifrån. Tyskarna höll ju fortfarande på med ett krig i östra Nordafrika. I Casablanca, Marockos största stad, möttes Churchill, Roosevelt och De Gaulle för ett möte, seCasablancakonferensen.

Se även[redigera|redigera wikitext]

Referenser[redigera|redigera wikitext]

  1. ^”Geographic Regions”(på engelska).unstats.un.org.https://unstats.un.org/unsd/methodology/m49/.Läst 3 juni 2017.
  2. ^MaghribiNordisk familjebok(andra upplagan, 1912)

Externa länkar[redigera|redigera wikitext]