Hoppa till innehållet

Petition

Från Wikipedia
Petition
  • Betydelse:begäran, upprop eller framställning till myndighet, från enskilda eller organisationer
  • Etymologi:petitio(latin,'begäran')
  • Relaterat ord:petitionsrätt, petitionsfrihet

Enpetition(latin:petitio) är en begäran eller framställning till en myndighet från enskilda personer ellerorganisationer.[1]Petitionen görs ofta av samhällsmedlemmar som inte annars på grund av sin ställning har rätt till initiativ i politiska och administrativa frågor.

Petitionen kan handla om vad som helst som ligger inom myndighetens verksamhetsområde. Den är i regel kopplad till ennamninsamling.

Etymologi[redigera|redigera wikitext]

Ordetpetitionhärrör från latinetspetitio,'begäran' (frånpetere,'bedja'). Det förekommer i svensk skrift sedan 1791,[1]med standardiserad-ion-ändelse efter fransk förebild.

En datormanipulerad bild använd för att uppmärksamma en petition tillStorbritanniens premiärminister.

Beskrivning[redigera|redigera wikitext]

En petition förbereds i en fråga som engagerar någon eller några personer. Den formuleras som en önskan eller begäran till en myndighet att ta ställning för eller emot den specifika frågeställningen. Begäran visar sin betydelse genom att samla stöd från likasinnade, vilket kan ske genom upprop i tidningar, tidskrifter, via korrespondens eller påallmän plats.IInternetåldernharsociala medierblivit en viktig kanal för att uppmärksamma petitionen och samlanamnunderskriftertill stöd för den. På Internet finns särskilda webbplatser (exempel: avaaz.org,[2]activism och change.org) som i princip enbart har som syfte att samla stöd till petitioner i olikasamhällsfrågor.Sådana petitioner kan startas av vem som helst, och de här "kampanjsajterna" fungerar i sig som sociala nätverk kring samhällsfrågor.

Petitionsrätt och petitionsfrihet[redigera|redigera wikitext]

I vissa fall kan enpetitionsrättfinnas.[3]För att utnyttja den måste petitionen inlämnas av behörig person i behörig form i behörig ordning, och petitionen måste röra myndighetens verksamhetsfält. Inomförvaltningsrättanvändes begreppet tidigare om rätten somkommunernahade att göra framställningar till statligamyndigheter.[3]

Också då det inte finns någon formell petitionsrätt har medborgarna i allmänhetpetitionsfrihet:man kan rikta en petition till en myndighet, varvid myndigheten kan välja att ta petitionen till behandling.

Engelska statsskickets historia visar dock petitionsrättens stora betydelse för samhällsutvecklingen, och iBill of Rights1689blev denna rätt uttryckligen tillerkänd varje medborgare. Den ingick i de rättigheter, som av franska revolutionen proklamerades.

Jämförelse med andra skrifter[redigera|redigera wikitext]

En petition bör skiljas från sådana meningsyttringar, som uttrycker endast en viss sinnesstämning, av förhoppning, önskan eller farhåga eller av tacksamhet, erkännande eller ogillande med avseende på förestående eller vidtagna allmänna åtgärder, och vilka framställningar ta form av antingenresolution,som stannar vid själva uttalandet av en viss åsikt, elleradress,varigenom det, som uttalats, skriftligen meddelas den, som av meningsyttringen berörs.

Petition bör vidare skiljas frånbesvärsåsom judiciellt eller administrativt rättsmedel, ochansökansom avseranhängiggörandehos viss myndighet av ett förvaltningsärende, vilket beror av myndighetens åtgärd och omedelbart rör sökanden eller den, för vilken densamma för talan.

Referenser[redigera|redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material frånNordisk familjebok,Petition,1904–1926.

Noter[redigera|redigera wikitext]

  1. ^ [ab]petitioniNationalencyklopedinsnätupplaga. Läst 20 juli 2015.
  2. ^"A town crier in the global village".economist, 2010-09-10. Läst 20 juli 2015.(engelska)
  3. ^ [ab]Sterzel, Fredrik:petitionsrättiNationalencyklopedinsnätupplaga. Läst 20 juli 2015.