Hoppa till innehållet

Renässansen

Från Wikipedia
(Omdirigerad frånRenässans)
Uppslagsordet” Renaissance” leder hit. För andra betydelser, seRenaissance (olika betydelser).
Den här artikeln handlar om perioden eftermedeltiden.För medeltida företeelsen, seKarolingisk renässans.
Renässansen
Historisk epokRedigera Wikidata
Konströrelse,stilperiodRedigera Wikidata
PlatsEuropaRedigera Wikidata
Föregås avgotik,medeltiden,SenmedeltidenRedigera Wikidata
Följs avbarocken,tidigmoderna tidenRedigera Wikidata
Start­da­tum1300-taletRedigera Wikidata
Slutdatum1600-taletRedigera Wikidata
Studeras inomrenässansstudierRedigera Wikidata
Har del(ar)tidig renässans,högrenässans,Proto-Renaissance,renässansens konst,italiensk renässansRedigera Wikidata
Michelangelo,Gud skapar Adam,1508–1512, takfresk iSixtinska kapellet,Vatikanen.

Renässansen(avfranskansrenaissance,"pånyttfödelse" ) var den period dåmedeltidenavslutades ochantikenskulturarv sägs ha återuppväckts. I Italien, varifrån renässansen utgick, varade den från1300-talettill omkring år 1600. Den omfattar inte minst konst och litteratur som spreds med hjälp avboktryckarkonstenfrån sent 1400-tal.

Introduktion[redigera|redigera wikitext]

Begreppet renässans har genom tiderna använts på många olika sätt, och därför har avgränsningen av perioden också sett olika ut. Det myntades av den franska konsthistorikernJules Michelet1855 i hansRenaissancemen vann genomslag främst genomJacob BurckhardtDie Kultur der Renaissance in Italien1860.[1]

Man menade då att renässansen fötts i Italien på 1400-talet och var den tid då den mörka medeltiden var på väg att ersättas av en nyupptäckt av antikens konst och vetenskaper. Man fäste vikt viduniversalgeniersomMichelangelo BuonarrotiochLeonardo da Vincisom båda behärskade en mängd konstarter. Efterhand blev man dock alltmer medveten om att något sådant tvärt avbrott inte inträffat utan att situationen var mer komplex. "Renässanser" hade inträffat på 800-talet vid Karl den stores hov och vid akademierna i 1100-talets Frankrike. Antika byggnader hade återkommande kopierats i Italien under medeltiden och 1400-talets kulturella pånyttfödelse hade oberoende och lika tidiga motsvarigheter i Frankrike, Tyskland och Nederländerna.[1]

I stället har senare tiders forskare velat fokusera på de ekonomiska, sociala och politiska förändringarna i samhället vid den här tiden: feodalväsendets upplösning, städernas uppsving, den nya världshandelns uppsving samt nya uppfinningar somkrutet,kompassenochboktryckarkonsten.[1]

Exakt var och när renässansen började och slutade beror på vilka källor man konsulterar. Omkring14201520skulle många säga. Inomarkitekturdrar man gärna tillbaka den bakre gränsen till att omfatta i princip helagotikenoch inommusikvill man gärna flytta den främre gränsen till att omfatta majoriteten av1500-talet.Inom måleri anses renässansen oftast inledas redan omkring 1400, men då främst i Italienskt måleri, och trots att det flandriska måleriet hade nära utbyte med det italienska redan under början av 1400-talet räknas det helt som gotiskt, och tyska konstnärer liktAlbrecht Dürersom hade fått sin utbildning i Italien hos italienska renässanskonstnärer räknas oftast som gotiska konstnärer.[1]

Även renässansansens avslutning är något flytande.Barocken,som ersätter renässansen har sitt ursprung imanierismensom uppstår redan på 1520-talet i Italien, men det är först på 1580-talet som barocken som stil brukar sägas ha gjort sitt fulla intåg. Inom litteraturen brukar det sena 1500-talet ses som barockens intåg. I Sverige, där man i stället för renässans talar omVasastilanser man inte att barocken gjorde sitt intåg förrän omkring 1660.

Pånyttfödelsen inomvetenskap,teologi,litteraturochkonstbörjade med återupptäckten av äldre texter pågrekiskaochlatinsom hade fallit i glömska i väst sedanromarriketssönderfall. I början av renässansen hämtades dessa texter från lärda i detbysantinska imperietoch frånklosterrunt om iEuropa.Mot slutet av renässansperioden, dåreformationengjorde sitt intåg, började dock de lärda föredra nyupptäckt material påhebreiskaocharameiskaframför degrekiskaochbibliskakällorna som väckte sådan entusiasm vid periodens början.

Renässansen har beskrivits som den period då människan upptäckte sig själv, då individen befriades från denromersk-katolska kyrkansok. Man har då tänkt sig medeltiden som en period då individen var underställd kyrkan och fursten, och var allmäntvidskepligpå grund av bristande kunskap. I motsats till detta har man lyft fram renässansensuniversalgenier- till exempelBrunelleschi,Alberti,Leonardo da VinciochMichelangelo Buonarroti.Under senare tid har man i ökad grad försökt lyfta fram likheterna mellan epokerna och se övergången mellan dem som en kontinuerlig process. På de gotiskakatedralernafinns flera exempel på direkta influenser frånantiken,och många av de landvinningar som tidigare tillskrivits renässansen tillerkänns nu tidigare perioder. Snarare än att poängtera antikvurmen under renässansen har man börjat peka på ekonomiska, sociala och politiska faktorer – de många likställda hoven centrerade kring var sin stad; kompassen ledde till ökad handel, boktryckarkonsten innebar att nya idéer kunde spridas snabbare, etcetera. Dessutom var tillvaron för det stora flertalet slitsam med våra mått mätt, och1300-taletinnebar knappast någon revolution för dem, samt att renässansen ingalunda innebardemokratiochsekularisering.

Även för de unga män som utbildade sig tillhantverkare,den roll som de flesta konstnärer hade även under renässansen, innebar yrkesvalet att man fick tillbringa första halvan av livet somgesällhos någon mästare. På detta vis skapas inga universalgenier. Däremot insåg konstnärer somLorenzo Ghibertiatt konstnären kunde vinna social status bara om han kunde tillgodogöra sig allade fria konsterna.Till dessaartes liberalesräknades discipliner somaritmetik,retorikochgrammatik,och den som studerade dem kalladesartista,det vill säga var en person som var initierad i konst och vetenskap vilket gav honom en självständig position gentemot beställarna. I och med att konstnärerna började studera de antika texterna och ruinerna vann yrket också högre social status.

Inte heller intog konsten någon oppositionsställning mot kyrkan. Den stora uppdragsgivaren var sedan länge (och under lång tid framöver) kyrkan, men under1400-och1500-talenbörjade allt fler av beställningarna att komma från privatpersoner, naturligtvis furstar men också enskildaprästeroch handelsmän, och olika samhällsgrupperingar som engagerade sig i samhällets gemensamma frågor bildade så kalladescuole,några som vann särskilt stort anseende kallades till och medscuole grandi.Som många forskare har påpekat var även under renässansen de flesta bildmotiv religiösa – även om den teologiska formalismen blev mindre rigid så var fortfarande fromhet och själavård den vanligaste motiveringen för att beställakonst.

Dock tillkominredningsarkitekturhos de rikastemecenaternaoch porträttbeställningar från en betydligt bredare publik som viktiga inkomstkällor för konstnärerna. De var viktiga, dels därför att bildmotiven varprofanaoch därmed mer öppna för de antika motiven än de kyrkliga beställningarna, dels därför att den förutsatte ett bildat skikt i samhället som intresserade sig för till exempelmytologin.Det blev också från denna bildade elit som konstnärerna i allt högre grad fick både inkomster och stöd.

Trecento- 1300-talet[redigera|redigera wikitext]

Giotto,Kristus uppväcker Lasaros,1304–1306,freskiCappella degli Scrovegni,Padua.

När renässanskonstens store biografGiorgio Vasaritalade omrinascita,det vill säga "återfödelse", var detCimabueochGiottohan syftade på. Enligt honom var det deras konst kring1300som innebar den förnyelse av konsten som den naturtrogna återgivningen innebar. I och med1300-taletiItalieninleddes den konsttradition som iEuropavar förhärskande ända fram tillmodern tid.MedGiottoåterintroducerades, som man uppfattade det då, den direkta förbindelsen mellanmänniskanochuniversum.

Konst[redigera|redigera wikitext]

I det medeltida bildspråket stod gestalterna i ettmetonymisktförhållande till varandra, det vill säga de relaterade sig direkt till varandra utan något egentligt bildrum dem emellan, och dessa gestalter framställdesikoniskt,det vill säga de utgjorde tecken som representerade det som gestaltades. För att kunna läsa dessa bilder var man tvungen att ha kännedom om det som avbildades.

Exempel på konstnärer:

Arkitektur[redigera|redigera wikitext]

Under renässansen hade man den antika arkitekturen som förebild och man utgick från symmetriska geometriska former som kvadraten, cirkeln och triangeln.

Exempel på byggnader:

Litteratur[redigera|redigera wikitext]

I första hand är detDante Alighieriochdolce stil nuovosom representerar den skönlitterära renässansen, trots att Dante ibland härförs tillmedeltiden.I och med Dolce stil nuovo inträder en brytning medlatinsom skriftspråk, och litteratur börjar allt oftare skrivas på folkmål. Under medeltiden hade den lärda litteraturen huvudsakligen varit av religiös, politisk eller vetenskaplig karaktär, och den skönlitteratur som skrivits var som regel folklig. Temat i renässansens skönlitteratur var kärleken och påverkad avhumanismenvar diktarens upplevelser i centrum. Under renässansen upphöjdes skönlitteraturen, och upplevde en blomstring. Vid denna tid används mycketmetaforeri litteraturen.

Petrarcavar den förste författare som verkade under renässansen. Hans diktning var visserligen i hög grad påverkad av Dante, men till skillnad från denne var Petrarcas diktning profan.Boccacciomed dennesDecameroneskapadenovellensomgenre,och blev stilbildande för kritik av kyrkans män och kvinnor, och för att narrativt återge en humanistisk skildring av mänskliga upplevelser av katastrofer somdigerdöden.

Quattrocento- Ungrenässans[redigera|redigera wikitext]

Masaccio,Treenigheten,1427,fresk,680 × 475 cm,Santa Maria Novella,Florens.

Vetenskap[redigera|redigera wikitext]

Inomfilosofinuppstod en förening mellanantikensmytologiochkristendom,mellan å ena sidanastrologiochalkemioch, å den andra,vetenskap- kort och gott ensymbiosmellan vetenskap ochkonst.De lärda var inte längre i tjänst hos kyrkan utan följde iPetrarcasfotspår och sökte upp texter frånantiken,de översatte gamlamanuskriptoch ruiner analyserades. Blandfilologernakan nämnas:

Fra Angelico,Tronande Madonna,1437–1440, 108 x 202 cm,temperapå träpannå, Museo di San Marco, Florens.

Begynnande politik[redigera|redigera wikitext]

Små mäktiga hov skapade förutsättningen för en ny, snabb utveckling inom vetenskap och konst. I och med att konsten alltmer kom att produceras för dessa mindre hov slapp så att säga konsten ur kyrkans makt. I stället för de av kyrkan föreskrivna motiven avbildades ofta dessa nya uppdragsgivare som mer eller mindre likställda med de kristna gestalterna. Konstnärerna använde denna nyvunna frihet till att introducera motiv från antiken.

De viktigaste hoven:

MedicéernaiFlorens,MontefeltroiUrbino,MalatestaiRimini,EsteiFerrara,ViscontiochSforzaiMilano,AnjouochAragoniNeapel.

Konst[redigera|redigera wikitext]

Fra Filippo Lippi,Madonna med två änglar,1465, träpannå, 92 x 63 cm,Galleria degli Uffizi,Florens.

Europa norr om alperna[redigera|redigera wikitext]

Albrecht Dürer,Självporträtt,52 x 41 cm, 1498,Pradomuseet,Madrid.

Flandernvar på denna tid Europas andrakulturcentrumpå grund av en ständigt ökandeekonomimed rika handelsmän ochfurstarsom ville visa sin makt genom konsten. Redan under slutet av 1300-talet börjar en konstriktning, tydligt influerad avItalien,men självständig i sin stil och inte antikinfluerad som konsten där. De gotiska formerna vidareutvecklas i stället, och den flandriska konsten brukar oftast räknas somsengotik.Med konstnärer somAlbrecht Dürerförs de italienska antika idealen över till Tyskland, och börjar influera den nordeuropeiska konsten. Det gotiska formspråket blir dock kvar, och först vid mitten av 1500-talet brukar man tala om en verklig renässanskonst i Nordeuropa.

Cinquecento- Högrenässans[redigera|redigera wikitext]

Konst[redigera|redigera wikitext]

I konsthistorien betecknar högrenässansen den relativt korta tidsperioden, 1480–1520[2],1490–1530 eller 1500–1525/1527 enligt olika källor, då den italienska renässansen nådde sin kulmen.

Vid 1400-talets slut hadeMilanoblivitItalienskulturellacentrum. Två konstnärer utkristalliserade sig som särskilt inflytelserika:Donato Bramanteanlände frånUrbinomed inflytande frånLuciano LauranaochPiero della Francesca.Efter att ha studeratAndrea Mantegnasmåleri ochLeon Battista Albertisarkitektur iMantuaritade han en serie kyrkor där han använde perspektivkonsten till rumsillusioner och proportionsläran till att göra kyrkorummet mer imposant. I slutet av 1490-talet arbetade han påSanta Maria delle GrazieiMilanosamtidigt som epokens andre store konstnär,Leonardo da Vinci,där målade sin berömdaNattvarden.Leonardo började som lärjunge hosAndrea del Verrocchiooch arbetade i samma stil som till exempelSandro Botticellimen utvecklade snabbt en egen stil där konturerna löses upp i atmosfäriska effekter, så kalladesfumato.INattvardenbröt han också snabbt med tidigare traditioner för att göra sina egna uttolkningar av apostlarna och integrerarfreskenmed arkitekturen med perspektivets hjälp. Både Leonardo och Bramante fick många trogna efterföljare i Milano.

Leonardo da Vinci,Anna själv tredje,1510, olja på träpannå, 168 x 112 cm,Musée du Louvre,Paris.

I början av1500-taletflyttades konstens centrum först tillFlorensdär Leonardo,Michelangelo BuonarrotiochRafaelarbetade sida vid sida under några år, och 1508 tillRomdå påvenJulius IIkallade Michelangelo och Rafael till det påvliga hovet. Decenniet som följde flytten till Rom brukar ses som högrenässansens höjdpunkt, den period då alla renässansensklassicistiskaideal förverkligades inommåleri,skulpturocharkitektur:Michelangelo utföde målningarna i taket iSixtinska kapellet,och Rafael målarSkolan i Athenipåvensprivatbostad.

UtanförRomsker en viktig utveckling också iVenedig.Giorgioneoch efter honomTizianutvecklar en helt ny typ avmåleridär teckningen utförs direkt med färgen, och penseldragen lämnas synliga på duken, det förfinade renässansmåleriet får backa för rent koloristiska effekter som förebådar bland andraRembrandt.Andra konstnärer somPaolo Veronesearbetar vidare i Rafaels anda men förebådar ocksåmanierismenochbarockengenom motivens överdådiga prakt. Deallegoriersom ofta associeras med manierismen och barocken fick sina företrädare i bland annatLorenzo Lottosom hittade en ödmjuk motivkrets i vardagen i sina melankoliska och stämningsfulla bilder, ochCorreggiosom kombinerade inspiration från både Leonardo och Rafael med det som kom att bli barockens kännetecken – dynamiska utsnitt och betoning av diagonaler.

Correggio,Aposteln Johannes vision på Patmos,1520–1521, detalj från fresken i kyrkan San Giovanni Evangelista, Parma.

Eftervärldens bild av renässansen[redigera|redigera wikitext]

Termen pånyttfödelse (rinascita) användes först av den italienska konsthistorikernGiorgio Vasariår1550för att beskriva storheten i hans samtids konst av bland andraMichelangeloochLeonardo da Vinci.Det moderna begreppet "renässans" myntades dock av den franske historikernJules Micheletunder 1800-talet och utvecklades sedan av den schweiziske historikernJacob Burckhardt.Dessa skapade en samlad bild av renässansen som länge varit tongivande.

Under1900-taletssista decennier har emellertid synen på renässansen förändrats: Historiker betonar numera att det skedde en kraftig expansion av ekonomisk, vetenskaplig och konstnärlig aktivitet i Västeuropa redan från 1100-talet. Renässansen var därmed inte ett skarpt avbrott utan en del i en vidare utveckling. Burckhardts tes att utvecklingen helt dominerades av Italien har också ifrågasatts – många har i stället lyft fram utvecklingen i till exempelFrankrikeochNederländerna,särskilt under hög- och senmedeltiden.

De fyra sköldpaddorna iTeenage Mutant Ninja Turtles(Donatello,Leonardo,MichelangeloochRaphael) avKevin EastmanochPeter Lairdär namngiva efter renässanskonstnärer.[3]

Se även[redigera|redigera wikitext]

Referenser[redigera|redigera wikitext]

  1. ^ [abcd]Nationalencyklopedinmulitimedia plus, 2000 (uppslagsord Renässans)
  2. ^Jackson J. Spielvogel,Western Civilization: Alternate Volume: Since 1300,2008
  3. ^”Ninjaturtles”.Arkiverad frånoriginaletden 1 juni 2012.https://web.archive.org/web/20120601071923/http:// ninjaturtles /origin/origin.htm.Läst 24 februari 2012.

Vidare läsning[redigera|redigera wikitext]

Litteratur[redigera|redigera wikitext]

  • Burckhardt, Jacob,Renässanskulturen i Italien.Stockholm: Lind & Co 2002.
  • Panofsky, Erwin,Renaissance and renascences in Western art.New York: Harper & Row 1972.

Externa länkar[redigera|redigera wikitext]