Hoppa till innehållet

Salter

Från Wikipedia
Koksalt i närbild
Kopparsulfatkristaller

Salterellerjonföreningarärjonbundnakemiska föreningarsom består av positivt laddadekatjoneroch negativt laddadeanjonersammansatta så att nettoladdningen blir neutral, det vill säga noll. Ett exempel ärnatriumkloridNaCl (koksalt) som består av katjonen Na+och anjonen Cl.Ett annat ärkalciumfluoridCaF2som består av katjonen Ca2+och anjonen F.I det senare fallet krävs två fluoridjoner per kalciumjon för att nettoladdningen skall bli noll. En jon kan:

  • bestå av en enskild atom som fluoridjonen Feller av flera atomer som sulfatjonen SO42−
  • varaoorganisksom natriumjonen Na+och kloridjonen Clellerorganisksom acetatjonen CH3-COO.

Ifast formbygger jonerna uppkristalleri ett strikt mönster. I lösningsmedeldissocierarjonerna, och rör sig mer oberoende av varandra. Således är till exempelkalciumsulfatdissocierat i en kalciumjon (Ca2+) och en sulfatjon (SO42−):

En lösning av salt i vatten utgör enelektrolyt,dvs lösningens joner kan ledaelektricitet,något som för övrigt även smälta salter kan göra.

Molekyler som innehåller både ett katjoniskt och anjoniskt center, exempelvisaminosyrorkallaszwitterjoner.Även om zwitterjoner i bokstavlig mening kan bilda salter med sig själva, i fallet aminosyrorproteinerellernylon,dissocierarden resulteradepeptidbindningeninte lätt utan harkovalentkaraktär. Termen "salter" används därför inte om zwitterjon-zwitterjonföreningar.

Salter kan bildas på följande olika vis:

  • Reaktion mellan en bas och en syra; till exempel NH3+ HCl → NH4Cl
  • Reaktion mellan en metall och en syra; till exempel Mg + H2SO4→ MgSO4+ H2
  • Blandning av två olika saltlösningar så att jonerna kombineras på nytt sätt och att ett av salterna är svårlösligt och därmed kristalliserar.
  • Reaktion mellan en syra och en metalloxid.
  • Legering av två metaller där den ena har positiv och den andra negativ laddning. Ex: 3Ni + Al →Ni3Al

Historiskt har definitionen på salter varierat underkeminsutvecklingsskeden. För mycket länge sedan tolkades salt avalkemisternasom alla fasta och oförbrännliga ämnen. Senare började man beteckna salt somkemiska föreningarmed snarlika egenskaper somkoksalt.Under 1700-talet definierades salter som dess förmåga att lösa sig ivatten,närmare bestämt ett salt är en kropp med förmågan att lösa sig i mindre än 500 delar vatten. I slutet på 1700-talet började de mer moderna definitionerna ta form, och man började skilja mellansyror,alkalieroch medelsalter. Visserligen tolkades saltet till en början som en förening mellan tvåoxider,men undersökningar visade att ex.vätecyanidochsaltsyrainte innehöllsyre,och vid inverkan med oxider skapas bådevattenoch salter. 1810 framlades teorin att saltsyrade salter eller så kalladekloriderinte innehåller syre utan är föreningar mellangrundämnetklor(Cl) ochmetaller.SvenskenBerzeliusframförde 1820 åsikten att salter har olika föreningar samt indelade salter iamfidsalterochhaloidsalter.Den tidigare är en förening som kan antingen bestå av tvåoxider,så kallade syresalter, eller av tvåsulfidereller så kallade svavelsalter. Haloidsalter är en förening avmetalloch en saltbildare. Lite senare framlades definitionen att salter är föreningar därvätet(H) i ensyraär ersatt med någon annan positiv jon, ofta en metalljon.[1]

Definitionen av ett salt som produkten av en reaktion mellan en syra och en bas omfattar både jonföreningar och en delkovalenta föreningar,bland annatkvicksilver(II)kloridHgCl2,och hör ihop medArrheniussyra-basdefinition. I och med attJohannes Brønstedssyra-basdefinition vann spridning bland kemister blev salter svårare att definiera, en vanlig definition är att salter är föreningar som bildas när en syra och en bas reagerar.[2].Traditionellt räknas dock inte jonföreningar där den positiva jonen är lika med eller surare änoxoniumjonenH3O+eller den negativa jonen är lika med eller mer basisk än OH-[3]som salter då de reagerar med vatten.

Typer av salter

[redigera|redigera wikitext]
  1. ^SalteriNordisk familjebok(andra upplagan, 1916)
  2. ^Silberberg, Martin S. (2003).Chemistry(tredje upplagan). New York: McGraw-Hill. sid. 142.ISBN 0-07-119894-6
  3. ^Nationalencyklopedin, uppslagsordetSalter