Hoppa till innehållet

Småland

Uppslagsordet” Smålänning” leder hit. För små slaglåspistoler, seSmålänning (vapen).För andra betydelser av Småland, seSmåland (olika betydelser).

Småland
Landskap
Smålands vapen.svg
Sverigekarta-Landskap Småland.svg
Smålands läge i Sverige.
LandSverigeSverige
LandsdelGötaland
LänKronobergs län,Jönköpings län(större del av),Kalmar län(större del av),Hallands län(mindre del av),Östergötlands län(mindre del av)
StiftVäxjö stift,Linköpings stift,Skara stift
Största sjöBolmen,Vättern[1]
Högsta punktTomtabacken377m ö.h.
Yta29 330km²
Folkmängd779 980(2021-12-31)[2]
Befolkningstäthet26,6 invånare/km²
LandskapssångRöd lyser stugan
LandskapsblommaLinnea
Landskapsdjur
Fler symboler...
Utter

Smålandär ettlandskapi södraSverigesom i norr gränsar tillÖstergötland,i söder tillSkåneochBlekinge,i väster tillHallandochVästergötland(och har broförbindelse tillÖland) och harkustmotÖstersjöni öster. Småland är ett skogrikt landskap och tillika ett landskap med många sjöar. De största tätorterna i Småland ärJönköping,VäxjöochKalmar.

Flera viktiga händelser i Sveriges historia har utspelat sig i Småland, däriblandDackefejden(ett bondeuppror motGustav Vasa) och grundandet avKalmarunionen,en union mellan Sverige, Norge och Danmark (1397). Jönköping och trakten däromkring har en stark frikyrklig tradition och brukar därför ibland kallas för”svenska bibelbältet”eller "Smålands Jerusalem".

Namnet[redigera|redigera wikitext]

Namnet (1240Smalandiis) avser de små landen.[3]Namnet användes som en samlingsbeteckning för de många smålandsom låg mellan götalandskapen ochDanmark.Begreppet användes på medeltiden som alternativnamn förTiohärads lagsagaoch senare för en annan lagsaga inrättad 1559,Smålands lagsaga,som omfattade det område i nutida Småland som ej ingick i Tiohärads lagsaga. På 1560-talet togsSmålands landskapsvapenfram.

1634–1639 och 1679–1680 användes namnet iSmålands län,där denna 1634–1639 bara avsåg området för de nutidaJönköpingsochKronobergs län,medan det 1679–1680 avsåg hela Småland. 1687 stabiliserades länsgränserna och då även gränserna förlandskapetSmåland, som förutom fallen ovan aldrig var eller blev en enhet i administrativt, judiciellt, militärt eller kyrkligt hänseende.[4]

Förhistoria[redigera|redigera wikitext]

Landskap[redigera|redigera wikitext]

Smålands vanligaste fornlämning är stora områden med fossil åkermark, så kallade fornåkrar. De forna åkrarna har många små stenrösen. När marken odlades röjdes sten från åkern. Åkrarna började odlas redan under bronsålder, men blev intensivare under den tidiga järnåldern. I områden med fornåkrar hittas ofta gravar och skålgropsstenar. Vid undersökningar i fornåkrar har man funnit boplatser. I bästa fall finns välbevarade forntida landskap bevarade i de småländska skogarna. I Sverige är detta en vanlig fornlämning, men det är unikt för Europa där nästan inga så välbevarade kulturlandskap från brons- och järnåldern kan hittas.[5]

Stenålder[redigera|redigera wikitext]

Till de tidigast bebyggda delarna av Småland hör trakterna vidÖstersjön.Den äldrestenåldernssista period är iKalmar länföreträdd med jämförelsevis många fynd av en kultur, som trängt fram från söder längs kusten och som i detta län förefaller ha haft sina medelpunkter iRyssbyochMönsteråssocknar.

Även i det inre av södra Småland vid sjöarnaÅsnen,SalenochBolmenochVidösternhar lämningar påträffats från den äldre stenålderns befolkning. I åarnas dalgångar och särskilt kring Åsnens södra del vidHönshyltefjordenoch utmed Mörrumsån lopp har många stenåldersplatser hittats även från tidig mesolitisk tid. Det samma gäller Bolmen med ett stort antal stenåldersboplatser. Bolmens avlopp låg tidigare vidRefteleoch gick till Nissan. Det är i detta område de äldsta boplatserna har hittats vid Bolmen. Bolmens senare avlopp viaBolmånkantas också av boplatser men av lite yngre ålder. På Getterön nära Bolmåns utlopp ur Bolmen har det funnits en stor boplats med gropkeramisk kultur och rika fynd av sydskånsk flinta. Boplatsen är känd sedan 1900-talets början.Oskar Lidénmenade att platsen varit en handelsstation för handel med sydskånsk flinta till Smålands invånare. Stenåldersmaterialet i södra Småland har varit uppdelat på så sätt att västra Småland har mest sydskånsk flinta, medan de östra delarna har gett mer fynd av Kristianstadflinta. Mesolitiska bosättningar ligger utmed vattendragen och de utmärks av mikrospån då de är äldre. Längre österut i norra Småland blir kvarts och porfyr vanligare som redskapsmaterial. VidDörbyhar en husgrund från mesolitikum grävts ut.[6]

Småland saknardösarochgånggriftermen har desto fler monument frånhällkistornasperiod. Av stenkammargravar av den yngsta typen,hällkistanhar Kronobergs län Sveriges största koncentration. 600 hällkistor i Småland är åtminstone delvis bevarade, och det tillkommer omkring 200 som bara är kända genom uppgifter. Stenålderskulturen i Småland blev rikare under senare delen av neolitisk tid då den gropkeramiska kulturen spreds efter havskusten och lite senare omformade stridsyxkulturen inlandet med sin mera på boskap inriktade ekonomi. Spridningsvägarna vid utbredningen av hällkistor verkar företrädesvis ha gått utefterMörrumsånochHelgeån.Detta avspeglar sig här i den koncentration av hällkistor som finns runtGöteryd[7]men också i området runt sjöarna Åsnen, Salen och Helgasjön. Detsmåländska höglandeti norr befolkades något senare än övriga delar.

Hällkistan fungerade ofta som gravar för mer än en person med återkommande begravningar under en längre tid. Hällkistan i Bastanäs iLinnerydundersöktes år 1908. Kistan omgavs av ett skadat stenröse med en diameter på 16 meter. Kistan innehöll ett människokranium, brända ben, en spjutspets av flinta och en rakkniv av brons alltså gravgods från senneolitikum och bronsålder. Undersökning av en hällkista iHamneda1996 gav inga av de gravlagda, men pollenanalytiskafynd visas´de att den döde begravts på våren med en bukett vitsippor.

Bronsåldern[redigera|redigera wikitext]

Bronsålderns fornminnen är talrika i Småland. I Lagadalen vid Jönköping och Möre i Kalmar län finns gravhögar byggda av jord liknande de sydskandinaviska högarna, medan höglandet i det inre domineras av stora rösen. Rösena ligger oftast i höjdlägen och de finns såväl längs kusten mot Östersjön som i inlandet. Limmerör utanför Ingelstad som är 45 meter i diameter och 4,5 meter högt. Det finns en stor koncentration av rösen i Värend men också i Njudung. I Möre ligger rösena på åkermark medan de inlandet oftast ligger på skogsmark ofta i anslutning till områden med fossil åkermark. Få av de stora rösena har undersökts, men vid undersökningar har man hittat rester efter gravbålet och de gravgåvor den döda fått med sig, bronsföremål, keramik, kol och brända ben. I Småland finns knappt 40 hällristningar kända. I trakten av Växjö finns ristningar med hjulbilder och fotsulor. Vid Gamleby finns ristningar med skeppsbilder och en isolerad skeppsristning som hittades vid Lagmanskvarn nära Oskarshamn visade att området med skeppristningar var större ån man tidigare antagit. Förutom hällristningar finns skålgropar (=älvkvarnar) i större antal. Ristningarna på hällar i graven vidSagaholmär en av de större nyfynden efter andra världskriget.[8]

Järnåldern[redigera|redigera wikitext]

Järnålderns gravfält är talrika men har en ojämn spridning. De är särskilt talrika i Finnveden där det finns stora gravfält med högar från vikingatid. Höggravfält från slutet av järnåldern är typiskt för de västra delarna av länet. År 1964 undersöktes tre gravar på gravfältet i Kånna. De innehöll obrända skelettgravar, med kropparna placerade i öst-västlig riktning, alltså ett kristet gravskick. Dessa gravar var sannolikt från slutet av 1000-talet, då kristendomens redan påverkat gravskicket. I Värend är gravfälten koncentrerade till norra delen av området, och gränssocknarna mot förutvarande riksgränsen är ibland helt tomma på gravfält från järnåldern. Gravfälten har många olika gravtyper,högar,rösen,stensättningar,fyllda och ofyllda,treuddar,järnåldersdösar,domarringar,runda, ovala och fyrkantiga stensättningar. Gravfält medbautastenar,och resta stenar iskeppssättningarförekommer också.

På de äldre gravfälten finns oftare runda och kvadratiska stensättningar, domarringar, treuddar och i västra Finnveden järnåldersdösar. Lagans dalgång har under järnåldern utgjort en av de rikare bygderna i Småland att döma av fynden och de många gravfälten. Värend har inte samma mängd av runda högar men det finns istället flera ovala ofyllda stensättningar. Fornborgar äro vanliga främst i norra delen av Kalmar län där 55 av 66 kända borgar ligger. De flesta är från mellersta järnåldern. De förekommer enstaka borgar i södra Småland men i det inre av landet är de mera sällsynta. 135 runstenar med 175 inskrifter är kända från Småland[9]de flesta i inlandet i Jönköpings och Kronobergs län men färre från Kalmar län. Mer än hälften av inskrifterna kommer från Finnveden och Njudung. Runstenarna tillhör sista tiden av järnåldern. I jämförelse med Mälardalens runstenar är de småländska strama och enkla. Det beror på att de tillhör ett äldre skikt av stenar men de har spännande texter.

Vid Ingelstad finns ett stort gravfält medInglinge högsom kan ha varit en av Värends centrala bosättningar. Finnvedens centrum har man spår efter på Bolmsö medan Kånna högar är Finnvedens största gravfält. Senare viktiga platser som Visingsö Vetlanda och Vimmerby har också stora gravfält. Småland har fynd av vapengravar från tidig järnålder och också fynd av romerska mynt men inte alls som Öland och Gotland.

Redan500 f.Kr.framställdesjärni det myr- och sjörika Småland. Fynd av romerska varor tyder på en välutvecklad långväga handel.

De olika bygderna i vikingatidens Småland. Röda och svarta punkter anger landskapets runstenar. Röda punkter visar på runstenar med texter om långväga färder.

Medeltidens historia[redigera|redigera wikitext]

Då Småland består till stor del av skogar, berg och kärr har de olika bygderna i landskapet varit isolerade från varandra och hade sannolikt inte sammanslutit sig i något större landskapsförbund, då namnet Småland uppstod som gemensamgeografiskbeteckning för bygderna söder om Öster- och Västergötland. Småland har fått sitt namn av de små landskapenKinda(som senare ingick iÖstergötland),Tveta,Vista,Vedbo,Tjust,Sevede,Aspeland,Handbörd,Möre,Värend,FinnvedenochNjudung.Möjligen räknades ursprungligen ävenÖlandoch enligt vissa historikerBlekinge(som sägs ha varit en del av Värend) till de små landen.[10]

EnligtSigfridslegenden(från början av1200-talet) skullekristendomensförsta förkunnelse i Småland ha skett genomSankt Sigfrid,som säges ha döptOlof Skötkonung,alltså i början av1000-talet.Det är dock ovisst hur mycket av historisk kärna det finns i legenden.Adam av Bremennämner inte "finnvedingar" som ett av den svenska folken som konverterat till kristendomen kring cirka1070,eller att någon annan del av Småland ska ha bekänt sig till kristendomen. I alla händelser verkar Småland ännu vid början av 1100-talet ha varit till stor delhedniskt,att döma avSnorresord i skildringen avSigurd Jorsalafarareskorståg till Småland1123,att” inbyggarna där i landet icke höllo på den kristna tron, ehuru dock några anammat dopet”.Linköpings stiftbildades i början av1100-taletsom täckte hela området och senast 1170 bildadesVäxjö stiftsom inledningsmässigt bara omfattade de fem häradena iVärend.

När Småland införlivades med det svenska riket är inte säkert belagt. Det första omnämnandet att någon del av Småland tillhörde sveakungens välde är köpmannenWulfstansredogörelse från cirka 880 för områdena kring Östersjön, där han bland annat nämner attMörehörde till svearna. Adam av Bremen nämner "finnvedingar" som ett svenskt folk kring cirka 1070, i något kontrast till den senareVästgötalagensom skiljer på svenskar och smålänningar. Smålänningarna beskrivs dock som "inom konungariket".

Under hela medeltiden hörde det nuvarande Småland (förutom Skara stift delen av Mo härad)juridiskttill tvålagsagor.De sydvästra och mellersta delarna, sträckande sig i norr in i höglandet, därLaganochEmånhar sina källor, och omfattande de tre” landen”Värend,FinnvedenochNjudung,bildade alltsedan1100-taletoch kanske tidigare tillsammans en lagsaga, som ursprungligen, efter huvudlandet kallades Värends, underunionstidenmöjligen någon gång Smålands, men sedan början av1400-taleti regelTiohäradslagsaga. Den hade sin egen lagbok,Smålandslagen,varav dock till vår tid bevarats endastkyrkobalken,och desslandstinghölls iVäxjö.De olika "landen" i lagsagan har antagligen ursprungligen vart och ett haft sina särskilda rättssedvänjor. Norra och östra delen av Småland ingick iÖstgöta lagsaga,om också vissa av rättssedvänjorna var olika i Småland och Östergötland och östgötalagmannen endast mera sällan verkar ha tagit befattning med lagskipningen inom "Kaimarna foghati" (vilket motsvarade mellersta och södra delen av nuvarandeKalmar län).[10]

Bergsbrukkan man tala om först på1400-talet,då malm började brytas i Tabergsområdet. Järnhanteringens uppsving kom under 1500- och 1600-talen då utländskasmederlärde ut nya metoder. Under medeltiden varKalmaren av Sveriges största städer, där tyska köpmän skötte järnexporten.

1500-talet och framåt[redigera|redigera wikitext]

UnderGustav Vasastid hörde Småland till de mera oroliga landsändarna. Smålänningarna var ett envist folk, och smålandsbönderna har kanske också hållit särskilt starkt fast vid den gamla ordningen i kyrkan.” Västgötaherrarnas uppror”1529tog sin början i Småland iVästra härad.Från Småland, från trakterna ned motblekingskagränsen, utgick också det svåraste av alla de uppror som Gustav Vasa hade att bekämpa,Dackefejden.

Efter Dackefejden tog det decennier innan ekonomin och befolkningen i större delar av Småland hade återhämtat sig. Småland blev under 15-1600-talen fram tillRoskildefreden1658 utsatt för danska och svenska arméers härjningar under de olika svensk-danska krigen. Speciellt svårt hemsökt blev Småland underNordiska sjuårskriget(1561),Rantzaus vinterfälttåg(1567–1568), uppbrännandet av Växjö (1570) samt underKalmarkriget(1611–1613). Även 1644 omtalas danska härjningar i västra Småland. Sista gången danska trupper visade sig som fiender i småländska bygder var underKarl XI:s krig. Samtidigt innebar tiden efter Blekinge och Skåne införlivats i Sverige att det småländska kustlandskapet blev missgynnat genom attKalmarsroll som gränsbefästning övertogs av den nygrundade blekingestadenKarlskrona.

1800-talet blev ett omvälvande århundrade för Smålands del. I mitten av seklet uppstod enfrikyrkorörelsesom stod i strid medKonventikelplakatet.Denna rörelse blev särskilt stark iJönköpings länoch går under smeknamnetBibelbältet.Industrialiseringen kom igång tidigt i Jönköpings län och delar avKronobergs länmedan östra Småland medKalmar länhalkade efter, framförallt för attstambananhamnade långt ifrån länet och övrig järnvägsutbyggnad kom igång sent. Småland var samtidigt härjat av en stor nöd och fattigdom, det blev missväxtår under slutet av 1860-talet vilket bidrog starkt till attemigrationenökade. Småland blev känt som utvandrarnas land, något som gestaltades i litteraturen genomVilhelm MobergstetralogiUtvandrarserienunder 1900-talet.[10]

Företagande[redigera|redigera wikitext]

Avvittringenlade grogrunden för bondeägda skogar och i sin tur förskogsbruketsframväxt vid sidan avjordbruket.1700-talets utveckladejärntrådsdragningsteknikledde till framväxande metallindustri med nya produkter somhårnålar,kedjor,strumpstickorochsäkerhetsnålar.Husqvarnautvecklades från 1600-talets vapenfabrik till ledande tillverkare av såvälsymaskinersommotorer,mopederoch allehanda järnvaror. På 1840-talet grundlades den internationellt framgångsrikaJönköpings tändsticksfabrik.Sågverk,pappersbruksomLessebo Handpappersbruk,glasbruk,trävaruindustrier och snickerier blev en bas för Smålands industrialisering och ledde under 1900-talet till välkända verksamheter som begreppetGlasriket,IKEA,Sveriges äldsta möbelfabrikGemla Möbler ABoch kända designföretag somBruno MathssonochKällemo.PåSmåländska höglandetskapades under tidigt 1900-tal en ny industriform främst inriktad påprefabriceradehus och annan byggnadsindustri. Dessa husföretag finns till stor del kvar än idag såsomMyresjöhus,Sävsjö TrähusochEksjöhus.IFinnvedeni västra Småland blev under 1900-talet småföretagandets så kalladeGnosjöandanett begrepp.

Utbildningsväsende[redigera|redigera wikitext]

Utvecklingen av högskoleverksamheten i Sverige innebar attVäxjö1967 fick en filial tillLunds universitet,som 1977 blev en självständig högskola och 1999 blevVäxjö universitet.Detta sammanslogs 2010 medhögskolan i Kalmar,som grundats 1977, tillLinnéuniversitetet,med verksamhet i båda städerna. Även iJönköpinggrundades en högskola 1977, vilken ombildades till en stiftelsehögskola 1994. Den tog sig inför höstterminen 2015 namnetJönköping University.[11]

Geografi[redigera|redigera wikitext]

Topografi[redigera|redigera wikitext]

Småland är ett av Sveriges sjörikaste landskap. Jordbruket var långt in på 1800-talet huvudnäringen, inte minst på den bördigaSödra Möreslättensöder omKalmar.Den stenigamoränmarkeni de inre delarna av Småland hindrade bönderna från att finna större odlingsytor. Mångamyrarochmossartorrlades under 1800-talet för att vinna mark. Kusten motÖstersjönligger till stor del vidKalmarsund.Norr om detta liggerMisterhultsochTjusts skärgårdar.En stor del av Smålands inland, särskilt i den norra halvan, ligger påSydsvenska höglandet.

I Småland finns öarnaBolmsö,SirkönochVisingsö.

Hydrografi[redigera|redigera wikitext]

Se ävenLista över Smålands större sjöar.

Sjöar (bokstavsordning)

Klimat[redigera|redigera wikitext]

Småland har ett ganskakontinentalt klimatmed storatemperaturskillnader.Anledningen är att sydvästra Småland täcks avSydsvenska höglandetsom hindrar fuktig luft frånAtlantenatt tränga in i landets östra delar. Uppe på höglandet däremot ärnederbördenhög med mycket regn och dimma eftersom vindarna från havet pressas upp mot höglandet och när luften åker högre upp kondenserar fukten och faller som nederbörd över höglandet. På östra sidan om höglandet är nederbörden lägre eftersom den fuktiga vinden släppt av fukten och därför är varm och torr när den sjunker ner mot havet igen. Då blåser vinden ned över östra Småland och gerhögtrycksväder.Målilla,inte så långt från Hultsfred, ligger vid kanten av höglandet. Där har Sveriges högsta temperatur uppmätts: 38 grader den 29 juni 1947. (Rekordet delas med Ultuna i Uppland.)[12]En annan faktor som gör att det blir så stora skillnader i temperatur är att Målilla ligger långt ifrån havet, samt att det inte finns något större vattendrag eller någon sjö i närheten som skulle kunna jämna ut temperaturen. I Målilla har man även uppmätt en av de lägsta temperaturerna i Götaland, −33,8 grader.[13]Tillsammans med värmerekordet gör det att gapet mellan varmast och kallast är hela 71,8 grader.

Styre och politik[redigera|redigera wikitext]

Administrativ indelning[redigera|redigera wikitext]

Indelningar före 1634[redigera|redigera wikitext]

Från 1100-talet fannsTiohärads lagsagaför "landen" i sydväst:Finnveden,VärendochNjudung."Landen" i norr och öster ingick till 1559 iÖstgöta lagsaga,för att därefter bildaSmålands lagsaga,dit senast 1568Mo häradöverfördes från Västergötland. Smålands lagsaga slogs 1631 samman medÖlands lagsagaoch bildadeKalmar läns och Ölands lagsaga.[14]

Frånunionstidenfanns tidigt två slottslän:Kalmar slottslänochRumlaborgs län.Stegeholms länbildades sedan ur Kalmar län och Rumlaborgs län efterträddes på 1540-talet avJönköpings slottslän.Resten av Småland var sedan uppdelad i olika fögderier.

NärLinköpings stiftbildades i början av1100-taletomfattade det hela nuvarande Småland, med undantag av de delar avMo häradsom tillhördeSkara stift.Senast 1170 bildadesVäxjö stiftsom inledningsmässigt bara omfattade de fem häradena iVärend,men utökades 1555 medFinnvedenstre härader, 1569 medVästraochÖstra häradiNjudungoch 1607 medVistaochTveta härad.[15]1603 bildadesKalmar stiftav församlingarna iHandbörd,Möre,Ölandoch som en utbrytning ur Linköpings stift.

Indelningar från 1634[redigera|redigera wikitext]

1634 bildadesKalmar länochSmålands län,med var sinlandshövding.Kalmar län bildades avKalmar slottslän,TjustochÖland.Smålands län av landen i Tiohärads lagsaga ochJönköpings slottslän(landenVedbo,Vista,Tvetasamt Mo härad).

Smålands län delades 1639 i Jönköpings län och Kronobergs län men kom sedan i omgångar vara förenade igen då under namnetJönköpings och Kronobergs län.Detta kom sedan att i flera omgångar delas och återskapas, där de när de var separata inte alltid hade samma omfattning som de nutida länen. 1679–1680 kom även området för nutida Kalmar län ingå i ett storlän, kallatSmålands län.De nutida länen kom sedan att bli fristående län, med omfattning som den nutida, Kalmar län från 1680 och de andra två från 1687.[16]

Vid kommunreformerna 1971/74 kom vissa delar av Småland att överföras till andra län. I sydväst tillhör sedan 1974 smålandsdelarna avHylte kommunHallands länoch i nordost tillhör sedan 1971 smålandsdelarna avValdemarsviks kommunochÅtvidabergs kommunÖstergötlands län.

Stiften i Småland i tiden efter 1634 var: Linköpings stift för församlingarna iTjust,Sevede,AspelandsamtVedbo,Skara stiftför huvuddelen av församlingar iMo häradoch Växjö stift för övriga delar. Före 1915 fannsKalmar stiftför församlingarna iHandbörd,Möre,vilka då övergick i Växjö stift. Efter kommunreformen 1971/74 har några församlingar i gränsområdena bytt stiftstillhörighet för att ge enhetlig tillhörighet inom kommunerna.

Övriga indelningar[redigera|redigera wikitext]

Dessa återfinns i artiklarna för de respektive tre länenJönköpings län,Kalmar länochKronobergs län.

Befolkning[redigera|redigera wikitext]

Demografi[redigera|redigera wikitext]

Större tätorter[redigera|redigera wikitext]

De störstatätorternai landskapet enligtSCB2020:

Nr Tätort Folkmängd
1 Jönköping 100 259
2 Växjö 71 009
3 Kalmar 41 388
4 Västervik 21 428
5 Värnamo 19 778
6 Oskarshamn 18 907
7 Nässjö 18 472
8 Ljungby 16 052
9 Tranås 14 774
10 Vetlanda 13 674
11 Nybro 13 583
12 Älmhult 10 894
13 Eksjö 10 864
14 Gislaved 10 269
15 Alvesta 9 184
16 Bankeryd 8 822
17 Vimmerby 8 182
18 Lindsdal 5 977
19 Hultsfred 5 675
20 Sävsjö 5 605

Språk[redigera|redigera wikitext]

Huvudartikel:Småländska

Småländska är ett samlingsnamn på de svenska dialekter som talas i Småland. Som exempel talas så kallad "högsmåländska" i regionen öster om Jönköping och i norra Kalmar län, i synnerhet i Västervik, är den traditionella dialekten så kallad "Västervikska"eller" Tjustsmåländska ". Dialekterna i Småland delas grovt upp i ett nordöstligt dialektområde, som påverkas av centralsvenska mål, och ett sydvästligt dialektområde, med influenser från Halland och Skåne. Typiska dialektdrag i Småland är exempelvis att flera dialekter har tungrots-r, att flera dialekter byter ut" r "efter vokal (" moa "i stället för" mor ") och att" g "ofta byts ut mot" j "(" väj "i stället för" väg "och" höj "i stället för" hög "etc.).[17]

Kultur[redigera|redigera wikitext]

Massmedier[redigera|redigera wikitext]

Press och förlag[redigera|redigera wikitext]

Dagstidningar i Småland

Radio och television[redigera|redigera wikitext]

Bland kända tv-personligheter återfinnsLennart Hyland.

Konstarter[redigera|redigera wikitext]

Musik och dans[redigera|redigera wikitext]

Den musik som vuxit fram kan knytas till de tre residensstäderna i länen i Småland. Redan på 1600-talet hade bådeVäxjöochKalmarett blomstrande musikliv som var knutet till orternasgymnasierochkyrkor.I före dettaVäxjö stifts- och landsbibliotekfinns till exempel stora samlingar med handskrivna musikalier från både 1500- och 1600-talen. På 1600-talet verkade prästen och kantornIsrael Leimontinusi Kalmar, en man som gjort sig känd för enkoralsamlingsom han sammanställde år 1675. Under 1800-talet bildades musikaliska sällskap i Jönköping, Kalmar och Växjö och 1930 bildades en orkesterförening i Jönköping som hade sin grund i det musikaliska sällskap som bildades där år 1817. Men det musikaliska sällskapet i Jönköping gav också upphov till en stor musikaliesamling som numer tillhörBrahegymnasiet.[18]

Kalmar Madrigalkörbildades år 1944 och var verksam till år 1970 och kammarorkestrarnaMusica Vitaei Växjö ochCamerata RomaniOskarshamnbildades också under 1900-talet. År 1991 invigdes ett nytt konserthus i Växjö, ritat av den danske arkitektenIb Wibroe.Sedan år 1990 används Kalmarsalen i gamla Ångkvarnen i Kalmar som konsertlokal och år 1990 invigdes också ett nytt konserthus i Jönköping.[18]

På landsbygden finns en tradition av blåsmusik, som sedan länge är knuten till glasbruken. Musiktraditionerna i Småland skrevs ner redan under början av 1800-talet av bland annatL.F. RääfochG.O. Hyltén-Cavalliusoch senare av bland annatC.E. Södling.År 1992 bildades i Växjö Smålands folkmusik och blåsmusik samt Smålands musikarkiv, centrum för dokumentation och distribution av Smålands folkmusik och blåsmusik. År 1996 startadeVisfestivaleni Västervik och mellan åren 1986 och 2009 anordnades Sveriges länge största rockmusikfestival,Hultsfredsfestivalen.[18]

Bland kända musiker återfinns;Anki Albertsson(artist),Alice Babs(hovsångerska),Karl-Birger Blomdahl(kompositör),Andreas Carlsson(låtskrivare),Andreas Dregen(Rockartist, gitarrist och låtskrivare),Agnetha Fältskog(sångerska, medlem iAbba), Malin Hartelius(operasångerska),Ola Magnell(musiker, låtskrivare),Eddie Meduza(artist),Christina Nilsson Casa de Miranda(operasångerska), Charlotte Perrelli(sångerska),Lena Philipsson(sångerska),Johan Helmich Roman(tonsättare, "den svenska musikens fader" ),Uno Svenningsson(sångare),Björn Ulvaeus(musiker/låtskrivare, medlem i Abba),Göran Söllscher(gitarrist, professor),Ola Salo(sångare, medlem iThe Ark) ochSven-Eric Johanson(tonsättare).

Bildkonst[redigera|redigera wikitext]

Bland kända konstnärer och skulptörer återfinnsJohn Bauer(konstnär),Gabriel Burmeister(konstnär och grafiker),Albert Engström( konstnär, författare),Hans Alexander Gerlanius(konstnär), Sven Ljungberg(konstnär), Jenny Nyström(konstnär) ochAxel Peterson (Döderhultarn)(träskulptör).

Litteratur[redigera|redigera wikitext]

År 1707 föddesCarl von LinnéiStenbrohult,från år 1810 hadeErik Johan Stagneliussitt föräldrahem iKalmaroch år 1824 blevEsaias TegnérbiskopiVäxjö.Tegnér skrev senare om ett småländskt bondbröllop i boken” Kronbruden”. FörfattarenCarl Jonas Love Almqvistanslog tonen för den småländska litteraturen år 1838 genom sin bok”Svenska fattigdomens betydelse”.I romanen "Vapensmeden"från år 1891 beskriverViktor Rydbergsin uppväxtmiljö iJönköpingochAlbert Engströmbeskrev sin uppväxtmiljö iHultutanförEksjö.I romanen”Åsa-Hanna”från år 1918 beskriverElin Wägnermiljön hos morföräldrarna iTolg,senare bosatte hon sig i grannsocknen Berg, en miljö hon flera gånger beskrivit i ett flertal romaner.Vilhelm Mobergväxte upp iMoshultamålaoch har i sina romaner skrivit omindelta soldater,småbönder och utvandrare i södra Småland.[18]

FörfattarnaJohan Alfred Göth,Ivar Ljungquist,Harry Sjöman,Folke Fridell,Gunnar AdolfssonochHans Herginbeskriver genuina Smålandsmiljöer i sina böcker medanFritiof Nilsson Piratenskrev dråpliga noveller med erfarenheter från hans tio år som advokat iTranås.Pär Lagerkvist,uppvuxen vid järnvägsstationen i Växjö, är landskapets främstalyrikermen ocksåprosaistochdramatiker.Sigfrid Lindström,Josef Oliv,Helmer V. Nyberg,Karl VennbergochUlla Olinär andra namnkunniga lyriker med anknytning till Småland. Den världskända författarenAstrid Lindgrenvar frånVimmerby.Andra folkliga skribenter ärÅsa-Nisse-författarenStig Cederholmoch lyrikernJosef Högstedt(” Pälle Näver” ).Sandro Key-ÅbergochTorgny Lindgrenär exempel på författare som flyttat till Småland.[18]

Bland andra kända författare återfinnsKarin Alvtegen,Alf Henrikson,Lina Sandell,Karl Vennberg,Ann-Charlotte PerssonochMargareta Strömstedt.

Idrott[redigera|redigera wikitext]

Den mest framgångsrika fotbollsklubben i Småland, utan jämförelse, ärÖsters IFmed sina 4 SM-guld och ett guld i svenska cupen. Ishockey är en stor sport i Småland med bland annatHV71som vunnit fem SM-guld ochVäxjö Lakersmed sina 4 SM-guld. I bandy märksVetlanda BKmed 3 SM-guld på 7 finaler.

Bland kända idrottare återfinns Mats Wilander(tennisspelare), Tommy Svensson(fotbollstränare, förbundskapten), Thomas Ravelli(fotbollsspelare),Pehr Henrik Ling(skald, "den svenskagymnastikensfader "),Stefan Liv(ishockeyspelare),Camilla Johansson(trestegshoppare), Erik Karlsson(ishockeyspelare),Johan Davidsson(ishockeyspelare), Stefan Edberg(tennisspelare),Johan Franzén(ishockeyspelare),Jonas Björkman(tennisspelare) ochCarolina Klüft(friidrottare).

Bilder[redigera|redigera wikitext]

Se även[redigera|redigera wikitext]

Referenser[redigera|redigera wikitext]

  1. ^Vättern ligger endast delvis i Småland.
  2. ^”Folkmängd i landskapen den 31 december 2021”.Statistiska centralbyrån.22 mars 2022.https:// scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/folkmangd-och-befolkningsforandringar---helarsstatistik/folkmangd-i-landskapen-den-31-december-2021/.Läst 24 oktober 2022.
  3. ^Mats Wahlberg, red (2003).Svenskt ortnamnslexikon.Uppsala:Institutet för språk och folkminnen.Libris8998039.ISBN 91-7229-020-X.https://isof.diva-portal.org/smash/get/diva2:1175717/FULLTEXT02.pdf
  4. ^Lars-Olof Larsson, Land och län under kristendomens millennium. Ingår i: Landen kring sjöarna, red. Lennart Johansson, Kronobergsboken 1999-2000. Växjö 1999. sid 66–67.
  5. ^”Länets förhistoria”(på nordsamiska).Kulturparken Småland.http://kulturparkensmaland.se/kunskapsbank/arkeologi/lanets-forhistoria/.Läst 11 december 2023.
  6. ^”Tingby 4:1. En kustboplats från mesolitikum. Dörby socken, Småland. Per Nilsson Eeva Rajala Ebbe Westergren - PDF Gratis nedladdning”.docplayer.se.https://docplayer.se/14567647-Tingby-4-1-en-kustboplats-fran-mesolitikum-dorby-socken-smaland-per-nilsson-eeva-rajala-ebbe-westergren.html.Läst 20 juli 2023.
  7. ^”Hällkistor och odlingsspår kring Römninge”.Länsstyrelsen Kronoberg.https:// lansstyrelsen.se/download/18.6ae610001636c9c68e540b61/1530169009357/Skrift%20om%20riksintresset%20R%C3%B6mningen.pdf.Läst 20 juli 2023.
  8. ^”Småland (förhistoria)”.Nationalencyklopedin band 17.1995. sid. 7-8.Läst 20 juli 2023
  9. ^”Småland och Öland”.raa.se.24 augusti 2017.https:// raa.se/kulturarv/runor-och-runstenar/runstenar-i-sverige/smaland-och-oland/.Läst 20 juli 2023.
  10. ^ [abc]
    Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material frånNordisk familjebok,Småland, Historia,1904–1926.
  11. ^Rebecca Nygren (3 juni 2016).”University eller högskola”(på svenska).J-nytt.Arkiverad frånoriginaletden 12 september 2017.https://web.archive.org/web/20170912192309/https:// jnytt.se/article/university-eller-hogskola/.Läst 12 september 2017.
  12. ^”Svenska temperaturrekord”.SMHI.14 november 2011.http:// smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/svenska-temperaturrekord-1.5792.Läst 4 februari 2017.
  13. ^”Rekordkallt i Målilla”.Barometern.7 februari 2012.https:// barometern.se/hultsfred/rekordkallt-i-malilla/.Läst 21 juli 2023.
  14. ^Carlquist, Gunnar (red.)(1947–1955).” Tiohärad”.Svensk uppslagsbok(2).Malmö:Baltiska förlaget.Libris11112
  15. ^Carlquist, Gunnar (red.)(1947–1955).” Växjö stift”.Svensk uppslagsbok(2).Malmö:Baltiska förlaget.Libris11112
  16. ^Carlquist, Gunnar (red.)(1947–1955).” Jönköpings län, Kalmar län, Kronobergs län”.Svensk uppslagsbok(2).Malmö:Baltiska förlaget.Libris11112
  17. ^Småland i Nationalencyklopedin
  18. ^ [abcde]”Småland - Uppslagsverk - NE.se”.ne.se.https:// ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/sm%C3%A5land.Läst 28 april 2022.

Vidare läsning[redigera|redigera wikitext]

Bibliografier[redigera|redigera wikitext]