Hoppa till innehållet

Stad

Från Wikipedia
Stortokyohar 36 miljoner invånare och är världens folkrikastestorstadsområde.
Den heraldiska symbolen för de kommuner som kallas städer är i många länder den så kallademurkronan.Den återges här i den form som den brukar ha i Sverige.

Enstadär en större eller mer betydandetätort,[1]oftacentralortför enadministrativ region,dessjurisdiktion,handel, industri och kommunikationer. Staden fungerar i förhållande till sitt omland (landsbygdochförorter) som en mer eller mindre självständig enhet.[2]Städer har under historien ofta haft annan rättsstatus än landsbygd och mindre tätorter, i form av särskildastadsprivilegier.Staden som lokaladministrativt område kan också i vissa länder och tidsperioder utgöra detsamma som enkommun(primärkommunellerstadskommun) eller utgöra kommunenshuvudort.

Städer har funnits sedan forntiden och återspeglarcivilisationensutveckling, där näringarna i staden typiskt inte varjordbruk,utan mer förädling av varor, handel och administration. Staden har ofta eninnerstadellerstadskärnasom karaktäriseras av koncentreradstadsbebyggelse.

Etymologi[redigera|redigera wikitext]

Ordet "stad" betyder ursprungligen "plats, ställe". Detta förklarar varför ordet ingår som beståndsdel i ord som "eldstad","stadfästa"och"stadga".Efterledet-stai ortnamn, och efterledet-stadi de fall orten aldrig har haftstadsprivilegiumoch förledet inte är ett kunganamn, åsyftar också "ställe, plats", alternativt "gränsområde, utmarker, nybygge". Även i de övriga nordiska språken ingår ordet, som i till exempel danskanssted,som betyder plats. Den nuvarande betydelsen är framförallt inlånad frånlågtyskansstat.[3]

Det svenska ordet finns belagt i denna betydelse sedan 1300-talet (Skånelagen) somfornsvenskastaþer,tilllågty.statmed samma betydelse. Ursprunget är det samgermanska ordetstaþermed betydelsen "plats", ett ord som i modern svenska finns kvar i till exempel "verkstad","bostad"och"stadga".[2]

Historik[redigera|redigera wikitext]

Damaskus,en av världens äldsta städer. Gatan på bilden kallasRaka gatanoch är omnämnd iNya testamentet.[4]

Stad (fornsvenskaförköpstader), var ijuridiskmening en genom utbrytning från den omgivande landsbygden särskilt bildad kommunal enhet, som erhållitstadsprivilegier.I motsats tillantikensfolk, som företrädesvis koncentrerade sig i stora städer, bildadegermanernaförst långsamt särskilda stadssamhällen.

Handel av någon större betydelse var ofta bara tillåten i städer eller andra reglerade orter (iNordentill exempelköpingar). Detta var ett sätt för statsmakten att reglera handeln för att kunna säkra möjligheten till skatteuppbörd.

Stadsbegreppet i världen[redigera|redigera wikitext]

Definitioner[redigera|redigera wikitext]

Det finns ingen allmänt och internationellt vedertagen definition.[5]Olika länder och organisationer har olika definitioner. Dessa kan vara geografiska eller juridiska.

Enligt Pacione (2009) utgår stater ifrån fyra faktorer eller kriterier för att definiera urbanitet: folkmängd, ekonomisk bas, administration och funktionalitet. Folkmängden är i många avseenden avgörande för huruvida en stat eller en organisation definierar ett område som en stad, vilket exemplen nedanför tydliggör. Att definiera utifrån ekonomisk bas kan betyda att ett område definieras som urbant om en viss procent av befolkningen är sysselsatt inom en viss arbetssektor, vanligtvis tillverkningsindustrin. Den tredje faktorn, administrativa kriterier, innebär att områden fastställs som urbana utifrån lagar, vanligtvis sådana som fastställer stadsgränser. Det kan resultera i att områden som rimligen bör definieras som urbana inte får denna definition då de faller utanför den lagliga stadsgränsen. Som en lösning på detta problem har stater börjat ta hänsyn till en rad andra faktorer som också anses definiera urbanitet, till exempel pendlingsavstånd. Dessa avser funktionalitet.[6]

Nedan följer några exempel.

Belgien[redigera|redigera wikitext]

I Belgien ärstad/villeen titel, som efter kungligt beslut tilldelats vissa kommuner. Vid sammanläggningar övergår titeln till den nya kommunen. Det finns i Belgien 133 kommuner med stadstitel, med befolkningstal mellan 988 och 472 000.

Danmark[redigera|redigera wikitext]

Danmark hade tidigare stadsprivilegier och städerna kalladeskøbstad.Liksom i Sverige blev privilegierna urholkade under 1800-talet. 1849 blev städerna, liksom socknarnakommuner.Den formella skillnaden mellan kommuntyperna avskaffades år 1970. Bebyggelsegeografiskt talar man i Danmark omby,vilket är detsamma som entätorti Sverige.

Finland[redigera|redigera wikitext]

Förhållandena iFinlandvar likartade de i Sverige. De så kallade "nya städerna", bildade efter1959,saknademagistratochrådstuvurättliksom yngre städer i Sverige.1977avskaffades köpingarna och alla tidigare köpingar blev städer. Rådstuvurätterna förstatligades och namnändrades 1993 tilltingsrätter.Sammanläggningar av kommuner genomfördes inte i lika stor utsträckning i Finland som i Sverige.

Även i Finland infördes 1995 enenhetlig kommuntyp.Där bestämmer dock fullmäktige över kommunens namn och i §5 i Finlands kommunallag föreskrivs:"Kommunen kan använda benämningen stad när den anser sig uppfylla de krav som ställs på ett stadssamhälle".Därav följer att i dessa kommuner heterkommunfullmäktigestadsfullmäktigeochkommunstyrelsenstadsstyrelsen.Några sakliga skillnader mellan dessa och övriga kommuner finns dock inte. Alla städer i Finland är också kommuner och nästan alla innehåller även landsbygd. Bebyggelsegeografiskt används liksom i Sverige begreppettätort(fi. taajama).

Nu finns i Finland 108 städer och 228 andra kommuner.

Frankrike[redigera|redigera wikitext]

Alla kommuner (communes) är likställda (det finns nära 37 000). Den franska statistikmyndighetenINSEEdefinierar efter vissa kriterier orter med över 2 000 invånare somvilleeller officielltunité urbaine.

Indien[redigera|redigera wikitext]

Den samlande benämningen för städer i Indien ärtowns.Detta omfattar administrativa områden som lyder under så kallademunicipal corporations,municipal area committees,town committees,notified area committeesochcantonment boards.Förutom dessa finns det ytterligare samhällen som räknas som urbana, där kriterier gällande exempelvis folkmängd (minst 5 000 invånare), befolkningstäthet (minst 400 inv./km²) och sysselsättning (minst 75% av den arbetsföra manliga befolkningen inom ett samhälle måste vara sysselsatt inom arbete utanför jordbrukssektorn) spelar in.[7]

Nederländerna[redigera|redigera wikitext]

Liksom i Sverige erkänner lagstiftningen i Nederländerna inga städer i kommunalrättslig mening. Denna skillnad avskaffades i Nederländerna redan 1848. I dagligt tal används begreppet om orter med över 25.000 invånare.

Norge[redigera|redigera wikitext]

I Norge har alla kommuner lika status. Sedan 1993 kan en kommun med över 5 000 invånare"ta i bruk benevelsen by, dersom kommunen har bymessig tettsted".Detta kan tillämpas på antingen hela kommunen eller bara tätorten. Bebyggelsemässigt används begreppettettsted,vilket motsvarar svenskanstätort.

Storbritannien[redigera|redigera wikitext]

Både begreppentownochcitybrukar översättas till stad på svenska. Town betecknar då städer som fått marknadsrättigheter och är vanligt förekommande, medan city är mer begränsat och gäller städer som är eller varit av betydelse, ursprungligen i första handstiftsstäder.[8]

Sverige[redigera|redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning avStad (Sverige).

I Sverige försvann "stad" som juridiskt begrepp medkommunreformen 1971.Ordet används i dag antingen om större tätort som har haft stadsrättigheter, eller om kommun vars huvudort har haft stadsrättigheter. SCB har definierat (1995) stad som en tätort med mer än 10 000 invånare.[9]Fjorton svenska kommuner,vars centralort tidigare varit stadskommun, använder idagstadsom del i namnet för hela kommunens administration.

Stadsrättenutgjorde i Sverige sammanfattningen av de rättsgrundsatser, som gällde specifikt för förhållanden i en stad. Den äldregermanskarätten är - i motsats till denromerska,som ursprungligen var en stadsrätt - enlandsrätt,emedan hos de germanska folken verkliga rättssamhällen tidigast utvecklat sig på landet. Så småningom uppväxte emellertid stadssamhällen även i norr, i vilka särskilda näringar drevs och i övrigt särskilda förhållanden utbildade sig. Dessa äldsta stadssamhällen, i vilka sannolikt tidigast den rätt tillämpades, som gällde för det kringliggande landet, syns först så småningom ha lösgjort sig från landets rättsområde och erhållit egenjurisdiktion,varefter de för städerna mer och mer sig utbildande egendomliga förhållandena medförde en omskapning av själva den materiella rätten.

I de flesta städer fanns en domstol i form av enrådhusrätt(tidigare ofta kalla rådstuvurätt), även om vissa mindre städer och alla som bildats under 1900-talet lydde under enhäradsrättsdomsaga. Rådhusrätterna ersattes vidtingsrättsreformen i Sverige1971avtingsrätter.

Historiskt[redigera|redigera wikitext]

Sveriges städer, som vid slutet avmedeltidenvar 41, vid mitten av1600-talet60 och efter desydsvenskalandskapenserövring1658uppgick till 81, utgjorde i januari1917ett antal av 103, varvid dock 2 (SkanörochFalsterbo) var förenade under gemensam styrelse sedan 1754, då de växte ihop med varandra. 29 städer tillkom sedan mellan 1917 och 1951. De yngsta städerna varSäffle stadochOxelösunds stadsom blev städer 1951 respektive 1950, då antalet blev 133.

I Skandinavien var dessa bildningar särdeles länge svaga och obetydliga, tillskungarnabörjade främja deras uppkomst och utveckling. De svenska städerna började redan underfolkungaregenternaerhålla privilegier. Städerna erhöll efter hand egen rättsordning (till exempelBjärköarätt), egenlagskipningochadministration,då derasborgareerhållit särskiltpolitisktinflytande som riksstånd samt stora företrädesrättigheter ifråga om näringsverksamhet. Vid avskaffandet avskråväsendetoch införandet avnäringsfrihetförlorade städerna mycket av sin traditionella juridiska särställning i Sverige.

Tyskland[redigera|redigera wikitext]

Stadtanvänds i modern tid som beteckning på en kommun med formella stadsrättigheter. Ibland förekommer även namnet av historiska skäl på mindre orter som idag utgör en del av storkommuner eller samarbetar med grannkommuner inomkommunalförbund.De minsta städerna i Tyskland som bär namnet stad har mindre än 1 000 invånare.

I förvaltningsrättslig mening finns i modern tid ingen skillnad mellan begreppetStadt(stad) gentemotGemeinde(kommun) - alla bestämmelser som gäller kommuner gäller lika för städer, men endast städer har rätt att kalla sigStadt.

Tysklands förbundsländersdelstatsregeringar har rätt att tilldela en kommun nya stadsprivilegier, vilket idag vanligen sker för orter som är egna kommuner och genom tillväxt fått en karaktär av medelstor tätort. Det enda stadsprivilegiet i modern tid är dock just rätten att officiellt kalla sig stad. Ett exempel på detta är stadenWildauutanförBerlin,tilldelad stadsrättigheter så sent som 2013. Det förekommer även att städer förlorar sin stadsstatus genom kommunsammanslagningar, om den större nybildade kommunen inte ges stadsstatus. Ett exempel på detta ärFehrbellin.

Historia[redigera|redigera wikitext]

Magdeburgs medeltida stadsport och domkyrka.

ITysklandhar begreppetstadsprivilegieranvänts sedan 900-talet, och flertalet städer i Tyskland grundades underhögmedeltiden.Som viktig förebild användes bland annat antik romersk och italiensk stadsrätt. StädernaSoest,Lübeck,KölnochMagdeburghar de mest kända versionerna av tysk stadsrätt, som senare kopierades av många andra städer i respektive region; Lübeck stod modell för mångahansestädermedan de flesta städer öster omElbeanvände Magdeburgrätten. Städernas privilegier och juridiska särstatus avvecklades successivt under 1800-talet efter det Tysk-romerska rikets avskaffande och övergick till att regleras av nationella och delstatliga lagar.

Olika stadsbeteckningar[redigera|redigera wikitext]

Vissa sammansättningar, såsomHansestadtellerUniversitätsstadt,förekommer, och används i modern tid av städer för att anknyta till sin traditionella status i stadens varumärke. Sådana namnändringar kan beslutas av städerna själva, men vissa andra beteckningar såsomKurstadtär skyddade. Till exempel får namnetKurstadtendast ges till städer med officiell status somkurort,då detta är kopplat till stadens beskattningsrätt för turistverksamhet.

Kretsfri stad(Kreisfreie Stadt) i Tyskland är ett administrativt begrepp, vanligt bland större städer, som innebär att staden är en egenLandkreis(en typ avsekundärkommun,vanligen översatt medlän) i förvaltningsrättslig mening. Motsatsen,Kreisangehörige Stadt,betecknar en stad som ingår tillsammans med andra kommuner i en Kreis/Landkreis.

Titularstadtvar officiellt under 1800-talet och början av 1900-talet beteckningen på en ort som var stad till namnet, men som saknade fullständiga stadsprivilegier och därmed till viss del förvaltades som en landsortskommun. I modern tid existerar inte den administrativa skillnaden, men begreppet kan ibland användas om en stad som genom kommunreformer inte längre officiellt är en självständig stadskommun.

Tre städer i Tyskland är dessutomstadsstater,vilket betyder att stadens och förbundslandets (delstatens) politiska och administrativa organ utgör en enhet; dessa ärBerlin,HamburgochBremen.Dessa har begränsad lagstiftningsrätt i egenskap av delstater, inom de ramar som sätts av federal lagstiftning.

Historiskt användes i dettysk-romerska riketbegreppetriksstäderom städer som lydde direkt under kejsaren utan några feodala länsherrar däremellan, och därmed hade en hög grad av politisk självständighet.

Se även[redigera|redigera wikitext]

Källor[redigera|redigera wikitext]

  1. ^ Svensk ordbok.Norstedts [distributör] (1. uppl.). Stockholm: Svenska Akademien. 2009.ISBN 978-91-1-302267-3 (inb.) − uppslagsordetstad
  2. ^ [ab]Svenska Akademiens ordbok:Stad
  3. ^Nationalencyklopdins ordbok2000, s. 1557
  4. ^Och Herren sade till honom: »Stå upp och gå till den gata som kallas Raka gatan och fråga i Judas' hus efter en man vid namn Saulus, från Tarsus».Apostlagärningarna 9:11.
  5. ^What is a City?
  6. ^Pacione, M: "Urban Geography: a global perspective", sidan 19-21. New York: Routledge, Taylor & Francis group, 3:e upplagan, 2009.
  7. ^United Nations; Demographic Yearbook 2007, table 6, notes (pdf-fil)Läst 6 juni 2010.
  8. ^Engelska Wikipedia:List of cities in the United Kingdom
  9. ^Tätorter 1995 (Statistiska meddelanden).SCB. 1995. sid. 4.https:// scb.se/statistik/MI/MI0810/2000I02/MI38SM9601.pdf.Läst 18 april 2019

Externa länkar[redigera|redigera wikitext]