Hoppa till innehållet

Syrisk-katolska kyrkan

Från Wikipedia
Syrisk-katolska kyrkan
ܥܕܬܐ ܣܘܪܝܝܬܐ ܩܬܘܠܝܩܝܬܐ
ʿīṯo suryoyṯo qaṯolīqoyṯo
TypDelkyrka
SäteBeirut
PlatsFrämre Orienten
Betjänad regionLibanonLibanon
SyrienSyrien
IrakIrak
USAUSA
KanadaKanada
FrankrikeFrankrike
SverigeSverige
VenezuelaVenezuela
BrasilienBrasilien
AustralienAustralien
Medlemmar158 000[1]
Officiella språkArameiska
Syrisk-katolske patriarken av AntiokiaIgnatius Josef III Younan
Ansluten tillÖstkatolska kyrkorna
Romersk-katolska kyrkan
Östkyrkan

Syrisk-katolska kyrkan(syriska:ܥܕܬܐ ܣܘܪܝܝܬܐ ܩܬܘܠܝܩܝܬܐ/ʿīṯo suryoyṯo qaṯolīqoyṯo) är enöstkatolskkristensjälvbestämmandedelkyrkaiMellanösternsom står ifull kyrkogemenskapmed denromersk-katolska kyrkanunderpåvensledning.

Den tillämparöstliga riter,gemensamt medSyrisk-ortodoxa kyrkan.Deras överhuvud,syrisk-katolske patriarken av AntiokiaIgnatius Josef III Younan,har sitt säte iBeirut,Libanon.

Historia[redigera|redigera wikitext]

Ursprung[redigera|redigera wikitext]

Syrisk-katolska kyrkan räknar sina rötter tillbaka till denförsamlingsomapostelnPetrusgrundade innan sin resa tillRom.Bibelnlär oss att det var iAntiokiasomJesuefterföljare för första gången kallades "kristna" (Apg11:26).

Närurkyrkanväxte och organiserades i större enheter kompatriarkeni Antiokia (dagensAntakyaiTurkiet), att bli högste andlige ledare över detorientaliskastiftetsom kom att sträcka sig frånMedelhavettillPersiska viken.

Konverteringar[redigera|redigera wikitext]

Den syriskabiskopenavAleppokonverterade tillkatolicismenvid slutet av 1700-talet och år 1783 lämnade man officiellt den syrisk-ortodoxa kyrkan och anslöt sig till den romersk-katolska kyrkan. Den syrisk-ortodoxa kyrkan hade successivt försvagats och en fullständig union var väldigt nära. Den syrisk-ortodoxa kyrkan samlade sig dock och lyckades välja en egen patriark. Den syrisk-katolske patriarken blev tvungen att fly tillBagdadi Irak och sedan till Libanon, till följd av att den syrisk-ortodoxa kyrkan uppmanat de turkiska myndigheterna att arrestera den syrisk-katolske patriarken. År 1830 erkändes den syrisk-katolska kyrkan av den turkiska regeringen och då kunde patriarken återvända till Aleppo.[2]

Mer än hälften av de 75 000 syrisk-katolikerna mördades avturkarunder detassyriska folkmordet.

1930 konverterade två syrisk-ortodoxa biskopar iIndientill den romersk-katolska kyrkan och bildade densyro-malankariska katolska kyrkan,som är en systerkyrka till den syrisk-katolska kyrkan. Den unierade syro-malankariska kyrkan har cirka 310 000 medlemmar i två stift och leds avärkebiskopenav Trivandum, Cyril Basileios Malancharuvil.[2]

Anhängare[redigera|redigera wikitext]

Syrisk-katolska kyrkan räknar omkring 192 300 medlemmar, varav 55 000 lever i diasporan, 30 000[3]iLibanon,26 000 iSyrien,1 300[2]iIsrael,JordanienochEgypten,samt 80 000 iIrak.

Anhängarna, som kallas ''syrisk-katoliker'',räknas inte sällan som en välutbildad grupp med framträdande företrädare i det kulturella ochreligiösasamhällslivet.[2]

Bilder[redigera|redigera wikitext]

Referenser och fotnoter[redigera|redigera wikitext]

  1. ^”Arkiverade kopian”.Arkiverad frånoriginaletden 23 september 2015.https://web.archive.org/web/20150923222256/http:// cnewa.org/source-images/Roberson-eastcath-statistics/eastcatholic-stat10.pdf.Läst 5 september 2012.
  2. ^ [abcd]Martling, Carl Henrik (2000),” Gud i Orienten” s. 198 f.
  3. ^L'EGLISE SYRIAQUE CATHOLIQUEArkiverad1 maj 2006 hämtat från theWayback Machine.

Vidare läsning[redigera|redigera wikitext]

  • Karlsson, Ingmar (2005).Korset och halvmånen: en bok om de religiösa minoriteterna i Mellanöstern och i Sverige(Rev. och utök. utg). Stockholm: Wahlström & Widstrand. sid. 84–87.Libris9709776.ISBN 91-46-20386-9

Externa länkar[redigera|redigera wikitext]