Unisex
Unisexrefererar till sådant som inte är könsspecifikt, som är oberoende avkönellergenus.Termen "unisex" (av latinunuselleruniochsex,´ett kön´) skapades på 1960-talet, och tolkades ofta i betydelsen "universellt'som kunde användas av många, som var delat mellan könen'. Nyare motsvarande term ärkönsblindhetochkönsneutralitet.
På 1960-talet utnyttjades begreppet främst förfrisörer,kosmetika,kroppsvårdsprodukter,kläder,smycken och annat mode, med tidiga förespråkare somRudi GernreichochSighsten Herrgårdh.[1][2][3]
Företeelser som vanligen ärkönssegregerade,benämns ofta "unisex" då de är öppna oberoende av kön, exempelvis offentliga toaletter. Under 1960-talet kom ett unisex-mode, som typiskt kan exemplifieras avjeansochT-shirtsom dessutom varbehå-löst för kvinnor. Det fanns en stark vilja till könsintegration som både var ett mode och en strävan efterjämställdhet.
I Sverige hadesamundervisningslagit igenom några decennier tidigare, men på 1960-talet blev detta vanligare i övriga Europa och USA. I Sverige blev det vanligare med gemensam gymnastik[4]i skolorna på 1960-talet, det blev också mycket vanligt med "mixed" i bastur, senare även ibland i andra slag av omklädningsrum.
Kläder som alla kan använda oberoende på kön eller ickekön.
Handlar om namn som inte är könade. Namnen skiljer sig mellan olika språk.
Samundervisning, att människor av alla kön och ickekön går i samma skola och klass.
Jämställdhetsintegrering innebär att göra lagar och regler i samhället på olika sätt könsneutrala.