Hoppa till innehållet

Vendeltiden

Från Wikipedia
(Omdirigerad frånVendeltid)
Sveriges förhistoria

Därefter börjar:
Sveriges historia

Prakthjälm i järn med bronsbeslag som hittades i enbåtgravi närheten avVendels kyrka.

Vendeltidenär den mellersta perioden avyngre järnålderi Sveriges förhistoria, namngiven efter de rikaarkeologiskafynden frånbåtgravfältet i VendelnäraVendels kyrkanorr omUppsala.Motsvarande period i Norges historia kallasMerovingertidenoch i DanmarkYngre germansk järnålder.

Perioden sträcker sig mellanfolkvandringstidenochvikingatiden,från ca år550till år800,och från perioden finns bland annat gravfält ochbåtgravarfrån Vendel ochValsgärdenorr omGamla Uppsala,och gravfältet vidUltunastrax intillFyrisån,en halvmil söder omUppsala.

År 1881 upptäcktes båtgravarna i Vendel i samband med kyrkogårdens utvidgning, och elva båtgravar, varav några plundrade, grävdes därefter ut avHjalmar Stolpe.1893 grävdes ytterligare tre gravar ut. Gravarna var vid denna tid de rikaste som påträffats i Sverige. I Båtgrav XII hade den döde i båten fått med sig två tveeggade och ett eneggat svärd, två sköldar, en hjälm, ett spjut samt pilar till en båge. Därutöver glasbägare, spelbrickor, hästbetsel och redskap samt utanför båten offrade hästar och hundar.[1]

Under vendeltiden byggdes ansenliga rikedomar upp kringGamla Uppsalaförmodligen från bergsbruk och handel. Skeppen blir allt viktigare och hästarna från vendeltidensSverigeär omtalade som särskilt bra. Den 16-typigarunraden,som de flestarunstenarär skrivna med ersätter den 24-typiga i helaSkandinavienvilket tyder på starka kungar med nära kontakter med varandra.

Under den tidiga vendeltiden regerar, enligt sagorna, de sista kungarna av den gamlaYnglingaätten.En maktkoncentration kan förmodas genom de storakungshögarnaoch de senare mångtaligabåtgravarnaiSvealand.Beträffande Ynglingaättens två sista kungars,Bröt-AnundsochIngjald Illrådes,förmodade gravhögar,Anundshögen,Västmanlandsoch tillika Sveriges största kungshög respektiveUppsa kulle,Södermanlandsstörsta kungshög har dock inga närmare arkeologiska undersökningar eller dateringar gjorts.

Efter hand blir högarna betydligt mindre och undervikingatidär de endast några få meter i diameter, dock ofta placerade i närheten av de gamla högarna i Gamla Uppsala. Ett annatgravskicksom uppkommer under vendeltid ärbåtgravarna.Dessa finns på flera håll i Svealand men de mest kända torde vara de iValsgärdenågon kilometer norr om Gamla Uppsala och de iVendelsom givit epoken dess namn. Båtgravarna visar liksombronsåldernsskeppssättningaratt sjövägarna var viktiga. Båtgravarna från vendeltid är rika på gravfynd, och att kontakterna med utlandet var viktiga visas bland annat av att man i båtgraven iSutton Hoo,England,har hittat fynd som företer ett nära släktskap med till exempel dem man funnit i Valsgärde.

Sagorna, som dock här är mer dikt, berättar även om hurIvar Vidfamnenågot senare, som den förste kungen efter Ynglingaätten, skapar ett rike eller en union som skulle bestått av delar av England, Skandinavien och provinser på andra sidanÖstersjön.Det skulle sedan upplösts genom det i flera källor återgivnaslaget vid BråvallamellanHarald HildetandochSigurd Ring.

Under700-talet,inte minst sedanBirkaanlagts som ersättning förHelgö,intensifieras handeln successivt och då främst den östliga. Det går därför inte att ange något exakt år för när Sverige går in i vikingatiden på samma vis som för de västliga vikingafärderna därvikingarnasuppdykande vidLindisfarne793utgör en traditionell startpunkt.

Internationella kontakter

[redigera|redigera wikitext]

Under vendeltiden grundades även en rad handelsstationer, framför allt iBaltikum,exempelvis Seeburg, det nutidaGrobini Lettland. Dessa kolonier förebådade vikingatidens handelsfärder i österled och utgjorde en förutsättning för dessa.[2]

Ett exempel på de internationella kontakterna västerut är den praktfulla båtgraven i Sutton Hoo på Englands östkust. Den visar stora likheter med båtgravarna iMälardalen,och den döde krigarens livvapen är tillverkade iSveariket.[2]

Under vendeltiden utvecklades i Norden den germanskadjurornamentikensom kanske är den mest utsökta av våra förhistoriska konstarter, och även guldsmedstekniken nådde sin fulländning med bl. a. storartade cloissonéarbeten. Också den gotländskabildstenskonstenblomstrade under sen vendeltid.[2]

Galleri med arkeologiska fynd från vendeltiden

[redigera|redigera wikitext]
  1. ^Nationalencyklopedinmultimedia plus, 2000.
  2. ^ [abc]Bra Böckers lexikon,1980.
Företrädare:
Folkvandringstiden
Sveriges förhistoria
550–800 e.Kr.
Efterträdare:
Vikingatiden