Finlandism
Finlandism |
---|
Ölbackheterölkorgpåfinlandssvenska.
|
Finlandismär samlingsnamnet på särfinlandssvenska språkdrag, det vill säga företrädesvis ord och uttryck, som används avfinlandssvenskarmen mer sällan i Sverige. Vissa av dessa är gamla ord som fallit ur bruk i Sverige, andra har sitt ursprung ifinlandssvenskadialekter, en del är mer eller mindre påtagligafennicismer(lån eller översättningar frånfinska) eller ord som lånats in ifinlandssvenskanmen inte irikssvenskan.
Allmänt om finlandismer
[redigera|redigera wikitext]Finlandism är ett brett begrepp för allt det som skiljer det svenska språkbruket i Finland från det i Sverige. Man kan på olika grunder skilja mellan accepterade finlandismer och oaccepterade, officiella och talspråkliga, allmänt etablerade och mer tillfälliga och slutligen mellan lexikaliska, semantiska, morfologiska, fraseologiska och syntaktiska finlandismer.
Det gemensamma för alla dessa är att den finlandssvenska språkvården – från professionella språkvårdare somInstitutet för de inhemska språkentill svensklärare i skolorna – arbetar för att göra finlandssvenskar medvetna om finlandismer och upplysa om derikssvenskaeller allmänsvenska alternativa uttryckssätten, med målet att finlandssvenskan ska skilja sig från rikssvenskan så lite som möjligt. Alla slags finlandismer förtecknas i Svenska språkbyråns skriftFinlandssvensk ordbok.Den kom i ny utgåva 2008 och gjordes 2016 fritt tillgänglig över Internet.[1]
Olika slags finlandismer
[redigera|redigera wikitext]Det går inte alltid att dra en skarp gräns mellan allmänt accepterade finlandismer, som får anses som uttryck för finlandssvenskarnas rättmätiga särart, och de kanske tillfälliga, talspråkliga företeelser som ibland måste klassificeras som språkfel. Men följande olika slags finlandismer kan urskiljas från officiella till vardagliga.
Oegentliga finlandismer
[redigera|redigera wikitext]Oegentliga finlandismerär svenska ord på företeelser som är vanligare i Finland än i Sverige (eller endast förekommer i Finland), men där det inte finns något annat ord på svenska än det finlandssvenska. Till exempelmemma,talko,frontmannapensionochsamkommun.
Officiella finlandismer
[redigera|redigera wikitext]Officiella finlandismerär ord som används i den finländska lagstiftningen eller i andra officiella föreskrifter. Det annorlunda ordet står ofta för en (liten) skillnad i samhällsordningen. Finska krogar fårA-rättigheteri stället för fullständiga rättigheter och man harundervisningsministeriumi stället för utbildningsdepartement. Ibland är finlandismen "onödig", som när gatuadress kallasnäradressoch övergångsställe heterskyddsväg.Orsaken brukar vara att överensstämmelsen med motsvarande finska uttryck (opetusministeriö, lähiosoite, suojatie) är mer praktisk.
Officiella finlandismer uppkommer ofta genom översättning av lagtext från finska.[källa behövs]Språkvården brukar uppmuntra finlandssvenskar att använda allmänsvenska ord i andra än strikt juridiska sammanhang, medan etablerade namn på offentliga organ, till exempel "ministerium", accepteras.[källa behövs]
Statistiska finlandismer
[redigera|redigera wikitext]Statistiska finlandismerär uttryck som finns i standardsvenskan men är betydligt vanligare i Finland, ofta för att det är mer likt ett finskt uttryck eller att det handlar om att vissa ord fallit mer ur bruk i Sverige men inte i Finland. Många är fraseologiska:Ta modell av någoni stället förta efter någon(fi.ottaa mallia).
Allmänt etablerade finlandismer
[redigera|redigera wikitext]Allmänt etablerade finlandismerär uttryck somhoppeligen,kiva,råddig,semlaochkännspak,som är allmänt spridda och används när (de flesta) rikssvenskar skulle sägaförhoppningsvis,trevlig,stökig,frallaochkarakteristisk.
En del allmänt etablerade finlandismer kan kallas dialektala, till exempelvedliderförvedbodochdynaförkudde;andra ärarkaismer,till exempelpulpetförskolbänkochgårdskarlförfastighetsskötare,och ordformer somflereförfler/flera(några av dessa kan finnas eller ha funnits i rikssvenska dialekter). Hit hör också vissa semantiska nyansskillnader, somnogi "jag kommer nog", vilket betyder "Jag kommer, det lovar jag" (detta uttryckssätt är f.ö. också fullt gångbart ivästerbottniska), och annorlunda prepositionsbruk ( "i misstag", "på första klassen", "van med" ).
Dessa uttryck får och ska existera, enligt språkvården, men vissa av dem bör man kanske ändå ibland vara försiktig med i skrift eller åtminstone om man vill kommunicera besvärsfritt medrikssvenskar.Rikssvenskar, å andra sidan, kan finna sådana ord och fraser uttrycksfulla och färgstarka (om de är lättbegripliga). Vissa är kända genom finlandssvensk litteratur (se exempelvisRådd-djuret).
Talspråkliga finlandismer
[redigera|redigera wikitext]Talspråkliga finlandismerär uttryck som är allmänt spridda i talspråket. Till exempel kortformerna int,re'nochsku( "inte", "redan", "skulle" ).
Till exempel önskningen om en trevligvalborgsmässoafton:Glada vappen!(efter finskanshyvät vaput,iloista vappua– uttrycket böjs på finska, i plural eller partitiv, vilket väl gjorde att det också blev böjt på svenska, felaktigt, i bestämd form.Glad vapp!hade varit mer normenligt).
Slang
[redigera|redigera wikitext]Slangär uttryck som är utpräglat talspråkliga och som undviks i formellare sammanhang. Till exempelprenikaför "medalj",fyrkför "pengar".
Oaccepterade finlandismer
[redigera|redigera wikitext]Oaccepterade finlandismerär uttryck som är spridda i åtminstone delar avSvenskfinland,men som måste anses som brott mot den allmänsvenska språknormen. Hit hör lömska betydelseförskjutningar som "Jag söker dig" (= "jag hämtar dig" ), "Jag hämtar pengar" (= "jag kommer med pengar" ) och grammatiska nyskapelser, till exempel bruk av fel relativpronomen (det rummet var vi har utrustningen) eller böjningsformer (numror,flera videon).
Tillfälliga fel
[redigera|redigera wikitext]Medtillfälliga felmenas i detta sammanhang dåliga översättningar från finska, uttryck som låter konstiga också i finlandssvenskars öron, men som emellanåt har en tendens att bli spridda.
Åsikter om finlandismer
[redigera|redigera wikitext]'Nakupelle' (naken, näck) röstades fram till den finaste finlandismen i en omröstning 2015. På andra plats kom 'morkis' (moralisk baksmälla), och på tredje plats 'hoppeligen' (förhoppningsvis).[2]
Existensen av finlandismer ger upphov till frågor som ibland väcker debatt i Finland: Bör inte finlandssvenskan hellre anses vara ett eget språk (mer självständig än bara en variant av svenska)? Har finlandssvenskar ingen rätt att forma sitt eget modersmål? Måste man alltid säga som i Sverige? Språkvårdens svar är att målet måste vara att göra svenskan i Finland så lik svenskan i Sverige som möjligt, för att språket ska överleva, men betonar också att målet gäller den offentliga, skrivna svenskan i Finland, inte talspråket och dialekterna. Att standardsvenskan i princip är identisk i bägge länder gör det också lättare för dem som lär sig svenska: de behöver inte lära sig två språk för att använda svenska i Finland och i Sverige.
I praktiken är finlandismerna såpass få och lätta att förstå att vårdad finlandssvenska är fullt gångbar i Sverige.
Källor
[redigera|redigera wikitext]- Finlandssvensk ordbok(2008).Schildts.
- Mikael Reuter.Översättning och språkriktighet
- Charlotta af Hällström-Reijonen (2012).Finlandismer och språkvård från 1800-talet till i dag.
Noter
[redigera|redigera wikitext]- ^"Finlandssvensk ordbok fritt tillgänglig på webben".Arkiverad20 december 2016 hämtat från theWayback Machine.sprakinstitutet.fi, 13 december 2016. Läst 15 december 2016.
- ^Nakupelle finaste finlandismen,Hufvudstadsbladet24 oktober 2015
Externa länkar
[redigera|redigera wikitext]
|