Hoppa till innehållet

Havanna

Uppslagsordet” La Habana” leder hit. För andra betydelser, seLa Habana (olika betydelser).
För en tidigare provins i Kuba, seHavanna (provins).För en amerikansk från 1990, seHavanna (film).
Havanna
Vy över Havanna.
Vy över Havanna.
Flagga
Land KubaKuba
Indelning Provincia de La Habana
Läge 23°8′N82°23′V/ 23.133°N 82.383°V/23.133; -82.383
- höjdläge 59m ö.h.
Yta 726,75km²[1]
Folkmängd 2 141 993(31 december 2009)[1]
Befolkningstäthet 2 947 invånare/km²
Grundad 25 augusti 1515
1519 på nuvarande plats
Styre Juan Contino Aslán
Geonames 3553478
Havannas läge på Kuba
Havannas läge på Kuba
Havannas läge på Kuba
Capitolio Nacional de Cuba

Havanna(spanska:San Cristóbal de La Habana,oftast förkortatLa Habana) ärhuvudstadi landetKuba.Den hade 2 141 993 invånare i slutet av 2009, och är därmed landets största stad.[1]Havanna stad ( "Ciudad de la Habana" ) är en av Kubas provinser.

Gamla Havannamed befästningar blev1982uppsatt påUnescos världsarvslista.

ConquistadorenDiego Velázquez de Cuéllargrundade Havanna25 augusti1515på Kubas södra kust, nära den nuvarande stadenSurgidero de Batabanó.Havanna flyttades till sin nuvarande plats1519.Havanna var ursprungligen en handelshamn på grund av närheten till många råvarukällor i den spanska kolonialmaktens välde, och blev huvudstad i den spanska kolonin Kuba1607,och den huvudsakliga hamnen för de spanska kolonierna i Amerika.

Havanna brändes avsjörövare1538,och plundrades1553och1555.1762togStorbritannienstaden isjuårskriget,och öppnade en hamn för frihandel, och tog in tusentalsslavar.När kriget var över bytte de staden motFlorida.Efter att ha tagit tillbaka staden gjorde spanjorerna den till Amerikas starkast befästa stad med många av den nya världens största fästningar.

1920-taletunderförbudstideniUSAblev Havanna tillsammans medMontréalpopulära amerikanska semestermål. Uteställena överlevde förbudstidens slut men de flesta stängdes1959efter denkubanska revolutionen.

Administrativ indelning

[redigera|redigera wikitext]
Karta över Havannas indelning.

Havanna är indelad i femton kommuner (spanska:municipios):[1]

Centro Habana är den mest tätbefolkade delen av Havanna, med 44 560 inv./km² i slutet av 2009. Guanabacoa var samtidigt minst tätbefolkad, med 876 inv./km².[1]

Havanna har, såsom resten av Kuba, etttropiskt klimatmed regniga och torrare perioder. Ön ligger mitt i golfströmmens färdriktning vilket håller temperaturerna höga året runt, både i luften och i havet.

Normala temperaturer och nederbörd i Havanna:

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Normaldygnets maximitemperaturs medelvärde 25 26 28 29 30 30 31 32 31 29 28 26
Normaldygnets minimitemperaturs medelvärde 18 19 20 21 22 23 24 24 24 23 21 19
Nederbörd 64 69 46 54 98 182 106 100 144 180 88 58
Genomsnittlig Havstemperatur
Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
23 °C

72 °F

23 °C

73 °F

24 °C

75 °F

26 °C

79 °F

27 °C

81 °F

28 °C

82 °F

28 °C

82 °F

28 °C

82 °F

28 °C

82 °F

27 °C

81 °F

26 °C

79 °F

24 °C

75 °F

Camello-bussen i Havanna

I Havanna är detAeropuerto Internacional José Martí,som har non-stop flyg tillEuropa,Afrika,Västindien,Centralamerika,NordamerikaochSydamerika.I Havanna finns också de militära flygplatserna i Ciudad Libertad,Aeropuerto Baracoa BaracoaochSan Antonio de los Baños.Samt bussar,taxi,cocotaxioch de speciella bussarna som kallaskameler(Camello).

Med en statlig politik som inriktar sig på att privata transporter inte skall användas som grundläggande transportmedel, är kollektivtrafik det viktigaste transportmedlet i hela landet. Denna politik är nu förstärkt av behovet av att spara bränsle och skydda miljön och är en viktig del i utvecklingen av landet, framför allt eftersom Kuba är mycket beroende av importerad olja. Men transporterna är ett allvarligt problem för staden på grund av dess stora yta, hög befolkningstäthet av människor som använder kollektivtrafik och brist på bussar för att transporterna. Sedan 2006 har situationen för kollektivtrafiken i staden börjat förändras tack vare ny planering och utnyttjandet av denna tjänst, inköp av nya bussar och restaurering av vägnätet.

Linjekarta över de viktigaste busslinjerna.

Kollektivtrafiken i Havanna är i färd med att återhämta sig och omorganiseras efter den akuta krisen under1990-talet.Stadstrafiken är baserad på bussar, samt två båtlinjer som passerar viken (La lanchita de Regla). Det finns två statligt ägda bussbolag,Ómnibus Metropolitanos,som omfattar ett nätverk av försörjningslinjer för kort eller medellång distans, med ett mindre flöde av passagerare och företagetMetrobússom omfattar 17 huvudlinjer, vilka identifieras med bokstaven "P", med ledbussar av hög kapacitet, avkinesisktillverkning (Yutong), rysk tillverkning (Liaz) eller begagnade bussar av märketMercedes-Benz."P" -linjerna har hållplatser var 800:e till 1000:e meter och en trafikfrekvens under högtrafik på cirka 10 minuter. Priset på kollektivtrafiken är mycket låg: 40 centavos kubanska peso (CUP) som motsvarar mindre än 2 cent USD (cirka 15 öre), och är kraftigt subventionerat av staten.

Den kommersiella hamnen i Havanna på Kuba, som ligger i Havannaviken, är den största i landet, till vilken de flesta av de importerade varorna kommer och också den genom vilken huvuddelen av den nationella exporten går. I viken finns också en fiskehamn och en containerterminal för fraktgods.

Vägnätet i staden är ganska omfattande, och består av stora vägar, huvudgator och viktiga infartsvägar till staden såsomAutopista Nacional,la Carretera CentralochVía Blanca.Vägnätet har varit under utbyggnad sedan den republikanska tiden.

Via Blanca byggdes under den republikanska eran för att ansluta Havanna medVaraderooch förvandla områdetöstra Havannatill ett stort turistcentrum. BilvägenLa Autopista Nacionalbörjade byggas under den revolutionära perioden (efter1959) och har förblivit oavslutad på grund av den ekonomiska krisen på 1990-talet. Men arbetet med byggandet av vägen har nu åter satts igång, denna viktiga väg som förbinder Havanna med resten av landet såväl åt västra som åt öster.

Några av gatorna i staden är en del av kulturarvet i staden somCalle Tacón,som består av ett kvarter med vägbeläggning av trä, och är belägen framför denPalacio de los Capitanes Generales.Denna gata har fått sitt namn efter generalkaptenenMiguel Tacón y Rosique,som lät göra trottoaren av trävirke för att bilar och hästar som passerade framför palatset inte skulle väcka honom under hanssiestaeller störa honom när han arbetade på sitt kontor.

Vägnätet i staden har förfallit på grund av bristande underhåll under årens lopp, bland annat åren av ekonomisk kris som drabbades Kuba under 1990-talet. Under 2007 staden har inlett en återhämtningsplan för sitt vägnät, som en del av ett större projekt för att utveckla landets infrastruktur. Planen inkluderar en förbättrad kollektivtrafik och byggandet av tre moderna produktionsanläggningar för asfalt mellan 2008 och 2009, avsedda för en fullständig återställande av vägnätet och dess efterföljande underhåll.

Den ekonomiska utvecklingen i Havanna berodde till stor del på dess geografiska läge, som omvandlade den till en av de viktigaste kommersiella knutpunkterna iNya världen.Från början, hittade staden en källa till rikedom i sockerindustrin och slavhandel, och senare närKubauppnådde sin självständighet, förändrade den sig till en berömd semesterdestination. Trots de ansträngningar som regeringen har ägnat sig åt att flytta industriproduktionen till öns alla hörn, så är Havanna fortfarande centrum för en stor del av den nationella industriproduktionen. Den traditionella sockerindustrin, som under tre århundraden har försörjt ön ekonomi och för närvarande kontrollerar tre fjärdedelar av landets export, är placerad på andra platser. Men det är i Havanna som en stor del av den lätta industrin är placerad, förpackning av köttprodukter och den kemiska industrin och läkemedelsindustrin. Andra viktiga industrier belägna i Havanna är matbearbetningsanläggningar, varv, fordonsmonteringsanläggningar, anläggningar som producerar alkoholhaltiga drycker (i synnerhet rom), textilindustri och tobaksprodukter, särskilt de berömdaHabanos-cigarrerna, en produkt som är internationellt känd. Även om hamnarna iCienfuegosochMatanzashar utvecklats under den revolutionära regeringen, fortsätter Havanna att vara den viktigaste hamnen på Kuba: 50% av importen och exporten går genom staden. Denna hamn försörjer också en stor fiskeindustri.

EfterSovjetskollaps 1991 och det intensifierade amerikanska embargot mot Kuba, upplevde Havanna och resten av landet sin värsta ekonomiska kris sedan triumfen vid revolutionen 1959. Denna kris kallas officiellt "den speciella perioden i fredstid". Effekterna av den särskilda perioden och därav följande brist på livsmedel har gett de mest allvarliga återverkningarna i staden Havanna. Staden har en befolkning på cirka 2,5 miljoner människor (cirka en femtedel av landets totala befolkning), och är den största staden i Karibien. Förutom den minskade livsmedelsproduktionen som behövs för att försörja den kubanska huvudstaden, lider Havanna också brist på olja, som behövs för att transportera, kyla och lagra livsmedel från landsbygdens jordbruk. Havanna har varit prioriterat för det nationella livsmedelsprogrammet och ett stadsnära jordbruk har varit en av de åtgärder som vidtagits för att förbättra livsmedelsförsörjningen i staden. Sedan Sovjetunionens fall, har Kuba återigen fått fart på turistnäringen, som i dagsläget är den viktigaste ekonomiska källan för Havanna och hela Kuba.

Innan revolutionen hade triumferat 1959 – och särskilt mellan 1915 och 1930 – var turismen en stor källa till utländsk valuta förKuba(överträffad endast avsockerochtobak). Havanna, där det rådde en vällustig attityd till allt som var kopplat till nöje, var den mest populära destinationen i Västindien, särskilt för amerikanerna, som försökte undvika de begränsningar som införts underförbudstiden.

Efter att ha upplevt en drastisk minskning av turistflödet till ön (som orsakades främst avden stora depressionen,slutet av förbudstiden i USA ochandra världskriget), började Havanna åter ta emot besökare i stort antal fram emot 1950-talet, då USA:s organiserade brottslighet drabbade en stor del av underhållningsindustrin och turismen i landet. Det var den tid då den kubanska utrikesministern kunde skryta med att Havanna spenderade lika mycket pengar på fester som varje annan större stad i världen. På den tiden var ön den mest säkra länken i kedjan av narkotikahandel som kontrolleras av maffian, vars slutdestination var USA. Å andra sidan var stadens rykte väl motiverat om att vara en destination med sensualitet anddolce vita,vilket hade gett staden smeknamnet "den Las Vegas Latino". Bara för att nämna några exempel,Meyer Lanskybyggde hotell Riviera, Santo Traficante kom att styra insatserna i hotell Sevilla och ett kasino öppnades i Plaza Hotel under denna period.

Det var den traditionella unionen mellan turismen och en värld av spel och prostitution som ledde till att den revolutionära regeringen som etablerade sig1959såg denna sektor som ett socialt gissel som borde avskaffas helt. Många barer och spelhus stängdes efter revolutionssegern, och en ny statlig institution, det nationella institutet för turistindustrin (el Instituto Nacional de la Industria Turística), tog kontroll över många lokaler (tidigare överkomliga endast för de rika) och satte dem inom räckhåll för befolkningen.

Med försämringen av relationerna mellan Kuba och USA och införandet av etthandelsembargomot ön1961,bevittnade turismen en drastisk minskning och återhämtade sig inte på långa vägar till en volym liknande den som fanns före revolutionen förrän 1989. Den revolutionära regeringen i allmänhet, och Fidel Castro i synnerhet, var från början motståndare till en meningsfull utveckling av turistnäringen, och förband detta område med utsvävningar och kriminell verksamhet från förr. I slutet av1970-talet,ändrade Castro sin ståndpunkt i denna fråga och den kubanska regeringen godkände1982en lag om utländska investeringar som öppnade flera sektorer, inklusive turism, för utländskt kapital.

Genom att bilda företag som fick stöd av utländska investeringar,[2]började Kuba locka till sig utvecklingskapital för utveckling av hotellverksamhet och lyckades öka antalet turister från 130 000 (1980), 326 000 (2000) och ca 1,7 miljoner 2007.

Som ett resultat av kollapsen för Sovjetunionen och dess allierade i Östeuropa under 1989 och början av 90-talet, sjönk Kuba ner i en svår ekonomisk kris och befann sig i ett trängande behov av utländsk valuta. Lösningen blev, på nytt, att ta till turism, och den kubanska regeringen investerade betydande belopp i turistsektorn för att locka besökare till landet. Till följd av dessa stora investeringar hade1995turistindustrin blivit den största inkomstkällan för Kuba.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material frånspanskspråkiga Wikipedia,La Habana,7 november 2008.
  1. ^ [abcde]Oficina Nacional de Estadísticas, Cuba; La Habana (pdf-fil)Arkiverad21 december 2010 hämtat från theWayback Machine.Läst 6 september 2010.
  2. ^Till exempelCubanacan,som inrättades 1987

Externa länkar

[redigera|redigera wikitext]