C vitamini

turunçgillerde ve diğer gıdalarda bulunan besin maddesi
(Askorbik asitsayfasından yönlendirildi)

C vitaminiveyaaskorbik asit,suda çözünebilen ve birçok görevi olanvitamin.ÇoğuHayvanlarvebitkiler,kendi C vitaminleriniglukozdanüretebilirler. İnsanlar, bazı meyveyarasaları,hint domuzuveinsanbenzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorundadırlar.

Askorbik asit
L-askorbik asit için yapısal formülün Natta projeksiyonu
L-askorbik asidin top-çubuk modeli
Klinik verisi
Ticari adlarAscor, Cecon, Cevalin ve diğerleri
Diğer adlarl-ascorbic acid, ascorbic acid, ascorbate
AHFS/Drugs.comMonografi
MedlinePlusa682583
Lisans veri
Uygulama
yolu
Ağız yoluyla,kas içi(IM),damar içi(IV),deri altı
ATC kodu
Hukuki durum
Hukuki durum
Farmakokinetikveri
BiyoyararlanımHızlı, doz arttıkça azalır[4]
Protein bağlanmaİhmal edilebilir
Eliminasyonyarı ömrüPlazma konsantrasyonuna göre değişir
BoşaltımBöbrek
Tanımlayıcılar
  • l-threo-Hex-2-enono-1,4-lactone
    or
    (R)-3,4-Dihydroxy-5-((S)- 1,2-dihydroxyethyl)furan-2(5H)-one
CAS Numarası
PubChemCID
IUPHAR/BPS
DrugBank
ChemSpider
UNII
KEGG
ChEBI
ChEMBL
NIAID ChemDB
PDB ligand
E numarasıE300(antioksidanlar,...)Bunu Vikiveri'de düzenleyin
CompTox Bilgi Paneli(EPA)
ECHA Bilgi Kartı100.000.061Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kimyasal ve fiziksel veriler
FormülC6H8O6
Mol kütlesi176,124g·mol−1
3D model (JSmol)
Yoğunluk1,694 g/cm3
Erime noktası190 ila 192 °C (374 ila 378 °F)
Kaynama noktası552,7 °C (1.026,9 °F)[5]
  • OC[C@H](O)[C@H]1OC(=O)C(O)=C1O
  • InChI=1S/C6H8O6/c7-1-2(8)5-3(9)4(10)6(11)12-5/h2,5,7-10H,1H2/t2-,5+/m0/s1
  • Key:CIWBSHSKHKDKBQ-JLAZNSOCSA-N

C vitamini, süpe - roksit ve hidroksil radikalleri ile reaksiyona girerek onları ortamdan süpürür. Askorbik asit, proteine bağlı ferri (Fe3+) demiri uzaklaştırarak ya da indirgeyerek hidrojen peroksit ile etkileşmeye ve sonunda hidroksil radikali oluşturmaya uygun ferro (Fe2+) demire dönüştürür.[6]

Tarihçe

değiştir

Askorbik asit üzerinde ilk bilimsel araştırmalar 1907'deHolstveFrolichtarafından yapılan deneylerle başlar. Araştırmalarını sürdüren Holst ve Frolich birçok besin maddesinin ve bu arada özellikle yeşilsebzevemeyvelerinskorbüt hastalığını önleyici etkileri olduğunu bulmuşlardır.C. Funk1912'deskorbüthastalığının besinlerde bulunan bir faktörün eksikliği sonucu oluştuğu düşüncesini ortayakoymuşve bu maddeyeantiskorbutik vitaminadını vermiştir. Daha sonra Drummond 1920'de antiskorbutik vitamin içinVitamin Cadını kullanmıştır.Zilvave çalışma arkadaşları (1918-1929)limondanantiskorbutik faktörü yoğunlaştırma üzerinde çalışmışlar ve hemen hemen saf askorbik asit bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenerek izole edilmiştir. Zilva bu çalışmaları esnasında2,6-diklorofenolindofenolün(2,6-DCPIP)vitaminçözeltisi tarafından indirgendiğini de bulmuştur.

Zilva deneylerini sürdürürkenSzent-Gyorki1928 yılında portakal,lahanave hayvanlarınadrenal bezlerindenaskorbik asidi ayırmış fakat 1932 yılına dek bu maddenin antiskorbüt vitamini olduğunu anlayamamıştır. Buluşunu yayımlamadanKingbu araştırmadan habersizheksuronik asitile aynı olduğunu kabul ettikleri kristal maddenin limon suyundan izolasyonunu bildirmiştir.Askorbik asitismi Szent-Gyorki'e izafeten verilmiştir.

Askorbik asit ve C vitamini,L-ksiloaskorbik asidingünümüzde yaygın olarak kullanılan iki ismidir. Bununla beraber tarihsel gelişimi sırasındacevitamik asit,antiskorbutik vitamin,heksuronik asit,skorbutaminveredoxonolarak adlandırılmıştır. Diğer kimyasal isimleri;L-askorbik asit,3-Oxo-L-glufuranolaktonel (enol form),L-3-ketotreoheksuronikasitlaktondur.

Genel özellikleri

değiştir

Askorbik asit birmonosakkarittürevi olup yapıcaglikozave diğer altıkarbonlumonosakkaritlere benzer. Renksiz, beyaz,dikdörtgenkristallerdir. Çok hafif özel bir kokusu vardır. Ekşi tatta veasitreaksiyondadır.Optikçeaktiftir. Polarize ışığı sağa çevirir.Asetondaçok zor çözünür.Eter,petrol eteri,benzen,kloroformveyağlardaçözünmez.

C vitamini kimyasal olarak askorbik asidin ışığı sola döndürenenantiyomeridir.Ticari C vitamini genelde askorbik asit kristallerinden veya askorbik asidinkalsiyumveyasodyumtuzlarından oluşmaktadır.

C vitamini (askorbik asid)omurilik,akciğervegözgibi pek çok hayvansal dokunun sulu bölümlerinde oldukça yüksek yoğunlukta (milimolarve üstü) bulunur. Bazı meyveler yüzde 1'den fazla (~6mM) içerebilir. İnsan kanı plazmasında normal olarak 0,1 mM düzeyinde bulunur. Çoğu organizma C vitaminini sentezleyebilmesine rağmen, insanlar dahil birkaçı onu diyetle almak zorundadırlar.Enediolyapısından ötürü, hayli düşük bir ilkpKasergiler (4,2 civarında) ve buna bağlı olarak da çoğu dokularda monoanyon olarak varolur. 3- pozisyonundakihidrojende, ki en asidik olanıdır, tekelektronluoksidasyon reaksiyonlarında çıkarılan hidrojenatomudur.

C vitamininin kesin ölçümü hem onunbiyokimyasalhem de farmakokinetik özellikleri için zorunludur.Biyolojiksistemlerde askorbik asidin rolü, C vitamininin in vivo fonksiyon ve gerekleri iki faktörle birlikte ele alınmalıdır: Birincisi, C vitamininin hemantioksidanhem de birenzimkofaktörü olarak hareket etme yeteneği dahil biyokimyasal özellikleridir. İkincisi, bağırsakta emilmeyi, serum konsantrasyonunu,hücreseldağılımı, kullanım ve dışarı atılımını içeren farmakokinetiğidir.

Kaynakları ve kullanım alanları

değiştir

Bitkisel C vitamini kaynaklar

değiştir

Aşağıdaki tablo yaklaşık olup farklı ham bitki kaynaklarındaki göreceli bolluğu göstermektedir.[4][7][8]Miktar, meyve veya sebzenin yenilebilir kısmının 100 gramı başına miligram olarak verilmiştir:

Ham bitki kaynağı[9] Miktar
(mg / 100g)
Kakadu eriği 1000–5300[10]
Camu camu 2800[11]
Acerola 1677[12]
Bektaşi üzümü 445[13][14]
Kuşburnu 426
Deniz iğdesi 400[15]
Guava 228
Siyah frenk üzümü 200
Sarıdolmalık biber/capsicum 183
Kırmızıdolmalık biber/capsicum 128
Karalahana 120
Brokoli 90
Kivi 90
Ham bitki kaynağı[9] Miktar
(mg / 100g)
Mango 28
Böğürtlen,manyok 21
Patates 20
Tatlı ve sulu balkavunu 20
Domates 14
Kızılcık 13
Yaban mersini,üzüm 10
Kayısı,erik,karpuz 10
Avokado 8.8
Soğan 7.4
Vişne,şeftali 7
Elma 6
Havuç,kuşkonmaz 6

Askorbik asit bütün canlı dokularda bulunur. Doğada çok yaygın şekilde bulunan bu vitaminin en zengin kaynaklarını tazemeyvevesebzelerve çiğ et oluşturur. Meyveler arasında en çok askorbik asit içerenler;limon,portakal,greyfurt,kivi,ananas,çilekvefrenk üzümüdür.Elma,armutveerikise bunlara göre daha az miktarda askorbik asit içerir. Bu meyvelerden özelliklesitrusmeyveleri (limon, portakal, greyfurt), kivi vedomatesindış kısımları (kabuk) askorbik asit bakımından zengindir.

Sebzeler, özelliklekuşburnu,karnabahar,lahana,ıspanak,kurusoğan,biber,turp,tere,maydanozveyer elmasıaskorbik asit bakımından en zengin kaynaklardandır. Aşağıdaki tabloda çeşitli sebze ve meyvelerin askorbik asit değerleri görülmektedir.

Çeşitli Sebze ve Meyvelerde Askorbik Asit Miktarları.
Sebze-meyve Askorbik asit (g/100g) Sebze-meyve Askorbik asit (g/100g)
Kuşburnu 0,450 Portakal 0,050
Taze kırmızı biber 0,340 Limon 0,030
Maydanoz 0,180 Lahana 0,042
Şalgamyaprağı 0,130 Greyfurt 0,043
Asma yaprağı 0,120 Mandalina 0,030
Yeşilsivri biber 0,100 Şeftali 0,028
Kara lahana 0,094 Domates 0,023
Kivi 0,090 Ahududu 0,022
Karnabahar 0,080 Böğürtlen 0,020
Ispanak 0,050 Taze fasulye 0,020
Çilek 0,070 Patates 0,016
Kızılcık 0,055

(Verilen rakamlar çeşitlitürlerinortalamasıdır.[kaynak belirtilmeli])

Askorbik asit sadece meyve ve sebzelerde bulunan bir madde olmamakla beraber birçok hayvansal ürünlerde de bu maddeye rastlamak mümkündür. Örneğimİnekkaraciğerinin 100 g'da yaklaşık 0,036 g Askorbik asit bulunmaktadır.

Sebze ve meyvelerin askorbik asit değeri türüne, yetiştiği toprağa,iklimeve olgunluk derecesine göre değişir. Genellikle ham meyve ve sebze iyice olgunlaşmışından daha çok askorbik asit içerir. Yinegüneş ışığındançok yararlananbitkilerinaskorbik asit değeri az olanlardan daha yüksektir.

Askorbik asitoksijentutma özelliğine sahip olması nedeniyleantioksidanolarak kullanılır.Yağlarınve yağlı besinlerin uzun süre saklanabilmesi, beyaz renkteki sebze ve meyvelerin kararmasının önlenmesi için kullanılır. Ayrıca çabuk soğutularak dondurulumuş meyvelererimesırasında doğal renk ve kokularını yitirir. Bunlara dondurmadan önce saf askorbik asit katmakla bu sakıncalar önlenebilmektedir. Oksijen hoşa gitmeyen değişiklikleri yapmadan önce askorbik asit tarafından tutulur. Bu şekilde dondurulumuşkayısı,şeftali,elma,üzüm,muz,armut,ananasgibi meyvelerde 25 yıldan beri askorbik asit antioksidan olarak yeğlenerek kullanılır ve yaygın biçimde degıda sanayiindekullanılır. Sadece tek yanlı zincirhidroksilgrubunun konfigürasyonunda değişiklik gösteren sentetikizomereritorbik asid de kuvvetli bir antioksidandır fakat tam tersine pek az vitamin aktivitesi vardır. Yine de doğal olarak oluşur ve bellimantarlardaaskorbatın yerini alır.[16]Bundan başka askorbik asit birçok preparatlarında, besin veiçeceklerinvitamince zenginleştirilmesinde kullanılır.

Askorbik asit kuvvetli bir indirgeyici ajandır; 280 mV'lik düşük birredoks potansiyelinesahip olması onun hemen tüm diğer okside olan serbest radikallerle reaksiyona girmetermodinamikpotansiyelinin varolduğu anlamına gelir.

DemirvebakırtuzlarınınaskorbattanH2O2ve hidroksil radikallerinin oluşumunu desteklediği iyi bilinir ki bu muhtemelen onun bazı koşullarda sitotoksik olabilmesi veya prooksidan olarak davranmasıyla ilgilidir.[17]

Askorbik asit tipik peroksil radikallerle sudatepkimeyegirer;[18]daha aktiftriklorometilperoksilradikaliyle 100 kat daha hızlı tepkimeye girer.[19]Askorbatmolübaşına yakalananperoksilradikallerinin sayısı, düşük askorbat yoğunluklarında 2'den, yüksek askorbat yoğunluklarında 0'a kadar değişiklik gösterir.[20]Bunun nedeni yüksek askorbat seviyelerinde radikal yakalamayla rekabet eden kendi kendini sonlandıran reaksiyonlardır.

Yapılarında bol miktarda C Vitamini yani Askorbik asit bulunduran bazı Meyve ve Sebzeler

değiştir

Önemi ve eksikliği

değiştir

C vitamini (askorbik asid), insanlar için zorunlu bir besindir. C vitamininin vücudun çoğu dokusuna sağlamlığını verenkolajeninüretimindenalyuvarlarınişlemesine kadar çok sayıda görevi vardır. Beslenme rejiminde askorbatın eksikliği iskorbüt hastalığına yol açar. Bu hastalık, halsizlik, kolayca kanayandişetleri,cilttemorluklara neden olan deri altında küçük kanamalar,saçlarınkıvrılması,hiperkeratosis,eklemağrısı,nefes darlığıveletarji(uyuşukluk) şeklinde kendini gösterir. C vitamini eksikliğinin önemli bir erken belirtisi de bitkinliktir.

Ağır skorbüt günde 50–100 mg C vitamini ile engellenebilir (1 mg = 1 miligram = 1/1000 g = 0,001 gram). Günde 50–1500 mg alan insanlar klinik belirtisizskorbüthalindedirler. İnsanlığın büyük çoğunluğu, batı toplumları dahil, bu durumdadır. Bunun nedeni ağır skorbütü engelleyen miktarın ötesinde C vitamini alımının tıpta (ortomolekülertıp dışında) daha kabul edilmemiş olmasındandır. Bu durumun temel belirtileri zayıf bağışıklık sistemi,alerji,kanser,mide ülserivekalpvedamarhastalıklarına elverişliliktir.

James Lind'in 200 yıl önce denizciler üzerinde yaptığı iskorbütle ilgili çalışmasında bitkinlikten sözedilmektedir ve bu,Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün son çalışmalarında da C vitamini eksikliğinin ilk belirtisi olarak geçmektedir. En son 1989'daUlusal Bilimler Akademisi Gıda ve Beslenme Heyetitarafından tavsiye edilen günlük C vitamini alım miktarı 60 mg'dır. Ancak son veriler bu tavsiyelerin dayandığı verilerin hatalı olabileceğini ve tavsiye edilen alım miktarının günde 60 mg'dan fazla olması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu konular aşağıda daha geniş olarak ele alınacaktır. Ayrıca belirli popülasyonların daha fazlasına ihtiyaç duyduğunu gösteren kanıtlar da vardır. Sonuç olarak hamile kadınlara günde 70 mg, emzikli kadınlara günde 95 mg ve sigara içenlere de günde 100 mg tavsiye edilmektedir.

Pauling1970 yılında yayınladığı araştırmasında günlük miktarın 2-3 g olması gerektiğini ileri sürmektedir.Birleşik Krallık'ta yapılan çalışmalaryetişkinleriçin günlük alınması gereken miktarın 30 mg,SSCB'de yapılan çalışmalar ise bu miktarın 70–700 mg olduğunu göstermiştir. Günlük askorbik asit gereksinimi olarak çeşitli kaynaklar tarafından önerilen miktarlar arasında farklılıklar vardır. Bunun sebebi askorbik asit ihtiyacımızınampirikesaslara dayandığıdır. Günlük askorbik asit gereksinimi yaş ve cinsiyete bağlı olarak da değişmektedir.

Yaşa ve cinse göre günlük askorbik asit ihtiyaçları.[21]
Cins Yaş Günlük ihtiyac (mg)
Bebek 1 yaşın altında 30
Bebek-Çocuk 1-3 35
Çocuk 4-6 50
Çocuk 7-9 60
Çocuk 10-12 75
Ergenlik çağındakikız 13-20 80
Ergenlik çağındakierkek 13-15 90
Ergenlik çağındakierkek 16-20 100
Yetişkinerkek 20 yaş ve üstü 75
Kadın Orta derecede aktif 70
Kadın Hamile,ikinci dönem 100
Kadın Laktasyondönemi 150

Askorbik asidin vücutta birçokkimyasal tepkimeninnormal olarak yürümesi için gerekli oluşu, dış etkenlerin buvitaminindokulardaki durumunu etkilemesi bireyin gereksinimini artırmaktadır. Askorbik asidin dokularda doymuş düzeyde bulunmasıgebelik,emziklilik,zehirlenme,bakteritoksinleriveyaenfeksiyonlara,soğuk, yaralanma, hırpalanmalar gibi streslere karşı konulması için önemlidir. Ayrıcasporcularınnormalden daha fazla askorbik aside ihtiyaçları olduğu bildirilmiştir. Aynı şekildeyanıkveameliyatlardagünlük gereksinimin arttırılması gerekir. Ağızdandoğum kontrolhapları alınması,hamilelik,sigaraiçilmesi gibi durumlarda da gereksinim artabilmektedir.

Askorbik asidin yetersizliği başladığındaidrarvekandakiaskorbik asit miktarı azalmaktadır.Radyoizotoplayetişkinler üzerinde yapılan denemelerde, normal askorbik asit alımında vücut dokularında ortalama 1500mgkadar askorbik asit bulunmaktadır. Askorbik asitsiz bir diyet alınmaya başlandıktan sonra bu miktar günlük %2,6'lık bir hızla azalarak 84-97 gün sonra 300 mg'a kadar inmektedir. Bu düzeyde idrarda askorbik asit görülmemekte,kan plazmasındakimiktar 0,3 mg/100 mL'ye inmektedir. Bu durumda askorbik asit eksikliğine bağlı klinik belirtiler görülmeye başlamaktadır. Klinik belirtilerin hafif şekilleri yorgunluk, iştah azalması, yaraların iyileşmesindeki gecikme ve isteksizliktir. Yetersizlik arttıkça klinik belirtiler ağırlaşmakta ve sırası ile büyümede duraklama,Anemi,enfeksiyonlarakarşı direncin azalması, diş etlerinin şişmesi ve kanaması,dişkaybı,eklemlerdeşişmeler, ateş, kanamalar vekemiklerdekırılmalarla belirlenenskorbüthastalığı görülmektedir.

Bazı araştırmacılar askorbik asidinkanservekalphastalığının önlenmesinde, sıradansoğuk algınlığınınönlenmesi şeklindebağışıklık sisteminingüçlendirilmesinde rol oynadığını belirtmektedirler.

Bütün canlı dokularda bulunan askorbik asit (C vitamini) vücutta birçokkimyasal tepkimeninnormal olarak yürümesi için gereklidir. Doğada yaygın olarak bulunan bu vitaminin en zengin kaynakları taze meyve ve sebzelerdir. Dış etkenlerin bu vitaminin dokulardaki durumunu etkilemesi bireyin gereksinimini artırmaktadır. Bu bakımdan çeşitlifarmasötikpreparatları halinde kullanılmaktadır.

Beslenme ve sağlık açısından insan yaşamında önemli bir vitamin kaynağı olan askorbik asidin besinlerdeUV-spektrofotometrikyöntem ile miktar tayininde termal bozundurma, katalitik dönüşüm, UVışınile bozundurma vealkaliile muamele gibi zemin düzeltmeleri yapılmaktadır.

Farmakolojik etkisi

değiştir

Besinlerdeki askorbik asit, vücuda alındıktan birkaç saat sonraince bağırsaktanemilerek kana geçer. 100 mg ve daha az vitamin alındığında bunun %80-90'ının emildiği belirtilmiştir. Bu esnada kandaki düzeyi kısa süre için yükselir.Kan dolaşımıile dokulara taşınır ve fazlasıböbreklerdenidrarla dışarı atılır. Gereğinden fazla alınan askorbik asidin bir bölümü de monosakkaritlerde olduğu gibikarbondioksitve suya okside olur.

Askorbik asidinkandakiveidrardakidüzeyleri alınanla orantılıdır. Günlük 60–75 mg askorbik asit alanlarda serum askorbik asit düzeyi 0,75 mg/dL olarak bulunmuştur. Vitamin yetersiz alındığında kan ve idrardaki miktarlar azalır. Kan ve idrardaki vitamin miktarının azlığı dokularda yeterli miktarda askorbik asidin bulunmadığının işareti sayılır. Bu nedenle kanda ve idrardaki vitaminin düzeyi bireyin askorbik asit yönünden yeterli beslenip beslenmediğinin saptanmasında gösterge olarak kabul edilir.

Askorbik asidin vücut çalışmasında birçok işlevi vardır. Son yıllarda yapılan araştırmalar, askorbik asidinbağ dokularındanolankollojensentezinde görev aldığını ortaya koymuştur. Askorbik asidin kandamarlarınınkuvvetli olmasında da görev yaptığı sanılmaktadır. Vitamin yetersizliğinde kan damarları zayıflamakta ve ufak darbelerlekanamalargörülebilmektedir.

Askorbik asidin vücuduenfeksiyonlardanvebakteritoksinlerinden koruduğu yolundaki gözlemler tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Enfeksiyonlar vücut doku ve sıvılarındaki askorbik asit miktarını azaltmaktadır.Enfeksiyonlardabeyaz kanhücrelerindeaskorbik asit düzeyi düştüğünden bağışıklığın zayıfladığı sanılmaktadır. Normal askorbik asit gereksiniminin karşılanması ile dokulardaki miktarın yeterli düzeyde tutulabildiği rapor edilmiştir. Bununla birlikte şiddetli enfeksiyon ve bakterizehirlenmelerindealınan askorbik asit miktarının arttırılması gerektiği görüşünde olanlar da vardır.

Askorbik asidinsteroidhormonlarının sentezinde de görev aldığı bildirilmiştir. Askorbik asit yetersizliğinde,adrenalinbezi %270 oranında büyüme göstermektedir. Askorbik asidinefinefrinileyaraveiltihaplanmayakarşı etkinlik gösteren steroidlerin sentezinde rolü olduğu bildirilmiştir.

Askorbik asit diğer bazı besin öğelerinin vücutta kullnılması için de yardımcıdır. Askorbik asidindemir,kalsiyum,B vitaminlerindentiamin,riboflavin,folik asit,pantotenik asit,Ave E vitaminlerinin vücutta daha elverişli olarak kullanılmalarında gerekli olduğu rapor edilmiştir. Bunun yanında aşırı askorbik asit alımınınbağırsaklardaasiditeyi arttırarak B12vitamininin emilimini azalttığı da bildirilmiştir. Askorbik asidin bu alandaki görevioksidasyonredüksiyonolaylarındaki etkinliğindendir. Folik asidin etkin şekli olantetrahidrofolik asidedönüşmesi askorbik asidin yardımı ile olmaktadır. Diğer B vitaminlerinin kullanılmasındaki etkinliği ise bağırsakflorasınınolumlu yönde değişmesini ve dolayısı ile daha çokB vitaminisentezlenmesini sağlamasındandır.

Askorbik asit, bazı toksik öğelerin etkisini azaltmaktadır. Örneğin vücuda alınannitritlerinkanser yapıcınitrozomadönüşümünü önlemektedir. Askorbik asidinhücreçalışmasında görev alan birçok öğe ile ilişkisi olmasına karşın bu ilişkilerden birçoğunun gerçek mekanizması henüz yeterince açıklanamamıştır. Bununla birlikte askorbik asidin vücut çalışmasında çok yönlü ve önemli görevleri olduğu kesin olarak bilinmektedir.

Askorbik asit yan etkileri oldukça az olan birilaçetken maddesidir. Fazla miktarda alındığındadiyarevekarınağrısı yapabilir. Yüksek dozda askorbik asit ile tedavi görengebelerdendoğanbebeklerdeskorbüt oluşmasının kolaylaştığı saptanmıştır.

Alım şekli ve dozajı

değiştir

Yapay C vitaminiyle bitkilerden elde edilen C vitamini arasında herhangi bir kimyasal veya etkisel fark yoktur. Bununla birlikte en uygun olanı C vitaminini doğal besinlerden almaktır. Doğal besinlerin dışında C vitamini çeşitli şekillerde alınabilir. Ağız yoluyla tablet olarak yutulabilir. Ancakeczanedesatılan C vitaminlerinin dozu genelde düşük olmakla beraber, kilo başına fiyatı da yüksek olabilmektedir. En ucuz ve en uygun şekli toz halinde, %99,5 veya daha yüksek saflıkta, tıbbi askorbik asit kristalleridir. (Teknik saflık düzeyindeki askorbik asit tüketilmemelidir.)

Günlük doz (2-5 g) küçük dozlara bölünerek büyük bir bardaksuveya meyve suyuna karıştırılarak yutulabilir. Asitlikten rahatsız olanlar bir bardak suya askorbik asit koyup yarı miktardasodyum bikarbonat(kabartma tozu) ekleyerek asitliği yok edebilirler. Bu durumdasodyum askorbatiçilmiş olunur.

On yaşından küçük çocuklara yaşları kadar gram askorbik asit verilmesi tavsiye edilir. Ağır hastalıklarda, özellikleviralenfeksiyonlardavekanserdehastalara damardan, günde 20 ila 300 mg sodyum askorbat verilmesi her zaman ağrıların, ateşin ve diğersemptomlarınhızla azalmasına, kanser dışında çoğu zaman hastanın iyileşmesine ve kanserli durumdaki hastanın ömrünün önemli ölçüde uzamasına yol açmaktadır.[kaynak belirtilmeli]

Yüksek dozlu C vitamini alımını ortomoleküler tıbbın babası olarak nitelendirilen çift paylaşılmamışNobel ÖdülüsahibiLinus Carl Paulingyaygınlaştırmıştır.

Kaynakça

değiştir
  1. ^"Ascorbic acid injection 500mg/5ml".(emc).15 Temmuz 2015. 14 Ekim 2020 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:12 Ekim2020.
  2. ^"Ascorbic acid 100mg tablets".(emc).29 Ekim 2018. 21 Eylül 2020 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:12 Ekim2020.
  3. ^"Ascor- ascorbic acid injection".DailyMed.2 Ekim 2020. 29 Ekim 2020 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:12 Ekim2020.
  4. ^ab"Vitamin C: Fact sheet for health professionals".Office of Dietary Supplements, US National Institutes of Health. 26 Mart 2021. 30 Temmuz 2017 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 25 Şubat 2024.
  5. ^"Vitamin C".Chem Spider.Royal Society of Chemistry. 24 Temmuz 2020 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:25 Temmuz2020.
  6. ^"C Vitamini"(PDF).25 Ocak 2023 tarihindekaynağından(PDF)arşivlendi.
  7. ^"Vitamin C".Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis, OR. 1 Temmuz 2018. 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:19 Haziran2019.
  8. ^"NDL/FNIC food composition database home page".USDA Nutrient Data Laboratory, the Food and Nutrition Information Center and Information Systems Division of the National Agricultural Library. 15 Ocak 2023 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 30 Kasım 2014.
  9. ^abc"USDA national nutrient database for standard reference legacy: vitamin C"(PDF).U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service.2018. 18 Kasım 2021 tarihinde kaynağındanarşivlendi(PDF).Erişim tarihi: 27 Eylül 2020.
  10. ^Brand JC, Rae C, McDonnell J, Lee A, Cherikoff V, Truswell AS (1987). "The nutritional composition of Australian aboriginal bushfoods. I".Food Technology in Australia.35(6). ss. 293-6.
  11. ^Justi KC, Visentainer JV, Evelázio de Souza N, Matsushita M (Aralık 2000). "Nutritional composition and vitamin C stability in stored camu-camu (Myrciaria dubia) pulp ".Archivos Latinoamericanos de Nutricion.50(4). ss. 405-8.PMID11464674.
  12. ^Vendramini AL, Trugo LC (2000). "Chemical composition of acerola fruit (Malpighia punicifolia L.) at three stages of maturity".Food Chemistry.71(2). ss. 195-8.doi:10.1016/S0308-8146(00)00152-7.
  13. ^Begum RM (2008).A textbook of foods, nutrition & dietetics.Sterling Publishers Pvt. Ltd. s. 72.ISBN978-81-207-3714-3.
  14. ^Sinha N, Sidhu J, Barta J, Wu J, Cano MP (2012).Handbook of fruits and fruit processing.John Wiley & Sons.ISBN978-1-118-35263-2.
  15. ^Gutzeit D, Baleanu G, Winterhalter P, Jerz G (2008). "Vitamin C content in sea buckthorn berries (Hippophaë rhamnoides L. ssp. rhamnoides) and related products: A kinetic study on storage stability and the determination of processing effects".J Food Sci.73(9). ss. C615-C20.doi:10.1111/j.1750-3841.2008.00957.x.PMID19021790.
  16. ^Nick, 1986
  17. ^Bendich, 1986; Niki, 1991
  18. ^Simic, 1988
  19. ^Aruoma, 1993
  20. ^Bendich, 1986
  21. ^National Research Council

Kaynakça

değiştir
  • Richard A. Larson; Naturally Occuring Antioxidants, Boca Raton (Lewis Publishers, 1997)
  • Fereidoo Shaihidi; Natural Antioxidant: Chemistry, Health Effects and Applications, Champaigh, III (AOCS Press, 1997)
  • Andreas M. Papas; Antioxidant Status, Diet, Nutrition and Health, Boca Raton (CRC Press, 1999)

Dış bağlantılar

değiştir