Çözücü (kimya)
Çözücüveyasolventbirkatıyı,sıvıyıya dagazçözünen maddeyi çözerekçözeltioluşturan sıvı ya da gaz maddedir.[1]Günlük hayatta en yaygın çözücüsudur.
Çözücülerin genelliklekaynama noktalarıdüşüktür ve kolaylıklabuharlaşırya dadamıtmayoluyla ayrılarak arkalarında çözünmüş maddeyi bırakırlar. Genellikle çözelti içinde çözücüler çözünen maddeden daha fazla bulunur. Çözücüler aynı zamanda bir karışımdan çözünebilir birleşikleri çıkarmak içinde kullanılabilir, örneğinçayınsıcak su ile demlenmesi gibi. Çözücüler genellikle berrak ve renksiz sıvılardır ve çoğunun karakteristik birkokusuvardır.Yaygın olarak kullanılan diğer çözücülerorganik(karboniçeren) kimyasallardır. Bunlaraorganik çözücülerdenir. Organik çözücüler,kuru temizlemesıvısı (tetrakloroetilengibi), boya inceltici (toluen,terebentin gibi), oje sökücü ve yapıştırıcı çözücüsü (aseton,etil asetatgibi), leke çıkarıcı (hekzan gibi),deterjan,parfümiçeriği (etanol) olarak ve kimyasal sentezde kullanılır.[1]Su dışında diğer inorganik çözücülerin kullanışı genellikle kimya araştırmaları ve bazı teknolojik işlemlerle sınırlıdır.
Kaynakça
değiştir- ^abAtkins, P. W. (2015).Chemistry: a very short introduction.Oxford: Oxford University Press.ISBN978-0199683970.
Kimyaile ilgili bu maddetaslakseviyesindedir. Madde içeriğinigenişleterekVikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |