İçeriğe atla

1964 Medeni Haklar Yasası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1964 Medeni Haklar Yasası'nın birinci sayfası

1964 Medeni Haklar Yasası(İngilizce:The Civil Rights Act of 1964),Amerika Birleşik Devletleri'ndesiyah ırka mensup kişilereokullarda, kamusal alanlarda ve işe alımda yapılan negatif ayrımcılığın yasaklanması konusunda dönüm noktası olan bir yasadır. 2 Temmuz 1964'te dönemin ABD başkanıLyndon Johnsontarafından imzalanarak yürürlüğe giren bu yasa ile, ırkçı ayrımcılık yasa dışı kılınmıştır.

Yasa teklifi 1963 yılında dönemin ABD başkanıJohn F. Kennedytarafından hazırlanmış; ancak Kennedyuğradığı suikastsonucu yaşamını yitirince yasanın kabul edildiğini görememiştir. Yasayı imzalayan başkan iseLyndon Johnsonolmuştur.

Bu yasanın çıkması ve bu hakların kazanılmasında kuşkusuzen büyük paylardan biride Amerikan medeni haklar hareketinin önderiMartin Luther King'e aittir. King'in bu konu hakkında 28 Ağustos 1963'te düzenlenenİş ve özgürlük için Washington'a yürüyüşeyleminde yaptığıBir Hayalim Varkonuşması çok ses getirmiş ve tarihteki önemli söylevler arasına girmiştir.

Günümüzde siyah-beyaz ayrımcılığı Amerika Birleşik Devletleri'nde yasal düzeyde bulunmamakta olup, yine de bazı radikal grupların ırkçı hareket ve davranışları hâlen varlığını sürdürmektedir. 2008 yılındaAmerika Birleşik Devletleri başkanlığınaseçilenBarack Hüseyin Obama,bu göreve gelen ilkSiyahiolmuştur. Obama'ya karşı da bazı ırkçı tepkiler gelmiş; ancak bu tepkiler çok düşük bir oranda kalmıştır.

Fotoğraf galerisi[değiştir|kaynağı değiştir]