İçeriğe atla

Almanya tarihi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Almanya tarihi,Cermenlerinilk olarakRoma İmparatorluğudöneminde devlet kurmalarıyla başlar.Kutsal Roma Cermen İmparatorluğudönemiyle 1806 yılına kadar devam eder. Bu dönemde ulaştığı en geniş sınırlar günümüzdekiAlmanya,Avusturya,Slovenya,İsviçre,Çekya,Polonya'nın batısı,Hollanda,doğuFransave kuzeyİtalya'yı kapsamaktaydı.

Bu dönemden sonra sırasıylaAlman Konfederasyonu(1815-1866),Alman İmparatorluğu(1871-1918),Weimar Cumhuriyeti(1919-1933) veNazi Almanyası(1933-1945) kuruldu.II. Dünya Savaşı'ndan sonra AlmanyaBatı AlmanyaveDoğu Almanyaolarak iki parçaya ayrıldı. 1990 yılında bu iki parça birleşerek günümüzdekiAlmanya Federal Cumhuriyeti'ni oluşturdu.

Tarih Öncesi[değiştir|kaynağı değiştir]

250.000 yıllıkSteinheim kafatası

11 milyon yıl önce Almanya'da bulunan insan öncesi ataların, iki ayak üzerinde yürüyen en eski atalar arasında olduğu öne sürülmektedir. 1907'deHomo heidelbergensisçene kemiğinin keşfi, en az 600.000 yıl önce Almanya'daki arkaik insan varlığını doğrular.[1]Dünyanın herhangi bir yerinde bulunan en eski av silahları seti,Aşağı Saksonya'dakiSchöningen'dekibir kömür madeninden çıkarıldı. 1994 ile 1998 arasında, 182 ve 225 metre (597,11 ve 738,19 ft) arasında 380.000 yıllık sekiz tahta ciritm (5.97 ve 7.38)ft)uzunluğunda sonunda ortaya çıkarılmıştır.

1856'da,Kuzey Ren-Vestfalya'dakiDüsseldorfyakınlarındaki Neander vadisindeki bir kireçtaşı mağarasından soyu tükenmiş bir insan türünün fosilleşmiş kemikleri kurtarıldı. Şu anda yaklaşık 40.000 yaşında olduğu bilinen fosillerin arkaik doğası, 1858'de Hermann Schaaffhausen tarafından yapılan ilkpaleoantropolojiktür tanımlamasında tanındı ve özellikleri yayınlandı. Tür, 1864'teHomo neanderthalensis-Neandertaladamı olarak adlandırıldı.

Swabian Jura'dakiçeşitli mağaralarda ortaya çıkarılan ve belgelenenpaleolitikerken modern insanişgalinin kalıntıları arasında, tartışmasız en eski sanat eserleri arasında yer alan çeşitli mamut fildişi heykelleri ve şimdiye kadar bulunan en eski müzik aletleri olduğu doğrulanan kuş kemiği ve mamut fildişinden yapılmış birkaç flüt bulunmaktadır. 40.000 yıllık Löwenmensch heykelciği, tartışmasız en eski figüratif sanat eserini temsil ediyor ve 35.000 yıllık Hohle Fels Venüsü'nün şimdiye kadar keşfedilen en eski tartışmasız insan figüratif sanat nesnesi olduğu iddia ediliyor.

12.900 ila 11.700 yıl önce, kuzey-orta Almanya Ahrensburg kültürünün bir parçasıydı (Ahrensburg'unadı).

Erken kültürler[değiştir|kaynağı değiştir]

Heuneburg yakınlarındaki bir mezar alanından Kelt çömlek kapları

Avrupa'ya göç eden yerli avcı-toplayıcılardan farklı ilk çiftçi grupları,Neolitikdönemin başlangıcında 10.000 ila 8.000 yıl önce batıAnadolu'dakibir nüfustan geldi.

Orta Almanya, Danimarka ve kuzey Almanya'nın Ertebølle kültürü (M.Ö. 5300 - M.Ö. 3950) ile kısmen çağdaş olan Doğrusal Çömlek kültürünün (M.Ö. 5500 - M.Ö. 4500) başlıca alanlarından biriydi. Daha sonra, kuzeydoğu Almanya, Polonya ve Danimarka'nın büyük bölümleriyle birlikte, Huni kültürünün bir parçasıydı (M.Ö. 4300'den M.Ö. 2800'e kadar).

Geç Neolitik dönemde Orta Avrupa'nın verimli ovalarına yayılmış olanKablolu Eşya kültürününyerleşimcileri (M.Ö. 2900 - M.Ö. 2350)Hint-Avrupakökenlidir. Hint-Avrupalılar kitlesel göç yoluyla yaklaşık 4.500 yıl önce Avrupa'nın kalbine ulaşmışlardı.

GeçTunç Çağı'nagelindiğinde, Urnfield kültürü (M.Ö. 1300'den M.Ö. 750'ye kadar) orta Avrupa'dakiÇan Kabı,Unetice ve Tümülüs kültürlerinin yerini almıştı. Urnfield kültüründen gelişenHallstatt kültürü,M.Ö. 12. yüzyıldan 8. yüzyıla ve erkenDemir Çağı'nda(M.Ö. 8. yüzyıldan 6. yüzyıla) baskın Batı ve Orta Avrupa kültürüydü. Bu kültürel özellikleri benimseyen insanlarKeltlerolarak kabul edilir. Keltlerin Urnfield kültürüyle nasıl ve ne şekilde ilişkili olduğu tartışmalıdır. Ancak orta Avrupa'da geç Tunç Çağı'nda Kelt kültür merkezleri gelişmiştir (M.Ö. 1200'den M.Ö. 700'e kadar). Bazıları, Tuna'daki Heuneburg gibi, Orta Avrupa'daki Demir Çağı'nınAkdeniz'egiden ticaret yollarını koruyan önemli kültür merkezleri haline geldi. M.Ö. 5. yüzyılda Yunan tarihçiHerodot,tarihçilerin Heuneburg'a atfettiği Tuna -Pirene'debir Kelt kentinden bahsetti. M.Ö. 700 yıllarından başlayarak, güney İskandinavya ve kuzey Almanya'dan gelen Germen halkları güneye doğru genişledi ve yavaş yavaş Orta Avrupa'daki Kelt halklarının yerini aldı.

Cermen Kabileleri (MÖ 100–MS 300)[değiştir|kaynağı değiştir]

Cermenkabilelerin MÖ 1800-MÖ 500 yılları arasında ya da MÖ 4/5 yüzyıl, 1. yüzyılda ortaya çıktığı sanılmaktadır. Cermen kabileleri 1. yüzyılda GüneyİskandinavyaveKuzey Almanya'dan güneye, batıya ve doğuya yayılarak en fazlaGalyalılarolmak üzereBaltık,İranveSlavkabileleri ile ilişki haline girdiler. Arkeolojik araştırmalarda Cermen kabilelerininRoma İmparatorluğu'nun dışında olduğu kanıtlanmıştır.

Romalı GeneralPublius Quinctilius VarusCermanya'ya saldırılara başladı. Cermen kabileleri bu sırada Romalıların savaş taktiklerini öğrendiler. Bu esnada kimliklerini muhafaza etmeyi başardılar. MS 9 yılında Cheruscan (Cermen) lideriArminius,Varus'u yendi. BöyleceAlmanya,TunaveRennehirleri arasındaRoma İmparatorluğusınırlarına kadar genişledi. MS 100'lerde Cermen kabileleri Tuna, Ren Nehirleri arasına yerleşip adapte oldular.3. yüzyıldagörünen en geniş cermen kabileleri şunlardır:Alamanlar,Franklar,Chattiler,Saksonlar,Frizyeliler,SicambrilerveThuringiililer.

Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu (962-1806)[değiştir|kaynağı değiştir]

Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nda prens seçimi

962 yılında bir Cermen sülalesi olan Ottolar (919-1024),Saksonya,Bavyera,Suabiya,Türingiya,LorenveFranconiadüklerinibir çatı altında topladı ve Alman İmparatorluğu'nu ilan ettiler. Bu krallığın adıKutsal Roma Cermen İmparatorluğuidi.

Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu, Salian sülalesinin (1024-1125) yönetimindeyken devletİtalyaveBurgonya'yı topraklarına kattı fakat daha sonra buralardaki güçlerini kaybettiler.

Martin Luther,1529

Hohenstaufen Hanedanınınyönetimi altında, Alman prensleri, güney ve doğudaki Slav topraklarındaki etkilerini arttırdılar. Kuzey Alman şehirlerinin Kuzey Avrupa şehirleri arasında zenginliklerini arttırdı.

İlan edilen fermanla imparatorluğun temel yapısını genişletti. Bu, hükümdar seçimini sistemleştirdi. Buna göre imparator, 7 prens tarafından seçilecekti.15. yüzyılınbaşlarında imparatorlar yalnızcaAvusturya'nınHabsburg Sülalesi'nden seçilmeye başlandı.

PapazMartin Luther,Katolik Kilisesi'ne 95 adet soru yazdı. Bunlar Protestan Reformları'nın temelini oluşturdu. Lutheran Kilisesi'nin öğrenilmeye başlanmasıyla, birçok eyalet tarafından bu kilise yasaklandı. Bu,din savaşlarıolan30 Yıl Savaşları'na neden oldu. Bu savaş Alman ülkesini harap etti. Bu savaş haliVestfalya Antlaşmasıile son buldu. 1740'ların ardındanPrusya Krallığıve Habsburg Sülalesi Almanya'da iki önemli güç oldu. 1806'da İmparatorlukNapolyon Savaşlarısonunda yıkıldı.

Rönesans ve Reform (1814-1871)[değiştir|kaynağı değiştir]

Frankfurt Meclisi, 1848

Napolyon Savaşları'nın ardından Avrupa'da düzeni yeniden sağlamak adına Viyana Kongresi yapıldı ve 1814'teAlman Konfederasyonukuruldu. Fakatözgürlük,liberalsistemin arttırılması ve zahmetli işlerin yapılması konusunda anlaşmazlıklar çıktı. Bu konferansta Almanya'nın yönetimi Avusturya yöneticilerine bırakılmıştı. Vergilendirme sistemi eyalet ekonomilerini geliştirmişti. Bu sırada birçok Alman,Fransız İhtilalive milliyetçilik akımının etkisiyle daha fazla kanun hakkı istediler, özellikle de genç aydınlar. İlk zamanlar bu hareketi temsil eden siyah, kırmızı ve altın sarısı renkler daha sonra Almanya Bayrağı'na renk vermiştir.

Alman aydın ve halk, özellikleFransa'da yerleşen inkılaplar çerçevesinde Avrupa'da meydana gelen yenilikleri kendi yurtlarında uygulamaya başladılar. Hükümdar yenilikçilerin liberal taleplerine karşı koyamadı. Kral IV. Wilhelm seçildi fakat birçok gücü elinden alındı. Bunun üzerine kral tacı reddetti ve yenilikçilere anayasayı önerdi,geçici düzenlemelerin başında oldu ve hareketi geriletti. Bu esnada Prusya Kralı I. Wilhelm ile yaşanan çekişme savaşa dönüştü. I. William'ın başbakan olarak atadığıOtto von Bismarck1864Danimarka Savaşı'nı başarıyla sürdürdü. Prusya'nın Avusturya karşısındaki galibiyeti ile Kuzey Almanya Konfederasyonu kuruldu ve Avusturya bu konfederasyonun dışında bırakıldı.

Alman İmparatorluğu (1871-1918)[değiştir|kaynağı değiştir]

Versailles'da Alman İmparatorluğu'nun kurulması, 1871.Bismarckortadaki beyaz üniformalı

Bilinen modern Almanya 18 Ocak 1871'dePrusya'nın düzenlemeleriyle,Versay'da kuruldu. Yeni İmparatorluğuHohenzollern Hanedanıyönetti,başkentBerlinyapıldı. Yeni İmparatorluk,Avusturya'yı toprakları dışında bıraktı. 1884'ten itibaren Almanya, Avrupa dışındasömürgelerkurmaya başladı.

Alman İmparatorluğu 1871-1918 yılları arası harita. Bu imparatorluk 1. Dünya savaşında yenildiği için versay barış anlaşması imzalandı ve Alman İmparatorluğu çöktü.
Alman İmparatorluğu (1871-1918)

Birleşik Almanya, İmparator I. William zamanında dış politikasını Almanya'nın güvenli bir pozisyonda durması, güçlü ülkelerle dostluk kurulması,Fransaile dış politikada uzak durulmaması ve Fransa ile savaştan kaçınılması üzerine kurmuştu. II. William zamanında sömürge konusunda diğer Avrupa ülkeleriyle çekişmeye girildi. Bu Almanya'nın ittifaklarını yenileyememesine neden oldu. Bu esnada Fransa iseBirleşik KrallıkveRusyaile ittifak kurdu. Almanya ise sadeceAvusturya-Macaristan İmparatorluğuile ittifak kurabildi.

Almanya, sömürgecilik politikası gereği,Afrika'nın diğer Avrupa ülkeleri tarafından paylaşımına katılmak istedi. Berlin Konferansı ile Avrupa'nın önemli güçleri Afrika'yı paylaştılar. Almanya'nın payınaAlman Doğu Afrikası,Alman Kuzey-Batı Afrikası,TogoveKamerundüştü. Afrika'yı paylaşma mücadelesiI. Dünya Savaşı'nı tetikledi.

Avusturya Arşidükü Ferdinand'ın 28 Haziran 1914'te suikaste uğraması ile I. Dünya Savaşı patlak verdi. Savaşta Almanya'nın içinde olduğuİttifak Devletlerisavaşı kaybetti. Kasım 1918'de, Alman Devrimi patlak verdi; II. Wilhelm ve tüm prensler tahttaki tüm haklarında vazgeçtiler. Almanya'nın savaş hali Haziran 1919'da imzalananVersailles Antlaşmasıile sona erdi. Bu ittifak devletlerinin de mağlubiyeti anlamına geliyordu. Bu antlaşmanın Almanya'yı aşağıladığı düşünülüyordu. Bu, daha sonra Almanya'danasyonal sosyalizminyayılmasını hızlandırdı.

Weimar Cumhuriyeti (1918-1933)[değiştir|kaynağı değiştir]

1925 yılında Almanya Haritası

Alman Devrimi'nin başarısının ardından cumhuriyet ilan edildi. 11 Ağustos 1919'daFriedrich Ebertdevlet başkanı olarak hükûmeti kurdu. Daha önceRosa LuxemburgveKarl Liebknecht1918 yılında Almanya Komünist Partisi'ni kurmuşlardı. Alman İşçi Partisi ise Ocak 1919'da kuruldu. Parti daha sonra adını Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne dönüştürecekti.

Tarih yazımı için kullanılan “Weimar Cumhuriyeti” isminin kaynağı,I. Dünya Savaşı’ndan yenilgiyle ayrılınması sonucu, lağvedilen Alman monarşisi yerine, millî meclisin yeni anayasayı oluşturmak için 1919 yılında toplandığı Weimar kentidir. Devlet o dönemde kendini “Deutsches Reich” yani Alman İmparatorluğu olarak adlandırıyordu.

Almanya’da liberal bir demokrasiyi yerleştirmek için yapılan bu ilk girişim, yoğun sivil antlaşmazlıkların olduğu bir döneme rast geldi veAdolf Hitler’in Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin iktidara gelmesiyle sona erdi. Aslında teknik olarak 1919 Anayasası II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar yürürlükten kaldırılmadı. Ancak 1933 yılı itibarı ile nasyonal sosyalist hükümetin politik düzenlemeleri, tipik “demokratik” sistemin mekanizmalarını tahrip etti, o yüzden 1933 Weimar döneminin sonu olarak kabul edilir.

Nazi Almanyası (1933-1945)[değiştir|kaynağı değiştir]

1945 yılının Temmuz ayındaBerlin
HitlerABD'ye savaş ilanı ediyor. (Reichstag, 1941)

27 Şubat 1933'teReichstagateşe verildi. Bazı temel demokratik haklar hızlı bir şekilde insanların elinden alındı. Meclis,Hitlerhükûmetine yasama ile ilgili tam yetki verdi. Bununla ilgili tasarıyı sadece Almanya Sosyal Demokrat Partisi reddetti; komünistlerin geçerli bir tepki vermeleri mümkün değildi çünkü milletvekillerinin çoğu ya öldürülmüş ya da hapse atılmıştı. Yapılan bu seri değişiklikler tek parti iktidarının doğmasına yol açtı. Bütün endüstri alanları temel ihtiyaçlar dışında savaş ana ve yan sanayisine hizmet verecek şekilde düzenlendi. 1936'da Alman askerleri daha önce silahsızlandırılmışRen-Ruhr Bölgesi'ne girdi. İngiltere başbakanıNeville Chamberlain,bu harekete karşı pasif kaldı. Hitler, bundan sonra Büyük Almanya'yı kurmak için hazırlıklara başladı. İki cephede birden savaşmanın zor olacağını anladığı içinSovyetler BirliğiileMolotov-Ribbentrop Antlaşması'nı imzaladı. Fakat bu antlaşma daha sonra Almanya tarafında bozulacaktı.

II. Dünya Savaşı sonrasıBerlin,Potsdam Meydanı 1945

Artan karışıklık ortamında Almanya 1 Eylül 1939'daPolonya'ya girdi. Bunu izleyen iki gündeİngiltereveFransatarafından savaş deklorasyonları yayınlandı ki buII. Dünya Savaşı'nın başlaması anlamına geliyordu. Almanya Avrupa'yı dolaylı veya dolaysız yoldan işgal etti.

22 Haziran 1941'de Hitler, Ruslarla yapılan antlaşmayı fesh etti, Doğu cephesini açtı ve Rusya'ya saldırdı. Hemen ardından Japonlar,Amerika Birleşik Devletleri'ninPearl Harborüssüne saldırdı. Alman askerleri hızlı bir şekilde Rus topraklarına girdi. FakatStalingrad Savaşısavaşın seyrini değiştirdi. Alman askerleri geri çekilmeye başladı ve Almanya savaşı kaybetti. 8 Mayıs 1945'te Almanya teslimiyetini ilan etti. Hemen ardındanKızıl Ordu,Berlin'e girdi.

Holokost11 milyon insanı ölümüne neden oldu. Bunların 6 milyonuYahudi,3 milyonuPolonyalıidi. Geriye kalan 2 milyon insan iseII. Dünya Savaşısırasında öldürülen siviller oldu. Savaş sonunda ise toplam 35 milyon insan öldü.

Bölünme ve Birleşme (1945-1990)[değiştir|kaynağı değiştir]

1946'da işgal alanları.Saarland1947-1956 yılları arasında Fransa'nın yönetimi altında kaldı.

Savaş, on milyona yakın sivil ve asker Alman'ın ölümü ile sonuçlandı. Almanya ve Berlin savaşı kazanan dört büyük devlet tarafından dört işgal bölgesine ayrıldı.Birleşik Krallık,Amerika Birleşik DevletleriveFransaişgal bölgelerini birleştirerek 23 Mayıs 1949'da Federal Almanya Cumhuriyeti'ni kurdular. 7 Ekim 1949'da iseSovyetler Birliği,kendi işgal bölgesindeDoğu Almanya'nı kurdu. Bu ülkelerden birincisi genellikle Batı Almanya, diğeri ise Doğu Almanya olarak bilinir.

Batı Almanya'da liberal parlamenter cumhuriyet kuruldu. Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere ile işbirliğine gidilerek pazar ekonomisine ağırlık verildi. 1950'lerden itibaren ekonomisi hızla gelişti. 1955 yılındaNATO'ya katıldı. 1958 yılındaAvrupa Ekonomik Topluluğu'nun kurucuları arasında yer aldı. Doğu Almanya ise Sovyetler Birliği ile ilişkilerini geliştirdi. Ekonomi Sovyet sistemine dayanıyordu. Çok geçmeden Doğu Almanya da ekonomik bakımdan güçlendi. Fakat birçok vatandaş Batı Almanya'nın politik serbestliğine ve güçlü ekonomisine hayrandı. 1961'de inşa edilenBerlin Duvarıile Doğu Almanya'dan Batı Almanya'ya kaçışlar durduruldu. Berlin Duvarı,Soğuk Savaş'ın simgesi haline geldi. Her nasılsa Batı ve Doğu Almanya arasındaki gerilim, Batı Almanya BaşbakanıWilly Brandt'ın doğudaki Almanların batıya göç etmesi ile ilgili yasayı çıkarması ile, 1970'lerde azalmaya başladı.

Özellikle 1989'un yazında, Doğu Almanya'dan Batı Almanya'ya göç arttı. Bu yeniden birleşmeyi hızlandırdı. Sonuçta iki ülke birleşti. Başkent Berlin oldu. Birleşmeden beri Almanya, NATO veAvrupa Birliğiiçinde oldukça önemli rol üstlenmeye başladı.

Kaynakça[değiştir|kaynağı değiştir]

Genel
  • Fulbrook, Mary (2011). "Almanya’nın Kısa Tarihi". Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.ISBN 9786054238484