İçeriğe atla

Altın Orda Devleti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Altın Ordasayfasından yönlendirildi)
Altın Orda
اولوس جوجي / Ulūs-ı Cūcī
Altın Orda Devleti
1242-1502
Altın Orda bayrağı
Bayrak
1389 senesinde Altın Orda Devleti
1389 senesinde Altın Orda Devleti
BaşkentSaray Berke[1]
Yaygın dil(ler)Çağatay Türkçesi,Kıpçak Türkçesi,Moğolca
HükûmetMonarşi
Han
• 1223-1227
Cuci
• 1237-1256
Batu
• 1256-1257
Sertak Han
• 1257-1267
Berke Han
Tarihçe
• Kuruluşu
1242
• Dağılışı
1502
Öncüller
Ardıllar
Moğol İmparatorluğu
Kırım Hanlığı
Kazan Hanlığı
Astrahan Hanlığı
Sibir Hanlığı
Kazak Hanlığı

Altın Orda,Altın Ordu Devleti,Uluğ UlusveyaKıpçak Hanlığı[2](Başkurtça:Алтын Урҙа, Altın Orda,Tatarca:Алтын УрдаAltın Urda,Kazakça:Алтын Орда) bir Türk hanlığıdır.[3][4]Cengiz Hanölmeden önce topraklarını oğulları arasında paylaştırmış veSeyhun IrmağıileBalkaş Gölü'nün batısındaki yerleri büyük oğluCuci Han'a vermişti. Cuci Han'ın küçük oğluBatu Han,batıya doğru giriştiği seferlerle bu toprakları genişletti. Cuci'nin toprakları sonradan Batu Han ile ağabeyi Orda Han arasında paylaşıldı. Balkaş ile Aral gölleri arasındaki ve Seyhun Irmağı'nın güneyindeki yerler Orda'ya verildi.Harezmve yeni alınan topraklarsa Batu'nun yönetimine bırakıldı. Orda'nın yönetimindeki doğu bölgesineAk Orda,Batu'un yönetimindeki batı bölgesine deGök Ordaadı verildi. Gök Orda sonradan Altın Orda olarak adlandırıldı.

1242'de Altın Orda Devleti'ni kuran Batu Han,İdil Nehri'nin aşağı havzasındakiSaraykentini kendine başkent edindi ve topraklarını genişletti. 1256’da Batu Han öldüğünde devletin sınırlarıKıpçak Bozkırı'nı,İdil'in aşağı ve orta havzasını, Seyhun ve İdil ırmakları arasındaki Aral Gölü yöresini ve Kafkaslar'ın Azerbaycan'a kadar olan kesimini kapsıyordu. Altın Orda Devleti, Lehistan (Polonya) veLitvanya'yı vergiye bağlamıştı.

Batu Han'ın yerineBerke Hangeçti. Berke Han,İslamdinini benimsedi ve Moğolların bir başka kolu olanİlhanlılarlasavaştı. Bulgaristan'daBizansordusunu yendi. 1260'ta, Orta Çağ'ın en büyük kentlerinden biri sayılan Saray Berke kentini kurdu.

Berke Han'ın ölümünden sonraMengü TimurHan,Özbek HanveCanibeg HanAltın Orda Devleti’nin gücünü korudular. Canibeg Han'ın ölümünden sonra taht kavgaları başladı.Toktamış Han1380'deTimur'un desteğiyle tahta çıkarak bu çatışmalara son verdi. Daha sonra Timur’un Altın Orda topraklarına sefer düzenlemesi ve taht kavgalarının yeniden başlaması Altın Orda Devleti'ni güçsüz düşürdü. Bu kavgalarla parçalanan Altın Orda Devleti topraklarındaKazan Hanlığı,Kırım Hanlığı,Astrahan Hanlığı,Nogay Hanlığı,Sibir Hanlığıkuruldu ve daha sonraRusya ÇarlığıolacakMoskova Knezliğibağımsız kaldı.[5]Moskova Knezliğidışında kalan toprakları Kırım Hanlığı ele geçirdi ve 1502'de Altın Orda Devleti tarih sahnesinden silindi.

Altın Orda Devleti'nde yönetsel konular, soyluların oluşturduğuKurultay'da görüşülür ve karara bağlanırdı. Topraklar ve otlaklarMoğolsoylularının elindeydi. Halk bu toprakları işler, ürünlerin belirli bir bölümünü bağlı olduklarıbeyeverirdi. Göçebe bir toplumdan (Türk-Moğol) gelen Altın Orda hükümdarları, göçebeleri yerleşik düzene geçirmeye çalıştılar. Aşağıİdil'de 20'den çok kent kurdular. Bu kentlerin en büyüğü olanSaray Berke’nin nüfusunun 100 binden daha fazla olduğu sanılır.

Egemenlik alanı[değiştir|kaynağı değiştir]

Günümüz Avrupa Rusya'sı, Karadeniz'in kuzeyi,Gürcistan,UkraynaveKazakistan'ın Avrupa yakası.

Siyasi tarih[değiştir|kaynağı değiştir]

Cengiz Han'ın 1227'de ölümünden sonra büyük hanlık makamınaÖgedayseçildi. Onun hâkimiyeti, Moğol Hanlığı'nın teşkilâtlandırılması bakımından mühimdir. Bu maksatla kurultaylar toplanmış ve bazı umumî kurallar konulmuş, Cengiz'in "yasa" sı tatbik edilmekle beraber, şehirli ve köylü ahalinin ihtiyacına göre bir idare kurulmuştu. 1235'te devlet işlerini alakadar eden yeni meseleler münasebetiyle toplanan büyük kurultayda Batı Seferi, yani Doğu Avrupa'nın istilâsı kararlaştırıldı.

Bu muazzam ordunun başında Cengiz'in torunu, Batu (Çoçi Oğlu) bulunuyordu. Aslında Harezm, Kafkasya ve İrtiş'in batısı büyük oğlu Cuci'ye düşmüştü (1224). Fakat Cuci, Cengiz Han'dan az önce öldü ve ona ayrılan yerler oğlu Batu Han'a verildi. Ona verilen bölgede kurulan devletin adı "Altınordu", asıl kurucusu da Batu Han'dır.Hanların ordugahında han çadırının üzeri altın kaplama olduğu için, bu çadıra "Altınorda" deniliyordu. Zamanla bu kelime Türkçede "Altınordu" şeklinde yazılır.

Hem Altınordalılar, hem de "kral sarayı" ve "ordugâh" anlamlarında kullanılır.Batu Han'a ait olan yerlere, babasının adından dolayı "CuciUlusu "deniyordu. Ulus," Birleşik İller "anlamında, yani yer adı olarak kullanıyordu. Sefere, ondan başka birçokÇingizoğulları (prensleri) de iştirak edeceklerdi. Ön kıtaların kumandanı olarak da en meşhur generallerden biri olanSübedeygörülmektedir. İlk darbe Bulgarlar üzerine oldu. Bu hareket 1224'te Bulgarlar'ın Don boyundan dönen Moğol kıtalarına hücumların öcünü almak için yapılmıştı.

Bulgarlar az bir zaman içinde yenildiler; başta Bulgar olmak üzere şehirleri tahrip edildi. Şehirlerden ve büyük yollardan uzakta kalan halkın, bu istilâdan zarar görmediği muhakkaktır; şehirli ve köylü ahaliden birçoğunun da kaçarak, ormanlarda saklandığı anlaşılmaktadır. Bu suretle Moğol istilâsından sonra Orta İdil sahasındaki Bulgar unsuru ortadan kaldırılmış olmadı; yok olan şey: müstakil bir Bulgar devletiydi. Nitekim, çok geçmeden bu bölgede Bulgar beylerinin yeniden faaliyette bulunduklarını görüyoruz.

1237 sonunda kış mevsimi olmasına rağmen, Moğol ordusu Rus bölgesinin istilâsına başladı. Bu sıralarda Rus yurdu birçok knezliklere bölünmüştü. Ryurik sülâlesine mensup olmak üzere, muhtelif mıntıkalarda, knezleri, müstakil birer beylik halinde hükûmet etmekteydiler; artık Kiev merkez olmaktan çıkmıştı; onun yerine Suzdal Rusyası (Merkezi Vladimir) yükselmişti; batıda da Haliç knezleri kuvvet bulmuşlardı.

İlmen gölü’nün kuzey sahilindeki Novgorod şehri de mühim bir iktisadî ve siyasî merkez vaziyetindeydi. Bu Rus knezlikleri arasında mücadeleler eksik olmadığından Rus yurdu, âdeta, daimî bir anarşi manzarası arz etmekteydi. Batu Han’ın orduları 1237’de Bulgar memleketinden hareketle Suru (Sura) ırmağının baş kısmını geçtikten sonra Ryazan üzerine yürüdüler; bir darbe ile burayı ele geçirdiler; o sıralarda ehemmiyetsiz bir kasaba olan Moskova’yı yaktılar. Vladimir, Suzdal, Rostov ve Volga kıyısındaki Yaroslav şehirlerini zaptettiler; bütün bu şehirler birer kale idi.Türk-Moğol ordusunun, yalnız açık meydan muharebesinde değil, kaleleri kuşatmak ve zaptetmek hususunda da fevkalâde becerikli oldukları görülüyor. Kışın şiddetine rağmen Batu Han kuvvetleri 2-3 ay zarfında birçok kale ve şehirleri ele geçirdiler. 1238 baharı geldiği zaman bu ordu İlmen gölünün güneyinde, Lovat ırmağına varmış bulunuyordu; fakat mevsimin icabı olarak, daha fazla kuzeye, yani Novgorod istikametine gidilmemiş, orduların güneye dönmesi uygun görülmüştü.[2]

Dini Hayat[değiştir|kaynağı değiştir]

Altın Orda'da diğer Moğol devletlerindeki gibi tek ilah inancı vardı. Tanrı adına tabiat kuvvetlerine hükmediyorlardı, içtikleri suyun bir kısmını ateş için güneye, hava için doğuya, su için batıya ve ölüleri yad etmek için kuzeye serperlerdi. Altın Orda'da Tanrı resmine çok nadir rastlanır. Moğollarda hükümdarın tanrılaşma eğilimi yoktur. Batu da,Cengiz HanveÖgedeygibi halkının Şamanist inancını paylaşıyordu. Hristiyanlık İdil boyunda önemli rol oynamıştır. Hristiyanlığın tesiri, Batu'nun oğlu Sartak'ın kısa süreli hakimiyeti döneminde (1256-1257) biraz önem kazanmıştır. Ondan sonra tahta geçen Berke ise Müslümandır, bunda Seyfettin el-Buhari'nin büyük rolü vardır. Berke Müslümanlığı kabul edince Müslümanlık Altın Orda'da hızla yayılmıştır. Hatta Mısır'da askerlik yapan Altın Ordalı askerler bile bu olaydan sonra Müslümanlığa girmişlerdir. Tatarlar arasında İslamiyet bu kadar hızla yayılmasına rağmen, eski inançlarına sadık kalan bir hayli Türk ve Moğol vardır. Tohtu (Tokta), kendisi Şamanist iken oğlu Müslümandı, bunun Altın Ordu'daki hoşgörüyü gösterdiği iddia edilir.

Cuci ulusunun soyağacı[değiştir|kaynağı değiştir]

Cengiz
Cuci
Orda Han
1.Batu Han
4.Berke
Şiban
Boal
T.Temür
2.Sartak
3.Toktokan
Tatar
Ulung Temür
Kim Temür
4.Ulakçi
5.M.Timur
6.T.Mengü
Bartu
Nogay
8.Tokta
Tugril
7.Tule Buka
Çaka
9.Özbeg
10.Tinibeg
11.Canibeg
12.Berdibeg
13.Kildibeg
14.Nurusbeg
15.Çerkesbeg
Urus
Toktamış
İbak
Ebu Hayr
U.Muhammed
Kerei
I. Hacı Giray
Kasim
Sibir
Şeybani
Kazan
Kazak
Kırım
Astrahan
Buhara
Kasım
Hive
Buhara
Buhara



Kaynakça[değiştir|kaynağı değiştir]

  1. ^"Ankara'nın Başkent Oluşunun 89. Yılı Kutlu~Olsun".ttk.org.tr.2012. 19 Nisan 2013 tarihindekaynağından(WMV)arşivlendi.Erişim tarihi:16 Ocak2013.
  2. ^ab"Altınordu Devleti / Kurucu:Batu Han-1236.1502".Mootol-Kültür Sanat.Yazı:Tekin Gün.27 Temmuz 2020. 26 Temmuz 2020 tarihindekaynağındanarşivlendi.
  3. ^May, Timothy. “The Jochid Ulus or Golden Horde.” The Mongol Empire, Edinburgh University Press, 2018, pp. 280–314,.
  4. ^“FORGING THE MONGOL WORLD EMPIRE, 1206–1260.” Imperial China, 900–1800, by F. W. MOTE, Harvard University Press, 1999, pp. 425–443.
  5. ^"Arşivlenmiş kopya".6 Temmuz 2010 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 2 Eylül 2009.