İçeriğe atla

Amon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Amunsayfasından yönlendirildi)
Amon
Amon uzun bir tüy taç ile resmedilmiş
Tanrıların Kralı
Hiyerogliflerdekiadı
C12
veya
imn
n
C12
veya
M17Y5
N35
A40
Önemli din merkeziTeb
Semboliki dikey tüy, koç başlıSfenks(Criosphinx)
EbeveynMısır mitolojisine göre kendiliğinden var oldu.
Amunet
Wosret
Mut
ÇocuklarKhonsuveMonthu(ikisi de büyütülmüş olabilir)

Amon(US/ˈɑːmən/;ayrıcaAmun,Ammon;(Eski Mısır:jmn ve erkenOrta MısırJa'ma:ne,Geç Mısır:a'mo:n),YunancaÁmmōn,Hammon;Fenike,[1]romanlaştırılmış:ʾmn), HermopolitanOgdoad'ınbir üyesi olarak görünen önemli bireski Mısır tanrısıdır.

Amon,Teb'in baş tanrısıdır ve ilk tanrıdır ve bütün tanrıların tanrısıdır. EşiAmunet'le birlikte tanrıdır. Kutsal hayvanları kaz ve koçtur.Orta Krallık Dönemi'nde sadece yerel bir tanrıydı ama TeblilerMısır'a hakim olunca Amen önemli bir tanrı oldu.18. Hanedan'dan itibarenTanrıların Kralıoldu. Ünlü Amen TapınağıKarnak,dünyanın en büyük dinî yapısıdır. 19. ve 20. Hanedanlar Amen’in “görünmeyen yaratıcı güç” olduğunu cennetteki, dünyadaki, engin derinlerde ve yer altı dünyasındaki hayatın temeli olduğunu düşünürlerdi.

Amon daha sonra Ra ile birleşerek dini törenlerde adı anılan ve kendisine yücelikler atfedilen Mısırın en güçlü tanrısı oldu.

Kral IV. Amenhotep Amon hoşnuttur anlamına gelen adını Akhenaton (Aton'un hizmetkarı) olarak değiştirdi ve Mısır'da herhangi bir betimleme yapılmayanAton dininikurdu ve diğer tanrılara tapınmayı yasakladı. Kralların da tanrı değil insan olduğu düşüncesini yaydı. Ancak Amon rahipleri bu durum karşısında ayaklandılar. Akhenaton'un ölümünden sonra Aton'un tek tanrıcıGüneş dini'tarihten silindi.

Amun, eşiAmunetile birlikteEski Krallık'tanmiras alındı. 11. Hanedan ile (y.MÖ 21. yüzyıl) birlikteMontu'nunyerini alarakThebes'inkoruyucu tanrısı konumuna yükseldi.[2]

Thebes'inHiksos'akarşı isyanı sonrasındaI. Ahmoseyönetimiyle (MÖ 16. yüzyıl), Amunulusal önemkazandı veGüneş tanrısıRaile birleştirilerekAmon-Raolarak ifade edildi.

Amon-Ra,Akhenatenyönetimindeki "Atenist sapkınlık"dışındaYeni KrallıkboyuncaMısır panteonundaöneminikorudu. MÖ 16. ila 11. yüzyıllarda aşkın, kendi kendini yaratan,[3]yaratıcı tanrı,"mükemmel" konumunu elinde tuttu; yoksulların ya da sorunluların savunucusuydu ve kişiseldindarlığınmerkezinde yer alıyordu.Osirisile birlikte Mısır tanrılarının en çok kaydedilenidir.[4]

Libya veNubia'dakieski Yunan tarih yazarlarının ifadelerine göre,Mısır İmparatorluğu'nunbaş tanrısı olan Amon-Ra'ya Mısır dışında da tapınıldı. Yunanistan'daZeusile özdeşleşirveZeus-Ammonolarak anılır.

Güncel etkiler;Amon'un adı günümüzde bile Yahudi, Hristiyan ve müslümanlar arasında dini tören ve dualardaÂmin,Âmen şeklinde tekrarlanmaktadır.[5][6][7]Diyanet'e göre bu görüş tartışmalıdır.[8]Çünkü, İbranicede Amen 'alef (א)' ile başlarken eski Mısır dilinde Amon 'yodh' harfi ile başlar (Yamen şeklinde).[9]

İtalya,TorinoMuseo Egizio'da Amon veMutileRamses IIHeykeli

Amon veAmaunet'tenEski MısırPiramitMetinlerinde bahsedilmektedir.[10]Amon(Mısırca:imn) "gizli olan" veya "görünmez" gibi bir anlama geliyordu.[11]

Birinci Ara Dönem'inbitiminden sonra 11. Hanedan döneminde Amon Thebes'in vesayet tanrısı konumuna yükseldi. EşiMutThebes'in koruyucusuydu. Thebes'te oğulları Ay tanrısıKhonsile birlikte ilahi aileyi veya "Tebes üçlemesi" ni oluşturdular.

Karnak'taki AmonTapınağı

[değiştir|kaynağı değiştir]

Amon'un Thebes'in koruyucu tanrısı olarak tarihi, MÖ 20. yüzyıldaI. SenusretyönetimindeKarnak'taAmon-Ra Bölgesi'nin inşasıyla başlar.

Amon-Ra Bölgesi'ndeki büyük inşaat Thebes'in birleşik Mısır'ın başkenti olduğu18. Hanedandöneminde gerçekleşti.

Hipostil Salonuyla ilgili çoğu bina1.Setive2.Ramsesyönetiminde yapılmıştır.Merneptah,Luksor Tapınağı'nagiden tören yolunun başlangıcı olan Cachette Court'un duvarlarındaDeniz Halkları'nakarşı kazandığı zaferleri anıyordu. Şu anda içeriğinin yaklaşık üçte birini kaybetmiş olan buBüyük Yazıt,kralın seferlerini ve potansiyel değeri olan eşyalar ve esirlerle geri dönüşünü gösterir. Teb'de Bu yazıtın yanında, Nil'in batı yakasındaki Merneptah mezar kompleksinde daha ünlü olanMerneptah Steli'ninbüyük ölçüde bir kopyası olanZafer Stelivardır.[12]Merenptah'ın oğluII. Seti,İkinci Pilon'un önüne iki küçük dikilitaş ve aynı bölgedeki tören caddesinin kuzeyine üçlü bir ağaç kabuğu tapınağı ekledi. Bu,MutveKhonsu'nunkilerleçevrili Amun'a bir şapel ile kumtaşından inşa edildi.

Amon-Ra Bölgesi'nde yapılan son büyük değişiklik, Nectanebo I tarafından inşa edilen ilk pilon ve tüm Bölgeyi içine alan devasa çevre duvarlarıydı.

Yeni Krallık döneminde

[değiştir|kaynağı değiştir]

Amon'un Min ve Ra ile tanımlanması

[değiştir|kaynağı değiştir]
Amon'u tahtında gösteren stelin bir parçası. Çift tacı takan Mut, onun arkasında duruyor. Her ikisi de artık kayıp olan I. Ramses'ten teklifler alıyor. Petrie Arkeoloji Müzesi, Londra
Amon, Amarna döneminden sonra mavi tenli olarak tasvir edilmiştir. Abidos'ta Tapınak ve Şapel

Onsekizinci Hanedanlığınkurucusuolan I. Ahmose'nin ordusununHyksoslarıkovmasıylaThebes,Mısır'ın en önemli şehri, Thebes'in yerel koruyucu tanrısı Amon daulusal tanrıhaline gelir. Yeni hanedanın firavunları, tüm başarılarını Amon'a bağlar ve ganimet ve servetlerinin çoğunu Amon'a adanmış tapınakların inşasına harcarlar. Firavunların "istilacılara" karşı elde ettiği zaferler, onun, zayıfların savunucusu ve fakirler içinadaletisavunan bir tanrı olarak görülmesine neden oldu.[4]Kendisi adına seyahat edenlere yardım ederekyolun Koruyucusuoldu.

Amun'aMa'at'ı(gerçek, adalet ve iyilik) ayakta tutandı,[4]dua edenlerin bu sebeple önce günahlarını itiraf ederek buna layık olduklarını göstermeleri gerekirdi.Deir el-Medina'dakiesnaf köyünden adak stelleri kaydı:

Darda olan yoksulun sesiyle gelen, yoksula soluk veren [Amun]... Sen, yoksulun sesiyle gelen sessizlerin Rabbi Amun'sun; Sıkıntıda sana seslendiğimde gelip beni kurtarırsın... Kul kötülük yapmaya meyletmiş olsa da, Rab affetmeye muktedirdir. Thebes Lordu bütün bir gününü öfkeyle geçirmez; Gazabı bir anda geçer; hiçbiri kalmaz. Nefesi bize merhametle geri geliyor...kꜣ'nuz nazik olsun; bağışlayabilir misin; Bir daha olmayacak.[13]

Sonraki dönemde MısırKuş'uufethettiğinde, Kuşluların koç başlı, baş tanrısını Amun olarak tanımladılar. Amun, böylece Ammon Boynuzları olarak bilinen küçük koç boynuzları ile tasvir edilmeye başlandı.

Koç şeklindeki güneş tanrısının izi, Eski Mısır Krallığı'nın çağdaşı olan Nubia'daki okuma-yazma öncesi Kerma kültürüne kadar izlenebilir. Nubialı Amun'un daha sonraki (Meroitik dönem) adıAmaniidi veTantamani,Arkamani ve Amanitore gibi çok sayıda kişisel isimle tasdik edilmiştir.

Koçlar erkeklik sembolü, Amon da bir doğurganlık tanrısı olarak düşünüldü ve böyleceMin'kimliğini özümseyerek Amon-Min oldu. Erkeklik ile olan bu ilişki, Amon-Min'in "Annesinin Boğası" anlamına gelenKamutefsıfatınıkazanmasına yol açtı;[11]bu haliyleKarnak'ınduvarlarında Min gibiitifallikve bir kırbaçla tasvir edilmiş olarak bulundu.

Önemi arttıkça, diğer bölgelerde tapınılan baş tanrıRaile özdeşleşerek Amon-Ra adını aldı.

Amon-Ra İlahisindeşu şekilde tanımlanır:

Gerçeğin efendisi, tanrıların babası, insanların yaratıcısı, tüm hayvanların yaratıcısı, var olan her şeyin Rabbi, yaşam asasının yaratıcısı.[14]

Amarna Döneminde

[değiştir|kaynağı değiştir]
Amenhotep III'ün heykelinin arka direğindeki hiyerogliflerdeAkhenaten'in ajanlarının Amun adını sildiği, daha sonraki dönemde restore edilen iki yer bulunmakta. (British Museum, Londra)

On sekizinci hanedanınikinci yarısında, firavunAkhenaten(Amenhotep IV olarak da bilinir), başkentini Thebes'ten uzaklaştırdı, gücü güneş kursunda tezahür eden bir tanrı olanAten'e tapınmayıgeliştirdi, birçok eski tanrısembollerinitahrif etti ve dini uygulamalarınıAten'edayandırdı. Mısır dini, amansız bir şekilde ülkenin liderliğine bağlıydı, firavun her ikisinin de lideriydi. Firavun, başkentin tapınağındaki en yüksek rahipti ve bir sonraki alt düzeydeki dini liderler, çoğu ülkeyi yöneten bürokrasinin yöneticileri olan firavunun önemli danışmanlarıydı.

Atenizmintanıtılması, Aten'e Amun'unkiyle doğrudan rekabet halindetek tanrılıbir tapınma inşa etti. Stellerdeki Amun övgüleri, daha sonra kullanılanlara, özellikle de Aten İlahisi'ne çarpıcı bir şekilde benzer:[15]

Gökyüzünü aştığın zaman bütün yüzler seni görür, ama gittiğin zaman onların yüzlerinden gizlenirsin... Batıdaki dağa konduğun zaman, onlar ölü gibi uyurlar... Bunu yaratan toprağın ürettiği,... tanrılar ve insanlar için bir kâr anası; sabırlı bir zanaatkâr, onları yaratan olarak kendini fazlasıyla yoran... yiğit bir çoban, sığırlarını güden, sığınakları olan ve geçimlerini sağlayan... Her gün diyarların sonuna ulaşan biricik Rab. üzerine basanları görüyor... Her ülke, onu övmek için her gün onun yükselişinde gevezelik ediyor.

Akhenaten öldüğünde, halefiSmenkhkarefiravun oldu ve Atenizn 2 yıllık hükümdarlığı sırasında yerleşik kaldı. SonrasındaNeferneferuatenolarak bilinen esrarengiz bir kadın firavun kısa bir süre için tahta geçti.

Neferneferuaten'in ölümünden sonra yerine Akhenaten'in 9 yaşındaki oğlu Tutankhaten geçti. Genç firavun Saltanatının başlangıcında Atenizm'i tersine çevirdi, eski çok tanrılı dini yeniden kurdu ve adını Tutankhamun olarak değiştirdi.

Adı Ankhesenpaaten olan kız kardeşi-karısı da onu takip etti ve adını Ankhesenamun olarak değiştirdi. Aten'e tapınma büyük ölçüde sona ermiş ve Amun-Ra'ya tapınma yeniden sağlanmıştı.

Horemheb'in hükümdarlığı sırasında Başkent Thebes'e geri getirildi, Akhenaten'in adı Mısır kayıtlarından silindi, tüm dini ve idari değişiklikleri geri alındı. Dönüş o kadar hızlı gerçekleşti ki, bumonolatristkült ve onun hükûmet reformları hiç var olmamış gibi görünüyordu.

Amun,güneş tanrısıRave doğurganlık ve yaratılış tanrısıMinile özdeşleştirilmeye gidildi; böylece Ogüneş tanrısı,yaratıcı tanrıvedoğurganlık tanrısınıntemel özelliklerine sahip bir tanrı oldu. Ayrıca, diğer birçok unvan ve görünüm yanı sıra, Nubia güneş tanrısındankoçgörünümü aldı.

Acının kendi veya başkalarının yaptıklarının bir sonucu olarak ortaya çıktığına inananlar ondan merhamet diledi.:[15]

Amon-Re"dua edeni işiten, yoksulun, dargının feryadına yetişen... Ondan sakının! Oğluna, kızına, büyüğüne, küçüğüne tekrar edin onu; nesiller boyu anlatın. henüz varolmamış olanlara, onu derinlerdeki balıklara, gökteki kuşlara anlatın, onu tanımayana ve onu tanıyana tekrar edin... yanlış yapıyor, yine de Rab merhametli olmakta normaldir. Thebes'in Efendisi bütün bir günü kızgın geçirmez. Öfkesine gelince - bir anın tamamlanmasında hiçbir kalıntı kalmaz;... SeninKadayanır! merhametli olacaksın!

Amon,Ptahve Re, Leiden ilahilerinde farklı tanrılar olan, ancak çoğulluk içinde birliği olan bir üçlü olarak kabul edilir.[16][17][18]

Tüm tanrılar üçtür: Hiçbirinin eşit olmadığı Amun, Re ve Ptah. Adını Amun olarak gizleyen kişi, yüzüne Re olarak görünür, bedeni Ptah'tır.

Henri Frankfort, Amun'un aslen bir rüzgar tanrısı olduğunu öne sürdü veYuhanna İncili'ndenparalel bir pasajla rüzgarla ile gizem arasında kurulan üstü kapalı bağlantıya dikkat çekti: "Rüzgar dilediği yerde eser ve siz onun sesini duyarsınız, ama nereden geldiğini ve nereye gittiğini bilmezsiniz." [ Yuhanna 3:8 ][19]

Amun'a yazılan bir ilahi, O'nun fırtınalı denizleri nasıl sakinleştirmesini anlatır:[20]

Amon'un adını hatırlayan denizci için fırtına bir kenara çekilir. Fırtına, O'nun adını zikreden için tatlı bir meltem olur... Amon, O'nu kalbine koyan için milyonlardan daha etkilidir. Onun sayesinde tek bir adam kalabalıktan daha güçlü hale gelir.

— Christian Jacq,, Eski Mısır'ın Yaşayan Bilgeliği;, Simon & Schuster; New York; 1999 s.143

Üçüncü Ara Dönem

[değiştir|kaynağı değiştir]
Walters Sanat Müzesi'ndenalınanÜçüncü Ara Dönemnazarlığı; Amun'u güneş tanrısıRaile kaynaştırıyor.

Baş Rahiplerin gücü

[değiştir|kaynağı değiştir]

Teb'dekiAmon Baş Rahipleribir hanedan olarak görülmeseler de, o kadar güçlüydüler ki, y M.Ö 1080'den MÖ 943 e kadar Mısır'ın etkin yöneticileriydiler.

MÖ 1080'de-Ramses XI'in19. Yılında- Herihor Amun'un ilk Baş Rahibi olarak ilan edildiğinde, Amun rahipliği Mısır ekonomisi üzerinde etkili bir hakimiyet kurdu. Amun rahipleri diğer birçok kaynak yanında Mısır'daki tüm tapınak topraklarının üçte ikisi, gemilerinin yüzde 90'ına sahipti.[21]

Sonuç olarak, Amun rahipleri firavun kadar, hatta ondan daha güçlüydü. Sonunda Baş Rahip Pinedjem'in oğullarından biri tahta geçecek ve Mısır'ı neredeyse yarım yüzyıl boyunca firavunI. Psusennesolarak, Baş Rahip III. Psusennes ise 21. Hanedanlığın son hükümdarı olan kralı II.Psusennes olarak tahta geçecekti.

Amun'un tüm Mısır üzerindeki ezici hakimiyeti MÖ 10. yüzyılda azalmaya başladı. Bununla birlikte, artık ulusal bir tanrı olarak görüldüğü için, özellikle Mısır'ın Nubian Yirmi Beşinci Hanedanlığı altında, Thebes'te, Amun ibadeti hız kesmeden devam etti. Yeni Krallık döneminde kurulan Jebel Barkal Amun Tapınağı,Kush Krallığı'nın dini ideolojisinin merkezi haline geldi.Gebel Barkal'daki Piye Zafer Steli(MÖ 8. yüzyıl) artık bir "Napata Amun" ile "Thebes Amun" arasında ayrım yapmaktadır. Nubian hanedanının son firavunu olanTantamani,Amun'a Nubian formuAmani'ylehala atıfta bulunan teoforik bir isim taşıyordu.

Demir Çağı ve klasik antik çağ

[değiştir|kaynağı değiştir]
Amun'un Karnak'ta bir kabartmada tasviri (MÖ 15. yüzyıl)

Mısır dışında Amun kültünün yayıldığı bölgelerde, onun ibadetiklasik antik çağakadar devam etti. AdınınAmaneveyaAmaniolarak telaffuz edildiği Nubia,Meroeve Nobatia'da[22]rahipleriyle ülkenin tüm hükûmetini birkehanetaracılığıyla düzenleyen, hükümdarı seçen ve askeri seferleri yöneten ulusal bir tanrı olarak kaldı.Diodorus Siculus'agöre, bu dini liderler kralları intihara bile zorlayabildiler, ancak bu gelenek MÖ 3. yüzyılda Arkamane onları öldürdüğünde sona erdi.[23]

Sudan'da,Dangeil'deki bir Amun tapınağının kazısına 2000 yılında Ulusal Eski Eserler ve Müzeler Kurumundan, Sudan veBritish Museum,Birleşik Krallık'tan Doktorlar Salah Mohamed Ahmed ve Julie R. Anderson'ın başkanlığında başlandı.Hızlandırıcı Kütle Spektrometresi(AMS) veC14 tarihlemesi,tapınağın son yapı inşasını MS 1. yüzyıla yerleştirdi. Bu tarih, ilgili seramikler ve yazıtlarla da doğrulanmaktadır. Tapınağın yangınla tahrip olduğu bulundu, yıkımının ardından tapınak yavaş yavaş çürümüş ve çökmüştü.[24]

Libya Çölüyakınında bulunanSiwa Oasis'te,yalnız bir Amunkahinibulunmaktaydı.[25]Ammon'a tapınma, Yunanistan'a erken bir dönemde, muhtemelen kuruluşundan kısa bir süre sonra Oasis'teki büyük Ammon kehaneti ile bir bağlantı kurmuş olması gerekenCyrene'dekiYunan kolonisi aracılığıyla tanıtılır. Libya'nın mitolojik kralı Iarbas da Hammon'un oğlu kabul ediliyordu.

Corippus'a göre, Laguatan olarak bilinen bir halk, 540'lardaBizans İmparatorluğu'nakarşı savaşa Ammon'un oğlu olduğuna inandıkları tanrıları Gurzil'in bir heykelini taşımıştı.[26]

İbranice İncil'deYeremya 46:25'te אמון מנאAmon of Noifadesi (No ordusuveİskenderiye ordusu olarakda çevrilir)bulunur.Bu metinler muhtemelen MÖ 7. yüzyılda yazılmıştı.[27]

İsrail'in Tanrısı, orduların Rabbi şöyle dedi: "İşte, Tebli Amon'un, Firavun'un, Mısır'ın, tanrılarının, krallarının, Firavun'un ve ona güvenenlerin üzerine ceza getireceğim."

— Jeremiah46:25 (KJV)
Zeus-Ammon. MÖ 5. yüzyılın sonlarına ait bir orijinalinin Roma kopyası. Aşağı Nil Deltası ve Sirenayka'daki Yunanlılar, yüce tanrı Zeus'un özelliklerini Mısır tanrısı Amun-Ra'nın özellikleriyle birleştirdiler.

Yunanlılar tarafından Ammon olarak tapılan Amun'un,Thebes' ve Sparta'da Pindar'ın (ö. 443) hediyesi olan bir tapınağı ve bir heykeli vardı.[28]

Aphytis, Chalcidice'de Amun'a,Lysander(ö. MÖ 395) zamanından beri, Amonyum'da olduğu kadar şevkle ibadet edildi. Şair Pindar, tanrıyı bir ilahiyle onurlandırdı.Megalopolis'tetanrı bir koç başıyla temsil ediliyordu (Paus. viii.32 § 1) ve Sirenaykalı Yunanlılar Delphi'de Ammon heykeli olan bir savaş arabası adadılar.

Büyük İskenderSiwa'dakikahin tarafından Amun'un oğlu ilan edilmişti.[29]M.Ö 332 sonlarında Mısır'ı işgal ettiğinde bir kurtarıcı olarak görüldü ve bu nedenle Mısır'ı savaşmadan fethetti.[30]Ammon,Zeus'unbir formu olarak tanımlandı[31]ve İskender sık sık Zeus-Ammon'dan gerçek babası olarak söz etti. Ölümünden sonra para birimi, onu kutsallığının bir sembolü olarak Ammon Boynuzları ile süslenmiş olarak tasvir etti.[32]

Amonyumveammonitgibi Yunanca Ammon formu aracılığıyla Amun'dan türeyen birkaç kelime vardır.Romalılar, antik Libya'daki Jüpiter-Amun Tapınağı yakınlarındaki birikintilerden topladıklarıamonyum klorürüsal ammoniacus(Amun tuzu) olarak adlandırdılar.[33]Amonyak, kimyasal olmasının yanı sıra,foraminiferdebir cins adıdır. Hem bu foraminiferler (kabukluProtozoa) hem de ammonitler (soyu tükenmiş kabuklukafadanbacaklılar), bir koçun ve Ammon'un boynuzlarına benzeyen sarmal kabuklar taşırlar.Beyindekihipokampusbölgelerine cornu ammonis denir. Hücre katmanlarının koyu ve açık bantlarının boynuzlu görünümü nedeniyle kelimenin tam anlamıyla "Amun'un Boynuzları".

Kayıp Cennet'teMilton, Ammon'u İncil'dekiHamile özdeşleştirir ve Yahudi olmayanların ona Libyalı Jove dediğini belirtir.

Ayrıca bakınız

[değiştir|kaynağı değiştir]
  1. ^abOriginally, Amun was depicted with red-brown skin during the New Kingdom, with two plumes on his head, theankhsymbol, and thewas sceptre.After the Amarna period, Amun was instead painted with blue skin.
  1. ^Académie des inscriptions & belles -lettres (France ) Commission du Corpus inscriptionum semiticarum, Jean-Baptiste Chabot (1900).Répertoire d'épigraphie sémitique.University of Michigan. Paris: Imprimerie nationale.
  2. ^David Warburton,Architecture, Power, and Religion: Hatshepsut, Amun and Karnak in Context,2012, p. 2119783643902351
  3. ^Dick, Michael Brennan (1999).Born in heaven, made on earth: the making of the cult image in the ancient Near East.Warsaw, Indiana:Eisenbrauns.s. 184.ISBN1575060248.
  4. ^abcArieh Tobin, Vincent (2003). Redford, Donald B. (Ed.).Oxford Guide: The Essential Guide to Egyptian Mythology.Berkley Books.s.20.ISBN0-425-19096-X.
  5. ^"Collation of Theosophical Glossaries, Am-An; comp. S. Osterhage".www.theosophy-nw.org.5 Aralık 2000 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:14 Nisan2023.
  6. ^The Origin of the Word Amen, Ed. by Issa & Faraji, Amen Ra Theological Seminary Press.
  7. ^"Assemblyoftrueisrael.com"(İngilizce). 14 Ocak 2002 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:14 Nisan2023.
  8. ^"ÂMİN".TDV İslâm Ansiklopedisi.11 Temmuz 2019 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:14 Nisan2023.
  9. ^Erman, Adolf &Grapow, Hermann: Wörterbuch der Aegyptischen Sprache., Im Auftrage der Deutschen Akademien, Berlin: Akademie Verlag (1971), sf.85
  10. ^"Die Altaegyptischen Pyramidentexte nach den Papierabdrucken und Photographien des Berliner Museums".1908. 22 Aralık 2022 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:2 Mart2023.
  11. ^abHart, George (2005).The Routledge Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses.Abingdon, England:Routledge.s. 21.ISBN978-0-415-36116-3.30 Temmuz 2024 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:2 Mart2023.
  12. ^Blyth, Elizabeth (2006).Karnak: Evolution of a Temple.Abingdon, England:Routledge.s.164.ISBN978-0415404860.
  13. ^Lichtheim, Miriam (1976).Antik Mısır Edebiyatı: Cilt II: Yeni Krallık.Berkeley, California: University of California Press. s. 105–106.ISBN0-520-03615-8.
  14. ^Budge, E.A. Wallis (1914).Mısır Edebiyatına Giriş(1997 bas.). Minneola, New York:Dover Publications.s. 214.ISBN0-486-29502-8..
  15. ^abWilson, John A. (1956).The culture of ancient Egypt.First Phoenix edition. Chicago.ISBN0-226-90152-1.OCLC253658.8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:14 Nisan2023.
  16. ^Morenz, Siegried (1992).Egyptian Religion.Ithaca, New York:Cornell University Press.ss.144-145.ISBN0-8014-8029-9.
  17. ^Before Philosophy: The Intellectual Adventure of Ancient Man.Gretna, Louisiana:Pelican Publishing Company.1960. s.75.ISBN978-0140201987.
  18. ^Assmann, Jan (2008).Of God and gods: Egypt, Israel, and the rise of monotheism.Madison, Wisc.: University of Wisconsin Press.ISBN978-0-299-22553-7.OCLC550576265.
  19. ^Frankfort, Henri (1951).Before Philosophy.Penguin Books.s.18.
  20. ^Jacq, Christian (1999).The living wisdom of ancient Egypt.Londra: Pocket Books.ISBN0-671-02219-9.OCLC59459238.
  21. ^Chronicle of the Pharaohs: The Reign-by-reign Record of the Rulers and Dynasties of Ancient Egypt.London, England: Thames & Hudson. 2006. s. 175.ISBN978-0500286289.30 Temmuz 2024 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:3 Mart2023.
  22. ^Herodotus,The Historiesii.29
  23. ^Griffith 1911.
  24. ^Sweek (2012). "Architectural Conservation of an Amun Temple in Sudan".Journal of Conservation and Museum Studies.London, England: Ubiquity Press.10(2): 8-16.doi:10.5334/jcms.1021202.
  25. ^Pausanias,Description of Greecex.13 § 3
  26. ^Mattingly (1983)."The Laguatan: A Libyan Tribal Confederation in the Late Roman Empire"(PDF).Libyan Studies.London, England: Society for Libyan Studies.14:98-99.doi:10.1017/S0263718900007810.21 Ekim 2012 tarihinde kaynağındanarşivlendi(PDF).Erişim tarihi:3 Mart2023.
  27. ^"Strong's Concordance / Gesenius' Lexicon".13 Ekim 2007 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:10 Ekim2007.
  28. ^Pausanias.Description of Greece.ix.16 § 1.
  29. ^Conquest and Empire: The Reign of Alexander the Great.New York: Cambridge University Press. 1988. ss. 71-74.
  30. ^International dictionary of historic places.Trudy Ring, Robert M. Salkin, Sharon La Boda. Chicago: Fitzroy Dearborn Publishers. 1994-1996.ISBN1-884964-05-2.OCLC31045650.
  31. ^"Jeremiah 46 / Hebrew - English Bible / Mechon-Mamre".mechon-mamre.org.30 Ocak 2002 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:14 Nisan2023.
  32. ^Dahmen, Karsten (2007).The legend of Alexander the Great on Greek and Roman coins.Londra: Routledge.ISBN978-0-203-96799-7.OCLC84731885.
  33. ^"Eponyms".h2g2.BBC Online.11 Ocak 2003. 2 Kasım 2007 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 8 Kasım 2007.
  • Assmann, Jan (1995).Egyptian Solar Religion in the New Kingdom: Re, Amun and the Crisis of Polytheism.Kegan Paul International.ISBN978-0710304650.
  • Ayad, Mariam F. (2009).God's Wife, God's Servant: The God's Wife of Amun (c. 740–525 BC).Routledge.ISBN978-0415411707.
  • Cruz-Uribe, Eugene (1994). "The Khonsu Cosmogony".Journal of the American Research Center in Egypt.31:169-189.doi:10.2307/40000676.JSTOR40000676.
  • Gabolde, Luc (2018).Karnak, Amon-Rê: La genèse d'un temple, la naissance d'un dieu(Fransızca). Institut français d'archéologie orientale du Caire.ISBN978-2-7247-0686-4.
  • Guermeur, Ivan (2005).Les cultes d'Amon hors de Thèbes: Recherches de géographie religieuse(Fransızca). Brepols.ISBN978-90-71201-10-3.
  • Klotz, David (2012).Caesar in the City of Amun: Egyptian Temple Construction and Theology in Roman Thebes.Association Égyptologique Reine Élisabeth.ISBN978-2-503-54515-8.
  • Kuhlmann, Klaus P. (1988).Das Ammoneion. Archäologie, Geschichte und Kultpraxis des Orakels von Siwa(Almanca). Verlag Phillip von Zabern in Wissenschaftliche Buchgesellschaft.ISBN978-3805308199.
  • Otto, Eberhard (1968).Egyptian art and the cults of Osiris and Amon.Abrams.
  • Roucheleau, Caroline Michelle (2008).Amun temples in Nubia: a typological study of New Kingdom, Napatan and Meroitic temples.Archaeopress.ISBN9781407303376.
  • Thiers, Christophe, (Ed.) (2009).Documents de théologies thébaines tardives.Université Paul-Valéry.
  • Zandee, Jan (1948).De Hymnen aan Amon van papyrus Leiden I. 350(Felemenkçe). E.J. Brill.
  • Zandee, Jan (1992).Der Amunhymnus des Papyrus Leiden I 344, Verso(Almanca). Rijksmuseum van Oudheden.ISBN978-90-71201-10-3.
  • David Klotz,Adoration of the Ram: Five Hymns to Amun-Re from Hibis Temple(New Haven, 2006)
  • David Warburton,Architecture, Power, and Religion: Hatshepsut, Amun and Karnak in Context,2012,9783643902351.
  • E. A. W. Budge,Tutankhamen: Amenism, Atenism, and Egyptian Monotheism2 Kasım 2011 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.(1923).

Dış bağlantılar

[değiştir|kaynağı değiştir]