İçeriğe atla

Anarko-feminizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Anarko-Feminizmsayfasından yönlendirildi)
Mor ve siyah parçalı bayrak Anarko-feminizm bayrağı olarak kabul edilir.
Anarko-feminizmin sembolü.

19. yüzyılda ilk kez ortaya çıkan ve isimlendirilenAnarko-feminizmveyaAnarka-feminizm,anarşizmilefeminizmibir araya getirir ve ataerkilliğihiyerarşininve dolayısıyla da toplumun temel problemlerinden biri olarak değerlendirir. Anarko-feministlerataerkillikvemaşizmile savaşın sınıf çatışmalarının ve devlete yönelik anarşist mücadelenin bütünleyici bir parçası olduğuna inanırlar. Özünde, bu felsefe anarşist mücadeleyi feminist mücadelenin gerekli bir bileşeni olarak görür. Feminizmi de anarşist felsefenin gerekli bir bileşeni olarak görür.L. Susan Brown,"Anarşizm, tüm güç ilişkilerine karşı çıkan bir siyaset felsefesi olduğundan, doğası gereği feministtir" iddiasında bulunur.[1]

Anarko-feminizm, cinsiyetler arasında "eşit bir zemin" yaratmayı amaçlayan,anti otoriter,antikapitalist,baskı karşıtı bir felsefedir. Anarko-feminizm, diğer gruplara, partilere veya otoritelere ihtiyaç duymadan cinsiyetlerarası sosyal ve ekonomik özgürlüğünü savunur.[2][3][4]

Anarşist düşünürMihail Bakuninpatriyarkiyekarşı çıkmıştır.[kaynak belirtilmeli]Anarşizm, köken itibarıyla her türlü otoriteye karşıdır. Patriyarki ya da ataerkil sistem de bir otorite olduğundan birçok anarşist aynı zamanda feministtir.

Anarko-feminizm, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında Anarşist feministlerEmma Goldman,Voltairine de CleyreveLucy Parsonsgibi yazarlar ve teorisyenler tarafından desteklendi.

Mujeres Libres (çev.'Özgür Kadınlar')Katalonya Devrimisırasında İspanya'da işçi sınıfı kadınlarını güçlendirmeyi amaçlayan anarşist bir kadın örgütüydü.[5]1936 yılında Lucía Sánchez Saornil, Mercedes Comaposada ve Amparo Poch y Gascón tarafından kuruldu ve yaklaşık 30.000 üyesi vardı.

İspanya Devrimi'nde Anarka-Feminist milisler

Örgüt ayrıca, amaçlarını tanıtmak için radyo, gezici kütüphaneler ve propaganda turları aracılığıyla propaganda yaptı. Organizatörler ve aktivistler, kırsal kolektifler kurmak ve kadınları desteklemek için İspanya'nın kırsal bölgelerini dolaştı.[6]Kadınları anarşist harekette liderlik rollerine hazırlamak için okullar, yalnızca kadınlara yönelik sosyal gruplar ve kadınlara özel bir gazete düzenlediler; böylece kadınların özgüven kazanmalarına, yeteneklerine güven duymalarına ve siyasi bilinçlerini geliştirmek için birbirleriyle ağ kurmalarına yardımcı oldular. İspanya'daki kadın işçilerin çoğu okuma yazma bilmiyordu ve Mujeres Libres onları okuryazarlık programları, teknik odaklı sınıflar ve sosyal bilgiler sınıfları aracılığıyla eğitmeye çalıştı. Acil tıp kliniklerinde yaralılara yardım edecek hemşireler yetiştirmek için okullar da oluşturuldu.[6]Ayrıca tıp okullarında kadınlara cinsel sağlık ve doğum öncesi ve doğum sonrası bakım hakkında bilgi verildi.[6]

Asi Zapatista Özerk Belediyeleri

[değiştir|kaynağı değiştir]

Asi Zapatista Özerk Belediyeleri'ninordusu olanZapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu'nda kadınlarbüyük bir rol almıştır.

Ayrıca bakınız

[değiştir|kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir|kaynağı değiştir]
  1. ^Brown, L. Susan (1995)."Beyond Feminism: Anarchism and Human Freedom".Reinventing Anarchy, Again.San Francisco: AK Press. ss. 149-154.ISBN978-1-873176-88-7.
  2. ^"Arşivlenmiş kopya".22 Ocak 2021 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:27 Haziran2021.
  3. ^"Arşivlenmiş kopya".20 Ocak 2021 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:27 Haziran2021.
  4. ^"(PDF) Anarchism and Feminism".3 Kasım 2020 tarihindekaynağındanarşivlendi.
  5. ^"Mujeres Libres - Özgür Kadınlar - Dünyalılar".10 Nisan 2014. 13 Nisan 2014 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 8 Mayıs 2022.
  6. ^abcO'Carroll, Aileen."Mujeres Libres: Women anarchists in the Spanish Revolution".Workers Solidarity No 54.26 Eylül 2015 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 27 Eylül 2005.