İçeriğe atla

Bira

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bira,dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden biridir.Suveçaydansonra en popüler üçüncüiçecekkonumundadır.[1]Biratahıldanüretilirː Yaygın olarakmaltarpakullanılır amabuğday,mısırvepirinçde kullanılan ürünler arasındadır. Yapım aşamasında şıra (malt-su karışımı) içerisindekinişastanınfermantasyonusonucuetilalkolvekarbondioksitaçığa çıkar vebira köpüğünesahip bira meydana gelir. Çoğu modern bira, biraya acılık ve farklı lezzetler katan, doğal bir dengeleyici ve koruyucu görevi görenşerbetçi otuile hazırlanmaktadır. Şerbetçi otu yerine veya şerbetçi otu ile birlikte aroma katabilecek meyve ve çeşitli otlar da kullanılabilmektedir. Seri üretimde, doğal karbondioksit üretimi genellikle işlem sırasında çıkarılır ve yapay karbondioksitleme kullanılır. En popüler bira türleriarpa birası,buğday birası,çavdar birası,darı birasıdır.

Bira,plastik şişede,cambira şişesindeveyatenekeiçecek kutusundadağıtılabilir. Ayrıca özelliklepubvebarlardabiralarbira bardağı,Maß,pint bardağı,schooner bardaklardasunulur. Özel olarak biralarbira musluğundansüzülür.

Modern biraların gücü genellikle hacimce yaklaşık %4 ila 6 alkoldür (ABV), ancak bu değer %0,5 ile 20 arasında değişebilir. Bazı bira fabrikaları %40 ABV ve üzeri örnekler oluşturur. Bira, birçok dünya kültürünün bir parçasını oluşturur.Bira festivali,bira bahçesi,bira salonugibi sosyal geleneklerin yanı sırapub gezintisi,pub yarışmasıvepub oyunugibi aktiviteleri içeren zengin bir pub kültürü vardır. Bira damıtıldığında ortaya çıkanlikörbir çeşitviskidir.

Eski Mısır'da bira yapımını gösteren tahta biblolar. Gülhaç Mısır Müzesi, California, ABD.

Bira, insanoğlunun ürettiği en eski içeceklerden biridir. Arkeolojik araştırmalara göre ilk kez MÖ 10000 yılı civarında Ortadoğu'da muhtemelen tesadüf sonucu, buğday çorbasının mayalanması ile keşfedildi. Bu keşif, insanların yerleşik uygarlığa geçmesi, böylece biranın ham maddesi olan tahılları bol miktarda üretip tüketmesinin bir sonucuydu.[2]SümerveMısırkayıtlarından anlaşıldığı kadarıyla yazının bulunmasından sonra da Ortadoğu'da başlıca içki olarak bol miktarda tüketildi.[3]

Günlük hayatta ve dinsel törenlerde bol miktarda tüketilen bira, aynı zamanda çeşitli meyve ve tatlandırıcılarla, meselaIII. Ramsesdöneminde balla karıştırılıp ilaç niyetine de kullanılmıştır.

Orta Çağ'dan bu yana özellikle Kuzey Avrupa, biranın ana yurdu haline gelmiştir.14. yüzyılöncesinde bira genelde evde yapılıp tüketilen bir içki iken, 14. yüzyıl itibarıylabirahanelerinortaya çıkmasıyla biranın kalitesi daha da yükselmiş ve daha çok tüketilen bir içki haline gelmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu'nda bira

[değiştir|kaynağı değiştir]

Bira, 1839 senesi sonrasındaBatı'yaaçılma sürecindeOsmanlı'yagirmiştir.Osmanlı İmparatorluğu’nda biraya ait ilk mevzuat 1847’de konulmuştur. Mevzuatın genellikle uygulamayı izlediği gerçeğine dayanarak arpa suyu veya biranın 1847 öncesi bilindiği, tüketildiği ve üretildiği söylenebilir. 1840'lı yıllarda ise birahaneler açılmaya başladı.[4]Osmanlı'dabira üretimi 1896 yılında 12.000 hl idi (1,2 milyon litre). Bu oran hızla artmış ve 1913-1914 yılları arası 9,9 milyon litreye ulaşmıştır.Türkiye Cumhuriyeti'nde bu rakama ancak 1940'lı yıllarda ulaşılmıştır.[4]

Köpüklü Lager birası

Uluslararası bir içecek olan biranın yapımı ülkeden ülkeye değişiklikler göstermektedir.Belçika'da, tıpkı Fransız peynirlerinde olduğu gibi, bir yılın günleri kadar çok bira çeşidi sayılabilir,Birleşik Krallık'ın "a-le"leri,İrlanda'nın "stout"ları,Danimarka'nın "pilsner"leri,Almanya'nın "lager" ları ünlüdür. Ve tabii ki tüm Avrupa'daÇekya'nınPilsenşehrinden adını alan, genelde tüm sarı biralara adını veren "pils" ler revaçtadır.

Önce arpa taneleri yüksek sıcaklıkta filizlenme yöntemiylemalthaline dönüştürülür. Ardından kavrularak rengini alır. Kavrulma süresi biradaki renk değişikliğini sağlar. Daha sonra sıcak saf su ile karıştırılır. Bir litre bira elde etmek için 6-7 litre su gereklidir. Son aşamada iseşerbetçi otukatılır. Şerbetçi otunda 200’den fazla aromatik kokunun bileşimi vardır. Sıra, biramayasınıneklenmesiyle elde edilen,şekerlerialkole ve karbonik gaza dönüştürenfermantasyonişlemindedir. Bu işlem, yüksek sıcaklıkta yapılır (15-20 derece). Yoğun (kesif) biralar için 3-5 gün boyunca (özellikle esmer biralarda), sarı biralarda ise 6-8 derece arasında, 7-10 gün boyunca fermantasyon işleminin devam etmesi gereklidir.

Limon ile içilen hafif Meksika birası Corona Extra.

Alkol oranı "spéciales" lerin büyük bölümünde 5 ila 7 derece, "luxe" lerde 4 ila 5 derecedir, yemekte tercih edilen "light" biralarda 3,5 dereceden daha azdır. Yüksek teknoloji sayesinde üretilen alkolsüz biralarda ise bu oran 0,015 dereceye kadar düşer (örneğin ihracat ağırlıklı üretilen Efes Alkolsüz). Buna rağmen esmer biralardaki alkol oranı 12-13 dereceyi bulabilmektedir. Dünyanın en sert birası, Fransa'da "La Samichlaus" adı verilen biradır. Yılda sadece bir gün, Saint Nicolas gününde satılır ve bir yıl sonra içilir. Son yıllarda Avrupa'da, Atlantik ötesi biralar modadır; Amerika'nın hafif biraları, şerbetçi otunun az kullanıldığı biralar, yeşil limon eşliğinde içilenMeksika'nınCoronabirası gibi.

Bira tipleri genel olarak 'ale' ve 'lager' olarak ikiye ayrılmaktadır. Ale tipi biralar üst fermantasyon, lager tipi biralar ise altfermantasyonbiralarıdır.

Alt fermantasyon biraları

[değiştir|kaynağı değiştir]

Pilsen:Kolay içimli, açık renkli,şerbetçiotundangelen aromatik ve acılık tat karakteri dengelenmiş, alkol derecesi %4,8-5,1 arasında değişen bir bira tipidir.
Lager:Lager dünyada en çok tanınan ve bilinen açık renkli, Pilsen'e göre daha düşük acılık karakterine sahip ve aromatik tat karakteri ön plana çıkarılmış bir bira tipidir.
Koyu renkli bira:Koyu renkli malt ve isteğe göre belirli oranda kavrulmuş malttan da üretilen, %4,8-5,0 alkol ihtiva eden bir bira tipidir.
Festival birası:Almanya'da özellikle Ekim ayında düzenlenen Bira Festivali için özel olarak üretilen yüksek alkollü mevsimsel bir bira tipidir.
Bockbier:Yüksek doygunluk hissi veren, %6-7 alkol derecesine sahip, özellikle Almanya'da Mayıs, sonbahar ve yılbaşı dönemlerinde üretilen mevsimsel bir bira tipidir.
Alkolsüz bira:Doğal yoldan oluşan alkolün belirli prosesler sonucu içinden uzaklaştırıldığı, normal biralara göre daha düşük kalorili bir bira çeşididir.

Üst fermantasyon biraları

[değiştir|kaynağı değiştir]
Franziskaner-Buğday Birası

Ale:Ale ismi birçok farklı karakterde genellikle koyu renkli bir diziBritanbira tipi için kullanılan genel bir tanımlamadır. Pale, Bitter, Mild ve Scotch olarak çeşitleri mevcuttur.
Hefeweizen (Mayalı Buğday Birası):Miktar olarak en az %50 oranında buğday maltı kullanılarak üretilen, Almanya'nın özellikle Bavyera eyaletinde popüler olan bir bira tipidir.
Kristallweizen (Filtre Edilmiş Buğday Birası):Hefeweizen olarak yukarıda belirtilen biraya benzer hammadde kullanılarak, filtrasyon sonrası mayanın uzaklaştırıldığı bir bira tipidir.
Altbier:Koyu renklibuğdayvearpamaltının birlikte kullanıldığı, acılığı yüksek ve sert içimli bir bira tipidir.
Kölsch:Açık renkli, mayhoş bir tat karakterine sahip, özellikle Almanya'nın Köln şehrinde popüler olan bira tipidir.
Stout:Siyah renkli, özellikle çok koyu renklimaltve bir miktar da kavrulmuş malttan imal edilmiş, acılığı sert karakterde bir üst fermantasyon birasıdır.
Porter:Porter da Stout benzeri koyu renkli, bazı çeşitleri %9 alkol ihtiva eden bir bira tipidir.

Bira içildiğinde içenin üzerinde kısa ve uzun süreli etkileri olan etanol alkolü içerir. İnsan vücudundaki farklı alkol konsantrasyonlarının kişi üzerinde farklı etkileri vardır. Alkolün etkileri kişinin içtiği miktara, biradaki alkol yüzdesine ve tüketimin gerçekleştiği zamana, yenen yiyecek miktarına ve reçeteli ilacın kullanılmasına bağlıdır.

  1. %0.03-0.02'lik bir kan alkol konsantrasyonunu, tipik olarak ruh hali ve olası öfori, genel kendine güven ve sosyallik artışı, kaygı azalması, yüzdeki kızarıklık, kırmızı görünüm, bozulmuş karar ve ince kas koordinasyonuna neden olur.
  2. %0.09-0.25'lik bir kan alkol konsantrasyonunu, uyuşukluk, sedasyon, denge sorunları ve bulanık görmeye neden olur.
  3. %0,18-0,30 arasındaki bir kan alkol konsantrasyonunu, derin karışıklığa, konuşma bozukluğuna, şaşırmaya, baş dönmesine ve kusmaya neden olur.
  4. %0.25-0.40 arasında bir kan alkol konsantrasyonunu, stupor, bilinç kaybı, anterograd amnezi, kusmaya, pulmoner aspirasyon (bilinçsiz iken kusmanın solunması nedeniyle ölüm meydana gelebilir) ve solunum depresyonuna (potansiyel olarak hayatı tehdit eden) neden olabilir.
  5. %0,35-0,80 arasındaki bir kan alkol konsantrasyonunu, komaya (bilinç kaybı), hayatı tehdit eden solunum depresyonuna ve muhtemelen ölümcül alkol zehirlenmesine neden olur. Tüm alkollü içeceklerde olduğu gibi araba kullanırken, uçak veya makine kullanırken içki içmek kaza riskini artırır; birçok ülke sarhoş araba kullanmayla ilgili ağır cezalara sahiptir.

2016 sistematik bir derleme ve meta-analiz orta düzeyde etanol tüketiminin, etanol tüketiminden ömür boyu çekimserliğe kıyaslamortaliteyararı getirmediğini bulmuştur.[5]

Bazı çalışmalar az miktarda alkol (kadınlarda birden fazla ve erkeklerde iki bardak içki) içmenin, kalp hastalığı, inme, diabetes mellitus ve erken ölüm riskinde azalma ile ilişkili olduğu sonucuna varmıştır.[6]

Sürekli, orta veya ağır alkol tüketiminin uzun vadeli sağlık etkileri, alkolizm ve alkolik karaciğer hastalığı geliştirme riskini içerir. "Alkol kullanım bozukluğu" olarak da bilinen alkolizm sorunlara neden olan geniş anlamlı bir terimdir.[7]

Ayrıca bakınız

[değiştir|kaynağı değiştir]
  1. ^Nelson, Max,The Barbarian's Beverage: A History of Beer in Ancient Europe,Routledge, Abingdon, Oxon, sf.1 (İngilizce) isbn=0-415-31121-7, 21 Eylül 2010'da erişilmiştir.
  2. ^Standage, Tom,Altı Bardakta Dünya Tarihi,Türkuvaz Kitap, 2005. "Bereketli hilâl olarak bilinen bölgede (...) son buzul çağından sonra MÖ 10000 civarında yabani tahıl toplama işi yaygınlaşınca biranın keşfedilmesi de kaçınılmazdı" (sf. 17) ve sf. 18, 26
  3. ^Standage, sf.38
  4. ^abOsmanlı’da Bira2 Temmuz 2013 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi., BirayaDair.com
  5. ^Stockwell T, Zhao J, Panwar S, Roemer A, Naimi T, Chikritzhs T (Mart 2016). "Do" Moderate "Drinkers Have Reduced Mortality Risk? A Systematic Review and Meta-Analysis of Alcohol Consumption and All-Cause Mortality".J Stud Alcohol Drugs.77(2). ss. 185-98.doi:10.15288/jsad.2016.77.185.PMC4803651 $2.PMID26997174.
  6. ^O'Keefe, JH; Bhatti, SK; Bajwa, A; DiNicolantonio, JJ; Lavie, CJ (Mart 2014). "Alcohol and cardiovascular health: the dose makes the poison...or the remedy".Mayo Clinic Proceedings.89(3). ss. 382-93.doi:10.1016/j.mayocp.2013.11.005.PMID24582196.
  7. ^Jill Littrell (2014).Understanding and Treating Alcoholism Volume I: An Empirically Based Clinician's Handbook for the Treatment of Alcoholism:volume Ii: Biological, Psychological, and Social Aspects of Alcohol Consumption and Abuse.Hoboken: Taylor and Francis. s. 55.ISBN9781317783145.29 Nisan 2020 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:11 Nisan2020.The World Health Organization defines alcoholism as any drinking which results in problems