İçeriğe atla

Geyşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Geishasayfasından yönlendirildi)
Geyşa

Geyşa( vân giả ),Japonya'da 17. yüzyıldan bu yana eğlence hayatında erkek müşterilere şarkı, dans, sohbet ve oyunlar ile eşlik eden kadınlara verilen ad. Geyşa dünyası Japoncada Hana-maçi ( hoa nhai: Çiçek kasabası) veya Ka-ryu-kai ( hoa liễu giới: Çiçek-söğüt-dünyası) olarak adlandırılır.

Tokyobaşta olmak üzereKantobölgesindeGeyşaismi,OsakaveKyotobaşta olmak üzereKansaibölgesi ve o kültürün etkisi altında kalmış bölgelerde (örneğinYamagataveİşikawa) iseGeyko( vân tử ) ismi kullanılmaktadır.Meiji dönemindensonraGeygi( vân kỹ ) ismi de resmî alanlarda kullanılmaya başlanmıştı. Acemilere, Kanto'daHangyoku( bán ngọc ), Kansai'deMaiko( vũ kỹ ) denir.[1][2]

1920'lerin başında 80 bini bulan geyşa sayısı, 1980'lerin sonuna gelindiğinde 10 bine düşmüştür. Bunun en önemli nedeni, batı tarzı barların ve burada çalışan kadınların daha popüler olmasıdır.

Şamisençalan bir geyşalık
1860'lı yıllarda bir kurtisan

Geyşa kurumuEdo Dönemi'nin (1600-1868) ortalarında ortaya çıktı. İlk geyşalarhokanya dataikomoçidenen dansçı ve şarkıcı erkeklerden oluşuyordu. Daha sonra bu gruplara kadınlar da katılmaya başladı ve giderek sadece kadınların yaptığı bir meslek haline geldi.[3][4]

1700'lerde geyşalık, vesikalı hayat kadınlığı ile aynı görülüyordu. Ancak Edo Dönemi'nin sonlarına doğru geyşalar, resmî toplantılar dahil olmak üzere, birçok sosyal, politik etkinlik ve toplantıya çağrılmaya başlandı ve zamanla bugünküeğlendirici-sanatçıya dahoş vakit geçirticisıfatlarını aldı. Günümüzde geyşa eğlenceleri, Japonya'daki en pahalı eğlencelerden biridir.[5]

Tipik ense makyajı

Japonya eğlence dünyasında çalışan diğer kadınlardan farklı olarak, geyşalar mesleklerini ömür boyu sürdürebilir. İyi bir geyşa olmak için güzellik ve gençlikten çok, güzel sanatlara ve müziğe olan yetenek, tatlı dil ve müşteriyi iyi ağırlama gibi özellikler önemlidir. Bu yüzden ileri yaşlarda da geyşalığı sürdürmek mümkündür. Mesleği bırakan geyşalar genellikle, bar ya da restoran işletmek gibi eski işleriyle bağlantılı işler yaparlar. Müşterileriyle evlenip işi bırakan geyşalara da rastlanır.

Geleneksel geyşalık mesleğinde her geyşanın duygusal, cinsel ve ekonomik olarak ilişkide olduğu birdannası, yani koruyucusu vardır. Ancak günümüzde koruyucuya sahip olmak ya da olmamak geyşanın kararına kalmıştır.

II. Dünya Savaşı'na kadar olan dönemde geyşa olarak yetiştirilmiş bir kızın, geyşalık seviyesine gelebilmesi içinmizuagetöreni yapılırdı. Mizuage töreninde geyşa, tam bir eğitim aldıktan sonra hatırlı bir müşteriye çok büyük paralar karşılığında bekâretini verir; çoğunlukla aldığı paranın büyük kısmını kendini yetiştiren geyşa evine eğitim masrafları olarak öderdi.

Bugünkü geyşa evlerindeki kurallar çok sıkı değildir. Sadece müşterilerden alınan bahşiş ve hediyelerle bile geçinmek mümkün hâle gelmiştir. Bu yüzden bütünüyle geyşa evine bağlı olarak çalışanların sayısı azalmaktadır

134'ncuMiyako-Odori'de geikolar
Gion mahallesinde bir maiko

Nerede olursa olsun, bir geyşa en az birkaç sanat dalında eğitim görmek zorundadır. Bu eğitim genel olarak birkaç tür geleneksel dans, şamisen çalma ve birkaç makamda şarkı söylemeyi kapsar.
Geyşa olacak kızlar, küçük yaşta yetişmesi için geyşa evlerine verilir. Şikomi denen bu kızlar tüm ev işleriyle ilgilenir. Kızlar, disiplin edilmesi için çok ağır şartlar altında çalıştırılırlar.

13 yaşından 18 yaşına kadar olan dönemde kızlar, acemi geyşa olarak çalışırlar. Bu yaşlardaki acemi geyşalara Tokyo ve çevresindehangyokuyani yarı-mücevher, Osaka ve Kyoto çevresindemaikoyani çocuk dansöz denir. Acemi geyşalık döneminde giyilen özel birkimonove özel bir saç şekli vardır.

2003 yılında Gion mahallesi

Geleneksel geyşalık günümüzde Tokyo'da tamamen ortadan kalkmış olup, Kyoto'da ise giderek azalmaktadır. Japonya'da kanun gereği herkesin ilk ve ortaeğitim görmesi zorunludur. Yani bugün geyşa eğitimi en erken 15 yaşında başlayabilmektedir ki bu yaş eskiden bir geyşanınmaikoluktan geyşalığa geçtiği dönemdi. Bu yüzden geyşa evlerindeki kurallar ve uygulamalar eskiye oranla değişikliğe uğramış, modern sosyal, ahlaki kurallar ve kanunlara uygun hale gelmiştir.

Geyşalar bölgesel gruplara ayrılır. Bu bölgelerehanamaçiyaniçiçek mahallesidenir. Her grubunkenbandenen kayıt bürosu bulunur. Bir geyşanın çalışabilmesi için bukenbanlardan birine kayıt yaptırması ve çalışma izni alması gerekir.

Her geyşa grubunun kendi bölgesinde müşterilerini götürdüğü lokantalar bulunur. Bu lokantalardaki buluşma için gerekli düzenlemeler müşteriye aittir. Ancak müşteri, Geyşa Birliği'nin koymuş olduğu kurallara uymak zorundadır. Geyşa ile birlikte olduğu süredeki yemek, yol, barınma gibi tüm masraflardan müşteri sorumludur. Bunun dışında geyşa ile geçirdiği zaman için ayrıca para öder.

Ayrıca bakınız

[değiştir|kaynağı değiştir]

Edebiyat ve sinema

[değiştir|kaynağı değiştir]
  1. ^"How to pronounce geisha".forvo.com.Forvo Media. 22 Mart 2012 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:1 Haziran2020.
  2. ^"Englishgeishatranslations ".ezglot.com.E-Z-Glot. 19 Mart 2015 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:1 Haziran2020.
  3. ^Masuda, Sayo (2003).Autobiography of a Geisha.Rowley, G. G. tarafından çevrildi. New York:Columbia University Press.ISBN0-231-12951-3.
  4. ^[sayfa belirt]Dalby, Liza (2000).Geisha(3.3 bas.). Londra: Vintage Random House.ISBN0099286386.
  5. ^"The Life of a Geisha".toki.tokyo.Toki Tokyo. 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:1 Haziran2020.

Dış bağlantılar

[değiştir|kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'taGeyşaile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.