İçeriğe atla

Kaldea

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kaldesayfasından yönlendirildi)
Kaldea çevresindeki ülkeler
Kaldea ve komşu ülkeler

KaldeaveyaChaldea[1](/kælˈdiːə/;kaldiveyaKaldaeaşeklinde de söylenir[2]) ülkede yaşayanlar absorbe ve asimile olupBabil'ioluşturmadan önce, MÖ 10. yy sonu veya 9. yy başı ile 6. yüzyılın ortaları arasında var olmuş bir ülkedir.[3]Kaldea halkıSami dilinikonuşmaktaydı. Ülke,Mezopotamya'nınuzak güneydoğu köşesindeki bataklık bölgede kurulmuştur.İbrani Kutsal Kitabı(Tanah) bölgeyi tanımlamak içinİbranice:כשדים(Kaśdim)terimini kullanır veYunan Eski Ahit'te (Septuaginta'da)Kaldaeanlarolarak çevrilmiştir,Kasdimkelimesinin aslındaChaldeançevirisi olduğu veya Mezopotamyanın güneyine verilenKalduadının karşılığı olup olmadığı konusu tartışmalıdır.

Babil krallığındaki zayıflık döneminde, Batı Sami dillerini konuşan göçmen kabileler[4]MÖ 11 ve 9. yüzyıllar arasındaLevant’tanbu bölgeye geldi. O dönemde bölge halkı Doğu Sami dillerini konuşuyordu. Bölgeye ilk gelenSuteanlarveAramiler,erken göçmen dalgalarını oluşturdu, bir yüzyıl sonra bu halklar Kaldu'da, "Kaldeanlar" olarak tanınmaya başladı. Bu göçler, Mezopotamya'nın kuzeyindeki güçlüAsurKrallığı'nı etkilemedi ve Asurlular bu göçleri engelledi.

Babil Krallarınınkısa ömürlü 11. yüzyıl hanedanı (MÖ 6. yüzyıl) tarihçiler tarafındanKeldani Hanedanlığıolarak biliniyor. Bununla beraber hanedanlığın son hükümdarlarıNabonidusve oğluBelşarşar,Asurluidi.[5]

Göçebe Keldaniler, Babil’in en güneydoğu kesimine, özellikle deFırat'ınsol yakasına yerleşmiştir. Bu isim kısa bir süre güney Mezopotamya'nın bütününe atıfta kullanılsa da, bu ad, coğrafi ve tarihi olarak hatalı bir adlandırmadır, çünkü Kaldea, yalnızca Fırat'ın veDicle'ninyataklarının oluşturduğu, uzak güneydoğudaki, bu nehirler boyunca yaklaşık dört yüz mil uzanan ve ortalama yüz mil genişliğindeki ovanın adı idi.

Chaldaeaadı,YunancaKhaldaía(Grekçe:Χαλδαία)'dan,HellenleştirmesırasındaAkadcamāt KalduveyaKašdu,sözcüğüne verilen Latin addır. Bu isimİbraniceKitab-ı Mukaddes'deKaśdim(İbranice:כשדים) olarak[6]veAramiceKaldo(Aramice:ܟܠܕܘ) olarak geçer.

İbranice kelime muhtemelenKutsal KitapArfa-ksad(ארפ־כשד), Keldani Şehri (ּרוּר כַּשְׂדִּים) şeklinde belirir. Yahudi tarihçiFlavius JosephusdaArphaxadile Chaldaea'yı, Antiquities of the Jews (Yahudilerin Eski Eserleri) şu şekilde birbirine bağlar:

“Arphaxad, şu anda Keldani olarak çağrılanları Arphaxaditesliler olarak adlandırdı.”[7]

Erken dönemde,MÖ 9.yy'ın başları ile MÖ 7. yy'ın sonları arasında, küçük bir sporadik (devamlığı olmadan) olarak, bağımsız göçmen kökenli bölgenin adıMat Kaldi'dir,bölge güneydoğudaki Babilonya, Güneydoğu Asur İmparatorluğu'nun (MÖ 911-605), egemenliği altındaydı, sınırlarıBasra Körfezi'ninbatı kıyılarına dek uzanıyordu.[6]

Bit Yâkinifadesinin de eş anlamlı olarak kullanıldığı görülmektedir.Bit Yâkin,Keldani’lerinbeş kabilesinin en büyüğü ve en güçlüsünün adıydı ya da benzer şekilde topraklarına verilen addı.[8]

Bit Yâkin’inkökeninin kaynağı tam olarak bilinmemekle birlikte, kökenleri Dicle’nin altından Arabistan’a kadar uzanmaktadır.II. Sargon,bölgeden bahsederkenDilmunveya “deniz ülkesi” (Doğu Arabistan kıyıları)na kadar uzandığını söyler.[9]"Kaldea" ya damat Kaldi'denbahsedilirken,genel olarak Dicle ve Fırat nehirlerinin etrafındaki, o zamanlar bu nehirlerin sularının denize dallanıp döküldüğü; alçak, bataklık, alüvyonal topraklara atıfta bulunur.

Kabile başkentiDur Yâkin,Marduk-Baladan'ın (kralın) yaşadığı yerdi.[10]

Kaldea kralı aynı zamanda Bit Yakın kralı olarak adlandırılırdı; Babilonya ve Asur krallarının aynı şekilde ülkelerinin başkentinin kralı olarak,BabilveyaAssur'unkralı, olarak nitelenmesi gibi. Aynı şekilde, şimdi Pers Körfezi olarak bilinen deniz bazen "Bit Yakin Denizi", bazen de "Kaldea Ülkesi Denizi" olarak adlandırılıyordu.

"Kaldea" ismi, MÖ 608-557 arasında Kaldilerin bölgedeki yükselişi ile birlikte, Mezopotamya'yı da içerecek şekilde geniş manada kullanılmaya başlandı. ÖzellikleİbraniceKitab-ı Mukaddes'debu şekilde geçer, zira (yaklaşıkBabil sürgünüdönemine denk gelen) dönemde kutsal kitap, metin haline gelmiştir.Yeremya KitabıKaldeanlara çoğunlukla atıf yapar (KJVChaldees,Septuaginta LXX'deGrekçe:Χαλδαίοιolarak geçer; in Kitabı mukaddesteKasdîy(mâh)İbranice:כַּשְׂדִּימָה( "Kassites") şeklinde yer alır. Habbakuk 1:6 bölge halkı için" Şu sert ve aceleci ulus "(İbranice:הַגֹּוי הַמַּר וְהַנִּמְהָר) der.

Keldani kabileleri

[değiştir|kaynağı değiştir]

En azından MÖ 30'uncu yüzyıldan beri atalarının yerleştiği Mezopotamya'da Doğu SemitikAkadcakonuşanAkadyalılar,AsurlarveBabilliler'denfarklı olarak, Keldani'ler Mezopotamya'nın yerli halkarından değildi, MÖ 10. yüzyıl sonları ya da erken 9.yy.'da Batı SemitikLevantengöçmenleriydiler. Bölgenin güneydoğusunda, önceki 3.000 yıl boyuncaSumero-Babilonya'nın;Assur-BabilMezopotamya uygarlığı'nınve tarihlerinin bir parçası olmamışlardır.[11][12]

Eski Keldani'ler M.Ö. 940-860 arasında bir zamanda Mezopotamya'ya göç etmiş görünüyorlar, bir asır kadar sonra yeni gelen Sami dili konuşanlar:Aramilerve Suteanlar, Babilonya'da MÖ 1100'lerde belirdi. İlk olarak M.Ö. 850'lerde Asur KralıIII.Şalmanezer'inyıllıklarında yazılı olarak görünürler. Bu tarih, Babilonya'da zayıflık dönemine denk düşer ve etkisiz yerli kralları, yeni yarı göçebe yabancı halkların göç dalgalarının topraklarına girmesini ve yerleşmesini engelleyemedi.[13]

Aynı Batı Semitik dilleri konuşan etnik gruba ait olmalarına ve daha önce gelen Aramiler ile aynı Levanten bölgelerden göç etmelerine rağmen, Kaldaniler farklıydılar; Örneğin Asur kralıSanherib,yazılarında dikkatlice ayrıştırılmışlardır.

Daha önce Amoriler,kassitlerve Suteanlarda olduğu gibi Keldaniler de hızla ve tamamen egemen Asur-Babil kültürün içinde asimile oldular. Babilonya, MÖ 539'da düştüğünde, Keldani kabileleri, güney Mezopotamya'nın genel nüfusuna tamamen emilmiş, ayrı bir ırk olarak kaybolup soyları tükenmişti ve “Keldani” terimi, artık belirli bir etnik köken ya da ırkı tanımlamak için kullanılmıyordu. Ancak, terim,Seleukosdönemine kadar ayakta kalıp sonrasında ortadan kayboldu, ancak bu aşamadan sonra terim, yalnızca etnik kökeni belirli olmayan, bir sınıfı ya da bölgeye bağlı ırkı olmayan, sosyo-ekonomik sınıf olan astrologlar için kullanıldı. Güneydoğu mezopotamyadaki Kaldea (Kaldi) ulusu, Babil'in düşüşünden önce ortadan kaybolmuş gibi görünüyor veAchaemenid İmparatorluğu(546-332) sonrasında, Kaldea adlı bir eyaleti veya ülke kalmadı ve yıllıklarda bir Keldani ulusundan bir daha bahsedilmedi..

Keldani halkı başlangıçta Aramice'ye benzer fakat farklı bir Batı Semitik dili konuşurdu. Ancak, sonunda Asur ve BabillerinAkadcasınıkallanmaya başladılar.Asur İmparatorluğu dönemindeAsur kralıIII.Tiglat-Pileser,MÖ 8. yy'ın ortalarında imparatorluğununlingua franca'sı(ortak iletişim dili) olan Doğu Aramice lehçesini tanıttı. Bu değişimin bir sonucu olarak, geç dönemlerde, hem Akadyalı hem de Babil ve Asur lehçeleri marjinalleşti veMezopotamya'daAramice, Keldani'ler dahil olmak üzere kullanılmaya başlandı. Doğu Aramice, neo-Aramicenin lehçesi olup bugün hala kuzeyIrak,kuzey-doğu Suriye, güney-doğu Türkiye ve kuzey-batı İran'ın şu anki Hristiyan Asur halkının anadili olmaya devam etmektedir.

Bir zamanlar yaygın olan dilin bir biçimi, Daniel ve Ezra'da kullanılır, ancak bu dilde ilk olarakAziz Jerometarafından ortaya atılan "Kaldi" isminin kullanılması dilbilimsel olarak doğru değil ve yanlış adlandırmadır.

İbrani Kutsal Kitabı'nda, peygamberİbrahimaslen "Kildanilerin Ur'undan" (Ur Kaśdim) geldiği yazılıdır. Burada anılan şehir antikSümerşehriUrise, tarihi olarak ancakyüzyıllar sonraFırat'ın güneyinde Keldanilere ana vatan olacaktı.

Yine de, İbrahim'in döneminde (M.Ö. 1800–1700 dolaylarında) Keldani’lerin Mezopotamya’da (veya tarihi kayıtlarda başka hiçbir yerde) bulunduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunamadığına dikkat çekilmelidir, Keldanilerin varlığı ancak sekiz veya dokuz yüz yıl sonra kayıtlarda yer alır.[14]Böylece İbrahim ve Kildanilerin Ur'una ilişkin atıf Kutsal Kitap metnine gerçektegeriye dönükyazımdan dolayı belirmiş olmalı, ziraTalmudve İbrani Kutsal Kitabı metinlerinin yazılı hale gelmesi M.Ö. 6.yy'a denk düşer ki, bu dönemde Babilonya'da, Keldani hanedanı hüküm sürmekteydi. Asur'daki bir şehire dair geleneksel tanımlama aslında "Babilonya'dan" başkası olmamalı.

Bazı tercümanlar, İbrahim'in doğduğu yeri, coğrafi, kültürel ve etnik olarak güneydoğu Mezopotamya Kaldea'sı ile tamamen alakasız bir bölge olan, Anadolu'daKaradenizbölümünde,Haldiaolarak belirlediler.Jubilees Kitabı'na göre,Ur Kaśdim (ve Kaldi) isimleriniArpakşat'ıntorunları Ura ve Kesed'den alır.[15]

Modern Keldani Hristiyanları

[değiştir|kaynağı değiştir]

"Kaldean (Keldani)" terimi, başlangıçta, on yedinci ve on dokuzuncu yüzyıllar arasındaDoğu Asur Kilisesi'ndenayrılan veKatolik Kilisesiile birliğe giren Asurları tanımlamak için yakın zamanda yeniden gündeme gelmiştir. Bu tarihi, etnik ve coğrafi bir hatadır. M.S. 1553'te ilk olarak "Asur ve Musul Kilisesi" olarak adlandırdıktan ve ilk liderini "Doğu Asurlu Patriği" olarak belirledikten sonra, 1683'teKeldani Katolik Kilisesiolarak yeniden adlandırıldı. Keldani Katolik Kilisesi dallanması sonradan Asur kilisesine dönüştü, 1830'da ise modern Keldani kilisesi, kuzey Mezopotamya'da kuruldu. Bu nedenle, "Keldani Katolik" terimi, yalnızca ırksal, etnik veya tarihi bir terimden ziyade, tamamenHristiyan bir mezhep(BaptistveyaAnglikangibi) olarak anlaşılmalıdır. Modern Keldani Katolikleri Asur halkı olarak kabul edilir,[16]daha sonra Katolikliğe dönüşür ve Mezopotamya'dan uzaklaşıp MÖ 6. yüzyılda tamamen ortadan kaybolmadan önce Mezopotamya'nın uzak güneydoğu bölgelerine yerleşmiş soylu Keldani'lerle ilişki kurmaktan ziyade kuzey Mezopotamya'daki Asur halkına özgüdür.. Kuzey Irak'ın modern Keldani Katoliklerini, güneydoğu Irak'ın eski Keldani'leriyle bağlayan tarihsel, arkeolojik, dilbilimsel, genetik, coğrafi veya antropolojik bir kanıt ya da akredite bir çalışma bulunamamıştır. Kanıtlar, Asurlar ile aynı toplumdan olduklarını ve aynı bölgeden geldiklerini açıkça gösteriyor. Başka bir deyişle, Keldaniler aslında Asur sürekliliğinin bir parçası.

Roma tarafından verilen adlarda bir yanlış yorumlanma olduğuna inanılan;Ur Kasdim,Kildanilerin Ur'uolarak bilinen, İbrani geleneğinde İbrahim'in sözde kuzey Mezopotamyadaki doğum yeri olarak kullanımı ve Doğu Asur Kilisesi veSüryani Ortodoks Kilisesiile çağrışımlarından dolayı, Asurluların, Doğu Asurlular, Doğu Süryaniler ve Nestoryanlar gibi terimleri kullanmada isteksizlik bu adlandırma yanlışlığına yol açmıştır,[17]

“Keldani” teriminin halihazırda Roma’nın uzun süredir hatalı kullanımı söz konusudur,[18]daha önce resmen Floransa Kosül'ünün MS 1445’te,Yunanistan’agirmiş olan bir grupKıbrıslıNestoriyalı için yeni bir isim olarak da kullanılmıştı. Roma, daha sonra, ilahiyatta kabul edilemez şekilde,AsurveSüryaniterimlerini kullanmayı önlemek için, esasenRoma’da Komünyon’ ile iletişimdeki Doğu Kiliseleri’ninüyelerini belirtmek için Keldani terimini kullandı. Ek olarak, Roma uzun zamandır yanlış bir şekilde,Karadeniz'deKüçük Asya'dakitamamen alakasızHaldia'yıtariflemedeKaldeaadını kullanmıştı.

Sonunda Keldani’lerin anavatanlarını olan bölge,Basra Körfezi’nin başlangıcında görece fakir güneydoğu Mezopotamya’da yer almaktaydı. MÖ 850'lerin sonlarından önce varlıklarına dair tarihi bir kanıtı olmamakla birlikte, Keldaniler tam olarak belirlenemeyen bir zamandan başlayarak Levant'tan güney Babil'in içine göç etmiş görünmektedirler.[19]

Bölgeye yerleştikten sonra belki bir asırdan fazla bir süredir, bu yarı göçebe Keldani kabilelerinin tarihin sayfaları üzerinde hiçbir etkisi yoktu, görünüşe göre Babil'in yerli Akad dili konuşan kralları ya da belki de bölgesel olarak etkili olan Arap kabileleri tarafından boyun eğdiriliyorlardı. Bu dönemde güney Mezopotamya'daki asıl oyuncular, doğudakiElamile birlikte,Keldani'leringelmesinden bir asır önce bölgeye yerleşmiş olan Aramiler olmuştur.

Keldani'ninvarlığının ilkyazılı tarihi tasviri,MÖ 852'de,[20]Babilonya'nın güneydoğu uçlarında istila eden ve Amukani kabilesi şefi Mushallim -Marduk'a boyun eğdiği sözedilen Asur KralıIII.Şalmanezer'inkayıtlarıdır ve orada bahseden Kaldu boylarının liderinin[21]başka Kaldani kabile lideri Bet-Dakkuri'den Baqani şehrini alıp Adini şehrinden vergi aldığıdır.

  1. ^Sayce 1878.
  2. ^Prince 1911.
  3. ^George Roux – Ancient Iraq – s 281
  4. ^Nordhoff, Sebastian; Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2013). "West Semitic". Glottolog 2.2. Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology.
  5. ^Georges Roux,Ancient Iraq
  6. ^abMcCurdy & Rogers 1902.
  7. ^Josephus, Flavius.Antiquities of the Jews.ss. 1. Kitap, kısım 143. 3 Aralık 2016 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 14 Eylül 2019.
  8. ^bit"evi" demektir, kabile adlarında ortak kullanılan sıfattır,Yâkin(Ia-kin) tahminen Arap kıyı bölgesi kralının ismidir. Sargon,Yakini'denMarduk-Baladan'ın babasının adı olarak bahseder. G. W. Bromiley (ed.),The International Standard Bible Encyclopedia(1995),s. 32512 Haziran 2018 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi..
  9. ^Raymond Philip Dougherty,The Sealand of Ancient Arabia,(İngilizce), Yale University Press, 1932, 66ff.
  10. ^Trevor Bryce,The Routledge Handbook of the Peoples and Places of Ancient Western Asia: From the Early Bronze Age to the Fall of the Persian Empire(2009),s. 13012 Haziran 2018 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.(İngilizce).
  11. ^F Leo Oppenheim – Ancient Mesopotamia
  12. ^Georges Roux – Ancient Iraq
  13. ^F. Leo Oppenheim,Ancient Mesopotamia
  14. ^Moore & Kelle 2011.
  15. ^Dever 2002.
  16. ^J. A. Brinkman'ın bir ders notundan:"İngilizce:There is no reason to believe that there would be no racial or cultural continuity in Assyria, since there is no evidence that the population of Assyrians were removed.,romanize:Asurluların ortadan kaldırıldığına dair bir kanıt bulunmadığından Asur'da ırksal veya kültürel bir süreklilik olmayacağına inanmak için hiçbir neden yoktur."Efram Yıldız'ın "The Assyrians" Journal of Assyrian Academic Studies,13.1,s. 22, ref 24'ten alıntıdır.
  17. ^Biblical Archaeology Review Mayıs/Haziran 2001: Where Was Abraham's Ur?,(İngilizce).
  18. ^Council of Florence, Bull of union with the Chaldeans and the Maronites of Cyprus Session 14, 7 Ağustos 1445 [1]
  19. ^Georges Roux – Ancient Iraq s. 298
  20. ^A. K. Grayson (1996). Assyrian Rulers of the Early First Millennium BC II (858–745 B.C.) (RIMA 3). Toronto University Press. s. 31, 26–28. iv 6
  21. ^BalawatKapılarında kitabeden, BM 124660.

Konuyla ilgili yayınlar

[değiştir|kaynağı değiştir]