İçeriğe atla

Bakır Çağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kalkolitiksayfasından yönlendirildi)
Üç dönem sistemi
Holosen Çağ Tarihte Dönem
Demir Çağı
Geç Tunç Çağı
Orta Tunç Çağı
Erken Tunç Çağı
Tunç Çağı
Bakır Çağı
Cilalı Taş Devri
Orta Taş Çağı/Orta Taş Çağı
Buzul Çağı Üst Paleolitik
Orta Paleolitik
Alt Paleolitik
Eski Taş Çağı
Taş Devri

Bakır Taş Çağı,MÖ 5000-3000 yılları arasını kapsayan tarih öncesi dönemdir.BakırÇağı'nın bir diğer adıMaden Taş Çağı'dır. Taş aletler yanında bakırın da kullanılmaya başlamasından dolayıKalkolitik Çağolarak adlandırılan bu dönem,[1]Geç Neolitik Çağ'ın devamıdır. Bu çağda da,Neolitik Çağ'daolduğu gibi, bölgesel farklılıklar bulunmaktadır.

İlk bakırizabesinedair kanıtlar Sırbistan'daki Rudnik Dağı civarında bulunan yaklaşık MÖ 5500'de var olmuş bir arkeolojik yerleşim bölgesinde rastlanmıştır.[2][3]Bakır Çağı'nın başlangıcı ve bitişi Avrupa ve Yakın Doğu'da aynı zamanlara denk gelirken, Çin'de MÖ 3000, Sahra-Altı Afrika'da MÖ. 2000[4]Güney Amerika'da MÖ 1400 yılları civarında[5][6]başlamıştır. Afrika ve Amerika'daki eritme ve izabe yöntemlerinin bağımsız bir şekilde geliştiği düşünülmektedir. Kuzey Amerika'da ise bakır izabesiAvrupalıların kıtaya ayak basmasınakadar görülmemiş, ancak bakır cevheri çeşitli başka yöntemlerle mücevher ve eşya yapımında kullanılmıştır.[7]Avustralya'da ise yerliler tarafından bakırın da dahil olduğu herhangi bir metalin kullanımına tarihte ve tarih öncesinde rastlanmamıştır.[8]

Anadolu'da bulunanHacılar,Canhasan,KuruçayHöyükleri bu devirde var olmuş yerleşim yerlerine örnek oluşturur.

Bakır kullanımının yayılımını gösteren harita:[9]
MÖ 8000-7500MÖ 7500–7000MÖ 7000–6500MÖ 6500–5500

Kalkolitik Çağ, Erken, Orta ve Geç olmak üzere üç evrede incelenir. Bu evreler arasında çömlek biçimleri, metal kullanımının yaygınlığı, sanat tarzı, bina inşası ve ekonomik aktiviteler bakımından kültürel, sosyal ve teknolojik çeşitli farklar bulunmaktadır.

İspanya'daki Los Millares ismi verilmiş Bakır Çağ yerleşim bölgesini temsil eden resim.

Geç Neolitik dönemde yaşanan yangınlardan sonra ileri üretici dönem denilenKalkolitikdönem başlamıştır. Bu dönemin en önemli özelliği taş aletlerin yanı sıra bakırın da kullanılmaya başlanmasıdır. İkinci önemli özellik ise özgün desenli kapların üretilmesidir.Kalkolitik Çağınilk evresi olan Erken Kalkolitik’te nüfus artışıyla birlikte yerleşim yeri sayısında da artış vardır.

Anadolu'daki önemli yerleşim yerleri arasındaHacılar Höyük,Kuruçay Höyüğü,Can Hasan Höyüğü,Köşk Höyük,Yümüktepe,Tülintepe Höyüğü,Norşuntepe,Korucutepe,Kurban Höyük,SamsatveTilkitepesayılabilir. Tüm bu yerleşimlerin yanı sıra Doğu Anadolu'da, günümüz Malatya şehri sınırları içerisinde yer alanArslantepe(Eski Malatya)yerel kalkolitik kültürlerin anlaşılması ve doğru tanınması bakımından çok önemlidir.Arslantepeve Hacınebi (Şanlıurfa) gibi kazılardan elde edilen sonuçlar Mezopotamyanın etkisi ile bölgede bir kentleşme sürecinin başladığı fikrini kökünden yıkmıştır.

İsrail'de Bakır Çağı'ndan kalma bir bakır ocağı

Çatalhöyük kemik buluntuları sonuçlarına göreR1bveR1a Y-DNA haplogrubuM.Ö. 5000-4700 yıllarında anadolu'ya gelerek Anadolu yerli insanını oluşturduğu ve bu toplumun Mezopotamya'dan çok daha önce şehirleşme sürecine girdiği anlaşılmıştır. Bu haplogrubunKurgan hipotezinegöreProto-Hint-AvrupalılartarafındanKaradeniz-Hazar steplerindenAnadolu, Avrupa ve Asya'ya yayıldığı düşünülmektedir.

İkinci evreyi oluşturan geç kalkolitik dönem kabaca MÖ 4. bine tarihlenir. Küçük kutsal alanlardan başka ortaktapınaklarbulunmamaktadır. Genel olarak sadece bebekler ev içlerine gömülmüştür. Yetişkinler ise yerleşim dışına gömülmektedir. Halktarımvehayvancılıklayaşamını sürdürmüş, zaman zamanavcılıkvebalıkçılıkda yapmıştır.Madenkullanımıyla ilgili olarak ticaret oldukça yaygınlaştırılmıştır.

Anadolubu dönemde büyük olasılıkla Boğazlar üzerinden gelen göçlere sahne olmuştur. Buna bağlı olarak nüfus artmış ve yeni yerleşim yerleri ortaya çıkmıştır. Artık Anadolunun bütününde homojen bir kültürden söz etmek söz konusu değildir. Göçlerle gelen etkiler sonucu eski ince kap formlarının yanında onlardan tümüyle farklı, siyah zemin üzerine beyaz boya ile yapılmış çizgilerle bezenmiş yeni kap çeşitleri ortaya çıkmıştır. Daha önceki gerçekçi Anatanrıça figürinlerinin aksine son derece soyut, fakat yine Anatanrıçayı ifade eden, mermerden yapılmaidolleryaygınlaşmıştır.

Anadolu'da Kalkolitik Çağ

[değiştir|kaynağı değiştir]
Hacılar'da bulunmuşterakota'dan yapılma boyalı vazo, MÖ 6-5. milenyum

Daha yoğun bir yerleşim görmüş olmasına karşın Kalkolitik Çağda da Anadolu’da bir kültür bütünlüğünden söz edilemez. Bu dönemde Anadolu’nun coğrafi ve topoğrafik konumu gereği bazı dış etkiler söz konusudur. Kuzeybatı Anadolu, Balkanlar ve Ege Adalarında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Kuzey Mezopotamya’da, Çukurova ise Kuzey Suriye’de gelişen kültürlerin etkilerini gösterir.

Kalkolitik Çağ’da Anadolu’da ölü gömme adetleri bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Ölüler yerleşim yeri içine veya yerleşim yeri dışına toprak, küp ya da taş sanduka biçimli mezarlara gömülmüş, yanlarına ölü hediyesi olarak çanak, çömlek, süs eşyası ve silahlar bırakılmıştır.

Anadolu’da bugüne kadar tanınan en gelişmiş Erken Kalkolitik kültürüHacılar’dabulunur. Kare ya da dikdörtgen planlı, taş temelli, kerpiç yapılar düz damlıdır. Evler arasındaki dar sokakları ve yerleşmenin etrafını çevreleyen kerpiç koruma duvarı ile Hacılar bir kent görünümündedir. Bitişik düzendeki evlere geniş avludan açılan kapılardan girilir. Evlerdeki geniş mekanlarda küçük bir kutsal alan, işlik, kuyu ve çanak çömlek atölyeleri bulunmaktadır.

Hacılar’da bu çağın en belirgin özelliği, el yapımı, boyalı çanak çömleğin kullanılmış olmasıdır. Hacılar’ın Erken Kalkolitik Çağa ait V - I katlarında (MÖ 5400 - 4750), teknik ve form açısından ileri bir düzeye erişmiş parlak perdahlı, tek renkli çanak çömleklerinin yanı sıra zengin bezeklere sahip boyalı çanak çömlek giderek artış göstermektedir. Boyalı olanlar krem ya da pembemsi sarı renkte zemin üzerine kırmızımsı kahverengi ile yapılmış geometrik motiflerle bezenmiştir. Oval ağızlı kaseler, küre gövdeli çömlekler, iri vazolar, dikdörtgen çanaklar, küpler ve testiler değişik kap formları arasındadır. Neolitik Çağın devamı olan pişmiş toprak tanrıça heykelciklerinin çoğu oturur durumda ve daha şematik olarak yapılmıştır. Taş, kemik ve az sayıdaki bakır eşya da aynı geleneğin devamıdır.

Hacılar'da bulunmuş bir kadın figürü, MÖ 5000 civarı

Geç Kalkolitik Çağın Batı Anadolu’daki önemli yerleşme birimlerinden biri deBeycesultan’dır.Denizli iline bağlı Çivril İlçesinin 5 km güneydoğusundaki bu yerleşim yerinde saptanan 40 yapı katından XL - XX’nin (MÖ 4000 - 3000) Geç Kalkolitik Çağa ait olduğu anlaşılmıştır. Dikdörtgen planlı kerpiç yapıların bazıları uzun ve (MEGARON) tipini andırmaktadır. Yapıların içinde duvarlara destek görevi yapan payeleri, ocak yerleri, duvar kenarlarında sekileri, içleri sıvalı silo / erzak bölümleri bulunmaktadır. Beycesultan’da bir çömlek içinde ele geçmiş olan gümüş yüzük, bakır aletler, hançer parçası ve üç iğne maden aletler bakımından önemli bir grubu oluşturur. Geç Kalkolitik Çağ seramiği gri, siyah, kahverengi zeminli ya da bu renkler üzerine beyaz geometrik boyalı, bazıları çizi bezelidir.

Alişar, Tilkitepe ve Alacahöyük

[değiştir|kaynağı değiştir]

İç Anadolu’nun kuzey kesiminde bugüne değin karşılaşılan en eski yerleşim Geç Kalkolitik Çağa aittir. BunlardanAlişarveAlacahöyükbuluntular müzelerde sergilenmektedir. Yozgat ilinin 67 km güneydoğusundaki Alişar’da yapılan kazılarda 19 - 12 M katları ile Çorum ili, Alaca ilçesinin Höyük köyündeki Alacahöyük’te yapılan kazılarda 15 - 9. katlarının Geç Kalkolitik Çağın sonuna ait olduğu anlaşılmıştır. Her iki yerleşim yerinde de dikdörtgen planlı kerpiç yapılara ait kalıntılar ve kahverengi, siyah, koyu gri renklerde çanak çömleklere rastlanmıştır. Tek renkli olan seramiklerin bazısı çizi ya da oyma bezeklidir. Kap formları arasında meyvelikler, maşrapalar ve küpler çoğunluktadır. Müzede Doğu Anadolu’nun Orta Kalkolitik Çağı, Tilkitepe malzemeleri ile temsil edilmektedir. Van Gölünün güneydoğusundaki Tilkitepe’de yapılan kazılarda, obsidiyen aletler ve hammaddelerin yanı sıra Halaf seramiği olarak adlandırılan boyalı çanak çömleklere de rastlanmıştır.

Karaman ilinin 13 km. kuzeydoğusundaki Kalkolitik Çağ yerleşim yeri olan Canhasan’da bu çağın üç evresi (3 - 1. katlar) saptanmıştır. Konya Ovasını Çukurova’ya bağlayan doğal yol üzerindeki konumu gereği Canhasan, bu bölgeler arasındaki ticari ve kültürel bağlantıyı sağlayan bir yerleşim yeri durumundadır. Hacılar’a benzer dikdörtgen planlı evlerin duvarları geometrik motifli resimlerle bezelidir. El yapımı, ince çeperli seramik krem ya da devetüyü astarlıdır. Tek renkliler yanında kırmızı ya da siyah renk boyalılar ve bazıları beyaz bir madde ile doldurulmuş çizi bezekli olanlar vardır. Bakırdan bir bilezik, topuz ya da asa başı ile bazı bakır parçalar Canhasan’ın önemli bakır buluntuları arasında yer alırlar.

  1. ^The New Oxford Dictionary of English (1998)0-19-861263-X,p. 301: "Chalcolithic/,kælkəl'lɪθɪk/adjectiveArchaeologyof, relating to, or denoting a period in the 4th and 3rd millennium BC, chiefly in the Near East and SE Europe, during which some weapons and tools were made of copper. This period was still largely Neolithic in character. Also calledEneolithic... Also calledCopper Age-Originearly 20th cent.: from Greekkhalkos'copper' +lithos'stone' +-ic".
  2. ^"Serbian site may have hosted first copper makers".UCL.ac.uk.UCL Institute of Archaeology. 23 Eylül 2010. 28 Mart 2017 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:22 Nisan2017.
  3. ^Bruce Bower (17 Temmuz 2010)."Serbian site may have hosted first copper makers".ScienceNews.8 Mayıs 2013 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:22 Nisan2017.
  4. ^Linduff 1997:306–418 (Linduff, K. M. 1997.An Archaeological Overview: Section 1. Reconstructing Frontier Cultures from Archaeological Evidence,in E. C. Bunker, et al., Ancient Bronzes of the Eastern Eurasian Steppes from the Arthur M. Sackler Collections, New York: The Arthur M. Sackler Foundation, 1997)
  5. ^Boletín del Museo Chileno de Arte Precolombino. Volumen 15, Nº 1, 20103 Nisan 2019 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.- more articles in Spanish in regard to ancient metalwork from the same period
  6. ^Powell, Eric A. (Sep–Oct 2017)."Andean Copper Age"(PDF).Archaeology.70(5). s. 20.ISSN0003-8113.Erişim tarihi: 31 Ağustos 2017.[ölü/kırık bağlantı]
  7. ^George Rapp Jr, Guy Gibbon & Kenneth Ames (1998).Archaeology of Prehistoric Native America: an Encyclopedia.New York: Taylor & Francis. s. 26.
  8. ^"Australia's contribution to archaeometallurgy".sciencedirect.com.Leonard E.Samuels. Eylül 1992. 26 Mart 2019 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:26 Mart2019.
  9. ^"Mineralienatlas – Mineralienportrait Kupfer".7 Temmuz 2019 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:21 Temmuz2020.

Dış bağlantılar

[değiştir|kaynağı değiştir]