İçeriğe atla

Karl Ziegler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karl Waldemar Ziegler
Karl Ziegler
Doğum26 Kasım 1898
Helsa,Kasselyakınları, Almanya
Ölüm12 Ağustos 1973 (74 yaşında)
Mülheim,Almanya
MilliyetAlman
EğitimMarburg Üniversitesi
ÖdüllerNobel Kimya Ödülü(1963)
Kariyeri
DalıOrganik kimya
Çalıştığı kurumlarAachen Teknoloji Üniversitesi
Max Planck Kömür Araştırma Enstitüsü
Doktora
danışmanı
Karl von Auwers

Karl Waldemar Ziegler(d. 26 Kasım 1898 - ö. 12 Ağustos 1973),Almankimyager.Polimerlerüzerindeki geliştirici araştırmalarından ötürü,Giulio Nattaile birlikte, 1963Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.Nobel Komitesi,Ziegler'i "organometalik bileşiklerüzerindeki çalışmaları yeni polimerleşme tepkimelerini ortaya çıkardı ve çok kullanışlı yeni endüstriyel süreçlere zemin hazırladı "şeklinde değerlendirmişti.[1]

Hayatı[değiştir|kaynağı değiştir]

Kariyeri[değiştir|kaynağı değiştir]

Ziegler doktora çalışmasını 1920'deMarburg Üniversitesi'nde tamamladı. Kısa süre sonra Marburg veFrankfurt Üniversitelerindeders vermeye başladı. İlerleyen yıllardaHeidelbergve Halle üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptı. 1943'ten 1969'a kadar, Mülheim an der Ruhr'daki Kaiser Wilhelm Kömür Araştırma Enstitüsü'nün (sonradanMax Planck Kömür Araştırma Enstitüsü) yöneticiliğini yaptı.

Bilimsel katkılar[değiştir|kaynağı değiştir]

Mülheim'daki Max Planck Kömür Araştırma Enstitüsü

Ziegler'in kauçuk bileşimindeki lityuma ilişkin araştırmaları, organik kimyada Grignard ayıraçlarından daha tepkin ayıraçların üretilmesini sağladı. Halkalı karbon bileşikleri üzerindeki çalışmalarından ise bazı parfümlerde kullanılan misk kokusunun bileşiminden yararlanıldı.II. Dünya Savaşı'ndan sonra çalışmalarını organoalüminyum bileşikleri üzerinde yoğunlaştırdı. 1953'tealüminyumatomuna bağlanabilecek karbon atomları zincirini uzatmaya çalışırkenetileni1-bütüne dönüştürdü. Bu buluşu günümüzde yaygın biçimde kullanılan plastik, yapay elyaf, yapay kauçuk gibi uzun zincirli hidrokarbon polimerlerin üretiminde yer alan katalizörlerin geliştirilmesine öncülük etti.

Kaynakça[değiştir|kaynağı değiştir]

  1. ^Nobel Lectures, Chemistry 1963-1970.Amsterdam: Elsevier Publishing Company. 1972.