İçeriğe atla

Kizikos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kizikos
Kyzikos, Κύζικος (Grekçe)
Kizikos antik yerleşim
Diğer adıKyzikos (Belkıs ve Balkız)
KonumTürkiyeBalıkesir,Erdek
BölgeMisya
Koordinatlar40°23′24″K27°53′1″D/ 40.39000°K 27.88361°D/40.39000; 27.88361
TürYerleşim
Tarihçe
KuruluşMÖ.600
Devir(ler)Cilalı Taş Devri-(Neolitik Çağ), Bakır Çağı-(Kalkolitik Çağ)
Kültür(ler)Helenistik Dönem,Roma Dönemi
Olay(lar)MÖ 4. yüzyılda bağımsızlığını ilan etmiştir.
Sit ayrıntıları
Buluntu(lar)Sur duvarları, heykel, seramik parçaları
ArkeologlarKurt Bittel
DurumHarabe
Türkiye üzerinde Kizikos
Kizikos
Kizikos'un Türkiye'deki konumu
Kyzikos, antik çağdaMysiabölgesindeydi.
Kyzikos'ta bulunmuş, MÖ 6. yüzyıla ait, birHelenatlı arabasını gösteren mermer kabartma.İstanbul Arkeoloji Müzesindebulunuyor.
Mysia/Kyzikos antik kentinde darb edilmiş Stater sikke. MÖ 500-450. Sikke ön yüzde aslan derisi başlığı ile sakallı arkaikHeraklestasviri, alttaOrkinosbalığı,arka tip incuse square.
Mysia/Kyzikos antik kentinde darb edilmiş Stater sikke. MÖ 500-450 Sİkke ön yüzdeKerberosalttaOrkinos,arka tip incuse square.

Kizikos(Grekçe:Κύζικος), günümüzErdekilçesi yakınlarında,Marmara DenizikıyısındakiMisyaantik kentidir. Aslen Marmara Denizi'nde bir ada olduğu söylenen ve eskiden anakaraya ya yapay yollarla bağlanan klasik dönemde Arctonnesus adıyla anılan bugünküKapıdağ Yarımadası'nın güney kıyı tarafında bulunuyordu.

Kizikos ve çevresinin 18.yy'da çizilmiş bir haritası (Şuanki Kapıdağ Yarımadası, Marmara Adası, Paşalimanı ve Avşa Adası)

Konumu ve çevresel özellikleri

[değiştir|kaynağı değiştir]

Propontis'te önemli bir stratejik konuma sahip Arktonessos'un anakaraya bağladığı kıstağın hemen kuzeyinde yer alan Kyzikos, bugün "Belkıs" ve "Balkız" olarak da anılmaktadır. Kentin yerleşim alanı kuzeyde Dindymos Dağı (Ayı Dağı), Hamamlı ve Belkıs (Yeniköy) köyleri; batıda Erdek Körfezi ve Düzler Köyü, güneyde Erdek-Edincik-Bandırma karayolu; doğuda Aşağıyapıcı Köyü ve Bandırma Körfezi ile sınırlanmıştır.[1][2]Kyzikos, bulunduğu konum nedeni ile Propontis denizi, (Marmara denizi) küçük Asya'nın batı dünyasına açılmasını sağlayan en önemli etkenlerden bir tanesidir. Tam bu noktada kentin coğrafi konumu ve korunaklı limanları, Hytos, Panarmos ve Thrakisos sayesinde antik dönemden itibaren Propontis de daima söz sahibi olmuş, verimli topraklarının yanı sıra ilk dönemlerden beri gelişen Karedeniz ile yapılan deniz ticareti ile zenginleşerek Anadolu'nun en önemli kentlerinden biri olmayı başarmıştır. Strabon, Kyzikos'un bu durumunu, güzellik, büyüklük ve yönetimin mükemmelliği ile Asya‟nın en önemli kentleriyle yarışır durumda olduğunu ve kentin yerleşim düzeninin Rhodos, Massalia ve Karthago ya benzediğini söyler.[1]Tüm bunların yanı sıra, M.Ö. 6. yüzyılın ortalarından itibaren bastığıelektron sikkelerkentin hem ticaretinin gelişerek zenginleşmesine hem de ünlenmesinde önemli katkı sağlamıştır. Kentin antik coğrafyası hakkında birçok bilgi veren Strabon, kentin çevresinin beş yüz stadion genişliğinde olduğunu, şehrin güney kısmının bir düzlükte, kuzey kısmının ise Arkton Oros dağı yamaçlarına kurulduğunu belirtir. İki köprüyle ana karaya bağlanan bir ada üzerin 'de, limanlarının yanı sıra iki yüzden fazla geminin barınabileceği doğal bir koya sahip olduğunu belirtmiştir. Bu noktada şehrin üzerinde kurulduğu toprak parçasının bir ada mı yoksa bir yarım ada mı olduğu antik kaynaklar tarafından tartışılan bir konu olmuştur.[1][3]

Antik Çağ'ın büyük coğrafya bilginiAmasyalıStrabon,MS 17-18 yıllarında yazdığı sanılan ünlüCoğrafyaadlı kitabında şöyle ifade eder: "Kyzikos,Propontis'te (Marmara Denizi) bir ada olup, kıtaya iki köprü ile bağlıdır. Köprülerin yakınında aynı ismi taşıyan, gerektiğinde kapatılabilen iki limanı ve iki yüzden fazla gemiyi alabilecek büyüklükte barınağı bulunan bir kent vardır "der. Kyzikos'un büyüklüğünden, güzelliğinden, yönetiminin mükemmelliğinden" söz eder.

Strabon, "Geographia" adlı eserinde,Homeros'a göreTroiatoprakları, Kyzikos kentinden Aisepos Irmağı'ndan sonra başlar. 'İda'nın eteklerindeki Zeleia'da yaşayanlar, Aisepos'un kara sularından içen Aphneler, Troialılar, bunlar daLykaon'un şanlı oğlu Pandaros tarafından yönetildiler. "(İlyada, ii. 824). O (Homeros), bunları Lykialılar (Troas'ta Troialıların müttefiki olarak yerleşmiş olan Lykialılar) da der. Onlara, Aphnitis Gölü (Manyas Gölü)'nden ötürü 'Aphneler' dendiği de zannedilmektedir. Daskylitis Gölü(Kuş Gölü)'de bu adla anılır."[4]demektedir. Buna göre Troia'nın tam olarak nerede olduğunuÇanakkale'den ziyade, daha yukarıda, Marmara Denizi kıyısında aramak gerekir.

Ünlü yazarHeredotkaynaklı bilgiler, bölgenin M.Ö 7. yüzyılın başlarında, ''Didumus Dağı'' eteğinde Kyzikos şehrinin egemenliği altında olduğu gözükmekte. Artake gibi Kyzikos şehri de ismini kurucusundan almış. Kyzikos’un yaptırdığı eserler arasında Hadrian Tapınağı, Kyzikos Amfitheatrı, Altıköşe kuleler,Bouleuterion,Palata Çeşmesi, Agios Nikolas Kilisesi, Muhle Kalesi (Muhla Kalesi), Zeytin adasında yer alan Meryem Ana Klisesi ve genç vaftiz havuzu bulunuyor.[5]

Kyzikos [YunancaΚύζικος ] antik dönemdeki hazırladığı ünlü şaraplarının yanı sıra bir diğer ünlü olduğu konu darb ettiği elektron antik sikkelerdir. Arkaik çağdanHellenistikçağa kadar 240 tan fazla farklı antik sikke tipi mevcuttur. Kyzikos [YunancaΚύζικος ] özellikle arkaik dönemde antik sikkeler üzerinde çeşitli hayvanlarıAslan,Kartal,Panter,Boğa,Koç,Domuz,Yunus,Ton balığı,Horozve çeşitli mitolojik yaratıklarGriffon,Sfenks,Centaur, Daemon,Gorgonbaşı,Pegasusantik sikkeler üzerinde darp edilmiştir. Antik dönemlerdeMarmara[Propontis] Denizi’ndeki ticaret yollarının güvenliğini de Kyzikos [YunancaΚύζικος ] sağlamıştır. Aynı zamanda önemli bir darphane olan Kyzikos [YunancaΚύζικος ] Yunan dünyasında erken dönemlerden itibaren antik sikke basımına başlamış ve MS. 3. yy. ortalarına kadar kendi sikkelerini basmayı sürdürmüştür. Kyzikos antik kentinin sembolüOrkinosbalığıdır. Antik kentin darb etmiş olduğu antik sikkeler üzerinde görülmektedir.

  • MÖ 790: Miletoslu göçmenler, Kyzikos ve Prokonnes'te(Marmara Adası)koloniler kurdu.
  • MÖ 680: Kyzikos'a büyük birMiletosgöçmen grubu daha geldi. Kyzikos'un "Altın çağı" başladı.
  • MÖ 410: Kyzikos'u saranPersler'e karşı yardıma gelen Atinalı Alkibiades Bandırma Körfezinde yaptığı deniz savaşını kazandı.[6]
Kyzikos Antik Kenti ve Bandırma Körfezi
Kyzikos Antik Kenti ve Bandırma Körfezi


  1. ^abcGÜN, Gül Tekin (2011).Direnen Tarih (2) Bir Belgeselcinin Gözünden Türkiye'nin Antik Bölgeleri Mysia.Türk Bilimi. ss. 103,104.[ölü/kırık bağlantı]
  2. ^Akşit, O.(1970). Roma İmparatorluk Tarihi (M.S.193- 395) (İstanbul)
  3. ^T. Bakır.Roma Devrine Kadar Kyzikos'un Ön Tarihi, I. Kyzikos Paneli.Bandırma.
  4. ^Strabon (2012).Georgaphika, Antik Anadolu Coğrafyası, (Kitap XII-XIII-XIV) Çev, Adnan Pekman.İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları. s. 100.
  5. ^"Erdek Kizikos,Tekin Gün".Arkeolojik çalışma yazısı-Mart 2008.22 Temmuz 2020 tarihindekaynağındanarşivlendi.
  6. ^"Mysia-Kyzikos,Tekin Gün".Mootol,Kültür Sanat-17 Aralık 2006. 17 Temmuz 2020 tarihindekaynağındanarşivlendi.