İçeriğe atla

Mezya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Moesia Superior (Yukarı Mezya)

Mezya,SırbistanileBulgaristanveRomanya'nınTuna Nehri'nin güneyindeki toprakları arasında yer alan tarihi bölge ve antik birRoma eyaleti.[1]

Antik coğrafya kaynaklarına göre bölgenin sınırları güneydeBalkanlar(Haemus) veŞar Dağlarına,batı'daDrina Irmağına(Drinus), kuzey'deTuna Nehrineve doğu'daKaradeniz'e kadar uzanırdı. Bölgenin yerleşik halkı çoğunluklaTraklarveİlliryalılardanoluşurdu.[1]

Bölge adını, Romalılar tarafından MÖ 75 - MÖ 29 yılları arasında fethedilmeden önce burada yaşayan Trak-İlirya kökenli bir kabile olanMoesilerdenalır. MS 6 yılından itibaren bir Roma eyaleti olarak düzenlenmiştir.

Bölge 87 yılında İmparatorDomitiantarafındanMoesia Superior-Yukarı MoesiaveMoesia Inferior-Aşağı Moesiaolarak iki farklı eyalet olarak yeniden düzenlenmiştir.

MÖ 75 yılındaMakedonyaprokonsülC. Scribonius Curio'nun Tuna nehrini geçerek burada yaşayan yerli halka karşı kazandığı zaferle başlayan Moesia'nın fetih hareketi nihayet 29 yılı civarında sonradan Makedonya Prokonsülü olacak olanM. Licinius Crassustarafından İmparatorAugustus'un saltanatı sırasında tamamlandı. Bölge Augustus'un saltanatının sonlarına kadar bir eyalet olarak düzenlenmedi.

Başlangıçta konsülerlegatustarafından (belki deAchaeave Makedonya'yı da kontrol ediyordu) yönetilen bir eyaletken, İmparatorDomitiantarafından Yukarı (Superior) ve Aşağı (Inferior,aynı zamandaRipa Thracia) Moesia olarakCebrus(Ciabrus; modern Cibritza ya da Zibru) nehri sınır olacak şekilde ikiye bölündü. Her eyalet birbirinden bağımsız olarak bir konsüler legatus ve birprocuratortarafından yönetiliyordu.

Daçya'nın İmparatorAureliantarafındanGotlar'a terk edilmesinin (270–275) ve Roma yurttaşlarının Tunanın güneyine, Moesia'nın merkezine yerleştirilmeleriyle eyaletDacia Aurelianiadını aldı (sonradanDacia ripensisveinteriorolarak ikiye bölündü).Dardaniaolarak adlandırılan bölge 272 yılında (Yukarı Moesia'da),DiocletianustarafındanNaissusya da Nissa (modernNiş,Sırbistan) başkent olacak şekilde özel bir eyalet olarak düzenlendi.

Diokletianus sonradan Moesia Superior'u (Dacia Aureliani) Moesia Prima olarak yeniden adlandırdı ve Moesia Inferior'u Moesia Secunda veScythia Minorolarak ikiye böldü. Moesia Secunda'nın başlıca şehirlerinden olan Marcianopolis (Devnya), Odessus, Nicopolis, Abrittus (Razgrad), Durostorum (Silistre), Transmarisca (Tutrakan), Sexaginta Prista (Rusçuk) ve Novae (Ziştovi), artık Bulgaristan sınırları içindedir. Bir sınır eyaleti olarak Moesia, Tunanın güneyinde kaleler ve müstahkem mevkilerle güçlendirilmiş veAxiopolis'tenTomi'ye kadarİskitlerveSarmatlar'dan korunmak için bir duvar inşa edilmişti. Moesia Secunda garnizonundaLejyon I ItalicaveLejyon XI Claudia'ya ilave olarak bağımsız piyade ve süvari birlikleri ve küçük nehir filoları konuşlandırılmıştı.Notitia Dignitatum,390'lardaki üslerinin ve birliklerinin listesini verir. Scythia Minor'da konuşlu lejyonlar iseLejyon I IoviaveLejyon II Herculia'dır.

238 yılından itibaren Moesia, birbiri ardıncaCarpilerve Gotlar tarafından işgal edildi.Hunlar'ın baskısına dayanamayan Gotlar Tuna nehrini geçti ve İmparatorValens'in (376) izniyle Moesia'ya yerleştiler.

Gotlar yerleşmeyi tamamlamalarının ardındanFritigernliderliğinde isyan ettiler ve İmparator Valens'i yendiler. 6. yüzyıl boyunca bölgeye saldırılarını sürdürenBulgarlarnihayet 7. yüzyıl'daBulgar Krallığınıve 1217'deSırp Krallığınıkurdular.

Principatus döneminde Yukarı Moesia'nın önemli kentleri şunlardır:Singidunum(Belgrad),Viminacium(bazen municipium Aelium olarak bilinir; modernKostolac), Remesiana (Bela Palanka), Bononia (Vidin) ve Ratiaria (Archar); Aşağı Moesia kentleri ise:Oescus(colonia Ulpia,Gigen), Novae (Svishtovyakınları,Nicopolis ad Istrum(Nikup), Marcianopolis (Devnya),Odessus(Varna) veTomi(Köstence) olarak sıralanır. Son ikisiIstros,MesembriaveApolloniaile bir pentapolis oluşturan Yunan şehirleriydi.

BölgeÖn Bulgarlartarafından fethedileceği 7. yüzyıla kadarBizans İmparatorluğununbir parçası olarak kalmıştır.

  1. ^abNijman, Jan (2020).Geography: Realms, Regions, and Concepts(20. bas.). Wiley.ISBN978-1119607410.