İçeriğe atla

Moses Hess

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Moses Hess, 1846

Moses (Moshe) Hess(Ocak veya 21 Haziran 1812 – 6 Nisan 1875), Alman-Fransız-Yahudi filozof, sosyalist veİşçi Siyonizmi'nin kurucusu.

Hayatı[değiştir|kaynağı değiştir]

Hess, o dönemde Fransız yönetiminde olanBonn'da doğdu. Fransızca doğum belgesinde "Moises" olarak yazılan ismi anne tarafından büyükbabasına aittir.[1]Hess büyükbabasından Yahudi dini eğitimi aldı ve daha sonraBonn Üniversitesi'nde felsefe bölümüne başladı ancak bitirmedi. Fakir bir Katolik terzi olan Sibylle Pesch ile evlendi. Hess'in ölümüne kadar mutlu bir evliliğe sahip olmalarına rağmen Sibylle, kocasıyla yeniden bir araya gelmesi için onu Belçika'dan Fransa'ya kaçırırkenFriedrich Engelsile bir ilişki yaşamış olabilir.[kaynak belirtilmeli]Ancak Sibylle, ilişkinin rıza dışı olduğunu iddia etti ve Engels'i tecavüzle suçladı. Bu olay, Hess'in Komünist hareketten ayrışmasını hızlandırmış olabilir.

Hess,sosyalizminerken bir savunucusu ve daha sonraSiyonizmolarak adlandırılacak olanın habercisiydi.Renliliberal işadamları tarafından kurulan radikal bir gazete olanRheinische Zeitung'unmuhabiri olarak Paris'te yaşadı. Rheinische Zeitung'un editörü olanKarl Marx'ınarkadaşı ve önemli işbirlikçisiydi ve Friedrich Engels ile de arkadaş oldu. Hess başlangıçta Engels'ikomünizmeteorik yaklaşımıyla tanıttı.

Marx, Engels ve Hess 1845'te Belçika'nın Brüksel kentine sığınmışlar ve aynı sokakta yaşıyorlardı. On yılın sonunda, Marx ve Engels'in Hess ile arası bozuldu. Hess'in çalışması,Alman İdeolojisi'ninbir bölümünde Marx ve Engels tarafından da eleştirildi.

Hess,1848 Devrimi'ninbastırılmasının ardından geçici olarakİsviçre'yekaçtı. 1870-1871Fransa-Prusya Savaşısırasında da yurt dışına gitti. 1850'lerde Hess kendini doğa bilimlerini incelemeye adadı veotodidaktikbir tarzda düşünceleri için bilimsel bir temel kazandı.

Hess, 1875'teParis'teöldü. İsteği üzerineKöln'dekiYahudi mezarlığına gömüldü. 1961'de Nachman Syrkin, Ber Borochov ve Berl Katznelson gibi diğerSosyalist-Siyonistlerlebirlikte İsrail'deki Kinneret Mezarlığı'na yeniden gömüldü.

Görüşleri ve Fikirleri[değiştir|kaynağı değiştir]

Hess, (Marx ve Engels'in yaptığı gibi) tüm tarihi ekonomik nedenlere ve sınıf mücadelesine dayandırma konusunda isteksiz hale geldi ve ırkların veya milliyetlerin mücadelesini tarihin ana faktörü olarak görmeye başladı.

George Lichtheim'a göre, birçok konuda Marx'tan ayrılan Hess,Alexander Herzen'e yazdığı bir mektupta, kendisinin ve Herzen'in hakkında yazdıklarının "kağıda çizilmiş düzgün bir taslağı andırdığını, oysa Marx'ın bu olaylar (Avrupa ayaklanmaları) hakkındaki yargısı, sanki zamanın kayalarına demir bir güçle kazınmış gibidir "

1861'den 1863'e kadar Almanya'da yaşadı ve burada yükselen Alman antisemitizmiyle tanıştı. O zaman Yahudi asimilasyonunu protesto etmek için Yahudi adına Moses ismine geri döndü (Moritz Hess'ten sonra). 1862'deRoma ve Kudüs'üyayımladı. Hess, tarihi bir ırklar ve ulusal mücadeleler çemberi olarak yorumluyordu.İtalyan milliyetçiliğininyükselişini ve buna Alman tepkisini düşündü ve bundan Yahudi ulusal canlanması fikrine ulaştı ve Almanların başkalarının ulusal özlemlerine hoşgörülü olmayacağına ve özellikle hoşgörüsüz olacağına dair ileri görüşlü anlayışına ulaştı. Kitabı, Avrupa'da ortaya çıkan ulusal hareketlerle uyumlu olarak ve antisemitizme yanıt vermenin ve modern dünyada Yahudi kimliğini öne sürmenin tek yolu olarak, Filistin'de bir Yahudi sosyalist topluluğu kurulması çağrısında bulunuyor.

Bilimsel Çalışma[değiştir|kaynağı değiştir]

Hess'inRoma ve Kudüs: Son Ulusal Sorun,çoğu Alman Yahudisinin kültürel asimilasyonu tercih etmesi nedeniyle, onun zamanında fark edilmedi. Çalışmaları siyasi faaliyeti veya tartışmayı teşvik etmedi.Theodor Herzl,Roma ve Kudüs'ü ilk okuduğunda şöyle yazmıştı: "Spinoza Yahudiliğinden bu yana, unutulmuş Moses Hess'ten daha büyük bir düşünür yoktu." Roma ve Kudüs'ü önceden bilseydiDer Judenstaat'ı (Yahudi Devleti)yazmamış olabileceğini söyledi.Vladimir Ze'ev Jabotinsky,I. Dünya Savaşı'ndakiYahudi Lejyonu'ndaBalfour Deklarasyonu'numümkün kılan kişilerden biri olarak Hess'i onurlandırdı.

Kaynakça[değiştir|kaynağı değiştir]

  1. ^Shlomo Avineri,Moses Hess: Prophet of Communism and Zionism,p. 7