İçeriğe atla

Parafin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Parafin

Parafin mumu(Latinceparum affinis),petroldenelde edilen renksiz, kokusuz bir mum çeşididir. Parafin mumu ilk defa 1829 yılındaCarl Reichenbachtarafından odunkatranından;daha sonra bütümlü tabakalardan; 1867'den sonra da petrolden elde edildi. 1947'de de sentetik parafin mumu yapıldı.

Parafinden yapılmış bir mum

Petrolün bir yan ürünüdür. Ayrıca ham petrolün, parafininin giderilmesi gerekir. Ham petrolünrafinasyonundayan ürün olarak elde edilen yağlı parafin önce sıcakta eritilir, sonra da soğutularak yalnız parafinin donması sağlanır ve donan posa şeklindeki parafin yağlı kısımlarından süzülerek ayrılır. Bugün modern olarak çalışan parafin imalathaneleri de, yukardaki esasa dayanarak parafin mumunu üretir. Yeni metotlara göre yapılan parafin mumları % 20 kadar yağ ihtiva eder. Bazı durumlarda yağ miktarı % 3'e kadar düşürülür. Daha ileri saflaştırma ile renk, koku ve tadı daha iyileştirilir. Saflaştırma işleminde sülfat asidi ve kil kullanılır. Parafin mumları, Pennsylvania ham petrolü gibi parafin esaslı petrol türlerinden elde edilir. Ham parafin mumununerime noktası37 ile 48 °C tam rafine edilmiş parafin mumunun erime noktası ise, 48 ile 66 °C arasında değişir. Erime noktası yüksek olan parafin mumu çoğunlukla 26-30karbonlualkanlardır.[1]

Sentetik parafin mumu, İkinci Dünya Savaşından sonraFischer-Tropsch tekniğiyleelde edildi. Bu metotta hammaddekömürdür.Kömürden elde edilenkarbon monoksitve H2karışımından manyetikdemirinkatalitik etkisiylehidrokarbonlaradönüşür. Elde edilen ürünlerden bir kısmı parafin mumudur. Bunlar çok beyaz olup, petrolden yapılan parafin mumlarından daha serttir. 50-55 karbon bulunduran sentetik parafinlerinmolekül ağırlığıortalama 750 civarındadır. Bazı özelliklerden dolayı petrolden yapılan mumların yerine kullanılır.

Parafine batırılmış veya parafinle kaplanmış kâğıt ve karton, sıvı ve katı yiyeceklerin saklanmasında kullanılır. Çünkü parafin mumlarıreaksiyonagirmez.

Çeşitli sanayi dallarında kimyevi ve elektriki yalıtma maddesi olarak kullanılır.Tekstilde,eczacılıkta,kozmetiksanayiindeplastik,patlayıcı maddeve elektrik malzemelerinin imalinde, bağcılıkta aşı yerlerinin izolasyonunda kullanılır. Mum imalatındabalmumununyerini almıştır.

  1. ^"PARAFİN - Klorürler, Florürler, Karbonatlar, Asitler, Fosfatlar, Alkoller Sülfatlar, Glikoller, Oksitler, Yağlar".www.askimya.org.30 Aralık 2016 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 13 Aralık 2023.