Pasifizm
Pasifizm,uyuşmazlıkların çözümü ya da çıkar sağlama aracı olaraksavaşaveşiddetekarşı olmak demektir. Pasifizm, uluslararası uyuşmazlıklara barışçıl yollarla çözüm bulunabileceği ve bulunması gerektiği inancından; askeri ve savaş kurumlarının ortadan kaldırılmasına yönelik çağrılara; toplumun herhangi bir şekilde devlet gücü aracılığıyla örgütlenmesine karşı olmaya (anarşistya daliberteryenpasifizm); politik, ekonomik ya da toplumsal amaçlara ulaşmak için fiziksel şiddet kullanılmasının reddedilmesine; barış davasını savunmak için mutlaka gerekli durumlar dışında güç kullanılmasının mahkûm edilmesine (pasifisizm); kendini ve başkalarını savunmak dahil, her türlü koşul altında şiddete karşı olmaya dek uzanan, geniş bir düşünce yelpazesini kapsar.
Pasifizmin dayanağıahlakiilkeler (deontolojikbir görüş) ya dapragmatizm(nedenselbir görüş) olabilir. İlkesel pasifizm, savaş ile bireyler arası fiziksel şiddet arasındaki yelpazenin bir noktasında şiddetin ahlaken yanlış hale geldiğini ileri sürer. Pragmatik pasifizm, savaşın ve bireyler arası şiddetin bedellerinin çok fazla olması nedeniyle uyuşmazlıkların çözümü için daha iyi yollar bulunması gerektiğini ileri sürer. Genel olarak pasifistler,Haklı Savaşteorilerini reddederler.
Pasifistlerşiddetsizlikilkelerini izleyip,şiddetsiz eyleminahlaki olarak üstünlüğe sahip olduğuna ve/ya da pragmatik olarak en etkili yol olduğuna inanırlar. Ancak, bazı pasifistler, kendi ya da başkaları için acil savunma adına fiziksel şiddet kullanımını desteklerler. Diğerleri, böylesi acil durumlarda ya da askerlik şubelerinin önüne temsili kan olarak kırmızı boya dökmek ya da hava üslerine girip askeri uçaklara çekiç vurmak gibi sembolik eylemlerde bulunmak içinmülke zarar verilmesinidesteklerler. Ancak, tutuklanmayı kabullenip mahkemede yargılanmayı savaşa ve şiddetin diğer biçimlerine karşı muhalefetin tanıtımı için kullanarak kendi hareketlerinin sorumluluğunu üstlenmek, pasifist inanç sisteminin bir parçasını oluşturur.
Güvercinya dabarış güvercini,gayri resmi olarak, özellikle politika alanında, savaştan kaçınılmasını ya da savaşın son çare olarak düşünülmesini tercih eden kişiler için kullanılan terimlerdir. Bu terimler, güvercinin barış ve kurtuluş umudunu simgelediğiNuh'un Gemisiöyküsünden kaynaklanmaktadır. Benzer şekilde, genel deyişte, güvercinin karşıtı olarak şahin ya dasavaş şahiniterimleri kullanılır.
İlk tarih
[değiştir|kaynağı değiştir]Pasifizm savunusu tarihte ve edebiyatta çok eski zamanlardan beri görülebilir. Mahavira (MÖ599–527) tarafından kurulanJainizminmerkezinde insan hayatına ve diğer tüm hayat biçimlerine saygı yer alır. Bu doktrin insan hayatına aydınlanmaya ulaşmak için eşsiz bir fırsat olarak değer verir ve ne suç işlemiş olursa olsun herhangi bir kişinin öldürülmesini akıl almaz bir iğrençlik sayar.
Ancak,Antik Yunanistan'da bireyler arasında şiddete karşı genel bir ahlak kuralı dışında bir pasifizmin mevcut olmadığı görülür. Devletler arasında şiddeti ya da şiddetin tüm biçimlerini reddeden hiçbir felsefi program olmadığı görülür.Aristofanestarafından MÖ 431–404 yıllarındakiPeloponez SavaşısırasındaAtinalıkadınların savaşa karşı seks grevi yaptıkları şeklinde bir senaryo yaratılanLisistrataadlı tiyatro oyunu savaş karşıtı bir mesajı olmasından dolayı uluslararası ün kazanmıştır. Bununla birlikte, bu oyun hem kurmaca hem komedidir ve savaşın yıkıcılığına pragmatik bir karşı çıkışta bulunmasına rağmen, mesajının şiddete ya da savaşa karşı felsefi bir konum almaktan çok (o sıralarda yirminci yılında olan) mevcut çatışmadan usanmış olmaktan kaynaklandığı görülür. Aynı şekilde,TaşözlüHegetorides'in şiddetsiz protestosu da bir kurmacadır.
Tarih boyunca Nazaretliİsabirçok kişi tarafındanDağdaki Vaazınadayanarak pasifist[1]olarak düşünülmüştür (bkz.Hristiyan pasifizmi). Bu vaazda İsa "kötüye karşı direnmemek" gerektiğini belirtereköteki yanağını çevirmekfelsefesini savunmuştur."Sağ yanağınıza bir tokat atana öbür yanağınızı da çevirin; ve size karşı davacı olup mintanınızı almak isteyene abanızı da verin... Düşmanlarınızı sevin, sizden nefret edenlere iyilik yapın, size lanet edenler için iyilik dileyin, size hakaret edenler için dua edin."öğütlerinde bulunmuştur.[2][3][4]Yeni Ahit'te İsa'nın bu sözleri telkin etmesinin yanı sıra, kendisini öldürmeye niyetli düşmana öylece teslim olup kendisini izleyenlerin onu savunmalarına karşı çıktığı anlatılır.
Ancak, İsa'nın pasifist olduğunu reddeden,[1]onun asla savaşmamalısınız demediğini söyleyen[4]ve Yeni Ahit'ten bütünüyle pasifist bir İsa ile tezat oluşturan örnekler verenler de bulunur. Böylesi bir olayda, öfkeli İsa, düzenbaz pazarcıları tapınaktan kırbaçla dışarı atar,[4]ancak İsa'nın kırbacı insanlara karşı kullandığına gösteren ilahiyat verileri bulunmamaktadır. Luka 22:36 sık alıntılanan bir pasajdır: “O da onlara, ‘Şimdi ise kesesi olan da, torbası olan da yanına alsın. Kılıcı olmayan, abasını satıp bir kılıç alsın.’ dedi.” Başkaları ise Yeni Ahit'teki pasifizmle uyuşmayan ifadeleri mecazi anlamda yorumlayıp İsa'nın hiçbir zaman kan dökmediğini ve başkalarını kan dökmeye çağırmadığını belirtirler.[1]
İlk Hristiyan kilisesiİsa'nın pasifist öğretilerini oldukça harfi harfine uyguladı.[5]Ancak, Roma imparatoruI. Konstantinile başlayarak kilise, iktidar ve otorite konumları kazanmak dahil,toplumun diğer kesimleriyle bütünleşmeyebaşladı. Hristiyanlar kötülük ve haksızlıkla karşılaşıldığında iktidar gücünü kullanabilecek duruma geldiği zaman, pasifizmin katı bir şekilde uygulanılmasının pratik olmadığı ve hatta sorumsuzluk olduğu düşünülmeye başladı.Augustingibi ilk kilise liderleri ve daha sonraThomas Aquinastarafından, saldırı ve haksızlıklara karşı masum hayatların korunması için son çare olarak silah kullanımı haklı sayıldı ki buna günümüzde genellikleHaklı Savaş Teorisiadı verilir.
Modern Tarih
[değiştir|kaynağı değiştir]Tarihi barış kiliseleri,“Dostlar Toplumu”(Quakerlar),Amiştoplumu,Mennonistlerve “Church of the Brethren"yüzyıllardır pasifisttir. ABD'ninPensilvanyaeyaletinde sömürge döneminde Quakerların denetiminde pasifist, anti-militarist bir kamu politikası uygulanmıştır. Bu sömürge vilayeti 1681 ile 1756 yılları arasında 75 yıl boyunca esas olarak silahsız olup, bu dönem içerisinde neredeyse hiç savaş yapmamıştır.
Batıda 19. yüzyılda savaş karşıtı duygular güçlüydü. Bu yüzyılda birçoksosyalistgruplar ve hareketleranti-militaristolup, savaşın asla ön saflarda acı çekmeyen politik ve ekonomik güç sahiplerinin buyruklarıyla kendilerine hiçbir yararı olmayan savaşlarda savaşmak ve ölmek zorunda kalanişçi sınıfıüzerinde devletin uyguladığı bir tür zorlama olduğunu ileri sürüyorlardı. Fransız sosyalist liderJean Jaurès'in 31 Temmuz 1914 tarihinde öldürülmesinin ardındanİkinci Enternasyonal'inşovenizmvemilitarizmekayması veI. Dünya Savaşınakarşı koymayı başaramaması sosyalist hareketin en büyük başarısızlıklarından biri olarak görülür.
Tolstoy,pasifizmin bir başka ateşli savunucusuydu. Son çalışmalarından biri olanTanrı'nın Hükümdarlığı Kendi İçimizdedir'de Tolstoy pasifizmin ayrıntılı bir tarihini, muhasebesini ve savunmasını sunar. Bu kitabınMohandas K. Gandi(1869–1948) üzerinde daha ilk başlarda büyük etkisi oldu ve ikisi Gandi'nin Güney Afrika'da aktif olduğu sıralarda düzenli olarak mektuplaştılar.
19. yüzyılın ikinci yarısında BritanyalılarAotearoa/Yeni Zelanda'daMāori'lerden toprak almak için savaş dahil birçok taktikler denediler. Bir defasında bir Māori lideri savaşçılar arasında o kadar büyük bir ilham gücüne sahipti ki onları silahlarını kullanmaksızın haklarını savunmaya ikna edebildi; önceki yıllarda benzer savaşçıların karşı kuvvetleri yendiği koşullarda Te Whiti-o-Rongomai 2000 kişiyi savaşlarda bilenmiş askerleri köylerine kabul etmeye ve hatta onlara yiyecek ve içecek ikram etmeye ikna etti. Bu aynı, barışçı lider kendisinin ve halkının tutuklanmasına karşı direniş göstermedi.
Gandi, Hindistan'ın ve Hint bağımsızlık hareketinin büyük bir politik ve ruhani lideriydi. Onun öncülük ettiğiSatyagrahahareketi,Ahimsa(mutlak şiddetsizlik) ilkelerini güçlü bir şekilde temel alan kitlesel sivil itaatsizlik aracılığıyla tiranlığa karşı bir direniş olarak Hindistan'ın bağımsızlığa kavuşmasına yol açmanın yanı sıra, tüm dünya çapında temel hak ve özgürlükler uğrundaki hareketlere ilham verdi.
I. Dünya Savaşıardından Batının büyük bölümünde savaşa büyük tepki duyuluyordu ve pasifist doktrinler birçok yeni taraftar kazandı. Ancak, pasifist yayınlar ve savaş karşıtı ideallerin açıkça savunulmasıMussoliniyönetimi altındakiİtalya,Sovyetler BirliğiveHitler'in iktidara gelmesinden sonraAlmanyagibi bazı ülkelerde yasaklanmıştı. Bu ülkelerde pasifizm korkaklık olarak kınanıyordu.II. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla pasifist duygular azaldı.Bertrand Russell,Hitler'i yenilgiye uğratmak gerektiğini ve bunun savaşın olası kötülükler arasında en kötü seçenek olmadığı benzersiz bir durum oluşturduğunu iddia etti; bu konumunu isegöreceli pasifizmolarak tanımladı. I. Dünya Savaşına son veren ateşkesin ardından Britanyalıların savaştan çektiklerinin Almanya'ya teslim olunmasından daha fazla olduğunu iddia edenH. G. Wells1941 yılında Hitler'e veNazizmekarşı savaşmak için Britanya'nın Avrupa anakarasında büyük çaplı bir saldırıya geçmesini savundu.
II. Dünya Savaşıdöneminde ender görülen bir pasifizm örneği olarak,Katolik İşçi HareketiliderlerindenDorothy Daygenç Amerikalıları orduya katılmamaya çağırdı.
Pasifist duygular bir kuşak sonra 1960'larda tekrar yükseldi. Bunun önde gelen bir örneği olarakBaptistbirpapazolanMartin Luther King, Jr(1929 - 1968)Amerikan temel haklar hareketininlideri sayılıyordu. 1960 yılındaThich Nhat HanhABD'yePrinceton Üniversitesi'ndekarşılaştırmalı dinokumak üzere gelip, daha sonraColumbia Üniversitesi'nde Budizm okutmanı olarak görevlendirilmişti. Thich Nhat Hanh 1965 yılında Martin Luther King'e “İnsanın Düşmanını Aramak” başlıklı bir mektup yazmıştı ve Thich Nhat Hanh ABD'de 1966 yılında bulunduğu sırada Martin Luther King ile görüşerek onu Vietnam Savaşını açıkça kınamaya çağırmıştı.[6]Dr. King 1967 yılındaNew YorkşehrindekiRiverside KilisesindeABD'nin Vietnam'a müdahalesini ilk kez açıkça sorguladığı ünlü konuşmasını yaptı.[7]
Kaynakça
- ^abcWeidhorn, Manfred (2004). "Pacifism Lost".International Journal of Humanities and Peace.20(1). ss. pp.13-18.
- ^"oremus Bible Browser: Matthew 5".3 Mart 2016 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:14 Mart2007.
- ^"oremus Bible Browser: Luke 6".3 Mart 2016 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:14 Mart2007.
- ^abcCleave, Joanne; Geddes, Gordon D.; Griffiths, Jane; (2004).GCSE Religious Studies for AQA Christianity: Christianity: Behaviour, Attitudes & Lifestyles.Oxford: Heinemann Educational Publisher, s. 75ISBN 0-435-30714-2
- ^"Just War Theology".17 Nisan 2007 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:14 Mart2007.
- ^"Searching for the Enemy of Man", in Nhat Nanh, Ho Huu Tuong, Tam Ich, Bui Giang, Pham Cong Thien.Dialogue.Saigon: La Boi, 1965. P. 11-20., archived on the African-American Involvement in the Vietnam War website[1]27 Ekim 2006 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.
- ^"Beyond Vietnam", April 4, 1967, speech made by Dr. Martin Luther King, Jr. at the Riverside Church, NYC, archived on the African-American Involvement in the Vietnam War website[2]20 Ağustos 2006 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.
Dış bağlantılar
[değiştir|kaynağı değiştir]- Text of Dom Helder Camara's Spiral of Violence15 Mart 2007 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.
- A Look at the Cultural Roots of German Pacifism16 Mayıs 2008 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.
- Writings on Christian Nonresistance and Pacifism from Anabaptist-Mennonite Sources23 Şubat 2007 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.