İçeriğe atla

Perestroyka

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Perestroykakonulu posta pulu, 1988

Perestroyka(Rusça:перестройка, "Yeniden Yapılanma" ),SSCB'de 1980'li yıllardan itibaren gerçekleştirilen ekonomik ve siyasi sistemi yeniden yapılandırma ve reform hareketleri.[1]İlk olarak 1979'da dönemin devlet başkanıLeonid Brejnevtarafından önerilmiş, daha sonra sonraki devlet başkanıMihail Gorbaçovtarafından desteklenmiş ve teşvik edilmiştir.[1]

SSCB'de sosyalizmin artık işlemez hale gelmesi üzerine ekonomiyi biraz serbestleştirerek devletin bütünlüğünü korumaya çalışan Gorbaçov, tam aksine devletin parçalanmasına sebep olmuştur.

Gorbaçov ekonomi ve devlet yönetimine dahaliberalbir bakışla yaklaşmıştır. Genel olarak yaptığı reformlar devlet mekanizmasını hantallığından kurtarmak üzeredir. Verimsiz işleyen devlet kurumları ve işletmelerine özerklik, tek bir merkezden planlama yerine kendi üretim planlarını yapabilme, bütçe açıklarını merkezden kapatma yerine kapitalist sistemdeki gibi kâr amaçlı üretime odaklanma, kaynakların silahlanma yarışı yerine ekonomik refahı arttırma üzerine kullanılması ve bu nedenleABDile silahsızlanma anlaşmaları yapılması perestroyka ilkesinin getirdiği başlıca gelişmelerdendir.

Perestroyka politikasının sona ermesi ise ancak Sovyetler Birliği'nin sonunda gerçekleşecektir.

Türkiye'ye Etkileri

[değiştir|kaynağı değiştir]

Perestroyka dönemi ile birlikteSovyetler BirliğiileTürkiyearasındaki ilişkiler -özellikle ekonomi alanında- hızla gelişti. 1987-1990 yılları arasında 2 ülke arasında 30 farklı anlaşma yapıldı ve ticaret yılda 350 milyon dolardan,1,9 milyar dolara çıktı.

  1. ^abHosking, Geoffrey A. (2012).Russian history: a very short introduction.Oxford: Oxford University Press.ISBN978-0199580989.

Ayrıca bakınız

[değiştir|kaynağı değiştir]