İçeriğe atla

Ra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ra
Güneş tanrısı Ra, birçok formundan birinde bir şahin kafasına ve başının üzerinde duran bir kobranın içinde güneş diskine sahiptir.
hiyeroglif yazısıylaadı
r
a
N5
Z1
C2
veya
N5
Z1
C2
veya
C2N5
Sembolügüneş diski
TapınaklarıHeliopolis
Kişisel bilgileri
EşiHathor,Sekhmet,Bastetve bazenSatet
ÇocuklarıShu,Tefnut,Hathor,Sekhmet,Mafdet,Bastet,Satet,Anhur,Ma'at
EbeveynleriYok(çoğu kaynağa göre)
KhnumveNeith(bazı kaynaklar)
Hathor(yeniden doğuşuyla)
KardeşleriApep,SobekveSerket(Khnum ve Neith'in oğlu olarak)

Ra,Mısır mitolojisindegüneştanrısıdır.Kutsal merkeziHeliopolis'tir. Genellikle başında bir disk bulunanşahinkafalı insan biçiminde canlandırılmıştır. Eski tanrıAtum'la bir tutularak; IV. sülale döneminde devlet tanrısı olmuştur.

Kefren'den başlayarakfiravunlar,onun soyundan geldiklerini ilan etmişlerdir. Ra daha sonra Osiris firavun ilan edilmiştir. Osiris'ten sonra ise Set Osirisi öldürerek başa geçmiştir.Set'en sonra babasının öcünü alarak Horus firavun olmuşturHorus'u da kapsamış veRa-Horakhty(ya daRa-Horus) ismini almıştır.

Güneş Ra'nınsembolüdür;tüm vücudunu ya da gözünü temsil eder. Ra'nın sembolleri güneş sembolleridir,Phoenix'e benzer bir özelliği vardır; her sabah ateşlerin içinden tekrar doğar.E.A. Wallis Budge'a göre; Ra Mısır'ın tek tanrısı (monoteizm) idi. Diğer tüm tanrılar ve tanrıçalar; Ra'nın parçalarını oluşturuyordu.

Tanrılığı[değiştir|kaynağı değiştir]

(MÖ 2400); ulusal bir tanrılığa ulaştı ve daha sonraAmunile birleşipAmun-Ra'yı oluşturdu. Ra diğer tanrılardan daha köklü bir yapıya sahip olduğundan çoğu olaylarda diğer tanrılara emir verdiği ve yönetici olduğu vurgulanmaktadır.Amun-Ra en güçlü tanrıydı ve Mısır'ı birteokrasi'ye çevirdi. Sonraki zamanlarda; yeryüzü tanrısı Atum Güneş'i batıran tanrı olduğuna inanıldığı için; Ra'nın güneş battıktan sonraki haliydi.Khepri;güneşi gökyüzünde hareket ettiren tanrı; zamanla Ra'nın bir parçası oldu; Ra'yı doğan güneş kıldı.

Amon-Ra'nın kimliğiYunanveRomaMitolojilerindeJupiterile birleşmiş;Zeus'un şehriDiospolis;Thebes'e adanmıştı. MÖ 14. yüzyıla kadar aynı şekilde var olan Ra;AkhenatenzamanındaAtentek tanrısına inanış geçtiğinde tek tanrılığını yitirdi.

Ancak; Ra her zaman tektanrıolarak görülüyordu.Ra'ya İlahi(MÖ 1370),panteizmdoğasında; Ra'nın gelen çoktanrıcılıkla olan savaşını anlatıyordu. İçinde birçok tanrı'nın ayrı bir tanrı olarak değil de; Ra'nın bir parçası olarak var olduğunu anlatıyordu. Örnek olarak:

"Şükürler olsun o Ra 'ya; Gücü yaratan,Ament'in alışkanlıklarının içine giren; bakınTemu'nun vücuduna. "
"Şükürler olsun o Ra'ya. Gücü yaratan,Anubis'in gizli yerlerine giren, bakınKhepera'nın vücuduna. "

Güneş Saltanat Kayığı[değiştir|kaynağı değiştir]

Ra Heykelciği

Ra her geceDuat(öbür dünya)'a geçmek için; birgüneş kayığıile yolculuğa çıkardı. SabahlarıAtet,öğleden sonraları daSekteteşlik ederdi.Maat,kaos antitezinde; kayığın gideceği yolu belirlerdi.

Ay'ın sembolüThotheşlik eder;Horus'un yanında geceleri beklerdi.

Birçok diğer tanrı bu kayıkla beraber eşlik etmiştirMehen'in yardımcılığında. Mehen kayığı; karanlık canavarlardan korurdu. İlk Mitoloji'de;Setkayığı koruyordu veApepsaldırıyordu. Ancak daha sonraki mitolojilerde; Setşeytanolarak görüldü ve Thoth Set şeytanına karşı kayığı koruyordu. Güneş tutulmalarını da; kayığın korunamaması yüzünden olduğuna inanılırdı.

Ra'yı Güneş tanrısı olarak kabul edenler için; Mısır'da; Tanrı yaşam ve ışıktı. En iyi şekilde Güneş tarafından temsil edilebiliyordu; çünküDünya'yı ıstıyordu vefotosentezsayesinde enerji veriyordu. Güneş bu noktada; insanların Ra'yı anlaması için bir metafordur.

Hathor ve Ra[değiştir|kaynağı değiştir]

TanrıçaHathorve Ra bir zamanlar kavga ederler ve Hathor Mısır'ı terkeder. Ra hemen O'nu özlediğini anlar; ama Hathor dişi biraslanadönüşmüştür ve kendisine yaklaşan her insan ve tanrıyı yok eder. Bu Hathor-Sekhmettanrıçalarının da özelliğini belirler. Daha sonrasında; Thoth; Hathor'a bir şişeiksirhazırlar ve sonra yeniden Hathor'a dönüşür.

Popüler kültüre etkileri[değiştir|kaynağı değiştir]

  • Norveçlikâşif veantropologThor Heyerdahl;Ra ve Ra II isimli iki saltanat kayığı yaparak; eski MısırlılarınAmerika'ya gidebileceğini ispatladı. 17 Mayıs 1970 tarihinde; HeyerdahlFas'tan yola çıkarak;Atlantik Okyanusu'nu geçti ve Orta Amerika'ya vardı.
  • Sun Ra,ismini Ra'dan almaktadır.
  • Iron Maiden'in 1984 yılındaki albümüPowerslave'de Ra'nın gözü albüm kapağında gözükmektedir ve aynı isimde bir şarkısı da mevcuttur.
  • Utupia1977 yılında RA isimli albüm yapmıştır.
  • Angelisimli televizyon dizisinde; 4. sezonda Ra-Tet isimli şeytani bir grup Ra'dan esinlenmiştir.
  • 1994 yılında gösterilenStargate;Ra'yı Dünya'ya uğramış bir uzaylı olarak göstermektedir. (AkabindeStargate SG-1isimli televizyon dizisi de başlamıştır)
  • Yu-Gi-Oh!tarafından; Mısır tanrıları oyun kartlarında bulunmaktadır.
  • RaAge of Mythologyisimli oyunda da bulunmaktadır.
  • NBAoyuncusuRasheed Wallace,vücudunda Ra dövmesi bulunur.
  • Las Vegas'takiLuxorisimli otelde; Ra isimli bir gece kulübü vardır.
  • "SMITE" adlı tanrıların birbirleri ile savaşını konu alan oyunda "RA" ismi ile tasvir edilmiştir.
  • Heroes Of Newerth adlı oyunda adını taşıyan "AmunRa" adında kahraman vardır.
  • Ortadoğu kültüründe dualardan sonra amin (amen) denilmesi Amon-Ra ile bağlantılıdır.
  • Göz boncuğu (Nazar boncuğu)nun Ra'nın gözü ile ilişkili bir obje ve inanç olduğu ifade edilmektedir.
  • BTS (müzik grubu)adlı grubun ‘Outro:Ego ‘ klibinde 01.58.saniyede belirir.

Bir Dipçe[değiştir|kaynağı değiştir]

Ra'nın kökeninin her ne kadar kayıp Mu Kıtasına dayandığı yönünde bilgiler varsa da şimdilik Mısır Güneş Tanrısı olduğu kabul ediliyor.

... "Ra" sözcüğü güneş anlamına gelirdi ki, daire ile ifade edilen güneş sembolü, bir ad ve sıfat vermek istemedikleri, "O" diye hitap ettikleri Tek Tanrı'yı simgelemede kullanılırdı; Mu imparatoru da “Mu’nun güneşi” anlamında Ra-Mu adıyla ifade edilirdi. Ra sözcüğü sonradan diğer kıtalara ve Atlantis yoluyla Mısır'a da taşınmıştır.

bkz.Mu Kıtası

bkz.Atlantis

Ayrıca bakınız[değiştir|kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir|kaynağı değiştir]

  • Budge, E. A. Wallis. Egyptian Religion. Kessinger, 1900.
  • Collier, Mark and Manley, Bill. How to Read Egyptian Hieroglyphs: Revised Edition. Berkeley: University of California Press, 1998.
  • Salaman, Clement, Van Oyen, Dorine, Wharton, William D, and Mahé, Jean-Pierre. The Way of Hermes: New Translations of the Corpus Hermeticum and The Definitions of Hermes Trismegistus to Asclepius. Rochester: Inner Traditions, 1999.