İçeriğe atla

Rumeli (eyalet)

Koordinatlar:41°1′K21°20′D/ 41.017°K 21.333°D/41.017; 21.333
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eyalet-i Rumili
Osmanlı İmparatorluğuEyaleti
1362–1826
Rumeli Eyaleti harita üzerinde
Rumeli Eyaleti harita üzerinde
Rumeli Eyaleti (1609)
Merkez Sofya,Manastır[1]
41°1′K21°20′D/ 41.017°K 21.333°D/41.017; 21.333
Tarih
- Kuruluş 1362
- Kaldırılış 1826
Bugün parçası Arnavutluk,
Bulgaristan,
Yunanistan,
Makedonya,
Sırbistan,
Türkiye

Rumeli EyaletiveyaRumeli Beylerbeyliği,1362 yılındaI. Muradzamanında kurulanOsmanlı Devletieyaleti. Osmanlı Devleti'nde kurulan ilk eyalettir. Anadolu Beylerbeyi yükselirse Rumeli Beylerbeyi, Rumeli Beylerbeyi terfi edilirse vezir olurdu. Rumeli BeylerbeyiDivan-ı Hümayunmüzakerelerine katılırdı. 17. yüzyıldan itibaren vezir derecesinde bulunanlar tayin edilmeye başlamıştır.

Rumeli Eyaleti,Balkan Yarımadası'ndaki fetihler devam ederken ele geçirilen toprakların idaresi için 1362 yılında merkeziEdirneolmak üzereI. Murad'ın emri ile kurulmuştur. Tanrıdağı, Kocacık, Naldöken, Koca Hamza, Vize veOfçaboluyörüklerininde bulunduğu geniş bir coğrafyadır. İlk beylerbeyiLala Şahin Paşa'dır.[2]1375 yılında beylerbeyiKara Timurtaş Paşaolmuştur.[3]1393 yılındaAnadolu Beylerbeyliği'nin kuruluncaya kadar Osmanlı'nın idari teşkilatında tek beylerbeyilik konumundaydı. Rumeli Eyaleti'nin merkezi ilk zamanlardaEdirneolup, daha sonra bir süreFilibe,1382'de deSofyaeyaletin merkezi oldu. Rumeli Eyaleti diğer eyaletlerden daha imtiyazlı bir eyalettir.

1541 yılında eyalete bağlı toprakların bir kısmında Budin Eyaleti kurulmuştur. Bu tarihten önceBalkan Yarımadası'ndaki bütün topraklar Rumeli Eyaleti'ne bağlıdır.[4]1560 yılında da Bosna ve çevresindeBosna Eyaletikurulmuştur. 1599 yılındaSilistre Eyaletikurulmuştur. Ardından Niş ve Vidin de eyalet olmuştur. 1826 yılında beylerbeylik,Selanik,Yanya,ManastırveEdirneolmak üzere 4 eyalete bölünmüştür.

Sancakları
Sofya, Köstendil, Vize, Çirmen, Kırkkilise,Silistre,Niğbolu,Vidin,Alacahisar,Vuçıtrın, Prizren, İşkodra, Dukagin, Avlonya, Ohri, Delvine, Yanya, Elbasan,Mora,Tırhala, Selanik, Üsküp, Bender, Akkerman, Kızılca müsellemi, Çirmen müsellemi, Çingene müsellemi, Ofcabolu, Vize, Tanrıdağı, Selanik, Kocacık, Naldöken
  • Karadağ Sancağı, (Sırpça:Sandžak Crne Gore)Osmanlı Devleti'nin Rumeli Eyaleti'ne bağlı sancağı. BugünküKaradağcivarında kurulmuştur. Karadağ Sancağı, 1514 yılında Zeta Prensliği'nin Osmanlı Devleti'ne katılmasıyla kurulmuştur. İlk sancak beyi I. Ivan Crnojeviç'in oğlu Staniša yani İskender Bey Crnojeviç'dir. İskender Bey Crnojeviç, 1528 yılına kadar sancak beyliği yapmıştır. 1528 tarihinde sancak, İşkodra Sancağı'na bağlanmıştır.
  • Ohri Sancağı, Osmanlı Devleti'nin Rumeli Eyaleti'ne bağlı sancağı. 1385 yılındaI. MuradzamanındaÇandarlı Kara Halil Hayreddin Paşatarafından fethedilenOhrişehrinde kurulmuştur. 1826 yılında Rumeli Eyaleti dağılınca Manastır Eyaleti'nin bir sancağı olmuştur.
  • Çingene Sancağı, Osmanlı Devleti'nde Rumeli Eyaleti topraklarında yaşayanRomanlarınyönetsel, mali ve askeri işlerini düzenlemek amacıyla kurulmuş sancak. 16. yüzyıla kadar Çingeneler yalnızcacizyeveispençvergisi ödemişlerdi. Ancak toprakların genişlemesiyle birlikte Çingeneler bir sancak sayıldı.I. Süleymandevrinde Cingâne Livasını ve bütün çingeneleri ilgilendiren ilk hukuki düzenleme, tahminen 937/1531 tarihinde yapıldı. "Kanunnâmei Kıbtıyânı Vilâyeti Rumeli" yani "Rumeli Eyaleti Çingeneleri Kanunnamesi" adını taşıyan bu yasa çeşitli düzenlemeler getirdi.[5]Çingenler Müslüman ve gayri müslim olarak vergilendirildi. Müslümanlar 22 akçe, gayri müslimler de 25 akçe vermekle yükümlüydü. Diğer vergileri - arusiye, cürüm ve cinayet akçesi - diğer reaya ile aynıydı. Çingenelerin bazılarımüsellemdive bu müsellemler askerlikte eksik işleri tamamlama ve haberleşme gibi görevlerde bulunurdu. Müslüman ve gayri müslim çingeneler arasında kız alıp verme, birlikte iş yapma ve birlikte göçmeleri yasaktı. Çingene sancağını "Çingene beyi" ya da "mir-i Kıptiyan" adı verilen yöneticiler yönetirdi. Bu sancak beyleri vergi toplar, güvenliği sağlar, müsellemleri toplayıp orduya teslim ederdi.
  • Hersek Sancağı, Rumeli Eyaleti'ne bağlı sancak. Osmanlı Devleti 1463 yılında Bosna Krallığı'nı topraklarına kattıktan sonra Hersek'i de topraklarına katmak istemiştir. Osmanlı kuvvetleriHersek Dükalığı'na gelince Hersek dükü Stefan Kosariç Osmanlı Devleti'ne sadakatini bildirerek ülkesinin tamamını ve en küçük oğlunu rehin olarak Osmanlı Devleti'ne vermiştir. Osmanlı Devleti Foča ve çevresini alarak buraya Hersek Sancağı ismini vermiştir. Sancak beyliğine de Hamza Bey atanmıştır. Kısa süre sonra Hersek Sancağı'naPljevlja(Taslıca) dahil edilmiş, 1483 yılında Hersek Dükalığı toprakları tamamıyla Hersek Sancağı'na dahil edilmiştir. 1580 yılında sancak, aynı yıl kurulanBosna Eyaleti'na bağlanmıştır.

Ayrıca bakınız

[değiştir|kaynağı değiştir]
  1. ^Google Kitaplar'daCommercial statistics: A digest of the productive resources, commercial... By John Macgregor,s. 12,
  2. ^Osmanlı eyalet-vilayet sistemi7 Ocak 2014 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.(Türkçe).Radikal gazetesi.
  3. ^Timurtaş Paşa'nın kabri gün yüzüne çıkıyor7 Ocak 2014 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.(Türkçe).Yeni Şafak gazetesi.
  4. ^Nikolai Todorov, The Balkan City 1400–1900, Washington 1983, 23.
  5. ^"Prof.Dr. Ahmet Akgündüz".22 Mayıs 2008 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:3 Haziran2008.