İçeriğe atla

Sinir sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sinir sistemi

Sinir sistemiveyasinir ağı,canlılarıniçsel ve dışsal çevresini algılamasına yol açan, bilgi elde eden ve elde edilen bilgiyi işleyen, vücut içerisinde hücreler ağı sayesinde sinyallerin farklı bölgelere iletimini sağlayan,organların,kaslarınaktivitelerini düzenleyen birorgan sistemidir.Sinir sistemi iki bölümden oluşur:Merkezî sinir sistemi(MSS) veçevresel sinir sistemi(ÇSS). MSS,beyinveomuriliktenoluşur. ÇSS, MSS'yi vücudun diğer tüm kısımları ile bağlayan uzun fiberlerden oluşur. ÇSS,motor nöronları,dolaylı istemli hareket,otonom sinir sistemi,sempatik sinir sistemi,parasempatik sinir sistemi,düzenliistemsiz işlevlerveenterik sinir sistemindenoluşur.

İnsan türü içinBeyindiğer beyin organına sahip canlı türlerine göre dikkate değer biçimde,düşünceve hormonal sistemle birlikte çalışarak duygu üretir. Sinir sistemi,süngerlerdışında çoğu çok hücreli hayvanlarda bulunur. Fakat çok karmaşık yapıya sahiptir. Sinir sistemi olmayan çok hücreli organizmalar, süngerler,placozoalarvemesozoalarçok basit vücut yapısına sahiptir.Taraklılarveknidliler(örn, anemonlar, hidralar vedenizanalarındaki) sinir sisteminde farklı bir sinir ağı vardır. Birkaçsolucantürü hariç, diğer tüm hayvan türlerinde, bir beyin ve bir omurilikten (veya paralel çalışan iki omurdan) oluşan sinir sistemi vardır. Bunlardaki sinirler, beyin ve omurilikten dağılır. En basit solucanlarda sinir sistemi, birkaç yüz hücreden oluşurken, insanlarda 100 milyarlarca sinir hücresi (nöron) bulunur.[1]

Sinir sisteminin en basit işlevi, bir hücreden diğerine veya vücudun bir parçasından diğerlerine sinyal iletmektir. Sinir sisteminin işlev bozukluğu çok çeşitli biçimlerde olabilir. Bunlaragenetik bozukluk,travma,zehirlenme,fizikselyaralanma,enfeksiyonveya erken yaşlanma (progeria) örnek verilebilir. Ayrıca sinir sistemi ile ilgilimenenjit,şizofreni,Alzheimer hastalığı,kortikal görme bozukluğu,Parkinson hastalığı,epilepsi,multipl sklerozgibi hastalıklar vardır. Tıpınnörolojiihtisas alanı sinir sistemi bozukluğunun nedenleri ile ilgilenir ve bozukluğu önlemek için araştırma ve müdahale yapar. Çevresel sinir sisteminde, en yaygın meydana gelen problem türü, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkansinir iletimiarızasıdır. Bunlaradiyabetik nöropatiile sinir hücreleri kaybına neden olanamyotrofik lateral sklerozörnek verilebilir.[2]

Nörobilim,sinir sistemi ile ilgilenen bir bilim dalıdır.

Yeni doğmuş farelerin beyinlerinden elde edilmiş Astrositler; hücre çekirdekleri mavi renkle, Astrositler kırmızıyla gösterilmiştir.

Sinir sistemi adı, lifleri silindirik olarak saran sinirlerden türetilmiştir. Lifler beyin ve omurilikten doğar ve dallanarak vücudun her bir parçasını donatır. Birmikroskopvasıtasıyla, sinir hücrelerininaksonlarıgörülebilir.

Sinir sistemi hücreleri iki ana birime veya kategoriye ayrılır:sinir hücreleri(nöronlar) venöroglia.

Sinir sisteminin temel fonksiyonel birimi olan sinir hücreleri (nöronlar), çeşitli yöntemlerle diğer hücrelerden ayırt edilebilirler. Bunların en temel özelliği,sinapslarvasıtasıyla diğer hücreler ile iletişim sağlamasıdır.

Nöroglia,sinir hücresi olmayan, destek, besleme vehomeostazsağlayan,miyelinbiçiminde olan ve sinir sistemindeki sinyal iletimine katkı sağlayan hücrelerdir.

Omurgalılardaki anatomisi

[değiştir|kaynağı değiştir]

Omurgalılarda(insan da dâhil) sinir sistemi, merkezî sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi olmak üzere iki bölüme ayrılır.

Merkezî sinir sistemi(MSS), beyin ve omurilikten oluşur ve sinir sisteminin en büyük bölümüdür.

Çevresel sinir sistemi(ÇSS), beyin ve omurilik haricindeki sinirler vegangliyondanoluşur. ÇSS'nin ana işlevi, MSS ile organ ve uzuvlar arasındaki iletişimi (bağlantıyı) sağlamaktır.

Sinir sisteminin en basit işlevi, bir hücreden diğerine veya vücudun bir parçasından diğerlerine sinyal iletmektir. Bir hücreden diğerlerine sinyal iletmenin birçok yolu vardır. Biri, kimyasalların salgılanmasıdır vehormonolarak adlandırılır.

Sinir sisteminin asıl işlevi, vücudu kontrol etmesidir. Bunun için duyureseptörlerinikullanarak ortamdaki bilgiyi almak, bu bilgiyi çözümleyerek, onu merkezi sinir sistemine sinyal biçiminde göndermek, bilgiyi işleyerek yaklaşık bir tepki tanımlamak ve tepkiyi etkinleştirmek içinkaslaraveyabezlereçıkış sinyallerini göndermektir.

Omurgalılarda,embriyoniknöral gelişimdönüm noktaları,kök hücredekisinir hücrelerininoluşması ve ayrışması, embriyoda olgunlaşan sinir hücrelerinin oluştukları yerden son konumlarına göç etmesi, sinir hücrelerindekiakson uçlarınınortaya çıkması örnek olarak gösterilebilir.

Tümbilateriahayvanlarda gelişimingastrulasyonevresinde oluşan gastrula bir disk şeklindedir ve üç tabakadan meydana gelmiştir. En içteki tabakayaendodermdenir ve sindirim sisteminin iç yüzeylerini,pankreası,karaciğeri,solunum sisteminioluşturur. Ortadaki tabakayamezodermdenir ve kasları, cinsiyet organlarını, iç organların dış yüzeyini, iç deriyi,kemik dokuyuvekıkırdak dokuyu,kalpvekan damarlarınıoluşturmaktadır. En dıştaki tabakayaektodermdenir vederi,tırnaklar,saçvedişlerinyanı sıra merkezi sinir sistemi,beyinvedış salgı bezlerinioluşturur.[3]

Merkezî sinir sistemi, büyük fiziksel ve kimyasal bariyerler tarafından korunur. Fiziksel olarakbeyinveomurilikmeninksler(beyin ve omurilik zarı) ile çevrilmiştir. Kimyasal olarak ise, beyin ve omurilik,kan-beyin bariyeriile korunur.

  1. ^Maton, Anthea (1993).Human biology and health.Internet Archive. Englewood Cliffs, N.J.: Prentice Hall.ISBN978-0-13-981176-0.
  2. ^SULTANOĞLU, Hasan (21 Temmuz 2020)."Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Ve Pandemi Süreci".Konuralp Tıp Dergisi.12(S1): 372-373.doi:10.18521/ktd.749150.ISSN1309-3878.
  3. ^"Functions-of-Central-Nervous-System".journals.aai.org.11 Ocak 2024 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:11 Ocak2024.